10 HOLLYWOODSKYCH VIANOČNÝCH PRÍBEHOV

10 HOLLYWOODSKYCH VIANOČNÝCH PRÍBEHOV

článok



Okrem klasických slovenských, českých či ruských rozprávok, zaplavujú naše televízie v časoch Vianoc i americké vianočné filmy. Tu je reprezentatívny (stále však subjektívny) zlomok z nich.

10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov

Život je krásny (It's a Wonderful Life, r. Frank Capra, 1946)
Čiernobiela klasika v hlavnej úlohe s jedným z najpopulárnejších amerických hercov svojej doby – Jamesom Stewartom. Hrejivý a optimistický príbeh Georgea Baileyho, otca a manžela, ktorý v neľahkých hospodárskych časoch zapochybuje sám o sebe a pomyslí na samovraždu. Hneď na to mu je zoslaný priamo z nebies jeho anjel strážny (Clarence – anjel druhej triedy bez krídel), rekapitulujúc jeho doterajší život a ukazujúc mu alternatívny život v prípade, ak by sa nebol nikdy narodil.

Smrtonosná pasca 1 & 2 (Die Hard, r. John McTiernan, 1988; Die Hard 2, r. Renny Harlin, 1990)
Máloktorá filmová postava má počas Vianoc takú smolu ako „drsňácky“ policajt John McClane (Bruce Willis). Kým v jednotke prichádza do LA navštíviť svoju ženu na vianočný firemný večierok, v dvojke ju čaká na letisku v New Yorku. V jednom i druhom prípade mu vyhliadky na šťastné a veselé prekazia teroristi...

Vianočné prázdniny (Christmas Vacation, r. Jeremiah S. Chechik, 1989)
... alebo Najhorší možný scenár priebehu vianočných sviatkov! Klasika, ktorá snáď ani jedny Vianoce nechýbala na televíznych obrazovkách. Neuveriteľný príbeh Clarka Grisvolda (Chevy Chase) a jeho rodinky ponúka radu zábavných, dnes už kultových, časom overených scén („inštalácia“ stromčeka, zapínanie výzdoby na dome, ľahkomyseľný bratranec Eddie s neodmysliteľným pivom v ruke, zle počujúca prababička, naháňačka za veveričkou, únos bezcitného šéfa).  

10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov

Vianoce u Simpsonovcov (Simpsons Roasting on an Open Fire, r. David Silverman, 1989)
Historicky prvá epizóda najdlhšie vysielaného seriálu v dejinách televízie. Homer nedostal od pána Burnsa každoročné vianočné prémie a Marge minula všetky svoje úspory na odstránenie Bartovho tetovania, ktoré si aj napriek zákazu dal urobiť... Vyzerá to tak, že tohtoročné sviatky u podarenej americkej žltej rodinky budú (po materiálnej stránke) dosť biedne. K tomu všetkému výzdoba na ich dome nesvieti ani z tretiny tak, ako by mala a Homer akosi zabudol na riadny vianočný stromček. A ten si vlastne už ani nemôže dovoliť... Sviatky pokoja a radosti zachráni až nový prírastok do rodiny, najlepší priateľ človeka – štvornohý Spasiteľ.

Sám doma (Home Alone, r. Chris Columbus, 1990)
Azda najpopulárnejší a najznámejší kúsok z nášho výberu. Kultovú rodinnú komédiu netreba dozaista bližšie pripomínať ani najväčším odporcom televíznej zábavy (existujú vôbec takí?). Vynaliezavý Kevin McCallister (Macaulay Culkin v svojej životnej úlohe) vs. dvaja lupiči (na čele s Joeom Pescim). Slovom, akási detská verzia Smrtonosnej pasce, ktorú nasledoval celý rad priamych či nepriamych pokračovaní.  

Predvianočná nočná mora (The Nightmare Before Christmas, r. Henry Selick, 1993)
Originálny animovaný muzikál z produkcie Tima Burtona dávajúci do kontrastu Halloween a Vianoce. Hlavným hrdinom je kostlivec s tekvicovou hlavou Jack Skellington, vládca Halloweenskeho mestečka. Keď sa raz zhodou okolností ocitne v susednom Vianočnom mestečku, sviatky pokoja a radosti ho oslovia natoľko, že sa ich rozhodne vylepšiť, a to v pravom halloweenskom duchu. Nasleduje únos Santa Clausa, kostry mŕtvych sobov a lebky či bábiky kostlivcov pod vianočnými stromčekmi...  

10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov 10 hollywoodskych vianočných príbehov

Všade samé roľničky (Jingle All the Way, r. Brian Levant, 1996)
Príbeh o zaneprázdnenom otcovi, ktorý sa s kúpou vysneného darčeka pre svojho syna tak trochu oneskoril. Nič by sa nedialo, keby nešlo o darčekový mega hit – Turbomana. Snímka v hlavnej úlohe s Arnoldom Schwarzeneggerom určite nepatrí medzi najvydarenejšie, ale vypovedá o komerčnosti a zhone, na ktorých sviatky pokoja a radosti (aj vďaka agresívnemu marketingu obchodníkov) posledné roky stoja...

Polárny Expres (Polar Express, r. Robert Zemeckis, 2004)
Ako je to vlastne so Santa Clausom? Existuje alebo nie? Na jedného pochybujúceho chlapca je prichystané jedno neobyčajné dobrodružstvo. Neskoro v noci na Vianoce leží v posteli a tajne dúfa, že začuje zvuk sobích zvončekov a saní Santa Clausa.  Namiesto toho však pod jeho oknami zastaví zvláštny vlak – z hustej pary sa vynorí Polárny expres. Je plný detí v pyžamách a jeho sprievodca ho pozve na nezabudnuteľnú cestu na Severný pól... Oku lahodiaca vizuálna jazda doprevádzaná Tomom Hanksom.

Vianočná koleda (A Christmas Carol, r. Robert Zemeckis, 2009)
A na samotný záver opäť Zemeckis. Tento raz aktuálny, temnejší a v 3D! Ak ste ešte nevideli, zoberte sa a utekajte do najbližšieho multiplexu.


autor Michal Šmajda 24.12.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.