FORMULA

FORMULA

článok



OBSAH:
Mladučký mimoriadne talentovaný pretekár F1 Jimmy Bly (Kip Pardue), len ťažko odoláva tlaku, ktorý so sebou nesie oslnivá kariéra nového favorita veľkých cien. Tvrdý majiteľ pretekárskeho tímu (Burt Reynolds),ktorého nehoda odsúdila na invalidné kreslo, preto povoláva späť do kokpitu skúseného Joea Tantoa (Sylvester Stallone).
Muž, ktorý v živote poznal víťazstvo a prehru, má byť mladému kolegovi oporou, kryť mu na okruhu chrbát a doviezť ho k titulu majstra sveta.
Ich hlavným súperom sa stáva doterajší šampión Beau Brandenburg (Til Schweiger). 
Jimmy Bly skúsenému favoritovi začne nebezpečne šliapať na päty a naviac začne chodiť s jeho snúbenkou Sophiou (Estella Warrenová). S Tantoom má naviac Brandenburg nevyrovnané účty a podobe dávnej nehody…

V hre je však aj bývalá Joeova žena Cathy (Gina Gershonová), ktorá zostala verná svetu pretekov, žije s exmanželovým bývalým priateľom a kolegom a má chuť znepríjemniť mu život.
Joe, Jimmy a Beau musia dokázať nielen to, ako sú schopní obstáť za volantmi svojich vozov, ale aj to, nakoľko je pre nich dôležité víťazstvo a čo sú mu ochotní obetovať. Dokážu aj ako súperi v práci a v láske držať pri sebe a pomôcť v smrteľne nebezpečnom okamihu kolegovi v ťažkostiach? 

Film sa nakrúcal osem mesiacov na deviatich veľkých cenách v piatich krajinách sveta. Okrem pohnutých osudov hrdinov a dramatických situácií na závodných okruhoch ponúka aj jedinečné zábery z pohľadu vodiča, rútiaceho sa cieľovou rovinkou rýchlosťou 380km/h.

Formula  Formula  Formula


 

O NAKRÚCANÍ:

Akčná dráma zasadená do vzrušujúceho sveta závodov F1 sa sústreďuje na životné osudy pretekárov posadnutých adrenalínovým športom.
Warner Bros Pictures a Franchise Pictures predstavujú akčnú drámu Formula!, v ktorej hlavnú úlohu stvárnil skúsený Sylvester Stallone. Ten je zároveň producentom a autorom scenára napínavej drámy, ktorej réžie sa ujal osvedčený Renny Harlin. 

Pre Sylvestera Stalloneho začala práca na projekte už pred piatimi rokmi, kedy sa rozhodol zistiť, čo všetko sa skrýva pod prilbami závodníkov F1. „Rozdiel medzi jazdcami formule a inými športovcami spočíva v tom, že keď ich vidíte pri raňajkách, môžete len dúfať, že ich uvidíte aj pri obede,“ hovorí Stallone. „Človek sa nevybúra v rýchlosti 230míľ za hodinu, keď hrá golf.“

„Celé roky som pozoroval týchto chlapcov, závod po závode a dlho som nevedel, kým v skutočnosti sú. Chcel som pochopiť, kto žije vo vnútri tých prílb. Aký je život týchto mužov? A čoho sa boja?“
Tieto myšlienky Stalloneho priviedli k tomu, že sa v spolupráci so spoluautormi námetu Janom Skrentnym a Nealom Tabachnickom rozhodol zobraziť ďalšiu tému, ktorá so svetom závodov úzko súvisí. Závodenie sa pre neho stalo – podobne ako v legendárnej sérii o boxerovi Rockym, na ktorého sa taktiež podieľal ako scenárista a hlavný predstaviteľ –metaforou pre boj človeka so životom. „Od tohto momentu, keď sa narodíme, je náš život na všetkých úrovniach zápasom,“ usudzuje Stallone. „Súťažíme o prácu, o peniaze, o lásku. Súperíme každý s každým aj sami so sebou, závodíme s časom. Domnieval som sa, že pokiaľ by sa mi podarilo naznačiť, prečo sme tak priťahovaní súťažením, môžeme sa dotknúť aj niečoho viac, než je vo filmoch na túto tému obvyklé.“ 

Viac ako štyri roky Sylvester Stallone pozorne sledoval kolotoč pretekov, dolaďoval svoj scenár a poobzeral sa komu v Hollywoode by dal projekt. „Bol to zápas, ale nakoniec sa film podarilo realizovať,“ potvrdzuje. „Ľudia mi neustále tvrdili, že sa to nedá natočiť, čo ma prinútilo k tomu, aby som im dokázal, že sa mýlia.“ V tomto názore ho podporil aj Elie Samah, zakladateľ a prezident spoločnosti Franchise Pictures, ktorý dal projektu zelenú hneď, ako si po prvýkrát prečítal scenár.
Každá postava príbehu má svoje túžby, obavy a pokušenia, a tie sa stávajú v prostredí smrtiacej rýchlosti intenzívnejšími, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad.
„Nikdy sa nezbavíte strachu,“ opisuje tieto pocity Stallone. „Jednoducho ho prehltnete a potom sa snažíte ho využiť skôr, než on využije vás.“
Okrem fyzickej zdatnosti tento šport vyžaduje aj maximálnu psychickú húževnatosť, čo odlišuje vodičov svetovej triedy od ostatných pretekárov. „Existuje možno dvadsať alebo tridsať chlapíkov na celom svete, ktorí skutočne dokážu tieto vozy riadiť,“ hovorí Stallone. „Ľudia ich podceňujú, ale je to zvláštny druh sám o sebe. Dokonca aj keď títo muži hovoria, sú veľmi upravení a vždy sa kontrolujú; obklopuje ich akási kľudná sila.“

Od úplného začiatku Stallone a režisér Renny Harlin vedeli, že chcú divákov nielen posadiť na sedadlo formule, ale tiež do pretekárovej mysle. Získali neoceniteľnú pomoc niekoľkých súčasných hviezd F1, napr. Mika Hakkinena alebo Davida Coutharda, a potom začali nakrúcať skutočné preteky – tie najrýchlejšie automobilové preteky, ktoré kedy boli nafilmované. Viac ako osem mesiacov filmovali na otvorených okruhoch po celom svete. „Tým, že sme nakrúcali skutočné závody, sa nám podarilo zachytiť to vzrušenie a energiu, ktoré vznikajú priamo na tribúnach medzi davmi fanúšikov a na dráhe medzi hrôzou naháňajúcimi scénami,“ hovorí nadšene o svojich zážitkoch Renny Harlin. 

Hlavné nakrúcanie začalo 6.júla 2000 – v rovnaký deň, keď oslavoval Stallone 45. narodeniny – na Molson Indy v Toronte. Tisíce fanúšikov sa prišlo pozrieť ako filmový štáb s viac ako 250 ľuďmi zaplňuje stred mesta v okolí závodného okruhu filmovou technikou, ktorá okrem iného zahŕňala aj 13 kamier a tiež Harlinovu všadeprítomnú helikoptéru, ktorá všetko snímala zo vzduchu.
„V žiadnom filme sme zatiaľ nemali možnosť vidieť to, čo v skutočnosti vníma jazdec. Filmári obvykle umiestňujú kameru na zadnú časť vozidla v snahe simulovať závodníkov pohľad, ale to nie je presné,“ hovorí Stallone. „Kamera na zadnej časti vozu sníma pohľad zameraný priamo dopredu, zatiaľ čo vodičove oči sa neustále pohybujú z miesta na miesto.“ 
Renny Harlin použil zvláštnu zostavu uhlov pohľadu, aby zachytil „skutočné“ chaotické videnie pretekára. Po sedemdesiatich dňoch nakrúcania sa celý štáb filmu Formula! stretol v reštaurácii Planet Hollywood v Montreali, aby oslávil tritisíci záber. „Toto je jeden z mála mojich projektov, o ktorých môžem povedať, že nechcem, aby skončili,“ hovorí Harlin. „A viem, že Sly cítil to isté. Pri práci na tomto filme sme prežili krásne chvíle a ak dokážeme naše nadšenie preniesť na divákov, budeme úspešní.“

Formula  Formula  Formula


 

PREDSTAVITELIA HLAVNÝCH ÚLOH:

Sylvester Stallone - Joe Tanto + scenár a produkcia
Herec, scenárista a režisér si celosvetovú slávu zabezpečil psychologickým filmom z boxerského prostredia Rocky (1976), ku ktorému napísal aj scenár a ktoré mu prinieslo Oscara za titulnú úlohu. Postavu taliansko-amerického boxera Rockyho Balboya stelesnil aj v ďalších štyroch pokračovaniach, ku ktorým napísal tiež scenáre a ktoré tiež s výnimkou Rockyho V. aj režíroval. V roku 1982 sa ako predstaviteľ hlavnej úlohy a spoluscenárista začal podielať na ďalšej divácky mimoriadne úspešnej sérii: akčnej dráme o vietnamskom veteránovi Rambo I., ku ktorému v priebehu 80.-tych rokov pribudli pokračovania, a ktorý režíroval Ted Kotcheff. Ďalej pracoval na filmoch Cesta do raja (1978), Staying Alive (1983), Tango & Cash, Oscar, Stoj, lebo maminka vystrelí!, Cliffhanger (1993), Demolition Man (1993), Sudca Dredd (1995), Špecialista (1994).

Burt Reynolds - Carl Henry
Po úlohách indiánskych miešancov a banditov vo westernoch rôznych kvalít (napr. 100 pušiek režiséra Sama Griesa) sa herecky presadil v roku 1972 v thrillery Johna Boormana Vyslobodenie. Podobne ako Clint Eastwood sa špecializoval najmä na akčné snímky a komédie, v ktorých úplne využil svoje kaskadérske skúsenosti, telesnú kondíciu a zmysel pre humor. Postavy drsných sympatických chlapíkov mu zabezpečili divácku priazeň v komédii Policajt a Bandita, dobrodružnom filme Hooper alebo v akčných veselohrách Tajný závod I a Veľký závod II, na ktorých spolupracoval s režisérom Halom Needhamom. Medzi najúspešnejšie tituly jeho filmografie patrili v 80.-tych rokoch kriminálne komédie V žiari veľkomesta, Malone, alebo thriller Posledný svedok.

Kip Pardue (Jimmy Bly)
Začínal ako model pre firmy Armani či Polo a svoju prvú filmovú úlohu získal v roku 1999 v nezávislej satire But I´m a Cheerleader. V roku 2000 si zahral po boku Denzela Washingtona vo filme Remember the Titans, kde uplatnil svoje skúsenosti hráča amerického futbalu získané počas štúdií na Yalskej Universite. Objavil sa v menší úlohe v najnovšej verzii Cyrana z Bergeracu Whatever It Takes (2000). Part talentovaného automobilového pretekára v akčnom thrillery Formula! zvýšil jeho herecký kredit, ktorý sa chystá uplatniť po boku Chevyho Chasa v komédii Vacuums (2002) alebo v milostnej dráme Rogera Avaryho The Rules of Attraction.

Til Schweiger (Beau Brandenburg)
Narodil sa v nemeckom Freiburgu a prešiel dôkladnou divadelnou prípravou (herecká škola pri Theater der Keller, angažmá v Contra-Kreis-Theater v Bonne a Theater am Dom v Kolíne nad Rýnom). Do diváckeho povedomia sa dostal vďaka televíznemu seriálu Lindenstrasse (1991-92), ale hviezdnu popularitu si vydobyl až vďaka filmu Mannerpension (1996, réžia Detlev Buck) a krimikomédii Klopanie na nebeskú bránu (1997), ktorú spoluprodukoval, a na ktorej scenári sa podieľal s jej režisérom Thomasom Jahnom. Ďalej hral vo filmoch:4percentný muž v akcii (1994 Strelci na úteku (1998), Magicians (2000), Investigating Sex (2001).

Gina Gershonová (Cathy)
Po niekoľkých epizódach, ktoré využívali predovšetkým jej atraktívneho vzhľadu (napr. Biely palác, Horúčka džungle, Mesto nádeje) sa presadila úlohou manipulatívnej tanečnice Cristal v erotickom filme Paula Verhoevena Showgirls. Ďalej ju môžeme vidieť vo filmoch 
Život ako ohňostroj, Tvárou v tvár, Palmetto, Pražský duet, Insider: Muž, ktorý vedel príliš veľa. 






autor press kit 29.7.2002
  • Formula! (15.01.2003 13:48:35)
  • Formula (08.08.2002 19:56:44)
  • Greengrass: Piráti alebo Formula 1? (04.06.2011 14:51:58)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Akcia/Triler
    Minutáż˝: 117 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.