KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

článok



Deň sily ľudskosti.
Sedem dní má festival za sebou. My v náš tretí deň máme v pláne navštíviť lahôdky ako Hotel Mika Figgisa, Blafuj ako Backham, súťažnú snímku Khaled a hodinu pred polnocou thriller Deliverance. Taký je dnešný plán. Ako ho Vary upravia, alebo zmenia uvidíme.

Lístky na Hotel sme síce nezohnali, ale už sme vo veľkom sále a čakáme. Ten čo nás púšťal si neodpustil varovanie, že pätina ľudí z filmu odišla. Ja však verím, že to bude - keď nič iné - aspoň zaujímavé.

Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť

Zaujímavé to bolo v každom prípade. Bolo to niečo medzi Blair Witch, Upírom z Nosferatu a trochu sa to podobalo na Hitchcockove filmy. Ale v každom prípade... Budem sa nad tým musieť ešte zamyslieť hlbšie. Len neviem kto mi pomôže. S priateľkou to nepreberiem, tá nebola tomuto filmu naklonená od záberu, v ktorom sa objavili na hákoch ľudské končatiny. A keď ľuďom v podzemí začali svietiť oči, odišla na záchod a dlho sa nevracala. Potom prišla a spýtala sa: “Ty sa na to môžeš dívať? Veď tam žerú ľudí!” Vzala si veci a čakala ma pred kinom.

Backham je plný a tak na tomto festivale znovu sedíme v malom sále a čakáme na dva dokumenty. Opäť ich uviedol ten človek, čo aj minule. Ten prvý bol austrálsky dokumen Ešte dýcham, ktorý bol príjemný, ale hlavne som mal pocit, že vytvára atmosféru pre Silu ľudskosti. Uviest film Sila ľudskosti - Nicholas Winton prišiel na javisko režisér Matej Mináč, ktorý bol zároveň aj producentom spolu so strihačom Patrikom Paššom, ktorý bol tiež producentom tohoto dokumentu. Prekvapením bola účasť Wintona v Karlových Varoch. 93 ročny mladík vykráčal na pódium a všetci diváci ho privítali standing ovation. Naozaj veľmi dlhým potleskom postojačky. Do mikrofónu však povedal: “Uvidíte toho o mne v dokumente ešte dosť, tak prečo by ste ma mali počúvať ešte aj živého.” Režisér však zariadil rozhovor, ktorý sa konal po zhliadnutí. Ten dokument bol fakt lepší ako nejaký film. Myslím si, že v celom sále nezostalo jedno oko suché. A Winton bol skvelý. Skromný dedko-mladík odpovedal na otázky prevažne od zahraničných hostí. Pri ochode zo sálu si ho fotografovali a pýtali od neho autorgramy a on všetkým ochotne vyhovel. Poďakovali sme režisérovi a on sa ešte zaujímal, či bolo všetkému v českom preklade do sluchátok rozumieť. Veď na tomto projekte strávil tri a pol roka, tak sa niet čomu čudovať. S priateľkou sme usúdili, že na dnes to stačilo a opustili sme festival. Niekedy je lepšie vidieť jeden dobrý film za den ako viac zlých. Tým viac sa terazky teším na zajtra. Lístky kúpené máme a dokonca sa dostaneme aj na premiéru MIIB a dufam, že aj recepciu.

Mali sme kúpené lístky na ten senzačný thriller zo sedemdesiateho druhého - Deliverance, ale nechcelo sa nám presedlávať na iný žáner. Teraz ma to mrzí, ale tak ako nemôžem už vidieť víťazné filmy, tak si nepozriem ani tento.
Písali v novinách

Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť

Bez Thermalu nie je Varov.
Nepostrádateľným centrom Medzinárodného festivali v Karlových Varoch je hotel Thermal, akreditačná hala, tlačové centrum, päť premietacích sálov. Ich zariadenie sa každoročne zlepšuje: Minulý rok bolo vo veľkom sále inštalovené (na náklady Film servisu) zariadenie Dolby Digital, tento rok tu diváci vidia filmy na novom plátne, veľkom ako tenisový kurt (220 metrov stvorcových), ktorý financoval hotel Thermal.
Pýtame sa prezidenta festivalu Jiřího Bartošku, či je ešte niečo, čo sa dá zlepšiť.
Samozrejme. Potýkame sa s nedostatkom premietacích sálov. Tie, ktoré máme k dispozícii, však chceme dalej vylepšovať, aby diváci mali čo najlepšie podmienky pre to, aby si festivalové dni užili.

Aká je vaša spolupráca s hotelom thermal?
Veľmi dobrá. Uvedomte si, že my hotel na viac ako tri mesiace úplne vykoľajíme zo zabehaného rytmu. Pracovníci nám uvoľnia kancelárie, hotel poskytuje skladné priestory aj ďaľšie zariadenia. Festival je pre všetkých veľký nápor, ale vďaka pochopeniu vedenia hotelu v čele s riaditeľom Petrom Kopáčkom sa nám darí zvládať aj nečakané situácie. Keď minulý rok a rok predtým prišla prietrž mrakov, mohli sa všetci premočený v hoteli schovať. Aj takáto maličkosť patrí k atmosfére festivalu, na ktorom všetci oceňujú práve družnosť a ľudskosť.

Bude v budúcnosti potreba nájsť zásadnejšie riešenie týkajúce sa chodu Thermalu?
My a aj vedenie hotelu robíme v súčastnej situácii maximum. Pokiaľ nebude jasné, čo bude s thermalom dalej, nemôžeme uvažovať o radikálnych zásahoch. Spolupráca s vedením hotelu je však výborná. Vďaka nej môžeme už dnes poskytnúť hosťom, návštevníkom a novinárom, ktorí tu pracujú, kvalitné zázemie.

Videné filmy
Hotel /Veľká británia, Taliansko/
Filmový príbeh, v ktorom hrá celá plejáda hercov slávnych mien, začína i končí v podzemí dekadentného benátskeho hotela Hungaria. Práve v ňom sa ubytovali filmári a herci, ktorí tu natáčajú historický film. Netušia však, čo všetko sa môže odohrávať v temnom hotelovom podzemí.

Ako som písal, moja priateľka to nevydržala a spolu s ňou odišla asi pätina ľudí. Tí, čo zostali sa dočkali na záver zvratu, ktorý akosi nechcem pochopiť. Slová režiséra, ktorý na začiatku upadne do komy na konci príbehu povie: “Všetko to bol iba trik.” Figgis je však výborný filmár. Odlišoval štýl kamier a neváhal rozdeliť filmové plátno na štyri časti a v každej z nich sa odohrával príbeh. Čo je zaujímavé, že to nespôsobovalo zmätok. Výborné bolo toto rozdelenie plátna pri vystúpení tanečnice. Dva obrazy na hlavu, jeden spredu, druhý zboku, jeden záber na nohy a štvrtá kamera sledovala ruky. Zo začiatku som s otvorenými ústami ztuhol a potom som striehol, či sa v nejakom zo záberov neobjaví kamera, ktorá by snímala inú akciu. Nestalo sa. Príjemné bolo taktiež sledovať natáčanie historického filmu priamo na hlavnom námestí v Benátkach. Ľudia sa zastavovali, pozerali do kamery, ukazovali prstom. Herci hrali. Všetci boli v tej chvíli hercami. To boli tie príjemnejšie okamžiky. Avšak boli aj tie z podzemia hotela. Postavy v podzemí sa pohybujúce boli zvláštnej vybledlej farby s výrazne svietiacimi očami. Scéna, keď do podzemia vstupuje Salma Hayek s videokamarou bola lepšia ako tá posledná z filmu Záhada Blair Witch. Určite nie hneď, ale pozrel by som si Hotel kľudne ešte raz. Ale ubytovaný by som byť nechcel.

Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť

 

Still Breathing (Ešte dýcham) /Austrália/
Tridsaťročný Austrálčan Rob Fraser trpí od narodenia nevyliečiteľnou chorobou. Bez známky sentimentu hovorí o svojej chorobe, nádeji, radostiach a smrti.
Krásny dokument. Naozaj žiaden sentiment, krásny človek a choroba, ktorá je neústupná. Krásne vyjadrenie jeho nádeje, že sa raz bude dívať na more, ale od svojho lôžka sa ďaleko nedostal. Záber s posteľou, jeho milujúcou ženou na pláži a pred nimi more. V jednoduchosti je krása. Rob je už mŕtvy. Ale niečo po ňom ostalo.

Sila ľudskosti - Nicholas Winton /Česká republika, Slovenská republika/
Sugestívna rekonštrukcia dramatického príbehu odvahy a odhodlania muža, ktorému sa podarilo v roku 1939 zachrániť takmer sedemsto československých detí z rúk nacistov. Až v roku 1988 objavila manželka Nichalasa Wintona materiály, dokumentujúce celú udalosť, a po zverejnení faktov sa starnúci muž mohol stretnúť takmer po päťdesiatich rokoch z niektorými zo “svojich” detí.

Tak nejako to bolo aj v dokumente. Po dokumente Ešte dýcham som odložil slúchadlá v nádeji, že toto bude v mojej rodnej reči. Ale nebolo to ani v slovenčine, ani v češtine. Bolo to anglicky. Tak som si ten prístroj znova napchal do uší. Dokument bol nádherný. Jediný film, ktorý ma dohnal k slzám. Mám pocit, že ten človek si neuvedomuje, čo pre tie deti urobil. Na prvý pohľad je vidieť, že je to skromný dedko-mladík.

Prekročený rekord!
Po šestich dňoch 37. MFF Karlovy Vary bol dnes prekročený celkový počet vydaných akreditácii. K rekordnému číslu 9741 prispeli hlavne študenti a pravidelní festivaloví návštevníci, ktorí si vybavili zvýhodnenú akreditáciu. Ich počet narástol už teraz oproti vlaňajšiemu ročníku o 1 300 osôb. Za šesť dní sa uskutočnilo 308 filmových predstavení, ktoré navštívilo už 85 668 divákov.





autor Matej Oravec 19.7.2002
  • Karlove Vary - pohľad späť (23.07.2002 16:07:26)
  • Karlove Vary - pohľad späť (22.07.2002 18:11:35)
  • Karlove Vary - pohľad späť (18.07.2002 20:37:08)
  • Premiéry 18.7. 2002 (17.07.2002 21:25:48)
  • Karlove Vary - pohľad späť (16.07.2002 20:29:00)
  • Max prináša podrobnosti o predplatnom pred spustením na Slovensku a v Českej republike (18.04.2024 23:20:43)
  • Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre si prevezme herečka Božidara Turzonovová (18.04.2024 23:20:39)
  • Výzva VŠMU politikom. Opätovne zdôrazňujeme, že umenie a kultúra nie sú majetkom politikov a političiek! (18.04.2024 23:20:37)
  • Brian Muir, ktorý pracoval na sérii Star Wars prijal pozvánku Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave (18.04.2024 23:20:34)
  • Stále v kurze. Seriál o trampotách skúsenej komičky pokračuje treťou sériou (18.04.2024 0:54:01)
  • IF. John Krasinski vystriedal horor za rodinnú komédiu, dorazí k nám koncom mája (17.04.2024 23:27:37)
  • Prvý trailer na muzikálovú drámu Joker: Folie à Deux. Arthur Fleck, Harley Quinn a útek z Arkhamu (17.04.2024 23:27:25)
  • Nový slovenský film Pokiaľ ja žijem sa predstavuje trailerom, čakajú ho premiéry v Európe aj Južnej Amerike (17.04.2024 23:23:53)
  • Speak No Evil. Remake úspešného dánskeho hororu aj v našich kinách. Pôvodnú verziu uviedol aj festival Cinematik (16.04.2024 0:42:35)
  • Do našich kín mieri film o kolapse USA - Civil War. Doma sa mu nesmierne darí (16.04.2024 0:42:24)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner:
    Minutáż˝: min
    Krajina:
    Rok výroby:
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.