Annabelle: Creation je konečne prequel aký si séria zaslúži

Duo Wanových hororov V zajatí démonov patrí medzi top horory posledných rokov – na druhej strane prvá Annabelle je béčkový brak, ktorý ani nemusel byť súčasťou

pridal Michal Korec 14.8.2017 o 20:40

Annabelle: Creation je konečne prequel aký si séria zaslúži


Duo Wanových hororov V zajatí démonov patrí medzi top horory posledných rokov – na druhej strane prvá Annabelle je béčkový brak, ktorý ani nemusel byť súčasťou série. Slabo natočený, nič nepriniesol, bez problémov ho môžete ignorovať a sústrediť sa na nový prequel. Nedosahuje síce Wanove kvality, ale stále má čo ponúknuť: režisér David F. Sandberg si zručne pripravuje silné scény, chce vás vystrašiť a umne sa zohral s celou plejádou šikovných hercov, aby mu tento horor v minulosti fungoval.

Nikde nie je napísané, kedy sa odohráva, ale budú to zrejme 50. roky 20. storočia a pre väčšinu filmu bohato stačí pripraviť jeden atmosférický dom v pustatine a blízke okolie. Manželia Mullinsovci prišli kedysi o dcéru a keďže ich dom zíva prázdnotou, rozhodli sa pozvať do neho sestru v Kristu a pár sirôt, ktoré by tu našli nový domov. Provizórny sirotinec je výborné miesto pre rozvíjanie tajomstiev, najmä keď sa tu robia bábiky v limitovanej edícii. Jedna z nich leží niekde ukrytá a príde čas na jej vyčíňanie, čo pocítia dievčatá na vlastnej koži. Nevinné hry sa tu zrazu menia na boj o život proti neznámemu zlu...

Sila série V zajatí démonov spočíva v dvoch líniách. Má vynikajúce duo Warrencov odhaľujúce záhady a všeobjímajúci teror na nešťastníkov, ktorí sú na nesprávnom mieste. Tento predfilm ponúka iba druhú líniu, no snaží sa ju dopĺňať vysvetľovaním toho neznámeho – jednotka Annabelle veľa neprezradila, takže naplno očakávame ako sa úlohy explanácie zhostí tento film a či nám prezradí, kde a ako bábika vznikla, ako začalo z nej vyžarovať to zlo alebo prečo si pýta obete.

KINEMAVIDEO4387.

Pri mene scenáristu sa ťažko chápe, ako rovnaký chlapík napísal prvú nefungujúcu Annabelle a zrazu sa vyšvihne na vyšší level, tvorí uveriteľné postavy, aj pôvod démona a keď sa po relatívne dlhom intre začne vŕšiť jedna napínavá scéna za druhou, výborne na seba nadväzujú a túžite odhaľovať všetky nitky.

Druhej Annabelle lepšie funguje predstavenie jednotlivých postáv – prológ sa chvíľu vlečie, ale keď sa konečne dostanú dievčatá do domu a postupne ich spoznáme, začne sa postupne drať navonok teror.

David F. Sandberg si vie pripraviť scény bez problémov – tajomné izby, zabudnuté kúty, odľahlé studne či zabudnutí strašaci (a nemusíme sa nutne ponevierať v podzemí či pivnici). Už z ukážky vieme, že sa vo veľkom budú využívať papierové lístočky s odkazmi (stále funkčný nápad), postupne sa začnú drať na povrch démoni, ich moc prevteľovať sa či výrazne ovplyvňovať mysle. Atmosféra graduje a zatiaľ čo prvá tretina je ešte pohodička, posledná tretina je pomerne intenzívna, až sa slabším povahám môže zdať, že by režisér mohol z toľkých ľakačiek aj ubrať. Je to zámer, aby sa teror stupňoval a na konci ste už sami mali pocit, aby ste si držali palce, nech všetko skončí, postavy sa dostali do bezpečia. Sandberg vie pracovať s tmou i svetlom, dokáže však desiť na rôznych miestach (stoličkový výťah, stodola).

Solídne sú využité postavy oboch rodičov, ktorí sa ako-tak vyrovnajú so stratou dcéry. V istom momente sa vynorí možná (slepá) cestička, čo by mohla predstavovať divný zvrat a otočiť dve tretiny scenára, ale našťastie tvorcovia nechcú za každú cenu šokovať megapointou. Dlhý čas nechávajú pôvod Annabelle nevysvetlený, ale rozhodne nebudete oň ukrátení. Presne to, na čo ste do kina prišli (kedy a ako začala bábika byť nebezpečná) sa vysvetlí a pridá sa aj pár bonusov v záverečných scénach.

Zdá sa, že dvojka Annabelle neponúka veľa nového v žánri a niektorí budú reptať, že kde sú inovácie, no súčasne je to jeden z lepších hororov posledného obdobia a zapadá výborne do Conjuring univerza. Svedčí o tom prepojenie s nepodarenou Annabelle či dvojica odkazov na ďalšieho démona – The Nun. A hoci sa zdá, že obyčajná premisa „pár dievčat vs. démon na samote“ nemá čo ukázať, film prekvapí, je konzistentný, dokáže gradovať a v dobrom momente skončiť. Bonusom sú kvalitné herecké výkony dievčat a satisfakcia na konci, že aj niekto iný ako James Wan dokáže v tejto sérii točiť dobré kúsky.

Nie je to márny výsledok a je o to cennejší, že V zajatí démonov sa píše, no ak sa aj doň Wan pustí (stále neistý fakt), nebude to skôr ako v roku 2020. Menej známi režiséri sa dobre profilujú a bude fajn vidieť aj v júli 2018, že tá séria sa dokáže dobre rozvíjať, ba čo viac, pre seba aj trošku ohýbať hororový žáner. Ľakačky s démonmi sú fajn, ale môžu sa ošúchať. No ak by sa séria vydala aj inam, ako sa sľubuje...

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.