Do ťaživých Bludných kruhov sa rozhodne oplatí ponoriť

Svoje najväčšie kvality môže herec preukázať najmä vtedy, keď sa objaví v „hmatateľnej“ postave a ktorá navyše ...

pridal Barbora Gvozdjáková 11.6.2020 o 20:35
Do ťaživých Bludných kruhov sa rozhodne oplatí ponoriť


Svoje najväčšie kvality môže herec preukázať najmä vtedy, keď sa objaví v „hmatateľnej“ postave a ktorá navyše nie je čiernobiela. Výkony, v ktorých sa protagonisti do postáv amebicky prevteľujú, kritici radi vyzdvihujú a oceňujú, ako napríklad v roku 2011 Colina Firtha za úlohu britského zajakávajúceho kráľa Juraja VI., za ktorú mu Akadémia udelila Oscara (Kráľova reč). Taktiež je sympatické, keď herec, ktorý je onálepkovaný lacnejšími komédiami, dostane príležitosť stvárniť komplexnú a komplikovanú postavu. Za všetkých spomeňme Matthewa McConaugheyho, ktorý si po mnohých „nevýrazných“ roliach zahral Rona Woodroofa v dráme Klub poslednej nádeje (2014), a podobne ako Firth zaslúžene získal pozlátenú sošku.

Mark Ruffalo je z podobného súdka. Počas svojej kariéry sa mu prekvapivo darí kombinovať kvalitatívne rôznorodé projekty. Napriek tomu, že väčšina divákov si ho vybaví ako komiksového Hulka zo superhrdinskej série o tzv. Avengeroch, Ruffalo zahviezdil aj v scenáristicky prepracovanejšom Spotlighte (2015) či dráme Dark Waters (2019).

Najnovšie sa Ruffalo predstavuje v šesťdielnom seriáli Bludné kruhy (I Know This Much Is True), ktorý je adaptáciou rovnomenného románu Wallyho Lamba, a to hneď v dvojúlohe jednovaječných dvojičiek Dominicka a Thomasa. V seriáli sledujeme rodinnú ságu rodiny Birdseyových v niekoľkých časových rovinách, kde sa súčasnosť prelína so spomienkami na detstvo.

Dominick svojej umierajúcej matke (oscarová Melissa Leo z filmu The Fighter) na smrteľnej posteli prisľúbi, že sa o svojho brata Thomasa, ktorý trpí paranoidnou schizofréniou, postará. Svoju starostlivosť a lásku k nemu odôvodňuje aj svojou vierou v Boha. Bratia svojho biologického otca nepoznali. Celý život vyrastali s nevlastným Rayom, ktorý žije v presvedčení, že ak by sa dvojičky vychovávali prísnejšie, Thomasovej chorobe by sa dalo vyvarovať...

Dominick sa snaží krivdy z minulosti naprávať a súčasne sa vyhýbať tým súčasným. Vyjasňuje si vzťah s bývalou manželkou, s otcom a pokúša sa nájsť kľúč k zvládnutiu svojho nekontrolovateľného hnevu. Avšak bežné životné komplikácie Dominicka sa exponenciálne znásobujú najmä bratovými dezilúziami a seba poškodzujúcim správaním. Thomas to potvrdzuje hneď v úvodných minútach prvého dielu, keď si v miestnej knižnici šabľou odreže ruku (od zápästia nižšie), tvrdiac, že to spravil, aby zabránil tzv. Druhej vojne v Perzskom zálive. Po pobyte v nemocnici je Thomas prevezený do psychiatrickej liečebne, z ktorej sa ho Dominick snaží dostať naspäť domov.

Do ťaživých Bludných kruhov sa rozhodne oplatí ponoriť

Seriálu dominujú silné herecké výkony. Najfascinujúcejším je spôsob, ako Mark Ruffalo dokázal vytvoriť v jednom čase dva diametrálne odlišné charaktery. Bratia totiž nie sú rozdielni len vo vnútri, ale aj navonok. Niektoré scény v seriáli, v ktorých dvojičky vystupujú spoločne v jednom obraze, sa museli natáčať na dvakrát s niekoľkomesačnou pauzou. Za ten čas musel Ruffalo pribrať takmer štrnásť kíl (tridsať libier), aby mohol zahrať Thomasa, tučnejšieho z bratov. Okrem váhy sa Ruffalo pohral aj s ich rozdielnym držaním tela. Mnohí špekulujú nad dôvodmi, prečo hollywoodsky herec na túto dvojúlohu prikývol. Vynárajú sa prepojenia z minulosti, kedy Ruffalov mladší brat za dodnes nevyjasnených okolností podľahol zraneniam po výstrele.

Mark Ruffalo stvárňuje oboch bratov znamenito. Hercovu devízu – transformovať sa do konkrétnej postavy – sme mali možnosť obdivovať už v spomínanej úlohe Michaela Rezendesa, novinára pátrajúceho po pravde (Spotlight), alebo v roli zeleného svalnáča schopného naozaj všetkého (naposledy Avengers: Endgame). Aj v novinke Bludné kruhy sa Ruffalovi podarili podobne pravdivé prevtelenia sa do postavy či postáv.

Do ťaživých Bludných kruhov sa rozhodne oplatí ponoriť

Vizuál jednotlivých epizód je nanajvýš pochmúrny. Režisérom a zároveň scenáristom série je štyridsaťšesťročný Derek M. Cianfrance, ktorý sa vo svojich filmoch sústreďuje na komplikované medziľudské vzťahy, čo potvrdil vynikajúcou snímkou Blue Valentine (2010) alebo adaptáciou románu The Light Between Oceans (2016). Ide skôr o „pocitového“ režiséra so silným zameraním na život a rodinu. Jeho filmy nemusia sadnúť každému. Bludné kruhy, ktoré nakrútil pre HBO, sú jeho seriálovým debutom.

Bludné kruhy sa nesnažia diváka presvedčiť, že všetko dopadne dobre. Hlavné postavy sa vo svojich životných kruhoch točia, blúdia nimi a nie sú schopné z nich vystúpiť. Hoci sa aspoň parciálne, vďaka citlivo napísanému a zrežírovanému scenáru, dokážeme do sveta oboch bratov ponoriť, nie je to pohľad príjemný. Nie je ľahké novinku odporúčať. Nie je to však pre slabú kvalitu spracovania, ale skôr pre depresívnosť témy a ťaživosť príbehu.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.