ZNAMENIA

ZNAMENIA

článok



Okres Bucks County, štát Pennsylvania. Reverend Graham Hess (Mel Gibson), ktorého milovaná manželka prišla pred polrokom o život pri autonehode, sa nachádza v hlbokej životnej kríze, vzdal sa kňazského úradu a prerušil všetky styky s Bohom. Živí sa ako farmár na svojom pozemku. Jedného dňa sa v kukuričnom poli objaví záhadné 150 metrové znamenie. Je to zlý vtip? Správa? Varovanie? Zvieratá v okrese sa začínajú správať zvláštne, psy sa stávajú agresívnymi. Televízne stanice hlásia, že obrazce v obilí sa začínajú objavovať po celom svete...

Množstvo a rýchlosť, s akou sa objavili, svedčí o spolupráci stoviek jednotlivcov v mnohých krajinách. Kto sú ich tvorcovia? Čo sa nám pokúšajú oznámiť? Niektorí ľudia veria, že sú dielom mimozemšťanov, podľa iných ide o podfuk. Je len zopár vysvetlení. Je možné, že ide o najväčší podvod, aký kedy kto pripravil. Je tu ale ešte jedna možnosť. Že sú pravé... Hess sa rozhodne pátrať na vlastnú päsť po pôvodcovi úkazu. Jeho pátranie je previerkou jeho viery, pretože sa ukáže, že kruhy v obilí sú len jedným zo znamení, ktoré ho dovedú k prekvapivému a neočakávanému poznaniu.

Režisér a scenárista M. Night Shyamalan začal uvažovať nad príbehom filmu Znamenia už počas postprodukčných prác na filme Vyvolený. Nadaný režisér a scenárista si vytvoril vlastnú metódu filtrovania a zdokonaľovania vlastných nápadov. 

Znamenia Znamenia Znamenia

"Predtým to bolo systémom 'Fajn, mám skvelý nápad, idem to napísať.' Teraz mám osem úrovní rozhodovania," vysvetľuje Shyamalan. "Výsledok musí mať zmysel, napätie, emóciu a musí byť založený na humánnej myšlienke. Musí to byť univerzálne posolstvo s ktorým sa môže každý stotožniť - bez ohľadu na to, či žije v Indii, Japonsku alebo v Philadelphii."

Aj napriek svojmu pomerne nízkemu veku, patrí Shyamalan k režisérom s veľmi vycibreným filmárskym štýlom. Jeho stáli spolupracovníci, producent Sam Mercer (ktorý produkoval aj Šiesty zmysel, aj Vyvoleného) a produkčný tím Frank Marshall and Kathleen Kennedy (produkovali Šiesty zmysel) sa zhodnú na tom, že Shyamalan patrí k novému druhu autorov, ktorý kombinuje klasické s novým. Vedúca výroby Kathleen Kennedy opisuje jeho prácu ako "kombináciu Hitchcockovho štýlu s novým druhom vnímavosti, pretože má len 31 rokov. Nenakrútil toho ešte veľa ale presne zadefinoval svoj štýl, takže ľudia ho okamžite rozpoznávajú."

Producent Sam Mercer súhlasí: "Jeho filmy sú psychologickými thrillermi plnými napätia, ale čo ich odlišuje od prác iných režisérov, to sú postavy, ktoré ako keby prichádzali z každodenného, bežného života, a tento prvok zvyšuje divákovu úzkosť, jeho emočné nasadenie."

Kľúčovým prvkom pre Znamenia bola pre Shyamalana dráždivá, majestátna a tajomná krása kruhov v obilí, záhadných znakov, ktoré sa od 80. rokov z času na čas objavujú v niektorých oblastiach Anglicka, USA a odnedávna aj v iných častiach sveta, a ktorých pôvod dodnes nie je vedcami uspokojivo vysvetlený. Ufológovia tvrdia, že ide o posolstvo mimozemšťanov.

"Náš príbeh sa od nich iba odráža," tvrdí Shyamalan, "ale ide o úkaz, ktorý ma vždy veľmi priťahoval a znepokojoval. "Dodnes sa špekuluje nad tým, či tieto znamenia sú dielom nejakým recesistov, alebo či naozaj pochádzajú z Vesmíru," hovorí Kennedyová. "A to je aj súčasť pôvodnej myšlienky filmu - skombinovať tú záhadu s postavou, ktorá je konfrontovaná s démonmi."

Znamenia sú napoly rodinnou drámou, napoly thrillerom. Začínajú sa rodinnou tragédiou. Podľa Sama Mercera: "Naši hrdinovia zažili otras a to ich prinútilo prehodnotiť svoj život, svoju existenciu v rámci rodiny. Konkrétne napríklad otec prešiel obdobím, keď musel prehodnotiť svoju vieru v Boha. A teraz sa musí rozhodovať, čo je dôležité v živote, a preňho, aby ochránil svoju rodinu."
Pre Shyamalana ako filmára je charakteristické, že aj napriek nadprirodzeným momentom, jeho príbehu sú veľmi realistické.

"To je na jeho filmoch práve zaujímavé, tie rôzne paralelné vrstvy," hovorí Marshall. "Šiesty zmysel, napríklad, je duchársky film, no na druhé zhliadnutie - keď už viete, ako to bude ďalej - si všimnete, že ide o jasný príbeh lásky. A to isté platí aj o Znameniach. - áno, je to fantastický film, no je to zároveň aj vážna dráma o viere a o duchovne. V skutočnosti je to o ľudských citoch, ktoré boli spustené nadprirodzenou udalosťou."

Znamenia Znamenia Znamenia

O hercoch:

MEL GIBSON (Graham Hess) - narodil sa roku 1956 v Peekskille, štát New York, no v roku 1964 sa jeho rodina presťahovala do Austrálie, štát Nový Južný Wales. - sčasti preto, aby uchránila Melovho staršieho brata pred odvedením do Vietnamu. Po strednej škole Gibson študoval na univerzite v Sydney a hral divadlo po boku neskorších filmových hviezd Judy Davis a Geoffreyho Rusha. Ako televízneho herca ho vybrali do hlavnej úlohy vo filme Šialený Max (Mad Max) a jeho dvoch pokračovaní. Celosvetový úspech filmu mu priniesol okrem iného hlavnú úlohu vo vojnovom veľkofilme Gallipoli. Jeho hollywoodskym debutom bol film Bounty, kde hral po boku Anthonyho Hopkinsa. Medzi jeho ďalšie významné filmy patria Smrtonosná zbraň 1-4, Hamlet, Navždy mladý, Muž bez tváre (jeho režisérsky debut), Maverick, Odvážne srdce (film, ktorý mu vyniesol dvoch Oscarov v kategórii Najlepší film a Najlepšia réžia), Air America, Patriot, Výkupné alebo Million Dollar Hotel. Mel Gibson je ženatý, má sedem detí a so svojou rodinou žije v Austrálii.

JOAQUIN PHOENIX (Merrill Hess) - narodil sa v Portoriku (jeho bratom bol predčasne zosnulý herec River Phoenix) a s herectvom začal už v detstve. Hral vo viacerých televíznych reklamných spotoch a neskôr hral vo filmoch Space Camp, Russkies, Parenthood, To Die For, Inventing the Abbots, U-Turn, Return to Paradise a Clay Pigeons. Vysoký rešpekt si za svoje herecké umenie získal vďaka filmu Ridleyho Scotta Gladiátor, kde sa neopakovateľne zhostil úlohy slabošského a intrigánskeho cisára Commoda. Phoenix je dlhoročný striktný vegán a pôsobí ako hovorca organizácie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

PATRICIA KALEMBER (Colleen Hess) - narodila sa v Schenectady, štát New York, vyštudovala divadelné herectvo na Indiana University a Temple University. V USA je asi najviac populárna pre svoje účinkovanie v seriáloch Sisters a Thirtysomething. Jej filmografia je bohatá: Fletch Lives, Jakubov rebrík (Jacob's Ladder), Big Girls Don't Cry... They Get Even, A Far Off Place, Persona Non Grata, A Time for Dancing a tiež sa objavila v poslednom filme Johna Frankenheimera, Path to War.

CHERRY JONES (Caroline Paski) - je významnou divadelnou herečkou. Absolvovala Carnegie-Mellon University a je zakladajúcou členkou American Repertory Theater v Cambridge, štát Massachusetts. V súčasnosti pôsobí na Broadwayi. Hrala hlavné úlohy v klasických inscenáciách Tri sestry, Kaukazský kriedový kruh, Ako sa vám páči, Noc leguána, Macbeth, Čajka, Je dôležité mať Filipa, Dobrý človek zo Sečuanu a veľa iných. Z jej pozoruhodných filmových úloh spomeňme aspoň Dokonalú búrku, Erin Brockovich alebo Zaklínač koní s Robertom Redfordom. Nedávno sa vrátila na hosťovanie do American Repertory Theater, kde sa majstrovsky zhostila hlavnej úlohy v inscenácii Aristofanovej Lysistraty.

Znamenia Znamenia Znamenia

O tvorcoch:

M. NIGHT SHYAMALAN (produkcia, scenár a réžia) - s nakrúcaním filmov začínal ako 10-ročný. O šesť rokov neskôr mal už na svojom konte 45 krátkometrážnych filmov. A tak bolo samozrejmé, že nepokračoval v rodinnej lekárskej tradícii, ale prihlásil sa na New York University Tisch School of the Arts. V roku 1992 režíroval podľa vlastného scenára film Praying With Anger - veľmi osobitý príbeh mladého muža, ktorý sa po štúdiách v USA vracia do Indie a zisťuje, že je vo svojej vlasti cudzincom. Americký filmový inštitút v Los Angeles ocenil tento film prívlastkom Debut roka.

V roku 1998 nasledoval film Wide Awake s Rosie O'Donnell, Denisom Learym a Robertom Loggiom podľa vlastného scenára, o rok neskôr v roku 1999, opäť podľa jeho scenára, vznikol kombinovaný trikový film Myšiak Stuart Little (Stuart Little). V tom istom roku prišiel definitívny prielom medzi absolútnu špičku v podobe filmu Šiesty zmysel (The 6th Sense), ktorý zarobil viac ako 661 milliónov USD na celom svete, čím sa dostal medzi desať komerčne najúspešnejších filmov všetkých čias a po prepise na video sa stal najúspešnejším filmom vo videopožičovniach od vzniku domáceho videa. Film zozbieral šesť nominácií na Oscara, vrátane nominácie v kategóriách Najlepší film, Najlepší režisér a Najlepší pôvodný scenár. S predstaviteľom hlavnej úlohy Brucom Willisom spolupracoval Shyamalan aj na nasledujúcom filme Vyvolený (Unbreakable).

Shyamalan si založil vlastnú produkčnú firmu Blinding Edge Pictures. So svojou ženou a dvoma dcérami žije na predmestí Philadelphie.
 
FRANK MARSHALL (producent) - je jedným z najuznávanejších a najskúsenejších producentov. Pracoval na trilógiách Indiana Jones a Návrat do budúcnosti, na filmoch Stevena Spielberga, na komédii Kto obvinil králika Rogera (Who Framed Roger Rabbit) a mnohých ďalších filmoch. Svoju úspešnú spoluprácu so Stevenom Spielbergom, Georgeom Lucasom a Kathleen Kennedy začal filmom Dobyvatelia stratenej archy (Raiders of the Lost Ark). Nasledovali hity ako E.T. - Mimozemšťan a Poltergeist a v roku 1981 so Spielbergom a Kennedyovou založili produkčnú spoločnosť Amblin Entertainment, pre ktorú produkoval Gremlins, Young Sherlock Holmes, Ríšu slnka (Empire of the Sun), Hooka, trilógiu Návrat do budúcnosti (Back to the Future) a svoj režijný debut Arachnophobia. Z Amblinu odišiel v roku 1991, aby sa mohol venovať kariére režiséra. S Kennedyovou vytvorili produkčnú firmu The Kennedy/Marshall Company, ktorej prvou produkciou bol film Prežiť (Alive) a tiež Marshallov film Kongo (Congo). Firma takisto vyprodukovala predošlé Shyamalanove filmy Šiesty zmysel a Vyvolený.

KATHLEEN KENNEDY (producentka) - v súčasnosti je jednou z najúspešnejších postáv vo svojej branži. Produkovala filmy E.T.-Mimozemšťan a Jurský park. Od roku 1992 je partnerkou režiséra a producenta Franka Marshalla v spoločnosti Kennedy/Marshall Company. Podieľala sa na produkcii filmov Twister, Madisonské mosty (The Bridges of Madison County), Indiana Jones a chrám skazy (Indiana Jones and the Temple of Doom), Hook, Gremlins, Mys hrôzy (Cape of Fear), Šiesty zmysel (The 6th Sense), Vyvolený (Unbreakable) a mnohých ďalších.

TAK FUJIMOTO (kamera) - ako kameraman debutoval roku 1973 vo filme Terenca Malicka Badlands. Je dlhoročným spolupracovníkom režiséra Jonathana Demmea, s ktorým doteraz nakrútil filmy Caged Heat, Last Embrace, Melvin a Howard, Swing Shift, Something Wild, Married to the Mob, Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs), Philadelphia, Beloved a The Truth About Charlie. Okrem toho Fujimoto stál za kamerou vo filmoch Death Race 2000, Tajné preteky (Cannonball), Pretty In Pink, Zámotok 2 (Cocoon II), Miami Blues, Singles, Gladiátor alebo Šiesty zmysel (The 6th Sense).

LARRY FULTON (výprava) - s M. Night Shyamalanom spolupracoval už na filme Šiesty zmysel. Medzi jeho ďalšie práce patria filmy Prístav nádeje (Hope Floats), Čas zabiť (Time To Kill) a The Little Rascals. Najnovšie spolupracoval na filme režiséra Steva Carpentera Sole Survivors s Caseym Affleckom a Wesom Bentleym. Ako art director sa podieľal na filmoch Voľný pád (Falling Down), Pán Jones (Mr. Jones), Môj život (My Life), Vyprážané zelené paradajky (Fried Green Tomatoes) či The Doors. Fulton vyštudoval divadelnú výpravu a pracoval aj pre televíziu.

JAMES NEWTON HOWARD (hudba) - hudbe sa venuje od veku 4 rokov. Vyštudoval hru na klavír na Santa Barbara Music Academy of the West a na USC School of Music. Orchestráciu sa učil u legendárneho aranžéra Martyho Paicha. Hral na klávesy v skupine Eltona Johna, spolupracoval s Barbrou Streisand, Dianou Ross, Rodom Stewartom and Bobom Segerom. Zložil hudbu k vyše 65 filmom. Je držiteľom nominácií na Oscara za hudbu k filmom Pán prílivu (Prince of Tides), Utečenec (The Fugitive) a Tú svadbu treba zrušiť! (My Best Friend's Wedding). Jeho hudbu sme mohli počuť vo filmoch Voľný pád (Falling Down), Pretty Woman, Grand Canyon, Moja prvá láska a (My Girl), Konkurenti (Glengarry Glenn Ross), Zomrieť mladý (Dying Young), Dave, Hráči so smrťou (Flatliners), Šiesty zmysel (The Sixth Sense), Atlantis (Atlantis: The Lost Empire), Big Trouble a v množstve ďalších.





autor press kit 1.10.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma/Horror
Minutáż˝: 106 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.