Opustila nás legenda. Vo veku 90 rokov ukončil svoju životnú púť Sean Connery

Rodák z Edinburghu a veľký škótsky patriot zanechal po sebe množstvo vynikajúcich úloh a nezabudnuteľných filmov...

pridal Peter Pavlík 31.10.2020 o 21:19
Opustila nás legenda. Vo veku 90 rokov ukončil svoju životnú púť Sean Connery


Rodák z Edinburghu a veľký škótsky patriot zanechal po sebe množstvo vynikajúcich úloh a nezabudnuteľných filmov. Všetci si ho budú pamätať ako najikonickejšieho predstaviteľa Jamesa Bonda, no vo svojej kariére mal toho omnoho viac. 

Pokiaľ sa stal nesmrteľným agentom s povolením zabíjať, tak sa objavoval v menších úlohách, prípadne zabudnuteľných filmoch (častejšie oboje). Za zmienku ale stojí jeho účinkovanie v jednom z najlepších vojnových filmov histórie pod názvom Najdlhší deň. Po prepožičaní tváre agentovi 007 sa stal okamžite hviezdou. Stelesnil ho v šiestich filmoch, no v skutočnosti sa namiesto akčného hrdinu túžil stať serióznym hercom. 

Mal šťastie, že s ním chceli pracovať veľkí režiséri. Medzi bondovkami si zahral vo filmoch Hitchcocka (Marnie), Lumeta (Pahorok) alebo Kalazotova (Červený stan). Aj keď zmienené tituly nepatrili k vrcholom svojich tvorcov, Connery ukázal, že zvláda aj iné polohy ako akčného playboya. 

V 70. rokoch nemal o angažmán núdzu, no často sa zavŕtal do priemerných projektov. Našťastie sa mu stále podarilo objaviť v nejakej parádnej záležitosti, ktorá mu star power držala nad vodou. Najvýraznejší charakter stvárnil vo vynikajúcom dobrodružnom veľkofilme Johna Houstona Muž, ktorý chcel byť kráľom. Svoj hviezdny lesk dodal takisto Prvej veľkej vlakovej lúpeži Michaela Crichtona alebo populárnym All Stars kúskom ako Vražda v Orient Exprese alebo Príliš vzdialený most.

Reputáciu síce stále priškrcovali priemerné projekty ako napr. Meteor, Robin a Mariana alebo slávna podivnosť Zardoz. Začiatkom 80. rokov sa teda nechal presvedčiť na návrat do svojej ikonickej úlohy. Nikdy nehovor nikdy nepatrí do oficiálnej bondovskej série a nebol to ani príliš kvalitný film, no Connery bol aspoň na očiach. Z prvej polovice tejto dekády sa patrí zmieniť ešte aspoň slušné sci-fi Outland a cameo v nedocenenej fantasy Terryho Gilliama Zlodeji času. Pomaly sa však začalo blýskať na lepšie časy. 

Comeback sa mu podaril v roku 1986 dvomi slávnymi rolami. Prvá bola v Annaudovej adaptácii Mena ruže a tou ešte populárnejšou vedľajšia úloha v Higlanderovi. Ten síce v kinách nebol bohvieaký trhák, no na VHS sa stal obrovským kultom. To už ale na dvere klopal Brian DePalma, ktorý pripravoval svoju budúcu klasiku Neúplatní. Sean Connery v nej neodolateľným spôsobom stvárnil starnúceho policajta Jima Malona. Po boku Kevina Costnera a Roberta DeNira mal tak na konte ďalší veľký hit, ktorý bol korunovaný Oscarom za najlepšiu vedľajšiu úlohu. Svoju na novo nadobudnutú reputáciu sa mu síce takmer podarilo zase stratiť snímkami ako Rodinný podnik, ale to najlepšie malo prísť.

Steven Spielberg hľadal predstaviteľa pre otca svojej verzie Bonda. Reč je samozrejme o Indiana Jonesovi a kto iný, než pôvodný predstaviteľ agenta 007 by bol ideálnejší. Posledná krížová výprava bola úžasná a hláška “Nevolaj ma Junior” sa dostala do mnohých domácností. Connery bol Fordovi viac než dôstojným parťákom a pripísal si ďalšiu ikonickú úlohu. 

Krasojazda pokračovala aj v 90. Rokoch. Vynikajúci politický thriller Hon na ponorku potiahol ako leader spôsobom, aký sa na herca jeho povesti patrí. Nasledovalo slávne cameo v Robinovi Hoodovi, no majster prestal mať opäť šťastie na dobré filmy. Druhý Highlander bol strašný, rovnako ako Správny chlap v Afrike. Za priemerné tituly tipu Vychádzajúce slnko, Zabudnutý prípad alebo Prvý rytier mal aspoň pekne zaplatené a patril k najlepším veciam na menovaných tituloch. Z šedi vystúpil akurát ako Dr. Cambell vo veľmi slušnom Šamanovi Johna McTiernana. 

Skutočný návrat na vrchol znamenala až slávna Skala. Nech si o Michaelovi Bayovi myslíte, čo chcete, tak jeho druhý celovečerák bol obrovská pecka. Urobil z Nicolasa Caga akčného hrdinu, Ed Harris sa prebojoval do mainstreamu a Connery si celú túto show kradol pre seba. Ďalšia klasika na konte a prísľub lepších zajtrajškov. 

V Dračom srdci (natáčanom na Slovensku) prepožičal svoj hlas titulnému drakovi a minimálne v našich končinách ide o veľmi populárny kúsok.  Potom sa ale bohužiaľ upísal veľkému prepadáku Pomstitelia. Nasledujúca Pasca ale už bola opäť fajn zábava, kde mohol svoj šarm rozbaliť na plno spôsobom, že mu neodolala ani Catherine Zeta-Jones v najlepších rokoch. Nasledovala spolupráca s Gusom van Santom a v Osudovom stretnutí opäť preukázal, že je aj mimoriadne schopným serióznym hercom. 

S kamerami sa ale bohužiaľ rozlúčil príšernou Ligou výnimočných. Komplikované natáčanie, zdravotné problémy ale aj výsledok produktu podporili Conneryho rozhodnutie ísť na dôchodok. Z neho iba párkrát prepožičal svoj hlas v animákoch a k návratu pred kamery ho nepresvedčil ani Spielberg na pokračovanie Indiana Jonesa. Herec si zaslúžený odpočinok evidentne užíval. 

Okrem Oscara bol držiteľom Zlatého glóbusu (takisto za Neúplatných) a ceny BAFTA (Meno ruže). Zmienená organizácia mu udelila takisto cenu za celoživotné dielo. Rovnako ako napríklad aj Karlove vary alebo European Film Awards. 

Sean Connery mal bohatú kariéru, pri ktorej jeho úspechy dokonale zatieňovali menej kvalitné príspevky. Opustil nás v požehnanom veku 31. októbra 2020. Zbohom a odpočívajte v pokoji. Ďakujeme!





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.