Tipy na 73. Zlaté glóbusy

Oscarová sezóna je v plnom prúde. Svoje nominácie majú kritici, guildy a prišiel čas odovzdať prvé ceny a trénovať tie víťazné prejavy. DiCaprio a spol. sa už chystajú na túto nedeľu. Zlaté glóbusy

pridal Michal Korec 9.1.2016 o 19:16

Tipy na 73. Zlaté glóbusy


Oscarová sezóna je v plnom prúde. Svoje nominácie majú kritici, guildy a prišiel čas odovzdať prvé ceny a trénovať tie víťazné prejavy. DiCaprio a spol. sa už chystajú na túto nedeľu...

Zlaté glóbusy sa za posledných desať rokov riadne odklonili od oscarovej trajektórie, ale stále je to soška, ktorá na polici i vo filmografii neuškodí. Preč sú časy automatických dvojitých víťazstiev, hoci herci majú najväčšie šance na double. Zlaté Glóby sú o známych hviezdach, nečakaných nomináciách i vystúpeniach – ale súčasne prichádzajú v čase, kedy už LA naplno žije ošiaľom a ako prvá cena na štarte sezóny sa rozhodne počíta.

Keďže nominácie prichádzajú relatívne zavčasu (preto žiadne Star Wars) a hlasovanie prejde rýchlo, ceny získavajú spravidla skoršie filmy a oneskorenci, ktorí získavajú paru postupne, ešte nebodujú. Aj preto v minulosti triumfovala Sociálna sieť, nie Kráľova reč a pod. Teórií je mnoho... A nezabúdajte, že o Glóboch rozhoduje sotva stovka kritikov, nie tisícky Akademikov...

KINEMAVIDEO3732.

Najlepší film – Dráma
Carol
Mad Max: Zbesilá cesta
The Revenant
Room
Sledovačka – TIP

Sledovačka je favoritom mnohých kritikov a keďže tí sú v radoch Zlatých glóbov, je zrejmé, že tento favorit si cenu odnesie. Teoreticky žije šanca na nečakaný ťah v podobe Mad Maxa, ale tej nedávame viac ako 10%.

Najlepší film – Komédia
Stávka na neistotu - TIP
Joy
Marťan
Špión
Vykoľajená

Aj v tejto kategórii sa črtá jasný favorit, a to Stávka na neistotu. Jediný reálny konkurent môže byť Marťan, ale ten sa dočká priazne v iných momentoch.

KINEMAVIDEO3548.

Najlepší režisér
Todd Haynes, Carol
Alejandro Inárritu, The Revenant
Tom McCarthy, Sledovačka
George Miller, Mad Max
Ridley Scott, Marťan – TIP

Už od filmového festivalu v Toronte žije veľká nádej na oceňovanie Sira Ridleyho a je zrejmé, že HFPA si tento moment nenechá ujsť. Druhým potenciálnym kandidátom je George Miller. Pripravte sa, že táto sezóna je dlhá a práve páni nad 70 budú bodovať.

Najlepšia herečka vo filme – dráma
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room - TIP
Rooney Mara, Carol
Saoirse Ronan, Brooklyn
Alicia Vikander, Dánske dievča

Ošemetná kategória s jednou favoritkou a štyrmi náročnými súperkami. Brie Larson mala ešte pred mesiacom víťazstvo vo vrecku, ale čím ďalej ide sezóna, tým sú šance menšie. Mnohí milujú Saoirse Ronan za silný výkon, ale momentum naberá aj Alicia Vikander. Herečky v Carol sa zrejme vybijú navzájom. Buďme konzervatívni a kvôli skoršiemu hlasovaniu ostaňme pri Brie Larson v Izbe.

KINEMAVIDEO3617.

Najlepšia herečka vo filme – komédia/muzikál
Jennifer Lawrence, Joy
Melissa McCarthy, Špión
Amy Schumer, Vykoľajená - TIP
Maggie Smith, Lady in the Van
Lily Tomlin, Grandma

Toto je presne kategória, kde sa ukáže nevyspytateľnosť Zlatých Glóbov. Tie mnohé komičky milujú (vid. Uvádzanie Tiny Fey a Amy Poehler niekoľko rokov po sebe). Za iných okolností a lepších kritík by bola favoritkou vtipná a už etablovaná J-Law, ale keďže sezóna Joy až tak nepraje, zhrabne cenu filmový objav Amy Schumer.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Jane Fonda, Mladosť
Jennifer Jason Leigh, Osem hrozných
Helen Mirren, Trumbo
Alicia Vikander, Ex Machina - TIP
Kate Winslet, Steve Jobs

Momentum Alicie Vikander sa pretaví do ceny azda za iný film ako mnohí čakajú. Toto bude skôr taká kolektívna cena za dva výkony v jednom. Teoretickou šancou č.2 je J.J. Leigh.

KINEMAVIDEO3581.

Najlepší herec vo filme – dráma
Bryan Cranston, Trumbo
Leonardo DiCaprio, The Revenant - TIP
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Dánske dievča
Will Smith, Concussion

Otvorte účty v stávkových kanceláriách a začnite veriť, že Kapor začne valcovať tento rok, čo môže. Je tu malinká šanca, že na Glóboch by mohol vyhrať aj Bryan Cranston vďaka výkonom minulosti, ale tie má aj DiCaprio a tento rok mu to môžu všetci spočítať. Môj osobný tip je, že tu začne a o 7 týždňov končí s Oscarom v ruke, aby na internete skončila séria vtipov a raz to už DOSTAL.

Najlepší herec vo filme – komédia/muzikál
Christian Bale, Stávka na neistotu
Steve Carell, Stávka na neistotu
Matt Damon, Marťan - TIP
Al Pacino, Danny Collins
Mark Ruffalo, Infinitely Polar Bear

Chlapci zo Stávky na neistotu hrajú parádne, ale objektívne má Matt Damon väčšiu úlohu ako oni dvaja dokopy, takže cena pre Marťana aj tu. Opäť platí, že HFPA hlasuje skoro a vtedy mal Marťan ešte väčšie šance ako dnes.

KINEMAVIDEO3779.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Paul Dano, Love & Mercy
Idris Elba, Beasts of No Nation
Mark Rylance, Most špiónov
Michael Shannon, 99 Homes
Sylvester Stallone, Creed – TIP

Všetci majú pri prvom pohľade rovnaké šance. Ale zatiaľ čo Mark Rylance zbiera ceny všade, Zlaté Glóby akosi Most špiónov a Spielberga tento rok nemusia (na rozdiel od BAFTA, kde valí vo veľkom). Tým pádom je Rylance asi mimo hry a šancu má dvojica Michael Shannon-Sly. A pretože publicita v pondelok ráno v prospech Slya môže generovať titulky, získa jedinú cenu za Rockyho práve tu.

Najlepší scenár vo filme
Emma Donoghue, Room
Tom McCarthy, Josh Singer, Sledovačka
Charles Randolph, Adam McKay, Stávka na neistotu
Aaron Sorkin, Steve Jobs
Quentin Tarantino, Osem hrozných - TIP

Toto je veľmi ťažko tipovateľná kategória, lebo silný scenár má prakticky každý film. Ale HFPA si Tarantino celkom pochvaľuje, takže podobne ako pri Djangovi by mu mohol scenár prihrať cenu...

KINEMAVIDEO3342.

Najlepší animovaný film
Anomalisa
Dobrý dinosaurus
V hlave – TIP
The Peanuts Movie
Ovečka Shaun

Nie je dôvod pochybovať o tom, že V hlave vďaka mimoriadnym kritikám vyhrá. Jedine pár ľudí v Paramounte bude držať palce divokej karte v podobe Anomalisy...

Najlepší zahraničný film
Zbrusu Nový zákon (Belgicko)
The Club (Čile)
The Fencer (Estónsko)
Mustang (Francúzsko)
Saulov syn (Maďarsko) – TIP

Rozum velí, že Saulov syn by mal vyhrať kvôli kritikám. Ale Mustang má určite nemalé šance. Glóby sú však v týchto kategóriách jasnejšie ako Akadémia, takže Maďari tu vyhrajú. V Dolby Theatre sa stav môže zvrátiť...

KINEMAVIDEO3615.

Najlepšia hudba
Carter Burwell, Carol
Alexandre Desplat, Dánske dievča
Ennio Morricone, Osem hrozných
Daniel Pemberton, Steve Jobs
Ryuichi Sakamoto, The Revenant – TIP

Rozum a sláva velí, že by mal vyhrať Ennio Morricone, al





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.