Sledovačka vyrovnala skóre, Leo a Brie pália po Oscaroch

Zatiaľ čo sa celý Hollywood, magazíny a novinári predháňajú v témach a komentároch okolo diverzity oscarových nominácií (#OscarsSoWhite) a Sundance sa blázni z

pridal Michal Korec 1.2.2016 o 23:28

Sledovačka vyrovnala skóre, Leo a Brie pália po Oscaroch


Ďalší víkend plný cien odhalil hereckých favoritov, ale Najlepší film je stále v hre...

Zatiaľ čo sa celý Hollywood, magazíny a novinári predháňajú v témach a komentároch okolo diverzity oscarových nominácií (#OscarsSoWhite) a Sundance sa blázni z novinky Birth of a Nation (ktorá, čuduj sa svetu, je o rebélii čiernych otrokov v roku 1831, tak ju automaticky všetci vidia súťažiť o rok o Oscara, alias povinná jazda a la 12 rokov otrokov sa možno zopakuje), rôzne guildy odovzdali ceny za strih, resp. herecké výkony tento rok. Máme tu už jasných favoritov – ale otvorený súboj o film...

Eddie Awards – keď aj malá cena poteší

Už v piatok 29. januára 2016 sa udeľovali ceny za najlepší strih vo filme (Eddie Awards) a hoci nie sú tým najdôležitejším indikátorom v predoscarovom zápolení, aj malá výhra poteší v ostro sledovanom čase. Podľa očakávaní má najlepší strih za dokument Amy (takže šanca na Oscara sa zväčšuje), z troch animákov Anomalisa-Dobrý dinosaurus-V hlave vyhral najväčší favorit, takže aj na Oscaroch zrejme bude vládnuť Radosť.

Dve hlavné kategórie sa delia podobné ako Zlaté Glóbusy na komédiu a drámu, pričom väčší úspech na top Oscara majú víťazi drám ako komédií. Výhra Mad Maxa nad Star Wars, Sicario, The Revenant bola očakávaná, a úplnou stávkou na istotu bola výhra Stávky na neistotu pri najlepšej komédií. Pre fanúšikov a štatistov to znamená jednu vec: Stávka na neistotu získala malú, ale potešiteľnú cenu; jej najväčší konkurent Sledovačka ju nemá. A na Oscara sú nominovaní obaja, teoreticky im ju vyfúkne Mad Max a štatistika v prospech Eddie sa iba vylepší.

Legitímna otázka znie: prečo má strih takú veľkú váhu v súboji o Oscara? Nuž, história neklame a do pätice nominácií sa dostanú iba najlepšie zostrihané filmy a hoci býva občas nominácia technická (čo môže byť prípad Mad Maxa), štandardne sa tu objavujú najväčší favoriti. A získať silné kombo film-réžia-scenár-strih sa veľmi cení.

KINEMAVIDEO3798.

LEO IDE NA OSCARA! Brie a Alicia sa stávajú favoritkami...

Najlepší herec vo filme
Bryan Cranston, Trumbo
Johnny Depp, Black Mass
Leonardo DiCaprio, The Revenant - VÍŤAZ
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Dánske dievča

Mnohí si to azda želali, no podľa okolitých článkov či diskusií tomu neverili. Ale Leonardo DiCaprio JE najväčším favoritom na Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej roli a kategória nemá takého silného protivníka či súperiacu dvojicu ako vlani Eddie Redmayne-Michael Keaton. Zlatý Glóbus bol síce istota a Leo má už doma tri, ale zisk prvej SAG ceny znamená... že o štyri týždne môže odpáliť svoju oscarovú ďakovnú reč. Posledných 11 rokov hovorí jasne: víťaz SAG si ide po Oscara. Ešte na SAG žila šanca, že by Bryan Cranston zamiešal karty, ale situácia sa vyjasnila.

KINEMAVIDEO3741.

Najlepšia herečka vo filme
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room - VÍŤAZKA
Helen Mirren, Dáma v zlatom
Saoirse Ronan, Brooklyn
Sarah Silverman, I Smile Back

A hoci sa za mesiac ešte môže na okruhu udiať všeličo, aj Brie Larson sa rysuje ako víťazka Oscara za najlepší hlavný ženský herecký výkon. Na SAG mala dve hlavné súperky (Cate Blanchett, Saoirse Ronan) a podarilo sa jej ich zdolať. Takže hoci na Oscaroch je nominovaný miláčik J-Law i Charlotte Rampling, na 95% jej neujde ani hlavná cena.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Sledovačka
Helen Mirren, Trumbo
Alicia Vikander, Dánske dievča – VÍŤAZKA
Kate Winslet, Steve Jobs

Momentum získava aj ďalšia mladá herečka, Alicia Vikander. Kategória herečka za najlepší vedľajší herecký výkon nemala doteraz favoritku a víťazstvo Kate Winslet na Glóbusoch mútilo tipy expertov, ktorí očakávali nástup Alicie. Jej víťazstvo na SAG za Dánske dievča potvrdzuje predsezónne hlasy, že sa môže tento rok dostať Oscara za množstvo kvalitných výkonov, ktoré predviedla. Zároveň platí, že keď sa pri nej neexperimentuje s kategóriami, ale ide o výkon, dokáže sa presadiť. Dve najlepšie herečky pod 30 sú celkom rarita na Oscaroch sa zrejme zopakuje.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Christian Bale, Stávka na neistotu
Idris Elba, Beasts of No Nation - VÍŤAZ
Mark Rylance, Most špiónov
Michael Shannon, 99 Homes
Jacob Tremblay, Izba

Zo štyroch hereckých kategórií sme sa do budúcnosti k Oscarom nedozvedeli nič práve v tejto. Idris Elba vyhral za silný herecký part (hoci Jacob Tremblay nie je o nič slabší), ale keď nesúťaží o Oscara a nominácie vyzerajú inak, indikácie tu budeme hľadať márne. Eventuálny triumf Balea či Rylancea by znamenal silnejšie preferencie na Oscaroch, ale takto... Zrejme Mark Rylance už nie je favorit ako pred štartom sezóny. Je teda dosť pravdepodobné, že na Oscaroch zažiari Sly a netreba podceniť ani Toma Hardyho za The Revenant, žije tu malilinká, ale predsa nádej na mužský double ako pred dvomi rokmi. Zatiaľ si nestavte na nikoho, ale ak budete mať nutkanie, skúste Stalloneho o štyri týždne...

KINEMAVIDEO3732.

Sledovačka je späť v hre o Najlepší film!

Najlepší herecký výkon celého obsadenia vo filme
Beasts of No Nation
Sledovačka - VÍŤAZ
Stávka na neistotu
Straight Outta Compton
Trumbo

Pred SAG večerom boli tri možnosti víťazov. Prvá, vyhrá to Stávka na neistotu a potvrdí svoju pozíciu sezónneho favorita. Druhá, vyhrá Sledovačka a sily na okruhu sa vyrovnajú. Tretia, vyhrá Straight Outta Compton alias divoká voľba, aká sa na SAG neraz pritrafí a v zápolení sa nezmení nič.

Vyhrala Sledovačka. Pre film je to potrebné víťazstvo, aby sa držala v povedomí ďalšie týždne, lebo minulý týždeň na PGA brala Stávka a na Glóbusoch The Revenant. Po tejto cene možno konštatovať, že sily sú absolútne vyrovnané a SledovačkaStávka na neistotu majú teraz podobnú šancu získať Oscara za najlepší film. Ak by sme však porovnali úspešnosť iných cien... PGA pre Stávku má trošku väčšiu váhu ako SAG pre Sledovačku. SAG sa totiž často líši od Oscara za najlepší film: Špinavý trik, The Help, Little Miss Sunshine sú dôkazmi, že SAG cena veľmi poteší, ale neznamená všetko. Zatiaľ čo PGA víťazi za posledných osem rokov dali oscarové repete...

Budúci víkend nás čaká ďalšie kolo, ktoré môže opäť nakloniť misky váh alebo súboj úplne zamiešať. Režiséri si zvolia na DGA Awards víťaza – ak bude triumfovať Adam McKay za Stávku, má navrch. Ak sa zadarí Tomovi McCarthymu za Sledovačku, je na koni. No osobne cítim víťazstvo pre niekoho iného: Georgea Millera, Ridleyho Scotta i Alejandra G. Innaritu, čo bude znamenať takmer naisto rozkol na Oscaroch – iný najlepší režisér, iný najlepší film. Aktuálne vyzerá byť favoritom George Miller, ktorý by bol favoritom na Oscaroch; Sledovačka vs. Stávka súperia bez najlepšej réžie ďalej.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.