KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

KARLOVE VARY - POHĽAD SPÄŤ

článok



Môj druhý deň karlovarského filmového festivalu.

Keďže sme prišli toho siedmeho veľmi neskoro, nebolo na ďalší deň nič voľného. Ak sa takáto situácia stane, je tu ešte jedna veľmi dobrá možnosť. Pýtať si lístky v pokladni hodinu pred začiatkom predstavenia, pretože sa dávajú do predaja VIP lístky, ktoré si špeciálny hostia a akreditovaní novinári nevyzdvihli. Väčšinou sa to darí.

Keby som si na túto vec spomenul skôr, tak som mohol sedieť vo veľkom sále na premietaní filmu Ráno v Benátkach, ktorý som veľmi chcel vidieť. Nepodarilo sa. Tak sedím v malom sále a ani neviem ako sa film volá. Takto to dopadne väčšinou keď človek nechce, alebo naopak  keď chce až moc.

Nakoniec som sa dozvedel, že filmy sú dva a patrili do súťaže dokumentov. Ten prvý Ljocha Dostojevskij - potomok genija (Ljocha Dostojevskij - potomok génia) bol výborný. Rozhovor typu: "Keď nevynesiem výtrus koňov hneď v ten deň, tak za dva dni sa nedostanem ani do stajne." Síce to vyvolávalo úsmev na perách asi len mne a priateľke, ale tento dokument by som hodnotil dvojkou s hviezdičkou. Ten druhý: Ochota na angela ili Četyre ljubvi poeta i poricatela (Hon na anjela alebo štyri lásky básnika a proroka) by som hodnotil štvorkou, ale vydržal som do konca. Preto štvorka. Teraz som opäť vo veľkom sále a čakám na suťažnú snímku L´ aubegre espagnole (Erasmus a spol.), od ktorej si sľubujem fakt dosť. Uvidíme.

Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť Karlove Vary - pohľad späť

Druhý film dnešného dňa. Skvelé! Aj keď to je zatiaľ jediná snímka, ktorú som v súťažnej sekcii videl, mám pocit, že je to víťazný film. Už len kvôli tomu, že sa tam hovorí rôznymi jazykmi. Je to presne film medzinárodného filmového festivalu. Príhovorom (že sa film v originále volá Euro Pudding) uviedol Marek Eben aj troch hercov. Ako prvú pozval na pódium španielsku herečku, ktorá ho pobozkala. Marek Eben vtipne zareagoval: "Viac španielok na festival..." Ale všetci boli skvelí. Dúfam, že si pozreli film znovu spolu s plným sálom divákov, ktorí reagovali pri každej príležitosti. Skvelo napísaný, nasnímaný, narežírovaný a zahraný film sa určite stane jedným z tých horúcich kandidátov na tohtoročnú hlavnú cenu. A ak nie u poroty, tak u mňa stopercentne!

Uvidíme ako sú na tom český Smradi, ktorý sa práve za pol hodinu budú začínať. Lístky (ako je zvykom) nemáme a tak už pol hodinu čakáme spolu s ďalšími asi deväťdesiatimi akreditovanými študentami, ktorý sa budú pokúšať o to iste, čo my. Dostať sa do sálu. Je päť minút pred začiatkom filmu. Ľudia sa okolo nás zdvojnásobili a nevyzerá to dvakrát nádejne.

Sú to smradi, nepustili nás. Oproti minulému roku prešli Vary ďalšou veľmi negatívnou zmenou. Nepúšťajú na schody. To, že minulý rok nepúšťali na schody do malých sálov sa dalo ospravedlniť, ale do veľkého sálu sa dalo dostať vždy. A práve na zemi veľkeho sálu bola tá nejlepšia festivalová atmosféra. Tento rok nie. Jediné, ako sa dostať do veľkého sálu je cez televíznu obrazovku. Svetovú premiéru Smradov totižto dávali na Festivalovom kanáli. Ale samozrejme, že nie celý film. Len slávnostné uvedenie so všetkými hlavnými predstaviteľmi, producentami, režisérom a inými dôležitými ľuďmi okolo. Režisér si vyzliekol tričko a hodil ho do divákov. Ešteže som tam nebol :-) Chvíľu sme to pozerali, ale nijako nás to nezaujalo. Tak nech si to pozerajú! Nech sa z toho... Aj tak to nebude lepšie ako Erasmus! Sedíme v špeciálnej pokladni Premiere, robíme si presný program zajtrajšieho-tretieho dňa pobytu v Karlových Varoch a pritom pozeráme televíziu s názvom Festival Chanel, ktorá v priebehu celého dňa dáva buď v priamom prenose alebo zo záznamu, začiatky vyvolených predstavení, alebo konferencii.

Budúcim, tretím filmom dnešného dňa sa stáva španielsky film Hoble con ella Pedra Almodóvara - Hovor s ňou. Pokúsim sa. Lístky zvieram v dlani a je mi jasné, že sa budem vysmievať všetkým tým, čo budú čakať tak, ako my pred filmom Smradi.

V hodinovej prestávke medzi filmami som sa rozhodol niečo zjesť. Uvedomil som si totiž, že jediné jedlo, ktoré som mal bolo už dávno strávené a tak som znovu siahol do svojej peňaženky, plnej cudzej meny a vydoloval peniaze na teplý párok a studené pivo. Typická festivalová strava. Postretali sme s priateľkou niekoľko známych a kamarátov, a postupne sa znamymi stávali aj tí, čo od nás pýtali vajgla alebo drobné.

Pred predstavením ma priateľka opustila a išla radšej s kamarátmi do Pekla. Peklo je názov klubu v podzemí hotela Thermal. Aspoň budem mať viac dôvodov sústrediť sa na film, a po skončení s ňou hovoriť :-)

Je jedenasť hodín večer a to by mala byť vstupná hodina na film. Ale Smradi skončili len pred chvíľkou a tak je tu - pred vstupom do sály asi šesťsto čakajúcich ľudí. Čakajú, kým sa všetci smradi dostanú z kina von, aby sme do vydýchanej kinosály, ktorá dnes prežije svoje šieste predstavenie, mohli vstúpiť my, čo s ňou chceme hovoriť.

Tak. Plnohodnotný festivalový deň mám za sebou. Síce som videl iba tri filmy, mám pocit, že tento deň už má minimálne dvadsaťšesť hodín. Almodóvar bol zvláštny, tak ako vždy. Zároveň však nesmierne zaujímavý. Skrátka ak od začiatku viete na čo idete a čo od filmu môžete očakávať, je to jedinečný filmový a umelecký zážitok. Jediná vec, ktorú by som zmenil, by bolo uvedenie filmu. Nič v zlom, ale určite by som ho chápal inak o šiestej, alebo siedmej hodine ako o jedenástej. Chvíľami som mal čo robiť, aby som udržal oči na filmovom plátne.

Karlove Vary - pohľad späť

Už minulý rok som sa chcel nejakým spôsobom dostať k niekomu z tých ľudí, čo sa starajú o simultálny preklad. Chcel som im za to poďakovať. Pretože je to hlavne ich zásluha, aby film vyznel tak, ako by mal, aby ich divák vnímal, čo možno najmenej a mal prijemný zážitok z celého predstavenia. U filmu tohto druhu to bolo viac ako podstatné, ale ten pán, čo film prekladal - buď nevedel o čo ide, alebo bol v inom stave, poprípade bol dosadený len ako náhrada, pretože v polovici filmu bol vystriedaný. Asi sa nikdy nedozviem, či to bolo preto, že tá pani skončila prekladať nejaký dôležitý film, alebo preto, že namiesto jednoduchej vety: "Idem pre vázu.", prekladateľ preložil: "Idem pre bažanta.". To síce vzbudilo u počúvajúcich divákov smiech a následne aj potlesk, ale vytratila sa celá atmosféra scény. Možno to bolo preto, že absolútne nezvládal dialógy a niekoľkokrát preložil len jeho záver.  Možno to bolo preto, že sa sám seba (alebo nás) pýtal: "Čo?", keď nevedel ako ďalej.
Každopádne tento večer zavŕšilo Peklo. Konkrétne DJs Hoffee + Akira + David (set na 4 gramofóny - hip hop vs. jungle). Dúfam, že bude čo najskôr nasledovať spánok, aby som sa lepšie pripravil na zajtrajšie (vlastne už dnešné) filmové lahôdky.

Je pol piatej v noci, alebo vlastne ráno a ja sa pomaly ukladám do postele. V hlave si triedim všetky tri filmy a zaraďujem, čo patrilo ku ktorému. Trochu sa mi to pletie a to je len začiatok.

Čo sa dnes objavilo v novinách
Divácka cena denníku MF Dnes:
1. Babie leto  1,20
2. Nikde v Afrike 1,22
3. Rok diabla  1,28
4. Samsara  1,31
5. Divoké včely  1,39

Karlove Vary - pohľad späť

Videné filmy:
Ljocha Dostojevskij - potomok genija (Ljocha Dostojevskij - potomok génia) /Rusko/
Ljocha - Alexej Dostojevskij - sa živý ako šofér električky v rodnom St. Peterburgu. Vo voľnom čase hraje džez, ošetruje kone, venuje sa rodine a stýka sa s priateľmi, medzi ktorými nechýbajú ani umelci. Význam predka ho neťaží, žije v súlade so svojimi možnosťami a schopnosťami, ctí a pozná rodinnú tradíciu.

Krásny dokument. Ukazuje, že ak máte nejakého známeho, slávneho, významného predka, tak to nič neznamená. To, že robí šoféra električky ešte viac zvýrazňovalo jeho obyčajnosť. Potom už stačilo len akoby mimochodom dostať do dokumentu vetu: "Ako sa pýše to vaše meno?" a... Tak to je.
Ochota na angela ili Četyre ljubvi poeta i poricatela (Hon na anjela alebo štyri lásky básnika a proroka) /Rusko/

Osobitá interpretácia tvorivého osudu ruského symbolistu Andreja Bieleho, akceptujúci ním vyznávanou poetikou a filozofiou. Peripetie jeho intímneho života ilustruje montáž z ruských, nemeckých a francúzskych filmov. Vyžaruje z nej duch času a priestorov, v ktorých sa odvíjalo drama jeho mystikou poznamenaného života.

Pravdupovediac to bolo viac-menej utrpenie. Keď je v názve štvorka, predstavoval som, že to bude mať štyri časti. A tak to aj začínalo. Časť prvá, druhá... A zrazu ich bolo sedem. Priateľka to nedala a odišla, ale ja som si hovoril, že ak o tom chcem písať, tak to vydržím. Ale aj tak neviem o čom to bolo. Teda len o jeho láskach. Ale neviem ani kto bol on.

L´ aubegre espagnole (Erasmus a spol.) /Francúzsko, Španielsko/
Celkom obyčajný mladý Francúz Xavier sa vypraví v rámci programu Erasmus do Barcelony, aby sa tu naučil španielsky. Nové známosti, nové začiatky a hlavne život v byte, ktorý zdiela so siedmimi študentami zo všetkých kútov Európy sú dobrou školou, ktorá Xaviera naučí pochopiť, čím rozhodne nechce byť.
Príbeh, ktorý sa mohol stať každému z nás. A bola by to sranda. Veď bývať spolu s ďaľšími siedmimi ľuďmi, ktorí si skoro medzi sebou nerozumejú, by bol určite veľký zážitok s kopcom historiek, ktoré by pobavili kdekoho. Chcel by som to zažiť. Pretože tam spoznáš tých pravých kamarátov. Nové nápady režiséra Cédrica Klapischa boli nápadité a originálne. Tento film vyhral divácku cenu a preto dúfam, že sa dostane do distribúcie a o jeho kvalitách sa budete môcť presvedčiť aj vy.

Hoble con ella (Hovor s ňou) /Španielsko/
Film Hovor s ňou je o radosti z rozprávania. Je o slovách ako zvláštnej zbrani proti samote, chorobe, smrti a šialenstve, ktorá má v niektorých momentoch blízko k nežnosti.

Ako som už písal vyššie, keď idete na Almodóvara, tak musíte byť pripravený. Je to jeho zvláštný spôsob rozporávania (a ten film je hlavne o tom), ktorým sa tento režisér vyjadruje. Postupom času, ako si to teraz uvedomujem bol film viac ako zaujímavý a mám z neho aj najväčší zážitok. Hlavne zo spôsobu ako predviedol milovanie.





autor Matej Oravec 18.7.2002
  • Karlove Vary - pohľad späť (23.07.2002 16:07:26)
  • Karlove Vary - pohľad späť (22.07.2002 18:11:35)
  • Karlove Vary - pohľad späť (19.07.2002 1:25:02)
  • Premiéry 18.7. 2002 (17.07.2002 21:25:48)
  • Karlove Vary - pohľad späť (16.07.2002 20:29:00)
  • Vysekané brucho a dychberúce akčné majstrovstvo. Kto je hrdina nového krváku Boy Kills World? (25.04.2024 23:34:51)
  • Masový vrah v pasci na popovom koncerte? Film Trap od M. Night Shyamalana sa predstavuje prvým trailerom (25.04.2024 23:34:48)
  • Slávnostný galavečer Slnko v sieti odvysiela RTVS exkluzívne v priamom prenose (25.04.2024 23:34:46)
  • Aprílové filmové novinky si počas nedeľného Cinema Day môžete pozrieť za zvýhodnenú cenu (25.04.2024 23:31:03)
  • RTVS si vo svojom vysielaní pripomenie 80. výročie sformulovania Správy Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrbu (23.04.2024 18:24:58)
  • RTVS slávnostne otvorila už tretie kreatívne centrum Arténa (23.04.2024 18:23:14)
  • Štúdio Marvel predstavuje nový trailer k filmu Deadpool a Wolverine (22.04.2024 19:14:27)
  • J. K. Simmons ako sériový vrah, pred ktorým niet (?) úniku vo filme You Can’t Run Forever (22.04.2024 19:13:29)
  • Cech amerických scenáristov oceňoval najlepšie scenáre za minulý rok (22.04.2024 19:13:16)
  • Cyklus Reštaurovaná klasika v Kine Lumiere prinesie Formanov film Prelet nad kukučím hniezdom (22.04.2024 19:08:25)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner:
    Minutáż˝: min
    Krajina:
    Rok výroby:
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.