BLOG: KANIBALIZOVANIE FILMOVÝCH PREMIÉR

BLOG: KANIBALIZOVANIE FILMOVÝCH PREMIÉR

článok



Tvorba kalendáru premiér je veľké umenie a vyžaduje si znalosti divákov, návštevnosti, lokálnych pomerov a v neposlednom rade aj orientáciu v problematike filmov a žánrov. Vo štvrtok 21. septembra nás čaká množstvo nových premiér, čo neprináša iba prekvapenia po stránke kvantity, ale aj pozoruhodný úkaz uvedenia dvojice filmov, dosť podobného žánru.

Uvedomujem si, že kalendár filmových premiér je dosť nabitý, a to najmä na jeseň, keď mnohí distribútori rátajú so zhoršením počasia a tým pádom aj lepšou návštevnosťou. Ale je trošku otázne, prečo nasadiť na rovnaký dátum dve komédie, jeden tanečný film a dva napínavé filmy? T. j. väčšina filmov je zameraná na mladé publikum a to si pri kase multiplexu bude vyberať dobrý film dosť ťažko a pri nie najnižšej cene lístka sa nedá čakať častejšia návšteva. Dokonca ani presunutie možnej návštevy kina na budúci týždeň nemusí byť dobrým nápadom, pretože tam už trónia ďalšie tri novinky a reálne hrozí šanca, že z pätice premiér sa nemusí každá dožiť premietania v druhom týždni. Pokiaľ ide o mladých ľudí, môžu tápať medzi Péčkom pre začiatočníkov a čiastočne Let’s Dance (čo je vôbec zaujímavý projekt, ktorého preklad z angličtiny je v slovenských kinách... prekvapivo do angličtiny, ale s iným názvom, čo nejeden lingvista asi ťažko strávi). Alebo sa vybodnú na oba filmy a čaká ich komédia s Adamom Sandlerom, Click, ktorá bola presunutá z 24. resp. 31. augusta 2006.

Dobre, pokiaľ by súťažili tieto tri filmy, dalo by sa predpokladať, že Sandler zmákne väčšinu návštevnosti (viď. kampaň od čias Da Vinciho kódu) a zvyšná dvojica si čo-to rozdelí. Lenže vo štvrtok 21.9 sa rúti do kina aj dvojica hororov resp. trilerov resp. filmov, ktoré v očiach divákov do tohto žánru spadnú. Silent Hill je adaptácia hororovej videohry, kde sa nečaká nič iné ako vzbura nemŕtvych a množstvo psychologického teroru v rovnomennom meste. A Lady in the Water alias Dáma vo vode, to je nový projekt M. Night Shyamalana, ktorý sa síce tvári ako rozprávka na dobrú noc, ale pre trošku staršie deti (viď. štempel PG-13) a najmä jej trailery chcú opäť úspešne klamať, že pôjde o ďalšie napínavý kúsok zručného režiséra.

Nie je mi však jasné, prečo jeden jediný distribútor nasadzuje oba tituly v jeden deň. Prístup diváka je jasný. Pokiaľ sa chce baviť, vyberie si jeden z troch vyššie uvedených filmov. A pokiaľ sa chce dostať k napätiu, bude váhať medzi Dámou vo vode (ktorú väčšina masy ťažko zbaští ako rozprávku na dobrú noc, keď v traileri čo-to hovorí mysteriózny hlas a navyše každú chvíľu niečo tresne, buchne, z krovia vychádza zlovestná kreatúra a celé to pôsobí skôr ako horor) a Silent Hill, čo je vlastne horor na báze počítačovej hry. T. j. detailov neznalý divák uvidí v ponuke dva napínavé filmy resp. horory a pôjde na jeden z nich. Určité percento sa možno vydá aj na druhý, ale možno vlastne vôbec nie a ak sa náhodou prestane do týždňa či dvoch premietať, tak jednému distribútorovi táto dvojica filmov nemusí urobiť taký dobrý biznis ako v prípade, že by nasadila filmy s týždňovým alebo časovo väčším odstupom. Napríklad pred dvomi rokmi sa nasadzovala Osada 15. septembra, t.j. pekne vo sviatočný deň a ťažila z neho naplno. Iný distribútor sa mohol pri rovnakom režisérovi inšpirovať a nasadiť film tiež už v takom termíne, t.j. 14. septembra a získať z voľného piatka na druhý deň... Ale nestalo sa tak... Alebo sa dá trošku manipulovať so Silent Hill, aspoň v rámci jedného až niekoľkých týždňoch, nakoľko u nás sa budú premietať kópie z Čiech. Žiaľ, podľa kalendáru dorazia oba filmy v jeden deň.

Nie je to však prvýkrát, kedy sa distribútori rozhodujú podobným spôsobom. Napríklad vlani došlo k podobnému úkazu až štyrikrát. Systém uvádzania rovnakých žánrov rovnakým distribútorom v jeden deň odkazuje na 21. apríl 2005, keď sa objavila aj komédia Buď cool, aj pokračovanie Miss špeciálny agent. A opäť platí, jeden distribútor – dve komédie, hoci trošku odlišného zamerania. Nedalo sa konať inak?

Ďalej si možno všimnúť, že v jeden deň sa nasadzujú často premiéry-horory resp. horory a trilery. Platilo to minulý rok, keď dorazil 25. augusta aj Kľúč, aj Hlas smrti. Opäť platilo, že ide o dva filmy rovnakého žánru, ale pri nich sa mlátili distribútori navzájom. Podobne dopadol aj 27. október 2005, keď bol nasadený triler Nočný let a zároveň aj horor 3:15 zomrieš.

Ale najväčší prípad kanibalizácie premiér zaznamenali slovenské kiná v nedávnej histórii pred trinástimi mesiacmi. Vo štvrtok 18. augusta sa totiž rozhodli distribútori nasadiť trojicu filmov zameranú na detského diváka – Herbie, Valianta, Charlieho a čokoládovú továreň. Všetky tri filmy boli uvedené s dabingom, Herbie so slovenským, zvyšná dvojica s českým. Ale len sami distribútori vedia, prečo sa rozhodli mlátiť v kinách v jediný deň. Pritom premiéry sa dali rozdeliť aj na viacero týždňov alebo až mesiacov. Je to strašný paradox, najmä keď zistíte, že ďalší detský film bol po tejto trojici uvedený až o tri mesiace neskôr, 17. novembra...


autor Michal Korec 13.9.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.