10 NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH FILMOVÝCH POSTÁV ROKA 2008

10 NAJZAUJÍMAVEJŠÍCH FILMOVÝCH POSTÁV ROKA 2008

článok



Rok 2008 je pasé. V celosvetovom meradle to bol rok Temného rytiera, u nás a v Čechách sa niesol v znamení Bathory. My ale pre vás máme desiatku najzaujímavejších figúrok, ktoré sa v ostatnej distribučnej sezóne objavili na plátnach našich kín. 

10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008 10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008

Frank Lucas (Denzel Washington; Americký gangster)
Keď siahne Washington po zápornej úlohe, je sa stále na čo pozerať (Oscar za Training day). Úloha skutočne žijúceho afroamerického gangstra, ktorý zarobil na vojne vo Vietname pašovaním čistého heroínu v rakvách mŕtvych amerických vojakov, mu sadla ako uliata. Lucasova postava dostala dostatočne veľký priestor a charakterový herec Washingtonových kvalít sa tejto úlohy zhostil veľmi presvedčivo. 

„See, you are what you are in this world. That's either one of two things: Either you're somebody, or you´re nobody.“


Sweeney Todd (Johnny Depp; Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street)
Hádam každá herecká kreácia Johnnyho Deppa je pohladením duše filmového diváka. Depp tento raz pustil z ruky meč a fľašu rumu a vymenil ich za britvu pomsty. A na jeho ceste odplaty prišlo aj na spev.

„I can guarantee the closest shave you'll ever know.“

10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008 10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008

Daniel Planview (Daniel Day Lewis; Čierna krv)
Famózne stelesnená postava. Oscarový herecký výkon (oplývajúci desivou mimikou), aký sa vidí raz za pár rokov. Day-Lewisova postava je zosobnením amerického sna. Svojou chamtivosťou a prefíkanosťou to v období začiatkoch ropného priemyslu dotiahol od obyčajného hľadača striebra až k pozícii uznávaného ropného magnáta. Osobná tragédia, tekuté čierne peniaze a nenásytnosť mu však pokrivili pohľad na svet a prehĺbili jeho už bez tak mizantropický postoj k ľudom.  

„I´m finished!“


Anton Chigurh (Javier Bardem; Táto krajina nie je pre starých)
Postava, ktorá sa zapísala do zoznamu najlepšie stvárnených psychopatických vrahov. Chigurh je v svojom odbore najlepší z najlepších. Keď má dobrú chvíľku, o osude svojich potenciálnych obetí rozhoduje hodením mincou. Necháva to na osud. Neporaziteľný terminátor v ľudskej schránke s chladnou mimikou a pračudesným účesom, ktorého nechytí ani (niekoľkonásobný) šerif a lá Tommy Lee Jones. Len pripomínam, že Bardem bol za svoj výkon ocenený Oscarom za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe.

„Don't put it in your pocket, sir. Don't put it in your pocket. It's your lucky quarter.“

10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008 10 najzaujímavejších filmových postáv roka 2008

Nikolai (Viggo Mortensen; Prísľuby z východu)
Ďalšia charizmatická figúra, za ktorej stvárnenie debutoval Viggo Mortensen v na Oscara nominovanej hereckej päťke. Postave vodiča ruskej mafie prepožičal Viggo Mortensen zaujímavý akcent a dal sa na naturalistickú scénu, v ktorej si v rozpätí troch minút úplne nahý zmeral sily s dvoma gangstrami. Charizmatická figúra, za stvárnenie ktorej Mortensen získal svoju prvú nomináciu na Oscara.

„I am driver. I go left, I go right, I go straight ahead - that's it.“


Indiana Jones (Harrison Ford; Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky)
Ikona dobrodružného filmu, ktorá sa na veľké plátno vrátila po dlhých 19 rokoch, nemôže v našom výbere chýbať. Indymu síce pribudol nejaký ten sivý vlas a vráska navyše, ale ešte stále je vo forme. Má za sebou prelomový rok. Konečne sa oženil a zistil, že má potomka a nasledovníka v jednej osobe. Na jeho chladničkový katapult sa len tak skoro nezabúda...   

„Put your hands down you're embarrassing us.“

                             

Joker (Heath Ledger; Temný rytier)
Posledná a pravdepodobne najvýraznejšia filmová kreácia Heatha Ledgera, ktorý v januári minulého roka nečakane tragicky zahynul. Jeho charizmatický a šialený Joker srší jednou hláškou za druhou, bláznivým smiechom a presvedčivou gestikuláciou. V plejáde najlepších zlosynov filmového plátna mu patrí čestné miesto. 

„Why so serious?“


Wall-E (Wall-E; WALL-E)
Robotík Wall-E pobavil a dojal hádam každého. Počas siedmich storočí neustáleho lisovania odpadu na neobývateľnej planéte Zem sa v ňom vyvinula osobnosť a zvedavosť. Ako jediný stroj „prežil“ a i naďalej si poctivo vykonáva svoju prácu. Jeho život dostane skutočný zmysel až po príchode atraktívnej a modernej robotky – Evy. Wall-E neváha a začína dobývať jej „srdce“. A to nielen na Zemi, ale aj vo vesmíre či na luxusnej kozmickej lodi Axiom. Wall-E je sympaťák do špiku kostí. Klobúk dole pred animátormi z Pixaru, ktorí tejto postavičke doslova vdýchli život.  

„Eeeeeva.“

                              

Harry Waters (Ralph Fiennes; V Brugách)
Boss Harry poslal svojich dvoch ľudí – nájomných vrahov na rehabilitačnú dovolenku do rozprávkových Brúg. Po fyzicky, ale najmä psychicky náročnej práci si predsa zaslúžia oddych. A Harry má pre čarovné Brugy takú slabosť. Pre svojich „zamestnancov“ si ale prichystal nemalé prekvapenie a celá vypätá situácia vyústi do štýlovej prestrelky, v ktorej tečie krv, Colin Farrell uteká a „nasratý“ Ralph Fiennes alias Harry mu je v pätách. A ako sa na samotnom konci ukáže, je to muž pevných zásad. Fiennes vyšťavil z minima maximum.  

„It's a fairytale town, isn't it? How's a fairytale town not somebody's fucking thing?“


Les Grossman (Tom Cruise; Tropická búrka)
Cruise sa predviedol v polohe, v akej sme ho ešte nevideli a v „obale“, v ktorom ho bolo obtiažne rozpoznať. Svoju cameo roličku „fuckujúceho“ producenta zvládol na výbornú a evidentne si to užíval. Nemôžem si pomôcť, ale záverečná titulková sekvencia v jeho tanečnom prevedení nemá chybu ☺ 

„Now I want you to take a step back... and literally fuck your own face!“


Určite ste postrehli, že v našej prehliadke by ste len márne hľadali akúkoľvek ženskú postavu. Popravde napísané, nebol to úmysel. Na vaše kandidátky do tohto prehľadu čakám v diskusii.


autor Michal Šmajda 8.1.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.