Retro gangsterská atmosféra a skvelý Tom Hardy na druhú

Samozrejme, v centre pozornosti i každej kritiky tróni Tom Hardy vo výbornej dvojroli oboch bratov. Hardy hrá každého inak vrátane dikcie, dialektu, pohybu

pridal Michal Korec 2.11.2015 o 17:20

Retro gangsterská atmosféra a skvelý Tom Hardy na druhú


Gangsterské eposy sú vo filmovom priemysle dlhé roky jedným z najambicióznejších subžánrov, kam sa môže režisér vydať. Brian Helgeland ako režisér lavíruje medzi rôznymi žánrami, ale ako scenárista napíše takmer všetko. Legendy zločinu sú pre neho jeden z najväčších projektov kariéry, kde skĺbil všetky schopnosti a doručil zábavný, brutálny celok. A s oscarovým výkonom skvelého herca!

V 60. rokoch 20. storočia sa v Londýne neporovnávali iba sily West Endu a East Endu. V podsvetí sa rozložili viaceré gangy a do popredia sa tlačili bratia Krayovci. Ani jeden z nich nebol kľudný elegán, akých by ste našli tucty v Las Vegas či na východnom pobreží USA. Ron a Reggie vládli pevne, občas skončili na pár mesiacov vo väzení či psychiatrickej liečebni, ale vždy sa vrátili, aby silnejšie bojovali proti ostatným, skúpili pár nových klubov alebo nadviazali kontakty s ďalšími chechtákmi. Lenže ako ďalej plynul čas, do cesty prišli nové výzvy i prekážky ako americkí záujemcovia o Londýn, femme fatale ako Frances a v neposlednom rade sa okolo bratov od začiatku obšmietali chaloši zo Scotland Yardu a čakali na poriadnu návnadu, vďaka ktorej by ich mohli odsúdiť aspoň na doživotie...

KINEMAVIDEO3663.

Mafiánsky eposy z Vegas či gangsterky z Bostonu už majú mnohí diváci zmapované, takže zmena lokálu na Londýn rozhodne prospeje. Kto čaká temný pohľad do duše dvoch mafiánov, bude hneď na začiatku prekvapený ľahkosťou, s akou je servírovaný ich príbeh. Prvé scény nám ukážu rozprávačku, o ktorej identite vieme spočiatku málo, ale vykľuje sa z nej kľúčová postava v celom dianí; Frances má častejšie čo povedať ako zahĺbení bratia v biznise. Jej rozprávanie ponúka odľahčený nadhľad, no prídu chvíle, kedy Legendy zločinu nečakane zvážnejú pod ťarchou životnej tragédie, zmeny osudu či v nástupe nečakane surovej brutality. Hoci podobne ako u Scorseseho, nejedna scéna bitky či vraždy je natočená tak, že neviete, či sa skôr smiať alebo ostať prikovaní v sedadlách. O absurdné momenty nie je núdza, o čom svedčí finálna tretina, kedy sa vykresľuje napríklad prítomnosť matky oboch bratov.

Legendy zločinu majú klasickú chronologickú štruktúru mapujúcu vzostup a pád. V štedrej stopáži si nájdu priestor na ich začiatky, strety s inými gangami i osobné problémy či vlastných démonov až šialenstvo, ktoré predznačí ich nutný koniec na scéne. Postupne prechádzame 60. rokmi, vidíme ich silnejúcu pozíciu a súčasne vratkú moc, ktorá čaká na prvý podraz či zlyhanie v nečakanej chvíli. Nie je náhodou, že niektoré udalosti prichádzajú nečakane a pritom majú oveľa väčší zmysel ako čakáte.

Tempo filmu je pritom zámerne pomalé a prepojené na tretiu hlavnú postavu filmu, Frances. Narácia z jej uhla je výborná, no keďže sama trpí problémami, prenáša ich do celkového vyznenia. Niežeby zamlčala fakty, preskočila či prefarbila kusy deja. Ale niekedy sa zdrží v pasáži dlhšie a prospel by jej lepší strih. To bude sťažnosť niektorých divákov – 133 minút sa im bude zdať veľa a finálna tretina je redšia oproti zvyšku filmu. Na druhej strane však posledná časť ponúka priestor na prehĺbenie vnútra Reggieho a jeho katarziu vzťahu s Frances. Tieto kľúčové momenty sú vynikajúco spracované a nútia nás precítiť dlhé minúty aj za cenu straty dynamického vyznenia.

Samozrejme, v centre pozornosti i každej kritiky tróni Tom Hardy vo výbornej dvojroli oboch bratov. Hardy hrá každého inak vrátane dikcie, dialektu, pohybu a vnútorného rozpoloženia. Nebojte sa ich identifikácie, po 10 minútach sa s nimi zžijete. Reggie je bonviván, manažér a nechce byť gangster. Ron je ultravzdelaný, nepredvídateľný a otvorený typ. Ešte zaujímavejšie je sledovať vzájomný vzťah, ktorý si odohrá Hardy vlastne sám – korunovaný nielen tým, že v mnohých scénach sú obaja na plátne naraz, ale neraz v tesnej interakcii či konfrontácii. Je to zatiaľ najlepší mužský výkon roka, aký som videl a absencia oscarovej nominácie tu vytvorí novú legendu zločinu.

No celý casting tiká dokonale a je lahodné vidieť aj výraznú ženskú postavu ako Emily Browning. Nie je to síce taká výrazná duša ako Sharon Stone v Kasíne, ale má jasne vyhradenú rolu. Tešiť sa možno aj na Davida Thewlisa, z mladej gardy poteší Taron Egerton z Kingsmana. Brian Helgeland točí zručne, sedí mu výprava, kamera, lokality i použitá hudba. Sála tu retro atmosféra a vyčnieva skvelý herec, čo vdýchol londýnskej gangsterke nezameniteľnú podobu. Už kvôli nemu sa oplatí ísť – toto je film mesiaca október 2015.

Hodnotenie: 9/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.