SPRIEVODCA SVETOVÝMI FILMOVÝMI LOKALITAMI

SPRIEVODCA SVETOVÝMI FILMOVÝMI LOKALITAMI

článok



Nový rok je v plnom prúde a s ním sa mnohokrát spája predbežný výber a zarezervovanie letnej dovolenky. Posledné roky nasvedčujú, že Slováci radi cestujú, aj keď síce nie v takej miere ako naši severní susedia. Pri výbere vhodnej destinácie zohráva rolu hneď niekoľko faktorov. Stál ale za výberom miesta vašej dovolenky niekedy film? Film, ktorý vás svojimi scenériami prinútil danú krajinu, resp. lokalitu nakrúcania navštíviť? Vyberme sa spoločne na prechádzku atraktívnymi filmovými lokalitami.  

AUSTRÁLIA

Krajina u protinožcov a zároveň s Oceániou najmenší svetadiel planéty. Spolu s Novým Zélandom je atraktívnou oblasťou pre americké ale i iné filmové štáby. Za prílevom zahraničných produkcií stoja kvalifikované pracovné sily, kvalitné filmové ateliéry a v neposlednom rade bohaté prírodné scenérie.

Takmer ľudoprázdne pusté vnútrozemie si môžete pamätať z akčného sci-fi Šialený Max. Drvivá časť revolučnej sci-fi Matrix sa podobne nakrúcala na tomto kontinente, konkrétne v najznámejšom austrálskom meste - Sydney. Promenáda Martin Place sa stala dejiskom záverečnej bitky Nea a agenta Smitha v Matrix Revolutions. Fontána Martin Place Fountain na Pitt Street nemohla ujsť pozornosti fanúšikom nového Supermana. Na filmovom plátne bola najprv miestom, kde Neo stretol ženu v červených šatách a len pár mesiacov dozadu bola svedkom Supermanovej záchrany Kitty Kowalskej pred istou autonehodou. Aby sme nezostali iba na súši, neopomeňme kultové Čeľuste, ktorých menšiu časť nakrútil Steven Spielberg na pobreží Južnej Austrálie.

Sprievodca svetovými filmovými lokalitami Sprievodca svetovými filmovými lokalitami

NOVÝ ZÉLAND

Kto videl čo len jeden diel z fantasy trilógie Pán prsteňov, nemohli mu neulahodiť nádherné scenérie takmer nedotknutej novozélandskej prírody. Peter Jackson, novozélandský režisérsky mág, v rodnej zemi bez kamery dlho nevydržal a po megalomanských úspechoch sa so štábom a entuziazmom do wellingtonských ateliérov vrátil. Splnil si svoj celoživotný sen: sfilmoval slávny príbeh veľkej chlpatej opice menom King Kong. Po vizuálnej stránke sa opäť jednalo o pastvu pre oči. V tomto prípade je potrebné poznamenať, že v King Kingovi bolo použitých viac efektov ako v celej prsteňovej trilógií dohromady. Svoju zásluhu popri krásnej prírode teda bezpochyby nesie i spoločnosť Weta Workshop. Ak holdujete horolezectvu, táto krajina nie je najhoršou voľbou. O jej horských krásach ste sa mohli presvedčiť vo Vertical Limit. Krásne exteriéry využil do svojho najčerstvejšieho filmu 10 000 pred Kristom tiež Rolland Emmerich. Jeho akčnú prechádzku pravekom uvidíte v našich kinách už v prvej polovici marca.     

NEW YORK

Pre mnohých najznámejšie a najslávnejšie mesto na svete. Veľkomesto, ktoré nikdy nespí. Centrum všetkého možného, ktoré mnohí poznajú práve vďaka pohyblivým obrázkom. Mesto snov, príležitostí, úspechov. Kedysi útočisko pre emigrantov, dnes magnet na turistov.

Symbolom a pýchou „Veľkého jablka“ je Socha slobody, ktorú zhliadnuť na vlastné oči určite stojí za to. Filmári ju neraz použili do svojich filmov: buď ako detail symbolizujúci slobodu (Krstný otec II.) alebo obeť apokalyptických vízií. V katastrofickom filme Deň po tom ju napríklad nechali zaplaviť vodou a následne ju „zmrazili“. Pre mňa osobne najkultovejšia scéna s touto ikonou patrí šokujúcemu záveru Planéty opíc z roku 1968. Najnovšie tento dar od Francúzov príde v katastrofickom filme od producenta J. J. Abramsa Cloverfield o hlavu...

Neďaleko slávneho Central Parku pri Merchant´s Gate sa týči fontána a socha Maine Monument. Tú ste si mohli všimnúť napríklad v Taxikárovi v scéne, kde sa Travis Bickle chystá zrealizovať atentát na senátora Palantina.

Ak by vás vietor zavial na 57. ulicu na Fifth Avenue nemali by ste obísť jeden obchod. Len si spomeňte na úvodnú scénu z legendárnych Raňajok u Tiffanyho. Audrey Hepburn vystupuje z taxíka a raňajkuje pred výkladom snáď najslávnejšieho obchodu so šperkami a drahými doplnkami (Tiffany & Co.). Návšteva tohto značkového obchodu rozhodne stojí za rozšírenie vašich zreničiek.

Pohľad do výšin pri návšteve tohto veľkomesta si bez debaty zaslúžil Empire State Building. Len pozor aby sa vám pri hľadaní vrcholu tohto mrakodrapu nezatočila hlava. Najznámejšia prerastená opica filmového plátna, King Kong, si štveranie po tejto obdivuhodnej, 102 poschodovej budove absolvovala trikrát (1933, 1976, 2005). Záverečná scéna brániaceho sa King Konga pred útočiacimi lietadlami na samotnom vrchole džungle menom New York sa radí medzi najpamätihodnejšie filmové sekvencie. 

Ťahákom pre nejedného turistu je dozaista oceľová konštrukcia v tvare zemegule nazývaná Unisphere. Tento neoficiálny symbol newyorského Queensu je najväčšou konštrukciou našej planéty na svete. Na filmovom plátne ste ju mali možnosť vidieť vo finále sci-fi komédie Muži v čiernom. Tam sa na ňu zrútil nevítaný mimozemšťan. Ak sme už pri filmových explóziách v New Yorku, nemali by som zabudnúť na športový a kultúrny stánok, legendárnu Madison Square Garden. V samotnom závere Godzilly bola totiž s vyliahnutými aj nevyliahnutými mláďatami gigantického plazu vyhodená do povetria. Dnes už ale obe ikony tohto veľkomesta stoja späť na svojich miestach :-)   

Manhattanský most sa stal ikonickým minimálne pre dva filmy. Partia mladých kriminálnikov v Leoneho Vtedy v Amerike prechádza pred nečakanou akciou zadymenými ulicami na pozadí konštrukcie spomínaného mostu. Naopak, vo filme Manhattan sedí Woody Allen s Diane Keaton romanticky na lavičke s výhľadom priamo na nočný most. Len ťažko nájdete propagačný materiál k týmto filmom, ktorý by neobsahoval motív spomínaných scén v pozadí s týmto takmer storočným mostom.

Ak by vám prechádzka New Yorkom prišla vyčerpávajúca, nič by ste nepokazili, ak by ste sa ubytovali v Plaza Hotel na Manhattane. Pamätať si ho môžete z filmov ako Na sever severozápadnou linkou alebo Sám doma 2- Stratený v New Yorku. Hitchcockova satira na studenú vojnu a voľné pokračovanie druhého spomínaného filmu, Sám doma a bohatý, majú spoločnú lokalitu dejového vyvrcholenia – svetoznáme dielo vytesané v skalách v Južnej Dakote - Mount Rushmore

Sprievodca svetovými filmovými lokalitami

LONDÝN

Jedna z popredných európskych metropol sa filmovými štábmi hemží azda každý deň. Veľkomesto je veľkým magnetom aj pre slovenského občana. Či už z dôvodu pracovnej príležitosti, alebo školskej exkurzie. Pamätihodnosti a zaujímavé lokácie tohto mesta vám nemohli uniknúť a určite ich z nespočetného množstva filmov dôverne poznáte. Najikonickejší symbol, Big Ben, neprehliadnuteľná veža s hodinami, sa objavila napríklad v najnovšom Harry Potterovi či vo V ako Vendetta. Jedným z najobľúbenejších londýnskych motívov zvykne byť London Eye (Wimbledon, Austin Powers).

Londýn býva na striebornom plátne zväčša zasadený do futuristického, pochmúrneho, často s apokalypsou hraničiaceho sveta (Mechanický pomaranč, 1984, O 28 dní, Potomkovia ľudí). Oveľa viac ho už ale poznáme ako miesto romantických príbehov (Štyri svadby a jeden pohreb, Srdcová sedma, Denník Bridget Jonesovej, Notting Hill, Láska nebeská, Na dotyk). V médiách často skloňované sídlo britského premiéra, Downing Street 10, ste mohli zhliadnuť v už spomínanej Láske nebeskej či najnovšie v Kráľovnej. Neodmysliteľnou súčasťou britského hlavného mesta boli donedávna červené dvojposchodové autobusy (tzv. „double-decker“). Na veľkom plátne ste sa v nich mohli divoko previesť v dobrodružnom blockbusteri Múmia sa vracia alebo s Harry Potterom vo Väzňovi z Azkabanu.     

VIEDEŇ

Metropola, ktorá je k tej našej zo všetkých najbližšie. Viedeň neponúka len množstvo zaujímavých pamätihodností a lokalít, ale pre našinca je atraktívna aj po stránke pracovnej (na mysli mám najmä oblasť zdravotníctva). V len pár kilometrov vzdialenej Viedni sa nakrúcali také filmy ako Formanov Amadeus (prevažná časť sa však nakrúcala v Čechách), Traja mušketieri, Pred úsvitom s Ethanom Hawkeom či noirová klasika Tretí muž. Ten sa nakrúcal i dejovo odohráva v povojnovej Viedni. Pozornému divákovi neušli neodmysliteľné súčasti tohto centra ako Hotel Sacher a ruské koleso Riesenrad nachádzajúce sa v slávnom zábavnom parku Prater. Slávny kolotoč sa objavil aj v bondovke Dych života s Timothy Daltonom. Nezabudnuteľná je ale záverečná naháňačka v bludisku viedenských kanálov (Der Wienfluß-Kanal).

Sprievodca svetovými filmovými lokalitami

SAN FRANCISCO

Mesto na západnom pobreží USA je špecifické svojim kopcovitým povrchom, typickými električkami (tzv. „cable car“) a poznávacím znamením, veľkolepým mostom Golden Gate Bridge. Ten by sa raz oplatilo vidieť na vlastné oči. Mimochodom, mnohokrát býva poslednou zastávkou utrápených samovrahov. Zhliadnuť sme ho mohli v legendárnych filmoch ako Vertigo či Maltézsky sokol. V minuloročnom Zodiacovi sme sa mu na zúbok pozreli z vtáčej perspektívy. Ulicami mesta nás akčnými jazdami previedli Eddie Murphy ako Policajt zo San Francisca a nezabudnuteľný Clint Eastwood ako „špinavý“ Harry Callahan (Drsný Harry). Práve v uliciach tohto mesta vznikla jedna z najlepších automobilových naháňačiek vôbec. Spomínate si na jazdu Stevea McQueena vo Forde Mustang v legendárnej kriminálke Bullitov prípad?

Ak som už spomínal Eastwooda, nemôžem zabudnúť na Útek z Alcatrazu. Alcatraz, najslávnejšia väznica všetkých čias. Bájne miesto, z ktorej vraj nebolo možné utiecť. A predsa sa utieklo... Najheroickejší útek podnikol v roku 1962 Frank Miller spolu s bratmi Anglinovcami. Aj napriek tomu, že sú oficiálne vyhlásení za mŕtvych, ich telá sa do dnešného dňa nenašli. Väznica uprostred mora bola necelý rok po tomto incidente zatvorená. Na základe tohto príbehu vznikol spomínaný film v hlavnej úlohe s C. Eastwoodom. Dnes slúži Alcatraz ako múzeum a celý ostrov je zapísaný v zozname Národných historických pamiatok. Na tomto ostrove, ležiacom neďaleko pobrežia San Francisca, sa nakrúcala aj Skala Michaela Baya, ktorá sa tiež predviedla slušnou naháňačkou, samozrejme, to však už v sanfranciských uliciach. 

HAVAJSKÉ OSTROVY

Jeden zo štátov USA pozostáva z devätnástich koralových a sopečných ostrovov. Pre mnohých synonymum pre vysnívanú dovolenku. Destinácia, ktorú poznáme ako miesto, kde sa relaxuje v rozopnutej letnej košeli s vychladeným drahým drinkom v ruke a cigarou v ústach. Hádam, najslávnejším filmom aký sa kedy na  ostrovoch nakrúcal je dobrodružný svetový trhák Stevena Spielberga Jurský park. Takmer všetky scény z dinosaurieho parku pochádzajú práve odtiaľ. Nejaké to zelené prostredie sem prišli nakrútiť aj tvorcovia Godzilly. Tretí najväčší ostrov, Oahu, na ktorom leží hlavné mesto Honolulu, sa stal na určitý čas domovom tiež pre tvorcov svetoznámeho seriálu Lost, vojnového počinu Pearl Harbor a okrem ďalších iných aj akčnej drámy Slzy slnka. King Kongov ostrov Skull Island z roku 1976 bol nakrúcaný v prostredí ostrova Kauai. V súčasnosti slúži väčšina týchto lokalít na turistické účely. 


autor Michal Šmajda 6.2.2008
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.