TOP KINEMA 2007

TOP KINEMA 2007

článok



Sú ankety v ktorých vyhrávajú filmy tých druhých. Filmy, ktoré sú podľa vás uletené, alebo „suché“, alebo úplne obyčajné. Sme veľmi radi, ak filmy, ktoré sa páčia nám - nachádzajú odozvu aj u vás. Vtedy sa cítime na jednej vlne. Chápeme však, že vkus každého diváka je jedinečný a nie vždy sa zhodneme. Vtedy spolu diskutujeme. Či už vo fóre pod recenziou, v debate často plnej plamenných a tvrdých výziev, alebo aj pri osobných stretnutiach. Tešíme sa každej plodnej diskusii, predsa len – radi sa rozprávame o filmoch. Od počiatkov portálu Kinema.sk je jeho hlavnou úlohou rozhovor - dialóg.

Osobitou formou nášho dialógu o filmoch je aj dvojica akcií, ktoré pravidelne organizujeme. Vyhlásenie redakčnej TOP 10 si nachádza svoju dialógovú dvojičku v diváckom hlasovaní o Film roka. Oba rebríčky dohromady, myslím, reprezentatívne určujú to najzaujímavejšie v slovenskej kino distribúcii. Tam kdesi medzi „slonovinovou vežou“ a „hlasom božím“ osciluje gro našej lásky k filmu. Mimochodom, hlasovanie ešte prebieha, tak si ho nenechajte ujsť.

12 redaktorov redakcie Kinema.sk zvažovalo a hlasovalo. 12 redaktorov poslalo svoje body, jeden ich zozbieral, s pomocou tabuliek zrátal (snažil sa neurobiť chybu) a výsledok je takýto:

Od 25. miesta po jedenáste (v zátvorke je uvedený počet získaných bodov): Posledný škótsky kráľ (1), Divoké vlny (1), Kráľovná (7), Sunshine (7), Simpsonovci vo filme (8), Darwinova nočná mora (11), Náuka o snoch (16), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (17), Proposition (17), Samaritánka (21), Ratatouille – Dobrú chuť! (22), Transformers (23), INLAND EMPIRE (23), Čierna kniha (24), Taxidermia (30)


NAJLEPŠIA DESIATKA KINEMA FILMOV ROKA VYZERÁ TAKTO:

TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007

10 miesto: Dokonalý trik  (35 bodov)
Charizmatická dvojica Christian Bale – Hugh Jackman opustila svoje exkluzívne komiksové postavy a predviedla nám zmenu z priateľstva na rivalitu v šate vskutku kúzelnom. Zložito štruktúrovaný príbeh, ktorý prechádzal zo spomienok jednej postavy k spomienkam druhej, priniesol nielen fascinujúce prostredie, ale i zaujímavú hru na ilúziu a realitu, spájajúcu svet filmu so svetom kúziel. (recenzia)

9. miesto: Bournovo ultimátum (37 bodov)
Neoficiálnu korunu akcie pre seba získava agent s iniciálami JB. Vlastne už nemá povolenie zabíjať, ale robí to, aby ochránil sám seba. Roztrasená kamera a realistický kontaktný boj v podaní Matta Damona zvíťazil nad digitálnym Bruceom Willisom a ďalšími. Ktovie akoby dopadla priama konfrontácia s Bondom? (recenzia)

8. miesto: Malá Miss Sunshine (38 bodov)
Ak sa povie dobrý malý film, myslím že máme na roky „vystarané“ s exemplárnym príkladom. Mimoriadne vtipný, ľudský príbeh, ktorý spája pokoj roadmovie so životným múdrom o sile rodiny. Film, na ktorý sa mi viac, ako na iné hodí prídavne meno: "pekný". (recenzia)

7. miesto: Pani Pomsta (40 bodov)
Pomyselná trilógia o pomste je uzatvorená. Pomsta ženy a matky je často hroznejšia a drsnejšia ako pomsta najväčších grázlov. Pri všetkej úcte k Tarantinovej Neveste, hĺbka a tragédia Pani pomsty dosiahla nových rozmerov. Ázijskej kinematografii sa v Kineme tradične darí. Po minuloročnom prvom mieste opäť účasť v TOP 10.  (recenzia)

TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007

6. miesto: Malé deti (41 bodov)
V každom z nás drieme malé dieťa. Preto nás niekedy nadchnú veľký roboti, inokedy rozplače srnka – sirota. Niekedy však nerozumne búchame o seba, kričíme a zmôžeme sa iba na: chcem! Chcem! Film s atmosférou Americkej krásy patril k nenápadným, no mimoriadne silným titulom. Videli ste ho? (recenzia)

5. miesto: Fontána (41 bodov)
Život je rovnica, ktorá sa nedá vypočítať, ale...together we will live forever! Mystický zážitok v podaní majstra silných emócii Darrena Aronofskeho a najočakávanejší film roka sa nakoniec nevyšplhal na vrchol stromu života, ale som presvedčený, že jeho priaznivcom dal všetko čo potrebovali/očakávali. (recenzia)

4. miesto: Babel (45 bodov)
Každý projekt Alejandra Gonzálesa Iňárritu-a znamená udalosť a vyvoláva v našich radoch mimoriadne silnú odozvu. Jeho schopnosť vyrozprávať silné posolstvo založené na príbehoch obyčajných ľudí, ktorí sa dostanú do extrémnej situácie, je bolestivo živé a veľmi dobre zrozumiteľné. Možno žijeme v troskách babylonskej veže, ale keby sme chceli, tak sa dohovoríme... (recenzia)

TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007 TOP Kinema 2007

3. miesto: Horšie to už nebude (45 bodov)
Druhýkrát v elitnej desiatke obdivujeme hru na príbeh a interakciu autora a diváka. Život Harolda Cricka je na vlásku a zachrániť ho môžu iba jeho hodinky. Pre mňa osobne platí, že na otázku: „Are you king of anything?“ je jediná odpoveď: „YES!“ (recenzia)

2. miesto: Zodiac (54 bodov)
Majster Fincher sa vrátil. Temný, náročný a výborný. (recenzia)

1. miesto: Životy tých druhých (56 bodov)
Životy tých druhých sú aj životmi nás a našich rodičov. Malé-veľké odvahy a zrady nás robia tými, kým sme. Druhý rok po sebe sa Filmom roka stal neamerický projekt, tentoraz dokonca prvotina. Gratulujeme! (recenzia)


Ako som už spomínal, doplnením redakčného pohľadu na kino rok 2007 je anketa divákov. Protipólom nášho spoločnému vkusu je však skupina filmov, ktoré si berú na starosť dokázať, že „tudy ne přátelé“. Hlasovanie za najhoršie filmy roka je ako vždy uvoľnenejšie a možno o to trefnejšie.

KINEMA sHIT ROKA 2007

             

1. miesto: Veľkofilm (14 hlasov)
Hranica medzi vtipom a trápnosťou je tenká, obzvlášť vo svete paródii treba mimoriadny cit na to, aby sa neprekročila. Na druhú stranu, spodná hranica (ne)vkusu je asi limitne nedosiahnuteľná. Aj keď ja osobne si myslím, že už sme naozaj na dosah.... (recenzia)

2. miesto: Hostel 2 (12 hlasov)
Slovensko je zlá a strašná krajina. Tento film je však horší. (recenzia)

3. miesto: Maharal - tajomstvo talizmanu (7 hlasov)
Keď sa robí, robia sa aj chyby. V Čechách robia filmy a tak logicky robia aj takéto... (recenzia)

Tradične sa ospravedlňujeme kolegom, ktorí tieto filmy museli recenzovať.


KINEMA TOP FUTURE 2008

             

Nepatrí sa končiť v zlom. Preto sa na záver radšej túžobne zahľaďme za obzory kinosál tam kdesi do krajších zajtrajškov. Už z kraja roka vidíme krásne veci (táto tradícia sa opakuje roky, prichádzajú oscarové nominácie) a neskôr to tiež nebude zlé. Tešíme sa na Deppa spievajúceho, holiaceho, na Krajinu, ktorá nepatrí starým a bude v nej veľa krvi a oleja. Sme zvedaví ako chutí ďalšie Martini Jej Veličenstva, a čo má proti smiechu Temný rytier s dušou netopiera. Pozrieme si rýchlozávodníka, princa z krajiny spoza šatníka a devastáciu mesta nakrútenú mobilom. Najviac sa však tešíme na Klobúk, Bič a Lebku!

Dovidenia v roku 2008, priatelia!


autor Vladimír Kurek 25.12.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.