38 FILMOVÝCH OČAKÁVANÍ ROKA 2008

38 FILMOVÝCH OČAKÁVANÍ ROKA 2008

článok



Oplatí sa čakať na nejaké filmy v roku 2008 alebo ním iba preplávať a čakať na rok Avatara?

Zatiaľ čo minulý rok ponúkol veľké májové pecky a vyvrcholenia sérií (Spider-Man, Piráti Karibiku), milé prekvapenia a nové produkty (Transformers) či viaceré fajnové oscarové kúsky, na rok 2008 nahliadame trošku inou optikou. Áno, do kín sa vráti Spielberg s Lucasovou pomocou, súrodenci Wachowski a aj viacerí starí známi (John Rambo, Mulder & Scullyová, Brendan Fraser s Múmiou a ku koncu roka aj dvojitá britská akvízicia s najznámejším tajným agentom a čarodejníkom, od ktorého môžeme ešte stále očakávať veľké veci). No aj tentokrát sa môžeme tešiť na novinky – príde Iron Man, zvláštny Speed Racer, Vin Diesel to skúsi s novým spektáklom Babylon A.D. Jedine, čo zatiaľ príliš netušíme je, z ktorých kúskov sa vykľujú budúcoroční oscaroví kandidáti. Ale to je problém každého roka. Dodajme už iba, že nie všetky filmy môžu byť dobré a očakávané iba v dobrom...


ARTOVÉ OČAKÁVANIA ROKA

38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008

FAUNOV LABYRINT
(El laberinto del fauno, r. Guillermo del Toro, Španielsko/Mexiko/USA)
US premiéra: 29.12. 2006
SK premiéra: 10. 1. 2008

Píše sa rok 1944 a dvanásťročná Ofélia prichádza so svojou tehotnou matkou za otčimom, frankistickým dôstojníkom, ktorý kdesi v horách na severe Španielska potláča zvyšky republikánskeho povstania. Život vo vojenskej posádke ale neponúka Ofélii len realitu poznamenanú bojmi s povstalcami, všeobecným nedostatkom jedla a veľmi chladným vzťahom s otčimom – v neďalekom starodávnom labyrinte raz v noci dievča stretne starého fauna, ktorý jej prezradí, že je stratenou princeznou kedysi mocnej rozprávkovej ríše a súčasne poslednou nádejou na jej záchranu. Než sa ale znova stretne so svojim kráľovským otcom, musí splniť niekoľko úloh. Fascinujúci príbeh o tom, že vo svete detskej fantázie sa za život, česť a odvahu platí rovnaká cena ako vo svete dospelých.

IMPORT EXPORT
(Import Export, r. Ulrich Seidl, Rakúsko)
DE premiéra: 18.10. 2007
SK premiéra: 17.1. 2008

Import: Oľga, mladá zdravotná sestra z Ukrajiny, hľadá lepší život na Západe. Emigruje do Rakúska a zamestná sa ako upratovačka na jednej geriatrickej klinike, kde ju jeden 82-ročný pacient požiada o ruku. Export: Paul, mladý Rakúšan, bývalý pracovník bezpečnostnej služby, musí každé ráno hľadať nejaký pádny dôvod na to, aby vôbec vstal. Vydáva sa so svojím otčimom skúsiť šťastie na Východe. Skončia na Ukrajine, kde nie je núdza ani o alkohol, ani o pekné dievčatá. Dvaja mladí ľudia v pohybe, túžiaci začať nový život, sú konfrontovaní tvrdou realitou. Dva príbehy o hľadaní šťastia a materiálnych výhod prinášajú pravdivú výpoveď o súčasných sociálnych pomeroch na Východe i Západe. Film sa premietal v súťažnej sekcii na MFF Cannes 2007.

OBČAN PES
(Mah nakorn, r. Wisit Sasanatieng, Thajsko)
SK premiéra: 7.2. 2008
Hanblivý dedinský chlapec Pod sa vydá do Bangkoku, rozhodnutý preraziť vo veľkom meste. Nájsť si tam zamestnanie nie je tak ťažké: čoskoro začne pracovať v konzervárni rýb na linke na spracovanie sardiniek. Nešťastnou náhodou tam však príde o prst. Začne sa potĺkať po meste v snahe nájsť plechovku, do ktorej by si odrezaný prst mohol odložiť. To je však len začiatok surrealistickej rozprávky plnej absurdného humoru a vizuálnej virtuozity. Bohaté používanie digitálnych trikov mení šedivý Bangkok na mesto jasných, takmer gýčovitých farieb a čudných prostredí.

THERE WILL BE BLOOD (OČAKÁVANIE ROKA)
(There Will Be Blood, r. Paul Thomas Anderson, USA)
US premiéra: 26.12. 2007
SK premiéra: 21.2. 2008

Chamtivosť a pomsta ako čierna škvrna na živote človeka, ktorého existencia bola pretkaná rodinou, náboženstvom a olejom. Majstrovský herecký výkon Daniela Day Lewisa nás doslova vtiahne do príbehu, do čias keď bol olej vzácnejší ako život. Dej vsadený do obdobia koncom 19 storočia, zachytáva osud olejového magnáta tej doby.

TÁTO ZEM NIE JE PRE STARÝCH (OČAKÁVANIE ROKA)
(No Country for Old Men, r. súrodenci Coenovci , USA)
US premiéra: 21.11. 2007
SK premiéra: 28.2. 2008

Tommy Lee Jones a Woody Harrelson v najnovšom filme bratov Coenovcov (Big Lebowski, Fargo). Drsný príbeh sa začína, keď lovec narazí v púšti blízko Rio Grande na niekoľko mŕtvych tiel, kopu heroínu a 2 milióny dolárov. Ide o adaptáciu rovnomenného románu Cormaca McCarthyho.

38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008

SWEENEY TODD: ČERTOVSKÝ HOLIČ Z FLEET STREET
(Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, r. Tim Burton, USA)
US premiéra: 21.12. 2007
SK premiéra: 7.2. 2008

Temný muzikál režiséra Tima Burtona s Johnnym Deppom v hlavnej úlohe? Depp stvárni Sweeney Todda (pôvodným menom Benjamin Barker) sa vracia do Londýna potom, čo ho neprávom odsúdili, znásilnili mu ženu a vzali dcéru. Todd si po návrate otvorí holičstvo a snaží sa pomstiť všetkým, čo mu v živote ublížili. Sudca Turpin (Alan Rickman) nebude výnimkou. Vo filme si zahrala aj Burtonova partnerka Helena Bonham Carter.

KTO JE TU RIADITEĽ?
(Direktřren for det hele, r.Lars von Trier, Dan/Švéd/Tal)
SK premiéra: 13.3. 2008
Lars von Trier nakrútil komédiu! Ako sám hovorí: „...taký malý, smiešny film.“ Riaditeľ firmy pred svojimi zamestnancami predstiera, že je jedným z nich. Môže tak anonymne aplikovať nepopulárne opatrenia. Okrem iného sú v tomto filme rušivé vizuálne prvky, ktoré síce nesúvisia s príbehom, ale kto ich „vychytá“ všetky, získa cenu a rolu v budúcom Trierovom filme Antichrist. Súťaž síce vyhlásili v Dánsku, ale skúsiť to môže každý...

IM NOT THERE
(I’m Not There, r. Todd Haynes, USA)
US premiéra: 21.11.2007
SK premiéra: 27.3.2008

Niektorí už mohli vidieť na bratislavskom festivale, iní ešte len čakajú na údajne zaujímavé spracovanie príbehu o Bobovi Dylanovi, ktorého hrá niekoľko hercov naraz vrátane Cate Blanchett.

KURZ NEGATÍVNEHO MYSLENIA
(Kunsten a tenke negativt, r. Bard Breien, Nórsko)
SK premiéra: 27.3.2008
Partia niekoľkých hendikepovaných ľudí pod vedením ráznej psychologičky vyráža za svojim ďalším cieľom: presvedčiť tridsaťpäťročného Geira, ktorý po autonehode skončil na vozíku (naviac ako impotentný), že by sa mal pridať k ich skupine, naučiť sa spoločne s nimi pozitívne myslieť a zachrániť tak svoje rozpadajúce sa manželstvo.

PERSEPOLIS
(Persepolis, r. Marjane Satrapit, Vincent Paronnaud, Francúzsko)
SK premiéra: 24.4.2008
Jeden z najúspešnejších románov a prvý iránsky autobiografický komiks v histórii prichádza na filmové plátna! Film popisuje detstvo a dospievanie v Iráne počas islámskej revolúcie a vojny s Irakom, videné očami 10-ročného dievčatka. Mrazivá ideológia má chvíľami podobnosti totalitného Československa.

38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008 38 filmových očakávaní roka 2008

THE DARJEELING LIMITED
(The Darjeeling Limited; r. Wes Anderson, USA)
US premiéra: 26.10. 2007
SK premiéra: ?

V novom filme Wesa Andersona (Ako som balil učiteľku, Život pod vodou) sa vydávajú traja bratia na cestu do Indie. Cieľom ich „duchovného výletu“ je zjednotenie a obnovenie bratských vzťahov. Avšak tak, ako to už u Andersona býva zvykom, prihodí sa im zopár čudesných príhod. Hviezdne obsadená komédia (Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Bill Murray, Anjelica Huston, Cate Blanchett, Willem Dafoe, Jeff Goldblum) sľubuje poriadne uletený zážitok.

PRÍSĽUBY Z VÝCHODU (OČAKÁVANIE ROKA)
(Eastern Promises; r. David Cronenberg, VB/Kan./USA)
US premiéra: 21.9. 2007
SK premiéra: ?

Záhadný charizmatický Rus Nikolaj je šofér jednej z najznámejších zločineckých rodín vo východnej Európe, etablovanej v Londýne. V jej čele stojí Semjon, šarmantný majiteľ exkluzívnej reštaurácie, za ktorého vysmiatou maskou sa ukrýva pravá – brutálna a chladnokrvná – tvár. Rodina sa hnevá na svojho nerozvážneho syna Kirila, ktorý šoféra Nikolaja počúva viac než vlastného otca. Opatrný Nikolaj sa ale zmení po stretnutí s Annou, pôrodnou asistentkou v londýnskej nemocnici. Tej sa veľmi dotkli tragické okolnosti, ktoré zapríčinili smrť mladého dievčaťa pri pôrode. Rozhodne sa vyhľadať jej rodinu podľa denníka písaného v ruštine, ktorý po sebe zanechala. Nevedomky tak rozpúta zúrivé gangsterské besnenie. Napínavý thriller skúmajúci psychiku, telesnosť i osud muža, ktorého pravá tvár nebude zrejme nikdy odhalená.

THE INTERNATIONAL
(The International, r. Tom Tykwer, USA)
US premiéra: 15.8.2008
SK premiéra: ?

Každé dielo Toma Tykwera ponúka veľké očakávania na kvalitný zážitok. Platí to aj o trileri s Clive Owenom, ktorý sa snaží odhaliť úlohu vysokoprofilovej finančnej inštitúcii v medzinárodnom obchode so zbraňami. Owenovi sekunduje Naomi Watts či Armin Mueller-Stahl.

VALKYRIE
(Valkyrie, r. Bryan Singer, USA)
US premiéra: 3.10.2008
SK premiéra: ?
Bryan Singer sa vracia na pôdu dramatického trileru, aby nám ukázal atentát na Hitlera v poslednom roku druhej svetovej vojny. V hlavnej úlohe Tom Cruise a celá plejáda európskych hercov (Bill Nighy, Terence Stamp, Kenneth Branagh, Stephen Fry, Carice von Houten). Singer ma na zvládnutie Valkyrie všetky predpoklady – stačí sa pozrieť na Obvyklých podozrivých či Nadaného žiaka, kde úlohu režiséra mrazivých trilerov i s nacistickým podtónom zvláda.

4 MESIACE, 3 TÝŽDNE A 2 DNI (OČAKÁVANIE ROKA)
(4 luni, 3 saptamani si 2 zile, r. Cristian Mungiu, Rum.)
SK premiéra: ?
Študentka Gabita sa za pomoci kamarátky Otílie chystá zbaviť nechceného tehotenstva. Píše sa rok 1987 a v Rumunsku je potrat zakázaný. Je potrebné nájsť niekoho, kto to urobí tajne a pokiaľ možno lacno. Všetko je pripravené, ale nič neprebieha podľa plánu. Izba, kde sa má akcia uskutočniť, nebola zahovorená v správnom hoteli, na schôdzku s „pánom Bebé“, ktorý má potrat uskutočniť, pošle Gabita namiesto seba Otíliu, a tá naviac sľúbila snúbencovi, že príde na oslavu narodenín jeho matky. Dojednávanie s „pánom Bebé“ pripomína nočnú moru, ale dievčatám nezostáva nič iné než splniť jeho kruté podmienky, pokiaľ chcú, aby dodržal svoj sľub.

PROJEK 100 zastúpený filmami ktoré treba vidieť:

AGUIRRE, HNEV BOŽÍ
KABINET DOKTORA CALIGARIHO
NENÁPADNÝ PÔVAB BURŽOÁZIE (+ANADALÚZSKY PES)
NÁMESTIE SPASITEĽA
NOVÝ SVET
OBRAZY STARÉHO SVETA
SVÄTÁ HORA

TY, KTORÝ ŽIJEŠ
ZABRISKIE POINT
KORYTNAČKY MÔŽU LIETAŤ


KOMERČNÉ OČAKÁVANIA ROKA

GONE BABY GONE
(Gone Baby Gone; r. Ben Affleck, USA)
US premiéra: 19.10. 2007
SK premiéra: 7.2. 2008

Dorchester – jedna z najdrsnejších štvrtí Bostonu. Keď je unesená štvorročná Amanda, jej príbuzní sa obrátia na miestneho súkromného detektíva Patricka Kenzieho a jeho priateľku a spoločníčku Angelu.

             

THE BUCKET LIST
(The Bucket List, r. Rob Reiner, USA)
US premiéra: 25.12.2007
SK premiéra: 14.2.2008

Neviem, ako mohol tento kúsok vypadnúť zo zimného prehľadu očakávaní, možno to bude premenlivou kvalitou režiséra Roba Reinera, no spojenie Jacka Nicholsona a Morgana Freemana ako dvoch starcov užívajúcich si posledné dúšky života nemôže nepatriť do rebríčka očakávaných filmov. Toto je potenciálne kvalitný prekvapivý malý film, aký sa každý rok raz objaví (Bokovka z 2004, Malá Miss Sunshine z 2006).

10 000, B.C.
(10 000, B.C., r. Roland Emmerich, USA)
US premiéra: 7.3.2008
SK premiéra: 20.3.2008

Prehistorický epický príbeh o mladom lovcovi mamutov, ktorý bojuje za budúcnosť svojho kmeňa. Na papieri slušná veta, trailery vzbudzujú stále pomerne nejasnú víziu, čo vlastne Emmerich nakrúca. Dúfajme, že nie druhé Apocalypto a možno sa dočkáme zaujímavého blockbustera…

THE MIST
(The Mist, r. Frank Darabont, USA)
US premiéra: 21.11.2007
SK premiéra: 10.4.2008

Frank Darabont nakrúca mimoriadne kvalitné kúsky a pri adaptáciách Kingových diel to platí dvojnásobne. Preto sme zvedaví, do akej miery sa podaril nízkorozpočtový horor o mestečku, ktoré sa schová do supermarketu a čelí beštiálnej hmle, ktorá ho pokryla. Toto môže byť fantastický kontrast k zlátaninám typu The Fog (2006) a ukážka, že z podobného námetu sa dá pri šikovnom scenári viac vyťažiť.

IRON MAN
(Iron Man, r. Jon Favreau, USA)
US premiéra: 2.5.2008
SK premiéra: 1.5.2008
Z doterajšej tvorby sa to možno nezdá, ale Jon Favreau je veľký fanúšik komiksu. A pretože sa už osvedčil pri niekoľkých projektoch a dokáže žmýkať pekné peniažky i priniesť zaujímavé filmy, zverili mu do rúk ďalšiu marvelovskú adaptáciu – o boháčovi, ktorý si vytvára železný oblek, aby ho držal nielen nažive, ale bojoval aj proti zločinu. Paramount si zabookoval lukratívny termín začiatku mája a bude dúfať v novú sériu. Robert Downey, Jr. je zaujímavou voľbou a obsadenie sa hemží aj ďalšími nadanými hercami (Terrence Howard, Jeff Bridges, Samuel L. Jackson).

INDIANA JONES 4
(Indiana Jones and the Kingdom of Crystal Skull, r. Steven Spielberg, USA)
US premiéra: 22.5.2008
SK premiéra: 22.5.2008
Lucas konečne odklepol scenár. Spielberg po troch rokoch niečo zrežíroval. John Williams po troch rokoch dáva dokopy nový soundtrack. A Harrison Ford sa dožil štvrtého obsadenia Indyho. Shia LaBeouf obsadený spolu s Cate Blanchett a trojicou Britov (John Hurt, Ray Winstone, Jim Broadbent) sľubujú výrazné posily. Dej neznámy. Trailer neukázaný. Čakáme do 22. mája, všetci na to pôjdeme.

             

INKHEART
(Inkheart, r. Iain Softley, USA)
US premiéra: 19.3.2008
SK premiéra: 27.5.2008
Na tento kúsok sa viažu skôr obavy ako veľké očakávania. Brendan Fraser ako hrdina Mo dokáže privolať z kníh do reálneho sveta rôzne postavy a jedného dňa číta knihu Inkheart, z ktorej prichádza banda zloduchov vedená z traileru jasne prehrávajúcim Andy Serkisom. Solídne vedľajšie obsadenie a kvalitný režisér Iain Softley sľubujú čo-to pozitívne, ale celkový dojem je zatiaľ rozpačitý a je otázne, ako to celé dopadne.

BATHORY
(Bathory; r. Juraj Jakubisko, SR/ČR/Maď./VB)
SK premiéra: jún 2008
Jakubiskov pohľad na legendárnu Alžbetu Báthoryovú. Vo filme si ju zahrala britská herečka Anna Friel. Podľa vlastných slov sa Jakubisko verne držal známych historických faktov, no na zapĺňanie bielych miest histórie zapojil svoju fantáziu. Film sa okrem iného zameria na vzťah Alžbety a talianskeho maliara Caravaggia.
 

HARRY POTTER VI
(Harry Potter and the Half-Blooded Prince, r. David Yates, USA)
US premiéra: 21.11.2008
SK premiéra: 27.11.2008
Hoci piaty diel Davida Yatesa rozdelil fanúšikovskú bázu na dva tábory (jedna jeho kreáciu milovala, druhá pozerala s nevôľou), nič to nemení na fakte, že nás čakajú ešte posledné dva filmy, ktoré môžu ukázať čo-to z potterovského sveta. Osobne v Yatesa príliš veľkú dôveru po päťke nemám, ale Harry Potter je jedna z najstabilnejších filmových ság, takže za každý diel možno byť vďačný.

CLOVERFIELD
(Cloverfield, r. Matt Reeves, USA)
US premiéra: 18.1.2008
SK premiéra: ?
 
Sci-fi projekt pútajúci pozornosť spôsobom svojho vzniku a kampane. Pod rukami producenta J.J. Abramsa vzniká dráma o útoku mimozemšťanov na New York, nakrútená ručnou kamerou a viacerými minimalistickými prostriedkami. Žiadne megaefekty (OK, časti pamiatok padajú treskúco na zem) či známi herci, ale pokus o iný prístup. Môže to byť Blair Witch v roku 2008 a môže to byť nafúknutá bublina, na ktorú si už na Veľkú Noc nespomenieme. Ale treba to vidieť na vlastné oči a zistiť.

JOHN RAMBO
(John Rambo, r. Sylvester Stallone, USA)
US premiéra: 25.1.2008
SK premiéra: ?

Jedno vzkriesenie obľúbenej postavy mu už vyšlo, teraz je na rade ďalší hrdina s veľkým R. Po sérii patrične krvavých trailerov sú očakávania nabudené celkom slušne, potvrdí Sly cit pre svojich najväčších filmových hrdinov? Keďže si celé dielko aj režíruje, môže to byť potvrdenie, či na to ešte stále má alebo si po slušnom comebacku s Rockym pošramotiť povesť nadobro a Rambom to celé snaženie v Hollywoode zaklincovať.

             

JUMPER
(Jumper, r. Doug Liman, USA)
US premiéra: 14.2.2008
SK premiéra: ?
Jumper je akčná fantasy o chlapíkovi so schopnosťou teleportu, ktorú patrične rád využíva na bláznivé kúsky typu vylopkovaná banka či páčenie sa ženám. Ale keď zistí, že vo vesmíre je mu ešte niekto podobný a existuje aj drsný Samuel L. Jackson, ktorý mu chce klepnúť po prstoch, začne tá správna akcia. V hlavnej úlohe ex-Anakin Hayden Christensen, nádej projektu dodáva réžia Douga Limana (Bourne Identity, Mr. & Mrs. Smith).

THE OTHER BOLEYN GIRL
(The Other Boleyn Girl, r. Justin Chadwick, USA)
US premiéra: 29.2.2008
SK premiéra: ?

Dve sestry bojujú o priazeň kráľa Henricha VIII. Na tejto dobovej dráme by možno nič nebolo, keby dvomi sestrami neboli dve fešandy strieborného plátna odovzdávajúce fantastické herecké výkony – Natalie Portman a Scarlett Johansson.

SPEED RACER
(Speed Racer, r. Wachowski USA)
US premiéra: 9.5.2008
SK premiéra: ?

Súrodenci Wachowski nenakrútili nič už päť rokov, takže po thrilleri Bound a trilógii Matrix sú do ich kariér vkladané veľké očakávania a je otázne, čo môžeme od nich teraz čakať. Adaptácia japonského seriálu zo 60. rokov minulého storočia je dostatočne bláznivá – mladý chlapec (Emile Hirsch) súťažiaci so špeciálnym autom zostrojeným jeho otcom na ceste za slávou, to je bežná látka. Ale japonský pôvod a nasadenie Wachowských sľubuje už podľa traileru dostatočne futuristický a menej tradičný zážitok.

KRONIKY NARNIE: PRINC KASPIAN
(The Chronicles of Narnia: Princ Caspian, r. Andrew Adamson, USA)
US premiéra: 16.5.2008
SK premiéra: ?

Môžete prvý diel milovať, môžete ho nenávidieť, ale zarobil 750 miliónov dolárov a to je jasný indicator pre pokračovanie. Disney ho po skončení pirátskej trilógie potrebuje ako soľ a rád si ho bude hýčkať. Opäť nás čaká perfektná trailerová masáž (už začala) a po vzore prvého dielu budeme obozretnejší, ako dopadne finálny film, ale nádej trošku žije. Osobne sa bojím, že Andrew Adamson neprekročí svoj tieň z minula, tak dúfajme, že aspoň vytvorí dôstojné pokračovanie, na ktoré v roku 2010 nadviaže Michael Apted.

THE INCREDIBLE HULK
(The Incredible Hulk, r. Louis Leterrier, USA)
US premiéra: 13.6.2008
SK premiéra: ?

Ang Lee to pred piatimi rokmi zobral z menej tradičného uhla a čo-to zarobil, no megablockbuster to nebol. No Hulk je látka dostatočne pestrá a živá na to, aby ju Hollywood ešte raz chopil do svojich rúk. Pôvodné peripetie o formáte nakoniec vyústili z videopokračovania do áčkového letného potenciálneho hitu. Edward Norton ako komiksový hrdina znie dosť zvláštne, rovnako aj Liv Tyler ako jeho milá. Zak Penn ako scenárista má za sebou Elektru či tretích X-Menov a ani on nevzbudzuje veľké nádeje. A rovnako ani Louis Leterrier s dvomi Kuriérmi. Ale pozor, Norton je výborný herec, Zak Penn robil príbeh k druhým X-Menom a Leterrier nakrútil zaujímavého Utrhnutého z reťaze, takže maličká nádej žije. Rozhodne jeden z najočakávanejších kúskov, pri ktorom asi nikto nevie, ako vypáli.

             

HANCOCK
(Hancock, r. Peter Berg, USA)
US premiéra: 2.7.2008
SK premiéra: ?

Will Smith v zaujímavom kúsku o superhrdinovi, ktorého prestáva ľudstvo milovať. Chátrajúca ikona sa púšťa do vzťahu s manželkou PR špecialistu snažiaceho sa o zmenu jeho imidžu. Trailer odkrýva veľké investované peniažky a megatriky, Will zatiaľ utiahol každý film tejto dekády a Hancock by nemal byť výnimkou.

TEMNÝ RYTIER
(The Dark Knight, r. Christopher Nolan, USA)
US premiéra: 18.7.2008
SK premiéra: ?

Nolan urobil s Batman Begins veľký škrt vo svete komiksových adaptácií i tejto sérii a chce v ňom pokračovať aj v druhom dieli, pri ktorom dokonca vypustil aj Batmana z názvu filmu. Bruce Wayne sa spája s policajným inšpektorom Jamesom Gordonom, aby bojovali proti Jokerovi. Do série však pribudnú aj iné známe mená ako Harvey Dent. Nechýba silné obsadenie s Michael Cainom, Morgan Freemanom, Aaronom Eckhartom či Maggie Gyllenhaal v úlohe Rachel. Najzaujímavejšia však bude kreácia Jokera v podaní Heatha Ledgera.

THE X-FILES SEQUEL
(The X-Files Sequel, r. Chris Carter, USA)
US premiéra: 25.7.2008
SK premiéra: ?
Mulder a Scullyova majú späť svoje filmové angažmá. Šesť rokov po skončení seriálu prichádza pokračovanie thrilleru, o ktorom zatiaľ nikto veľa nevie. Či to už bude iba pokus s krížikom po funuse, dôstojné zavŕšenie s dlhým odstupom alebo reštart či solídne pokračovanie, nevedno. Chris Carter však tentokrát režíruje na vlastnú päsť. A ďalším tajomstvom samým o sebe je aj obsadenie Xzibita…

MÚMIA 3
(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, r. Rob Cohen, USA)
US premiéra: 1.8.2008
SK premiéra: ?

Múmia sa vracia, ale vo výrazne obmenenom kádri. Jedine Stephen Sommers si naplní svoju zmluvu na tri diely, ostatní sú v dianí nováčikovia – či ide o manželku Mariu Bello, syna Alexa v podaní Luke Forda alebo čínskych akvizícií Jeta Li a Michelle Yeoh. Egyptská obohraná platňa je totiž vymenená za exotickejšie a bohatšie čínske reálie, v ktorých tiež spí múmia – prvého vládcu dynastie Qin prekliatého mocnou čarodejnicou. Režíruje Rob Cohen neslávne známy prepádakom Stealth, ale slušne zvládnutými kúskami xXx a Rýchlo a zbesilo či kedysi Dračím srdcom. Či má ešte Múmia šancu zaujať, o tom rozhodne prevedenie.

BABYLON A.D.
(Babylon, A.D., r. Mathieu Kassovitz, USA)
US premiéra: 29.8.2008
SK premiéra: ?
Vin Diesel má rád akčné spektákle, preto nepohrdol úlohou žoldniera eskortujúceho tehotnú ženu, ktorá nosí v lone údajného novodobého Mesiáša. Režíruje Mathieu Kassovitz známy aj ako herec, no aj ako slušný režisér (slabšia Gothika, silné Purpurové rieky).

BOND 22
(Bond 22, r. Marc Forster, USA)
US premiéra: 7.11.2008
SK premiéra: ?
Daniel Craig sa ukázal byť výborným bondom a jeho prvé dobrodružstvo prinieslo svieži vzduch do série. Ako využije Craiga i nový štýl jeden z najmenej očakávaných režisérov – Marc Forster?

MADAGASCAR 2: THE CRATE ESCAPE
(Madagascar 2, r. Eric Darnell & Tom McGrath, USA)
US premiéra: 7.11.2008
SK premiéra: ?

Štvorica zvieratiek odchádza z ostrova za ďalšími dobrodružstvami. Ich adventúra však nie je až taká očakávaná, ako fakt, či sa objaví v diani aj tučniacke komando a koľko času na plátne nás bude zabávať.


1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.