Dojímavý príbeh bojovníka za rómske práva Pongo calling

Volám sa Štefan Pongo, som obyčajný chlap, pracujúci šofér, bývam vo Veľkej Británii, mám české aj britské občianstvo ...

pridal kinema 8.11.2022 o 23:34
Dojímavý príbeh bojovníka za rómske práva Pongo calling


Volám sa Štefan Pongo, som obyčajný chlap, pracujúci šofér, bývam vo Veľkej Británii, mám české aj britské občianstvo, ale hlavne som Róm.” Za dôstojnejším životom odišiel do zahraničia, aktívne mení svoje okolie a je inšpiráciou nielen pre rómsku komunitu. Nedokáže sa  nečinne prizerať stereotypom a predsudkom, ktoré mnohým Rómom doslova ničia život. Jeho pohár trpezlivosti pretečie v momente, keď český prezident vo svojom prejave vykreslí Rómov ako lenivých povaľačov. Štefan dobre vie, že opak je pravdou, a preto sa rozhodne konať – na sociálne siete zverejní výzvu, aby všetkým ukázal, že Rómovia poctivo žijú, pracujú a platia dane. Za jednu noc mu prídu tisícky fotiek Rómov pri práci.

Dojímavý film Pongo Calling českého režiséra Tomáša Kratochvíla vstupuje do slovenských kín od štvrtka, 10. novembra pod hlavičkou distribučnej spoločnosti Film Expanded. Po svetovej premiére na festivale Doc.Fest v Sheffielde, víťaznej trofeji na medzinárodnom festivale rómskych filmov Ake Dikhea? v Berlíne a úspešnom uvedení na MFDF Ji.hlava bude mať film slovenskú premiéru na festivale Jeden svet, ktorá sa uskutoční 9. novembra o 18:00 v bratislavskej A4. Následne budú mať slovenskí diváci a diváčky možnosť dokument vidieť v kinách po celom Slovensku.

Rómska love-story zo súčasnej Európy

Štefan po príchode do Spojeného kráľovstva pracuje na náročných smenách ako kamionista, aby svojím deťom zabezpečil plnohodnotné vzdelanie a krajšiu budúcnosť. Po práci na cestách sleduje, ako jeho dve deti nastúpili na univerzitu a bez problémov ju vyštudovali. Keď sa však dozvie, že hlava českého štátu neoprávnene uráža a verejne ponižuje Rómov, nahnevá sa. Štefan Pongo takmer okamžite vracia úder, štartuje kampaň a povzbudzuje ťažko pracujúcich Rómov, aby sa vzopreli rasistickým urážkam a klamstvám, ktoré musia denno-denne na vlastnej koži znášať. Pongove video vzbudí nebývalý ohlas, keď sa vodič kamiónu stáva zdrojom inšpirácie, útechy a konania pre tisíce ľudí, ktorí pociťujú ťarchu rovnakých predsudkov. Dokumentárny film Pongo Calling sleduje príbeh bojovníka za ľudské práva z kabíny jeho nákladného auta do neznámeho sveta slávy na sociálnych sieťach, pouličných protestov, založenia vlastnej charitatívnej organizácie a zdanlivo nekonečných hádok s manželkou.

Film je živým svedectvom o skreslených predstavách a pretrvávajúcich predsudkoch voči rómskej komunite. Režijný zámer vysvetľuje Tomáš Kratochvíl: „Chcel by som, aby aj vďaka filmu bola zviditeľnená rómska väčšina: sú to bežní, pracujúci ľudia zo strednej triedy bez existenčných problémov a bez mnohých charakteristík, ktoré Rómom stereotypne pripisujeme. Ľudia, ktorí by chceli v Českej republike a na Slovensku žiť normálny život, ale systémový rasizmus im to stále neumožňuje. A tak sa mnohí z nich sťahujú na západ a naša spoločnosť o nich prichádza,“ uzatvára režisér filmu Pongo Calling. Vo filme uvidíte pomerne bežnú realitu rómskej rodiny, ktorá je pod nánosmi predsudkov často prehliadaná: „Rodina Pongovcov si našla v Británii nový domov. Cítia sa tam bezpečne, pilne pracujú, budujú si kariéry. Prial by som si, aby aj náš film trochu prispel k tomu, že sa raz budú Rómovia podobne cítiť aj u nás,” hovorí producent Radim Procházka. Motiváciu pre vznik filmu Pongo Calling približuje aj slovenská producentka filmu Barbara Janišová Feglová: „Pohľad súčasného diváka na rómsku tému je presýtený mnohými klišé, každoročne vznikajú “zásadné rómske filmy“, a pritom stále vieme málo. My ponúkame realitu, v ktorej Rómovia rozprávajú bezchybnou angličtinou, študujú a pracujú a hlavný hrdina je aktivista,” uviedla o filme.

Synopsa:

Štefan Pongo je rómsky vodič nákladiaku. Pred pätnástimi rokmi emigroval so svojou rodinou z Českej republiky do Veľkej Británie, aby ich ochránil pred otvorenou rasovou diskrimináciou. Deti odvtedy vyštudovali a rodine sa darí. Misia je splnená. Ale nenávistné nálady zo starej krajiny sa k Štefanovi naďalej dostávajú aj za hranice. Keď český prezident Zeman v televíznej diskusii tvrdí, že Rómovia sa práce “boja”, nahnevaný Štefan žiada ostatných Rómov, aby mu na sociálne siete posielali fotografie, na ktorých pracujú. Štefan dostane tisíce fotografií a stane sa tak známou mediálnou postavou. Začína vytvárať videoblogy, organizuje protirasistické demonštrácie a poskytuje humanitárnu pomoc slovenským rómskym osadám v núdzi. Zakladá občianske združenie a zvádza online boje s „hejtermi“. To všetko ide na úkor času stráveného s rodinou. Štefanova temperamentná manželka Iveta má toho už dosť. Podarí sa tomuto prominentnému rómskemu kamionistovi vrátiť do života trochu harmónie?

Film vznikol v česko-slovensko-britskej koprodukcii a jeho distribúciu podporil Audiovizuálny fond.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.