Už o dva týždne príde do kín Uncharted. Predtým však odporúčame hernú sériu

Už ako deti nás Indiana Jones v jednej z najznámejších scén celej filmovej série naučil, že je správne, keď hrdina len ...

pridal sector.sk 1.2.2022 o 10:41
Už o dva týždne príde do kín Uncharted. Predtým však odporúčame hernú sériu


Filmové spracovanie hernej série Uncharted v réžii Rubena Fleischera (Venom, Gangster Squad, Zombieland) príde do našich kín už 17. februára. Dnes si ale predstavíme hernú sériu, ktorú považujeme za mimoriadne herne a scenáristicky kvalitnú, aj v redakcii Kinemy. 

Už ako deti nás Indiana Jones v jednej z najznámejších scén celej filmovej série naučil, že je správne, keď hrdina len tak zastrelí zloducha. Dokonca to môže byť aj zábavné. Hrdina tu a tam niekoho zastrelí, nájde poklad a na záver aj získa srdce krásavice. Typické trópy dobrodružného žánru. Indy v tom, samozrejme, nebol prvý a rozhodne ani posledný. Knihy, filmy, seriály a aj hry nám ukazujú, že je normálne stať sa masovým vrahom pri love pokladov. Premýšľali ste niekedy nad tým? Ak nie, možno pri hraní Uncharted: Legacy of Thieves Collection sa na hry pozriete aj z tejto strany.

Uncharted je dnes už kultová séria, ktorá zmiešala všetko, čo sme už v dobrodružných dielach videli, s akčnou hrateľnosťou, ktorú pomaly šperkovala k dokonalosti. Jej hlavný protagonista Nathan Drake má Indyho šarm a vedomosti, lozí ako Ezio a strieľa ako Rambo. Postava a jej príbeh ale časom začali pôsobiť trochu vyčerpane, plocho. Štvorka to našťastie zmenila a priniesla príbeh, ktorý bol osobnejší, zaujímavejší, s hlbšie prepracovanými postavami a celkovo aj dospelejší. V lete 2017 ju nasledovalo samostatné rozšírenie The Lost Legacy, ktoré Nathana odsunulo na vedľajšiu koľaj a hlavnou postavou sa stala obľúbená Chloe Frazer.

Obe tieto hry si môžete zahrať opäť vo vylepšenej kolekcii pre PS5 a niekedy neskôr aj vôbec prvý raz pre PC. Nie je určená ani tak pre tých, ktorí už pôvodné hry hrali (aj keď im prináša rôzne výhody), ale hlavne pre nových hráčov, ktorí sa k PlayStation a aj k sérii ako takej dostanú až teraz. Tí si užijú blockbusterový príbeh nabitý akciou a hľadaním pokladov. Ak ste už hry hrali na PS4, dostanete technologické vylepšenia, podporu funkcií PS5, ale zas odbudol multiplayer. Ten síce v pôvodnej štvorke nebol nejaký revolučný, ale bol chytľavý a dokázal zabaviť na pár hodín ešte po prejdení hry.

Už o dva týždne príde do kín Uncharted. Predtým však odporúčame hernú sériu

Kolekcia má síce jedno úvodné menu, no v ňom si vyberiete, ktorú z dvojice hier chcete hrať a následne sa už presuniete do menu ako v pôvodných hrách. Ak ste ich hrali a idete aj do tejto kolekcie, máte možnosť si preniesť uložené pozície (z cloudu a aj z disku) a pokračovať tam, kde ste kedysi skončili. Spolu s uloženými pozíciami si ta prenesiete všetko – nájdené poklady, odomknuté kapitoly a dokonca aj získané trofeje.

Ak ste pôvodné hry hrali, poznáte ich príbeh aj hrateľnosť, takže môžete nasledujúcich niekoľko odsekov preskočiť. Teraz chcem totiž hry predstaviť tým, ktorí s nimi doteraz nemali tú česť a začnime štvorkou. Nate je už starší. Nie moc, ale predsa len už cíti, že kedysi tie všetky dobrodružstvá boleli menej. Namiesto nich sa teraz venuje rodinnému životu, no aj tak sa nechá zlákať volaním ešte jedného dobrodružstva a to najmä vďaka tomu, že sa na scéne objavuje jeho dlho stratený brat Sam Drake. Ten rozbehne reťaz udalostí, ktoré vás spolu s Nathanom zavedú na krásne a exotické lokality v rôznych kútoch sveta, kde na vás čakajú poklady, ale aj haldy nepriateľov z žoldnierskej organizácie Shoreline, ktorú vedie drsná Nadine Ross.

Už o dva týždne príde do kín Uncharted. Predtým však odporúčame hernú sériu

Ako som už vyššie písal, v porovnaní s predchodcami má štvorka občas komornejší a intímnejší príbeh a to hlavne vo vzťahu dvoch bratov, ale je tu aj téma starnutia, rodiny, dynamiky vzťahov a ďalšie, ktoré to celé oproti predchodcom posúvajú vpred. Záver hlavným postavám prajete a tešíte sa z neho, no sú tu aj momenty, kedy to v deji škrípe. Úvod je veľmi rozťahaný, prakticky sa skladá z trojnásobnej expozície, ktorá vás do deja uvádza, no ruší tempo z hrania, ktoré často kolíše aj neskôr v priebehu hry. Nie je to veľká chyba, ale občas pri hraní pocítite, že by to mohlo byť aj trošku lepšie. Rovnako sa scenár nevyhol ani klišovitým a predvídateľným momentom, narazíte aj na nejaké menšie nelogickosti. Stále je to ale vysoký štandard, ktorý si užijete. (prečítajte si celú sectorácku recenziu TU)




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.