Nórsky film The Crossing vyhral Cenu mladého publika 2021

Takmer 3600 mladých porotcov z 38 krajín sveta, vrátane Slovenska, v nedeľu 25. apríla rozhodlo o víťazovi ...

pridal kinema 27.4.2021 o 17:25
Nórsky film The Crossing vyhral Cenu mladého publika 2021


Takmer 3600 mladých porotcov z 38 krajín sveta, vrátane Slovenska, v nedeľu 25. apríla rozhodlo o víťazovi Ceny mladého publika (EFA Young Audience Award). Z troch vybraných filmov mladú porotu najviac oslovil nórsky film THE CROSSING režisérky Johanne Helgeland, ktorý rozpráva príbeh dôvery a priateľstva, strachu a veľkej odvahy mladých ľudí, zasadený do obdobia 2. svetovej vojny.

Medzinárodné podujatie pre deti vo veku od 12-14 rokov Cena mladého publika (EFA Young Audience Award), ktoré je organizované v spolupráci s Európskou filmovou akadémiou sa už po 8. krát vrátilo aj na Slovensko. Cena mladého publika sa z dôvodu pandémie Covid-19 už po druhý raz konala online, no prvýkrát naozaj prekročila hranice Bratislavy.

Takmer 50 mladých porotkýň a porotcov zo všetkých kútov Slovenska sa zapojilo do hlasovania o najlepší film cez online hlasovanie v nedeľu 25. apríla. Organizátori si zároveň pre účastníkov pripravili aj online diskusie, počas ktorých spoločne s moderátorkou Martinou Mlichovou rozoberali jednotlivé filmy a to nielen z hľadiska príbehu, ale aj filmového spracovania. „Práca s deťmi v rámci projektu Cena mladého publika je nesmierne obohacujúca. Aj v online priestore sa nám podarilo vytvoriť príjemné a bezpečné prostredie, v ktorom dostali priestor všetky názory, pohľady z jednotlivých perspektív každého dieťaťa, osobné emócie a aj kritické postoje. Musím povedať, že som bola veľmi milo prekvapená, na akej úrovni vedeli deti o filmoch diskutovať. Boli schopné konfrontácie a prijímali aj ostatné názory. Je to pre mňa povzbudenie, že nám vyrastá generácia mladých ľudí, ktorí majú kritické myslenie a zároveň vedia počúvať a akceptovať aj odlišné nazeranie na tému a poetiku filmov,“ povedala Martina Mlichová.

THE CROSSING ako víťaz Ceny mladého publika

Z troch nominovaných filmov – PINOCCHIO (réžia: Matteo Garrone, Taliansko / Francúzsko), THE CROSSING (réžia: Johanne Helgeland, Nórsko) a WOLFWALKERS (téžia: Tomm Moore a Ross Stewart, Írsko / Luxembursko) nakoniec mladá porota z 38 krajín vybrala nórsky THE CROSSING ako víťaza Ceny mladého publika (EFA Young Audience Award). Martina Mlichvá: „Prekvapilo ma, že sa deťom najviac páčil film (The Crossing), ktorý nám pripomína dôležitosť uznania histórie (holokaust) a zároveň vo mne vzbudzuje nádej, že táto generácia už nedopustí robiť chyby z minulosti. Myslím si, že rodičia detí, ktoré sa do Ceny mladého publika zapojili, môžu byť na ne právom hrdí.“ Víťaza vyhlásil riaditeľ Európskej filmovej akadémie Matthijs Wouter Knol, keďže toto ocenenie je zároveň aj oficiálnou kategóriou Európskych filmových cien. Z dôvodu pandémie bol ceremoniál v nemeckom Erfurte bez publika a nominovaní filmári sa podobne ako niektorí účastníci poroty pripojili online. Režisérka víťazného filmu Johanne Helgeland poďakovala Európskej filmovej akadémii a všetkým mladým milovníkom filmu, ako aj jej spolupracovníkom. Blahoželala ostatným nominovaným filmom a uviedla: „Všetky tri filmy ukazujú, že potrebujeme pre deti filmy plné porozumenia a silných emócii. Filmy pre detských divákov sú naozaj dôležité, pretože oni sú naša budúcnosť!“

Organizátori Ceny mladého publika plánujú po znovuotvorení kín priniesť niektoré z vybraných filmov aj do partnerských kín. Premietania by mali sprevádzať aj zaujímavé diskusie. Prvýkrát tak aspoň zlomok z atmosféry Ceny mladého publika budú môcť zažiť spolu s deťmi aj ich rodičia. Táto iniciatíva má za cieľ oživiť opätovný záujem o kiná.

Cenu mladého publika (EFA Young Audience Award) organizuje a udeľuje Európska filmová akadémia a EFA Productions s podporou Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Hlavným organizátorom podujatia na Slovensku je občianske združenie Boiler, spoluorganizátorom je Asociácia slovenských filmových klubov. Projekt je finančne podporený Audiovizuálnym fondom. Partnermi podujatia na Slovensku sú Kino Lumiére Bratislava, Kino Úsmev Košice, Kino Tatran Poprad, mestské kultúrne centrum Hlohovec a Filmový klub Iskra Kežmarok.

Zúčastnené krajiny: AUSTRÁLIA, BELGICKO, BOSNA A HERCEGOVINA, BULHARSKO, CHORVÁTSKO, CYPRUS, ČESKÁ REPUBLIKA, ČIERNA HORA, DÁNSKO, ESTÓNSKO, FRANCÚZSKO, GRUZÍNSKO, GRÉCKO, GRÓNSKO, ISLAND, ÍRSKO, KOSOVO, LOTYŠSKO, LITVA, LUXEMBURSKO, MAĎARSKO, MALTA, NEMECKO, NÓRSKO, POĽSKO, PORTUGALSKO, RAKÚSKO, RUMUNSKO, RUSKO, SEVERNÁ MACEDÓNIA, SRBSKO, SLOVENSKO, SLOVINSKO, ŠPANIELSKO, ŠVAJČIARSKO, TALIANSKO, TURECKO, VEĽKÁ BRITÁNIA

Víťazný film:

THE CROSSING

Réžia: Johanne Helgeland

Nórsko

The Crossing rozpráva príbeh dobrodružného desaťročného dievčatka Gerdy a jej bračeka Otta a ich rodičov, ktorí boli súčasťou nórskeho odboja počas druhej svetovej vojny. Autorka Maja Lunde napísala aj scenár k filmu The Crossing. Film vychádza z oceňovanej knihy z roku 2012 a je vzrušujúcim, dojímavým a podnetným príbehom dôvery a priateľstva, strachu a veľkej odvahy mladých ľudí, ktorý je založený na historických udalostiach.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.