KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

článok



Prší, ale o to lepšie sa sedí v kine, alebo spí.
Ďalší deň pred sebou. Tento nie je taký krásny ako tie predchádzajúce, pretože je zimšie ako inokedy, a kedy-tedy aj spŕchne. A keď prší, tak sa strašne dobre spí a my sme zaspali. Preto je dosť možné, že sa na prvý film, pridanú projekciu: Britney Baby, One More Time, nedostaneme.

Britney sme síce nevideli od začiatku, ale bol to fakt (ako českí susedia hovoria) - úlet. Výborný film a hlavne medzi všetkou tou drámou, čo sa premieta skvelá komédia! To by som nasadil aj do širokej distribúcie, myslím, že by sa veľa ľudí dobre pobavilo.

Ďalším súťažným filmom je Talian. Film síce uviedli režisér s hlavnou postavou filmu, ale za moc nestál. Je to zvláštne, ale film nemal vôbec žiadne detaily na veci. Strihy boli robené z toho istého pohľadu, ale nebolo to rušivé. Skôr mi to pripadalo ako dokument, než súťažná snímka. A ešte to bolo zároveň robené zvlástnym spôsobom. Prelínala sa súčastnosť s minulosťou, ktorá je osem rokov stará. A viacerým divákom vrátane mňa to došlo až po dosť dlhej chvíľke. Bolo to tým, že na plátne sa objavil nápis o osem rokov neskôr a pokračovalo sa ďalej. Preto som aj ja pokračoval v nádeji, že sa ide ďalej, ale ono s to vracalo.

Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť

Konečne sme mali medzi filmami dlhšiu pauzu, tak sme mohli zablúdiť na kolonádu. A nebolo to zbytočné. Práve hral karlovarský symfonický orchester rôžne filmové a muzikálové melódie. Malo to zvláštnu atmosféru. Zvuk bol výborný, ale vidieť sa toho veľa nedalo. A to ich bolo viac ako 50. Bolo to veľmi príjemné osvieženie.
Teraz sme nedostali lístky na ďalší film, tak uvidime. Do sálu hotela Pupp sme sa dostali bez lístku a videli krasny film s názvom Cucák. Taká nenáročná podívaná - už chytám české výrazy...

Čo je najdôležitejšie? Sedíme opäť vo veľkom sále na premiére MIIB! Tak sme to dokázali! Všade okolo nás sedí smotánka, ktorá z väčšej časti prišla len na tento film a hneď po ňom zase odíde. Teda odíde po tom, ako sa zabavia na MIIB Party.

Film... povedzme si to na rovinu... Je to americká zlátanina všetkeho možného.
To čo nedal film, to dala párty na pozvánky. S príchodom do Lázní jedna sme fasovali čierne okuliare MIB, krabičku s dvomi prezervatívmi s názvom Falcon in Black - najlepšie použiť 18. 7. Najdôležitejšie boli pištoľky naplnené vodou. Pred schodami stáli muži MIB a na chrbte si niesli "Emergency MIB Becher". Pod ľavou rukou mali poháriky a na počkanie čapovali panáky. Po dvoch hodinách boli už niektorí úplne nepoužiteľní. Vchod smerom hore strážili páni v čiernom s obrovitánskymi puškami tiež na vodu. Hore po schodoch sa nesmelo ísť s pištoľkami, ale zase dole po schodoch, tam zúrila vodová vojna. Striekal každý po každom. Bez milosti. Prekvapením večera bola Laura a její tigři. Tí boli skvelí. K výbornej hudbe teplý štipľavý guláš s chlebom a coctail, ktorý na počkanie a na požiadanie namiešavali dvaja barmani. Tie boli výnimočné. Akurát to vedeli všetci a tak sa na ne vytvoril polhodinový rad. Všade poletovali balóniky MIIB ktoré po dvoch hodinách všetky praskli (Teda my sme ich popraskali.). Keď sme o štvrtej hodine rannej odchádzali, bol ešte aj guláš, aj víno. Po tak náročnom dni a styroch filmoch sme už viac nevládali. Spánok bola naša jediná nádej na prežitie zajtrajšieho dňa.

Písali v novinách:
Tajnosti a klamstvá
Michael York bežal z tretieho poschodia hotela Pupp. Na schodišti postupne vrazil do troch pánov. Nedbalo sa ospravedlnil, ale ospravedlnenie nestačilo. Dohodli si teda postupne tri súboje za mestom. Na mieste boli všetci traja i York. Boli to Tros Sketos a navzájom si robili svedkov. Než však prišlo k prvému súboju, dorazili na miesto mestský gardisti a chceli všetkých pánov legitimovať. Strhol sa boj, v ktorom Gaskonec preukázal značnú statočnosť. Keď opúšťali miesto s pobitými gardistami, prehlásil František Skála: "Už nie sme Tros Sketos, ale Quatros. Jeden za všetkých, všetci za jedného!" Táto historka je na rozdiel od Róny rozprávačky o stretnutí s premietačom úplne pravdivá!

Karlovarský festival je náročný nielen pre celebrity a divákov, občas zmôže i prekladateľa, zvlášť, keď sa premieta film až od jedenástej hodiny večernej. Stalo sa, že v jednej scéne Almódovarovho filmu Hovor s ňou, odohrávajúcu sa u nemocničného lôžka ženy v kóme, prevezme sestra od návštevy kvety, a veta "I´ll bring a vase" je preložená ako Donesiem vám bažanta...

Videné filmy
Britney Baby, One More Time /USA, Francúzsko, Holandsko/
Zúfalý režisér, ktorý urobí čokoľvek, aby zohnal peniaze na svoj ďalší film, stretne transvestitu, ktorý vyhral súťaž o najlepšiu dvojnicu Britney Spearsovej a rozhodne s ňou natočiť falošné Interview s Britney Spears. Bláznivá a šikovná satira na média a tiež na nezávislý film.

Dvojnica Britney vyzerala naozaj skvele! Keďže sme prišli neskoro, tak nám uniklo, že je to chlap. O to väčšie bolo naše prekvapenie. Výborná komédia o tom, že aj keď sa všetci tvária, že hudbu Britney nepoznajú a nepočúvajú ju, v skutočnosti Britney žerú. Nielen obyčajní ľudia, ale aj vodiči kamiónov a pankáči. Britney Baby, One More Time!!!

L´Italiano (Talian) /Taliansko/

Do Talianska už viac ako desať rokov ilegálne prúdia tisícky Albáncov mysliac si, že tu nájdu lepší život. Väčšina z nich bola niekoľkokrát vyhostená a tí najvytrvalejší sa pokúšajú dostať sa do Talianska znovu a znovu. Z tejto obecnej roviny vychádza príbeh Giorgia, presvedčeného, že má právo byť Talianom. Jeho sen sa zrúti, keď sklame dôveru človeka, ktorý bol ochotný mu pomôcť.

Ak nebudem brať do úvahy tie detaily, tak je tu ešte niečo, čo nám na tomto filme vadilo. Bol to hlavný hrdina. Režisér nerobil od začiatku všetko preto, aby sme si hlavnú postavu obľúbili. Nevedeli sme od začiatku prečo robí pasáka, prečo sa správa tak ako sa správa. Možno to bol zámer, aby to všetko vyšlo najavo až na konci, ale keď už v polovici vám je jedno, či ho zabijú, tak vás to na konci viac poteší ako prekvapí.

Tadpole (Cucák) /USA/
Oscar Grubman oslňuje okolie svojou sčítanosťou, galantnosťou a perfektnou znalosťou francúzštiny. Má len dva problémy - má zatiaľ iba pätnásť a je beznádejne zamilovaný do svojej nevlastnej matky Eve. Gary Winick získal za tento snímok na tohtoročnom Sundance festivale Cenu za najlepšiu réžiu.

Veľmi sa mi páčil názov filmu a jeho vysvetlenie vo filme. Rozhovor medzi poslíčkom, ktorý otvára dvere hotela a hlavným hrdinom Oskarom. Poslíček: Tak čo cucák? Oskar: Nehovor mi cucák! Poslíček: Ako Ti mám hovoriť? Oskar: Hovor mi debil. Poslíček: Dobre cu... debil. Problémy s dievčatami? Oskar: S ženami. Definitívne s ženami. Skvelá nenáročná komédia, ktorá by sa mohla dostať do distribúcie.

Men in Black II (Muži v čiernom 2) / USA/
V pokračovaní sci-fi komédie inšpirovanej komiksom Lowella Cunninghama odvracajú Kay a Jay - agenti tajnej organizácie MIB dohliadajúcej na utajených mimozemských imigrantov na Zem - ďalšiu galaktickú katastrofu. Ich protivníkom je kytothianská stvora vystupujúca v podobe sexy modelky luxusného spodného prádla.

Je to americká zlátanina všetkeho možného. Hovoriaci pes je zdrojom humoru, autori sa nás snazia uchvátiť všemožnými príšerami od výmyslu sveta. Dokonca si vymysleli Michaela Jacksona, ktorý naskúšal scénu pred modrým pozadím a to bolo všetko. Neskutočný však bol Tommy Lee Jones, ktorý síce skoro celý film nepohol ani brvou, ale bol zo všetkých najvtipnejší. Áno, možno scenár bol dobrý a netvrdím, že by som z neho ja vytrieskal viac, ale myslím si, že by sa to dalo, pretože to plynulo tak rýchlo, že som si všetko ani nestačil uvedomovať a zrazu bol koniec. 90 minut je síce priemerná stopáž, ale kľudne by som zniesol viac. Najvtipnejšia scéna (okrem Jacksona) bola, keď Will povedal chlapíkovi z požičovne, aby sa odsťahoval od "maminky" a on vzal do ruky... už som ticho, nechcem vám kaziť (možno jedinú) radosť. Keď sa na to teraz pozerám s odstupom, tak to bolo príjemné osvieženie karlovarského festivalu. Ako povedal ten, čo film uvádzal: "Nenáročná podívaná". Hovoril som si, že ak to bude veľmi dobré, tak by sme mohli zájsť aj na projekciu o pol tretej, ale zase až tak dobré to nebolo.

 





autor Matej Oravec 22.7.2002
  • Karlove Vary - pohľad späť (23.07.2002 16:07:26)
  • Karlove Vary - pohľad späť (19.07.2002 1:25:02)
  • Karlove Vary - pohľad späť (18.07.2002 20:37:08)
  • Premiéry 18.7. 2002 (17.07.2002 21:25:48)
  • Karlove Vary - pohľad späť (16.07.2002 20:29:00)
  • Vysekané brucho a dychberúce akčné majstrovstvo. Kto je hrdina nového krváku Boy Kills World? (25.04.2024 23:34:51)
  • Masový vrah v pasci na popovom koncerte? Film Trap od M. Night Shyamalana sa predstavuje prvým trailerom (25.04.2024 23:34:48)
  • Slávnostný galavečer Slnko v sieti odvysiela RTVS exkluzívne v priamom prenose (25.04.2024 23:34:46)
  • Aprílové filmové novinky si počas nedeľného Cinema Day môžete pozrieť za zvýhodnenú cenu (25.04.2024 23:31:03)
  • RTVS si vo svojom vysielaní pripomenie 80. výročie sformulovania Správy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu (23.04.2024 18:24:58)
  • RTVS slávnostne otvorila už tretie kreatívne centrum Arténa (23.04.2024 18:23:14)
  • Štúdio Marvel predstavuje nový trailer k filmu Deadpool a Wolverine (22.04.2024 19:14:27)
  • J. K. Simmons ako sériový vrah, pred ktorým niet (?) úniku vo filme You Can’t Run Forever (22.04.2024 19:13:29)
  • Cech amerických scenáristov oceňoval najlepšie scenáre za minulý rok (22.04.2024 19:13:16)
  • Cyklus Reštaurovaná klasika v Kine Lumiere prinesie Formanov film Prelet nad kukučím hniezdom (22.04.2024 19:08:25)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner:
    Minutáż˝: min
    Krajina:
    Rok výroby:
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.