MILIÓNOVÝ ZÁVOD

MILIÓNOVÝ ZÁVOD

článok



OBSAH:

Donald Sinclair (John Cleese) je bohatý majiteľ kasína v Las Vegas. Aby rozptýlil svojich klientov zorganizuje veľký závod o dva milióny dolárov. No zbohatlíci sa o tučnú sumu nebudú uchádzať sami, ale majú stávkovať na šesť týmov, ktoré tiež túžia zbohatnúť.

Potencionálni milionári sú vybraní náhodne a vzniknú tak bizardné zostavy: v hre je rozhádaná židovská rodina s ukecaným otcom (Jon Lovitz), bratia kriminálnici (Seth Green, Vince Vileuf), obchodník a krásna pilotka (Breckin Meyer, Amy Smart), matka uzmierujúca sa so svojou dcérou (Whoopi Goldberg, Lanei Chapman), futbalový rozhodca na úteku (Cuba Gooding, Jr.) a narkoleptický talian (Rowan Atkinson).

Na cestu z Las Vegas do mestečka Silver City v Novom Mexiku môžu závodníci vyraziť akýmkoľvek spôsobom - pešo, autom, lietadlom, na koni alebo balónom. Pravidlá nie sú žiadne - okrem jediného: len žiadne pravidlá! Zbohatne len ten najrýchlejší… a najzákernejší.

Miliónový závod Miliónový závod Miliónový závod

O FILME:

Jerry Zucker má ako scenárista, producent a režisér v posledných dvadsiatich piatich rokoch veľký podiel na podobe americkej komédie. Uznanie si však dokázal ziskať tiež ako autor „vážnejších filmov, predovšetkým milostnej romanci Duch (ktorú režíroval a za ktorú bol ako producent nominovaný na Oscara). V uplynulom desaťročí tak Zucker  svoju pozornosť síce zameral na vážnejší žáner, no ponuku realizovať scenár Andyho Breckmana pre štúdio Paramount prijal s nadšením.

Zaujímalo ho i to, že text vychádzal z už dlhšie spomínaného typu filmov, ktorý bol úspešný v 60-tych rokoch a ktorý veľkoryso zachádzal s dejovou linkou a hviezdnym hereckým obsadením. Klasické komédie typu To je ale bláznivý svet (1963) Stanleyho Kramera alebo Velké závody Blakea Edwardsa (1965) se naviac stále teší pozornosti divákov.

Pre scenáristu Andyho Breckmana sa východiskom stala šestica charakterovo odlišných hrdinov, ktorých uviedol do série komických a bizardných situácií. Motív závodu mu umožnil viesť paralelne hneď niekoľko dejových línií zviazaných s jednotlivými závodnickými dvojicami. Štúdio poslalo hotový scenár najprv producentke Janet Zuckerovej. Na jej doporučenie si ho Jerry Zucker prečítal a hneď sa mu zapáčil. Text podľa jeho názoru ponúkal možnosť rozpútať v rámci komediálneho žánru akčné scény vo veľkom štýle pripomínajúcom bondovky.

Popri možnosti režírovať po rokoch komédiu zlákala Zuckera aj možnosť spolupracovať hneď s niekoľkými komediálnymi hereckými hviezdami zároveň. Vedľa Johna Cleesea a Jona Lovitza atraktivitu komediálneho rozprávania o bláznivom závode zvyšuje aj Whoopi Goldbergová, ktorá pod Zuckerovým réžijným vedením získala Oscara za úlohu jasnovidky Ody Mae Brown v Duchovi. Hereckú účasť Golbergovej a Cubyho Goodinga, Jr. filmu zaručuje historické prvenstvo: vôbec poprvýkrát sa na plátne spoločne objavujú dve oscarové hviezdy čiernej pleti.

Predstaviteľa narkoleptického taliana Polliniho, ktorý mal byť pôvodne čínskym diplomatom, hľadali tvorcovia filmu v Európe. Ideálnym riešením sa osvedčil britský komik Rovan Atkinson, ktorý privítal možnosť uniknúť postave využívajúcej len „fyzických“ komikov v štýle jeho slávneho Mr. Beana.

Jerry Zucker nezabudol ani na svoj tradičný žartik - osobný podpis v podobe obsadenia svojej matky Charlotte do jednej z drobných úloh.

Miliónový závod Miliónový závod Miliónový závod


PREDSTAVITELIA HLAVNÝCH ÚLOH:

John Cleese (Donald Sinclair)
Rodák z britského Weston-Super-Mare vyštudoval právo v Cambridgi, kde sa stal členom známej revuálnej skupiny Footlights. Od polovice 60-tych rokov sa autorsky podielal na zábavných rozhlasových a satirických televíznych programoch Davida Frosta.

V roku 1969 spoluzaložil komediálne združenie Monty Pythonov Lietajúci cirkus, na ktorom sa podielal ako herec aj ako autor až do roku 1974. Spolupracoval na filmoch And Now for Something Completely Different (1971), Monty Python a svätý grál (1974), Život Briana (1978), Monty Python v Hollywoode (1982) a Monty Python: Zmysel života (1983). Zahral si aj v post-pythonovských filmoch Lupiči času (1981, réžia Terry Gilliam), Ryba menom Wanda (1988, réžia Michael Crichton), Divoké stvorenia (1997, réžia Robert Young, Fred Schepisi) alebo Žabiakove dobrodružstvá (1997, réžia Terry Jones).

Medzi najúspešnejšie tituly jeho filmografie patrí aj horor Frankenstein (1994), romantické dobrodružstvo Nová Kniha džunglí (1994) alebo bondovka Jeden svet nestačí (1999). Tam po prvýkrát vytvoril úlohu zbrojára R, v ktorej pokračuje aj v ďalšom pripravovanom dobrodružstve 007. V detskom dobrodružstve Harry Potter  a Kameň mudrcov stvárnil strašidlo Nicka.

Whoopi Goldbergová (Vera Baker)
Sa vďaka milostnej romanci Duch môže pýšiť Oscarom, Zlatým glóbusom a cenou BAFTA ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe roku 1990. Jej ďalšou spoluprácou s režisérom Jerrym Zuckerom je práve Miliónový závod. Dôležitým medzníkom v jej kariére predstavoval už jej filmový debut Purpurová farba, ktorý jej priniesol oskarovú nomináciu, Zlatý glóbus a mnoho ďalších cien. V roku 1992 sa medzi populárnych hercov vyšvihla komédiou Sestra v akcii. V jej filmografii nájdeme aj komédie Jumpin'Jack Flash (1986) a Zlodejka (1987), satiru na hollywoodsku továreň na sny Roberta Altmana Hráč (1992) alebo komédiu o čierno-bielej rodine Made in America (1993). Svoje kvality osvedčila aj v pokračovaní svojho hitu Sestra v akci 2 (1993) alebo v sci-fi Star Trek: Generations (1994), kde si zopakovala postavu sympatickej Guinan z televizneho seriálu Star Trek: Nová generácia, ktorú si zahrá aj v pripravovanom pokračovaní Star Trek: Nemesis). V poslednej dobe vedľa filmového      a televízneho herectva patrí medzi jej priority aj práca producentky a vedúcej výroby.


Rowan Atkinson (Enrico Pollini)
sa v rodnej Británii preslávil sériou komediálnych televíznych postáv, v ktorých od roku 1990 stelesňuje nešikovného, zlomyselného Mr. Beana. Vyštudoval elektrotechniku na Oxfordskej univerzite. Začínal na javisku na začiatku 80-tych rokov v televízii kde stvárňoval úlohu komisára Fowlera v seriály The Thin Blue Line (1995). Objavil sa tiež ako hlavný protagonista štyroch dielov historického komediálneho seriálu Čierna zmija.

Ako epizodný herec sa presadil v romantickej komédii Štyri svatby a jeden pohreb (1993), kde stvárnil úlohu vystrašeného kňaza. Mihol sa však aj v bondovke Nikdy nehovor nikdy (1983) a v paródii Horúce výstrely 2 (1993). Svoj hlas - podobne ako jeho kolegyňa z Milionového závodu Whoopi Goldbergová - prepožičal jednej z postavičiek v animovanej disneyovke Leví král (1994). Svojho populárneho hrdinu využil na ploche celovečerného filmu v komédii Bean (1997, réžia Mel Smith). Je majiteľom výrobných spoločností Tiger Television a Tiger Aspect Films.


(Owen Templeton)
je synom černCuba Gooding, Jr. ošského bluesového vokalistu. Začínal ako tanečník, ale už ve 32 sa presadil vo filme postavou Tre Stylesa v hre Chlapci zo susedstva (1991, réžia John Singleton). Videli sme ho ve vojenskej dráme Pár správnych chlapov (1992),v komédii Bleskový Jack (1994), katastrofickom thrillery Smrtiaca epidémia (1995) alebo v psychologickej dráme Stratený Iziáš (1995). Svojim talentom sa osvedčil aj v takých filmoch, ako je tragikomédia Camerona Crowea Jerry Maguire (1996), za ktorú získal Oscara za vedľajšiu úlohu športovca Roda Tidwella, melodráma Jamesa L. Brooksa Lepšie už to nebude (1997) alebo vojenská dráma Michaela Baya Pearl Harbor (2001).


TVORCOVIA FILMU

Jerry Zucker (réžia, produkcia)
Sa so svojim bratom Davidom a Jimom Abrahamsom presadil ako súčasť úspešného komediografického tria ZAZ, ktoré sa scenáristicky a producentsky podielal na parodickej sérii  Bláznivá střela. Tu inšpiroval divácky úspech televizneho seriálu Policajný oddiel. Ako režisér sa podielal na poródiách Pripútajte sa, prosím!, Tom Secret! alebo komédia Bezcitní ľudia. Za romantickú love story Duch s Whoopi Goldbergovou, Demi Moore a Patrickom Swayzom  v hlavných úlohách získal jako producent nomináciu na Oscara.
Ďalej pokračoval s titulmi První rytíř (1995), Můj život (1993), Svatba mého nejlepšího přítele (1997).

Andy Breckman (scenár)
začínal ako spevák a textár. V roku 1975 se presadil ako scenárista slávnej komediálnej show Saturday Night Live, kde písal pre Eddieho Murphyho, Chrisa Farleyho alebo Mikea Meyersa. Medzi divácky úpešné filmové projekty, pod ktorými je podpísaný ako scenárista, patrí aj komédia Arthur 2: S ľadom (1980, réžia Bud Yorkin) s Dudleym Moorom alebo romantická komédia I.Q. (1994, réžia Fred Schepisi), s Timom Robbinsom a Meg Ryanovou. Na minuloročnej oscarovej show spolupracoval s hercom a moderátorom Stevom Martinom.





autor press kit 26.7.2002
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 112 min
Krajina: Canada USA
Rok výroby: 2001
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.