10 NAJSYMPATICKEJŠÍCH FILMOVÝCH ROBOTOV

10 NAJSYMPATICKEJŠÍCH FILMOVÝCH ROBOTOV

článok



Do slovenských kín nás prišiel pobaviť a dojať sympatický a neodbytný plecháč s veľkým srdcom Wall-E. Ponúkame vám už tradične 10-člennú zostavu mierumilovných a neodolateľných robotov strieborného plátna.

10 najsympatickejších filmových robotov 10 najsympatickejších filmových robotov 10 najsympatickejších filmových robotov

Robby (Výskyt: Zakázaná planéta; 1956)
Fenomenálny robot, výtvor doktora Morbiusa, slúži svojmu stvoriteľovi a jeho nesmierne krásnej dcére na viacerých frontoch. Nesklame ako osobný šofér, výrobca surovín na varenie, kuchár či ani ako krajčír – jednoducho dokonalá „žienka domáca“, akú by ste len sotva niekde našli. Ovláda 188 jazykov a v krátkom čase dokonca dokáže zohnať 480 pollitrových fliaš burbónu. K tomu všetkému je naprogramovaný tak, aby neublížil ľudskej bytosti. No čo viac si môže majiteľ tohto stroja priať?   


C-3PO, R2-D2 (Výskyt: prvá trilógia Hviezdnych vojen IV-VI, 1977 - 1983; druhá trilógia Hviezdnych vojen I–III, 1999 - 2005)
Tento robotí tandem nechýbal ani v jednej časti zo šesťdielnej sci-fi ságy Hviezdnych vojen. C-3PO je ukecaný tlmočník, ktorý svojim priateľom občas lezie riadne na nervy. Najmä vtedy, keď ich informuje, aká mizivá je pravdepodobnosť prežitia nasledujúcej krkolomnej situácie. Okrem iného, ovláda šesť miliónov rôznych rečí a vtipne hláškuje. Jeho pobočník R2-D2 na druhej strane neoplýva výrečnosťou (vydáva iba pípajúce zvuky, ktorým rozumie iba C-3PO), ale zručnosťou. Špecializuje sa totiž na opravu vesmírnych lodí.  

10 najsympatickejších filmových robotov 10 najsympatickejších filmových robotov

Číslo 5 (Výskyt: Číslo 5 žije, 1986; Číslo 5 žije II., 1988)
Nesmierne populárne Číslo 5 nesmie v našej desiatke rozhodne chýbať. Spomínaný robot oplýva úctyhodnou inteligenciou a zmyslom pre humor. Na dobrodružné časy tomuto vojnovému robotovi svitá po zásahu blesku počas vojenského cvičenia a vplyvom ďalší okolností sa dáva na útek. K svojmu pôvodnému majiteľovi sa totiž vrátiť nehodlá.


Weebo (Výskyt: Flubber; 1997)
Lietajúca „guľka“, romantická duša a v neposlednom rade pravá ruka pojašeného profesora Phillipa Brainarda. Disponuje zabudovaným fotoaparátom a displejom, ktorým šikovne a vtipne komentuje každú situáciu. Podotýkam, že ide o jediného robota „ženského pohlavia“ v tejto desiatke.  

10 najsympatickejších filmových robotov 10 najsympatickejších filmových robotov

Železný obor (Výskyt: The Iron Giant; 1999)
Prišiel z vesmíru, spadol rovno do mora a konzumuje kov, čo sa mu raz stalo takmer osudným. Z kaše ho vysekal iba 9-ročný Hogarth, ktorého obdobné záhady odjakživa priťahovali. Medzi obrovským kovovým robotom a chlapcom vzniká silné priateľské puto. V režijnej kariére Brada Birda predbiehal kuchtiacemu potkanovi a rodinke so super schopnosťami práve tento robotí obor, ktorý sa na konci dočkal dokonca vlastného pomníka. 


David (Výskyt: A.I. Umelá inteligencia; 2001)
David je robotický chlapec jediný svojho druhu. Predstavuje prototyp robota, ktorý dokáže milovať. Jeho lásku mu však jeho „rodina“, ktorá si ho zaobstarala, nedokáže opätovať a nakoniec je bezcitne odvrhnutý a ponechaný napospas osudu v lese. Motivovaný materskou láskou sa rozhodne vyhľadať rozprávkovú modrú vílu, ktorá z neho spraví skutočného živého chlapca. Aspoň tak mu o tom bolo čítané z rozprávky o Pinocchiovi. Za týchto okolností by sa mohol vrátiť späť „domov“ a jeho „mama“ by ho mohla začať skutočne milovať.

             

Teddy (Výskyt: A.I. Umelá inteligencia; 2001)
Na povrchu plyšový medvedík je v polovici 21. storočia (robotickou) „superhračkou“, schopnou premýšľania a plnohodnotnej komunikácie. V Spielbergovom dojímavom sci-fi ho po nevlastnom „bratovi“ - zákernom a žiarlivom Martinovi - dedí vyššie spomínaný David a z dvoch robotov sa stáva nerozlučná dvojica. Verný Teddy sprevádza Davida aj na jeho ceste za modrou vílou. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide len o bezvýznamnú postavičku, avšak ako sa v závere ukáže, Teddy zohral v príbehu kľúčovú úlohu.  


Marvin (Výskyt: Stopárov sprievodca po Galaxii; 2005)
V depresii sa zmietajúci a večne frustrovaný robot, ktorého nikto nikdy nepočúva. Robota melancholika v prvom rade trápi prehliadanie jeho talentu a mrhanie nesporným potenciálom. Hoci je na scéne len príležitostne, jeho postava so sklonenou a nechápavo krútiacou hlavou prevyšuje celú zvyšnú hereckú zostavu.


Wall-E (Výskyt: Wall-E; 2008)
A na záver tu máme najčerstvejší prírastok do rodinky. Robot Wall-E je posledným fungujúcim triedičom odpadu na Zemi, ktorú kedysi dávno muselo ľudstvo opustiť, lebo si ju znečistilo do takej miery, že sa stala neobývateľnou. Na modrej planéte však nechali hŕstku robotov pracujúcich na jej vyčistení. Wall-E je zvedavec do špiku kostí a jeho domovom sa stal kamión vybavený zaujímavými vecičkami (Rubikova kocka, kazeta s filmom Hello, Dolly!). Ako inak, už nejaké to storočie vedie monotónny osamelý život (ak opomenieme spoločnosť švába Hala) bez akéhokoľvek dobrodružstva. Tomu je však koniec, keď sa na scéne objaví moderná, spočiatku chladná robotka Eva, do ktorej sa romantik Wall-E po krátkej chvíli bezhlavo zamiluje. A to až tak, že ju nasleduje aj na jej spiatočnej ceste do vesmíru. Jeho vesmírna odysea poháňaná láskou je jednoducho nezabudnuteľná!  


autor Michal Šmajda 18.8.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.