Desiatka najlepších filmov roka 2017 podľa Metacritic

Najvyššie priemerné hodnotenia podľa amerických kritikov každoročne upozorňujú na balík mimoriadnych filmov z ktorých si vyberie každý náročnejší divák

pridal Marcel Šedo 3.1.2018 o 14:46

Desiatka najlepších filmov roka 2017 podľa Metacritic


Najvyššie priemerné hodnotenia podľa amerických kritikov každoročne upozorňujú na balík mimoriadnych filmov z ktorých si vyberie každý náročnejší divák. Len výnimočne ide o tituly, ktoré by mali v našich kinách (ak sa do kín vôbec dostanú) viac ako pár tisíc divákov. Bohužiaľ.

KINEMAVIDEO4525.

1. 95 bodov - Visages, villages (Tváre, miesta) - r. Agnés Varda, JR
Dokumentárny film z dielne žijúcej legendy svetovej kinematografie Agnés Vardovej je na prvý pohľad prekvapivým víťazom rebríčka. Na druhý pohľad až tak veľmi nie. Snímka získala ocenenie "Najlepší dokumentárny film roka" od New York Film Critics Circle a Los Angeles Film Critics Association. Pokiaľ vezmeme do úvahy, že jednou z jeho autoriek je vyššie spomínaná "pramatka Novej vlny", je takmer isté, že práve táto snímka získa tento rok Oscara. Na adresu filmu sa sypú reakcie typu "silná, komplexná a radikálna práca", "sociopolitické cri de coeur" a pod. Je však otázne, či sa snímky dočkáme aj v slovenských kinách.

KINEMAVIDEO4486.

2. 94 bodov - Una mujer fantástica (Fantastická žena) - r. Sebastián Lelio
Fantastická žena je ďalším prekvapením rebríčka. Snímka však získala Strieborného medveďa za najlepší scenár na Berlinale a nomináciu na Zlatý glóbus, takže opäť ide o film, ktorý v medzinárodnom kontexte výraznejšie rezonuje. Snímku mohli vidieť aj slovenskí diváci, osobne sa mi páčil aktívny charakter hlavnej hrdinky, transgenderovej servírky, ktorá proti útlaku a odmietaniu zo strany spoločnosti bojuje a prejavuje svoju vášnivosť, živosť a vtip. Vďaka tomu ju nedefinuje väčšinová spoločnosť, teda to, čím nie je, ale jej špecifické povahové rysy. Nie je len figúrkou ilustrujúcou nejaké tézy, ale skutočnou postavou. Americkí kritici na filme oceňujú najmä výkon hlavnej predstaviteľky, pestrú škálu emócií a sociálne-kritickú tému.

KINEMAVIDEO4300.

3. 94 bodov - Dunkirk (Dunkirk) - r. Christopher Nolan
Jednoznačne najznámejší film z celej TOP 10. Osobne očakávam veľký útok Christophera Nolana na oscarové vyvríny. Predsa len, akademici viac počujú na vojnové filmy, než na žáner sci-fi a komiksové adaptácie. Snímka ohúrila najmä svojim nekonvenčným prístupom k rozprávaniu, staromilskosťou a nepatetickosťou.

KINEMAVIDEO4500.

4. 94 bodov - Lady Bird (Lady Bird) - r. Greta Gerwig
Malá nezávislá komédia od debutujúcej Grety Gerwig získala hneď niekoľko ocenení od New York Film Critics Circle, Los Angeles Film Critics Association a nominácie na štyri Zlaté glóbusy, takže opäť nejde o žiadne veľké prekvapenie. Podobne ako americkí kritici som na snímke oceňoval najmä jej nenútenosť, nevtieravý humor, "odžité" stvárnenie dospievania a najmä originálne a pritom stále autentické a plastické postavy.

KINEMAVIDEO4523.

5. 93 bodov - Call Me by Your Name (Daj mi tvoje meno) - r. Luca Guadagnino
Miláčik amerických kritikov získal od Los Angeles Film Critics Association ocenenie pre najlepší film a najlepšiu réžiu a podobne ako Lady Bird ho zaradil do svojho výberu aj Xavier Dolan. Potešujúce je, že film, ktorý si vyslúžil prívlastky ako dotyk nežnosti a láskavosti, či najlepší film roka, uvidíme v našich kinách už prvého februára.

KINEMAVIDEO4526.

6. 92. bodov - Foxtrot (Foxtrot) - r. Samuel Maoz
Dráma o vyrovnávaní sa so smrťou syna/vojaka, očarila kritikov najmä svojou výraznou a pritom funkčnou štylizovanosťou a intímnou introspekciou do dvoch rozorvaných duší. Izraelská snímka získala Veľkú cenu poroty na festivale v Benátkach.

KINEMAVIDEO4529.

7. 92 bodov - The Florida Project (Projekt Florida) - r. Sean Baker
Ďalšia snímka, ktorá očarila New York Film Critics Circle, Los Angeles Film Critics Association a získala niekoľko nominácii na Zlatý glóbus. Film o detskom, poetickom pohľade na svet, v ktorom vládne núdza, si vyslúžil prívlastky ako číra ľudskosť a poézia chudoby. Snímka by sa mala dostať aj do slovenských kín.

KINEMAVIDEO4458.

8. 92 bodov - Phantom Thread (Niť z prízrakov) - r. Paul Thomas Anderson
Ďalší z veľkých kandidátov na zisk niektorého z oscarov obsahuje veľký tromf v podobe poslednej úlohy herca Daniel Day-Lewisa. Už len tento fakt priťahuje veľkú pozornosť a celý filmový svet predpovedá Day- Lewisovi štvrtého Oscara. Otázkou tiež zostáva či PTA získa prvého zlatého plešatca za scenár či réžiu. Očakávanej drámy sa v slovenských kinách dočkáme už prvého februára.

KINEMAVIDEO4527.

9. 91 bodov - Ex Libris: New York Public Library - r. Frederick Wiseman
Dokumentárna snímka, ktorá získala viacero ocenení na festivale v Benátkach, bude predsa len zaujímavejšia pre americké publikum. Snímka sa zaoberá fungovaním New York Public Library - najväčšej znalostnej inštitúcie na svete. Wiseman prezentuje knižnicu ako centrum demokracie a humanity a skúma rôznorodosť jej návštevníkov.

KINEMAVIDEO4528.

10. 90 bodov - I Called Him Morgan - r. Kasper Collin
Snímka Kaspera Collina sa zameriava na známu a kontroverznú udalosť - na vraždu Leeho Morgana, veľkej jazzovej hviezdy, počas jeho koncertu v klube v New Yorku. Vraždu, ktorá šokovala celý New York, spáchala jeho manželka Helen. Tá teraz rozpráva o svojich dôvodoch a v kombinácii s archívnymi materiálmi odhaľuje pozadie celého incidentu. Snímka zaujala najmä svojou emocionálnou silou a stala sa symbolom schopnosti odpúšťať.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.