Dá Godzilla za víkend 10 tisíc divákov?

Štartujeme novú rubriku na Kinema.sk, kde vyskúšame svoje znalosti slovenského trhu (a vy azda v diskusii tiež) a ideme tipovať i analyzovať možnosti návštevnosti slovenských kín. Pred víkendom

pridal Michal Korec 16.5.2014 o 13:58

Dá Godzilla za víkend 10 tisíc divákov?


Milí čitatelia,

štartujeme novú rubriku na Kinema.sk, kde vyskúšame svoje znalosti slovenského trhu (a vy azda v diskusii tiež) a ideme tipovať i analyzovať možnosti návštevnosti slovenských kín. Pred víkendom sa budeme snažiť odhadnúť čo najpresnejšie možnosti aktuálnych premiér a po víkende zhodnotíme, ako sme sa trafili.

Letná sezóna je už v plnom prúde a viaceré veľkofilmy sú už na trhu a tento víkend prináša tri úplne odlišné premiéry. Godzilla má najväčšie šance obsadiť prvú priečku, zatiaľ čo Hurá do praveku a Storočný starček budú atakovať nižšie hranice, ale majú šancu na TOP5.

Najväčšia otázka: Dá Godzilla 10 tisíc divákov za prvý víkend? Dostala solídne nasadenie v bratislavských multiplexoch, a to po dve sály (Polus si strieda 2D a 3D verzie v jednej). Krajské mestá majú jednu až dve kópie, menšie mestá sa budú snažiť hrať film často. Godzilla vyplávala s fantastickými kritikami, ohlasy sa už začínajú dosť odlišovať; nadšenie na jednej strane (retro, japonská téma, odlišný štýl) nemusí presvedčiť ostatných (na pomery blockbustru príliš iné). Pred nami je skôr daždivý víkend, ktorý by mohol nahnať ľudí skôr do multiplexov – ale netreba zabúdať ani prebiehajúce majstrovstvá sveta v hokeji. Počas víkendu hrá slovenská repre hneď dva zápasy, ktoré budú znižovať šance na prelomenie vytúženej hranice.

Kde hľadať podobný film v minulosti? Stačí sa vrátiť na druhý júlový víkend 2013 a štart Ohnivého kruhu, rovnako od Continental Filmu ktorý za víkend nahnal do kín 9 873 divákov, no s predpremiérami 10 638. Počas apríla a mája prebehla solídna trailerová kampaň, aj mestské billboardy Godzilly sú solídne zastúpené, no očakávanie a masírovanie verejnosti je zrejme menšie ako vlani pri Kaiju vs. Jaegers.

KINEMAVIDEO2016.

Tip Kinemy: Godzilla dá 8 686 divákov za prvý víkend a 9 200 s niekoľkými predpremiérami.

Druhou zaujímavou premiérou bude Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol. V portfóliu Magic Box ide o jednu z najpríťažlivejších premiér posledných mesiacov vďaka rovnomennej knihe. Film generuje solídne ohlasy a prirovnanie k Forrest Gumpovi s nádychom európskej odlišnosti. Nasadenie v Bratislave je dobré: jedna sála po celý deň, krajské multiplexy Cine-Max majú po 1-2 predstaveniach, no niekde film nie je vôbec. Jednosálové kiná mali ťažkú úlohu šupnúť tri premiéry do hracích časov, nie všade sa na Starčeka dostane počas prvého víkendu (Partizánske ho štartuje v pondelok), inde má zaradenie dobré (Nové Zámky). Magic Box má azda skryté eso, otázne je, koľko ľudí čítalo knihu a koľkí chcú ísť na niečo odlišné.

Pre túto cieľovku by daždivý víkend zafungovať mohol, no množstvo predstavení a menšie sály môžu byť limit. Každopádne má Storočný starček väčšie šance ako aprílové premiéry distribútora.

KINEMAVIDEO2036.

Tip Kinemy: Storočný starček dá 3 750 divákov za prvý víkend.

Napokon tu máme Hurá do praveku! Intersonic sa vracia po menšej prestávke s béčkovým animákom, ktorý sa prekvapivo dočkal nie nezaujímavého nasadenia. Film ide v 2D verzii so slovenským dabingom a hoci sa spočiatku zdalo, že mu venujú kiná jedno predstavenie denne, rysuje sa podstatne viac hracích časov. BA multiplexy cez víkend dajú po 11 predstavení denne, krajské mestá po dve a film ide aj do malých miest. Je to síce animák bez silného brandu, ale dinosaury čo-to potiahnu.

Podobná tematika tu však bola iba pred piatimi mesiacmi (Prechádzky s dinosaurami) a je otázne, či rodičia budú platiť opäť za tematicky zhodný film. Lacná 2D verzia však môže pomôcť, rovnako aj zlé počasie, takže Intersonic má veľkú šancu na druhé miesto medzi premiérami tohto týždňa.

KINEMAVIDEO3163.

Tip Kinemy: Hurá do praveku dá 4 600 divákov za prvý víkend.

Napokon netreba zabúdať na ostatné filmy v profile. Dámske jazdy na Jednu za všetky môžu pokračovať a dosiahnuť okolo 5 000 diváčok. Otázne ostáva Rio 2. Minulý víkend už padlo o 35% divákov, predstavení je menej a prichádza Hurá do praveku. Stále však môže zaknihovať 3 800 divákov. Pri Barracuda Movie filmoch je fakt otázna trvanlivosť a boj o druhú priečku. Ak by Hurá do praveku nebodoval, môže sa Rio 2 dostať aj na bronz.

Divergencia bude padať rýchlejšie, tieto filmy majú tendenciu stratiť 60-70% divákov po prvom víkende a rysuje sa šanca na cca 2 800 divákov. The Amazing Spider-Man 2 sa už rúti rýchlejšie a tretí má šancu na 2 900 divákov. Oba sa zrejme s TOP5 budú lúčiť.

 

TOP5 by mohla vyzerať nasledovne:

  1. Godzilla (Continental Film)
  2. Jedna za všetky (Barracuda Movie)
  3. Hurá do praveku (Intersonic)
  4. Rio 2 (Barracuda Movie)
  5. Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol (Magic Box Slovakia)





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.