TV TIPY 22.2. - 26.2. 2023

TV TIPY 22.2. - 26.2. 2023

článok



Streda, 22. február

Vrásky z lásky (Česko, 2012, Jiří Strach), CS Film, 12:00
Postarší Ota je bývalý učiteľ, ktorý tak trochu lezie na nervy svojmu synovi a jeho žene, teraz sa však ocitá v neľahkej situácii. Čaká ho totiž ťažká operácia, čo ho navedie na nápad vyhľadať jednu starú známu. Herečka Jana mu dodáva nové sily do života a odvahu čeliť problémom so zdravím. Z filmu sa stáva príjemná road-movie a dominujú jej výkony veteránov Radka Brzobohatého a Jiřiny Bohdalovej, vo vedľajších úlohách rovnako uvidíme množstvo českých filmových hviezd.

Teória všetkého (The Theory of Everything, Veľká Británia, 2014, James Marsh), Nova Cinema, 16:30
Máloktorý vedec sa za svojho života dočká takej slávy, ako sa v ešte pomerne mladému veku podarilo dosiahnuť britskému fyzikovi Stephenovi Hawkingovi. Jeho sláva má niekoľko dôvodov – okrem výnimočného intelektu a vyriešení dovtedy nevyriešených fyzikálnych otázok ním bola nepochybne aj jeho diagnóza – amyotrofická laterálna skleróza, ktorá mala jeho život uvrhnúť do temného vyčkávania smrti. Predpovede lekárov sa však niekedy môžu mýliť – hlavnú rolu si v oscarovom výkone zahral EddieRedmayne.

Jánošík (1935, Československo, Martin Frič), CS Film, 22:00
Druhé filmové spracovanie jánošíkovskej legendy. Po nemej verzii Jaroslava Siakeľa v produkcii USA z roku 1921 sa látky chopil workoholik Martin Frič a do hlavnej úlohy obsadil Pavla Bielika, neskoršieho autora najslávnejšej celovečernej verzie z roku 1961. Frič nám prestavuje všetky povinné, notorické známe udalosti z legendy o našom najslávnejšom zbojníkovi a príliš sa nezdržiava dlhou expozíciou, režirér stihol prerozprávať všetko najdôležitejšie vo svižnom tempe za 75 minút.


Štvrtok, 23. február

Milan Sládek (2020, Slovensko, Martin Šulík), Dvojka, 20:10
Milan Sládek je dokumentárny film o výnimočnej osobnosti slovenskej kultúry. Zachytáva jeho tvorivú i životnú cestu bohatú na neočakávané zvraty. Sládek stál na začiatku 60-tych rokov pri zrode modernej slovenskej pantomímy. Nadväzoval na tvorbu francúzskych mímov Jeana-Gasparda Deburau, Jean-Louis Barraulta či Marcela Marceau, ale veľmi rýchlo si vypracoval vlastný divadelný jazyk. Jeho predstavenia Hrča, Únos do ticha, Starinár objavili pre naše publikum novú divadelnú formu, ovplyvnili nielen našich, ale aj európskych divadelníkov. Po vstupe sovietskych vojsk v roku 1968 Milan Sládek emigroval do Nemecka. So svojimi predstaveniami precestoval celý svet, založil divadlo pantomímy Kefka i medzinárodný divadelný festival Kaukliar. Dnes žije a pracuje v Kolíne nad Rýnom a napriek tomu, že má viac ako osemdesiat rokov, stále hrá svoje predstavenia. Film je bohatý na archívne materiály, fotografie, záznamy predstavení i výpovede umelcových spolupracovníkov. Je svedectvom nielen o individuálnom úsilí Milana Sládka, ale aj o osudoch celej generácie slovenských divadelníkov.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), Nova Cinema, 22:45
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.

Aalto: Architektúra moci (Aalto, 2020, Fínsko, Virpi Suutari), ČT Art, 23:40
Dokumentárny portrét dvoch významných fínskych architektov, dizajnérov a manželov: pána Alvara Aalta a pani Aino Aalto (za slobodna Aino Marsio). Obaja patrili vo svojich remeslách medzi európskych priekopníkov. Aina sa presadila najmä ako dizajnérka škandinávskeho nábytku – navrhovala poháre, lampy a rôzne ďalšie časti nábytku (spoločnosť Ikea využíva Ainine návrhy dodnes). Alvar sa taktiež venoval dizajnérskej činnosti, ale zanechal po sebe aj značnú architektonickú stopu; je napríklad autorom slávneho helsinského kongresového a koncertného centra Finlandia-talo.


Piatok, 24. február

Konvoj (Convoy, USA, 1978, Sam Peckinpah), ČT 2, 20:00
Sam Peckinpah patril k „zlým chlapcom“ hollywoodskeho westernu; tie boli väčšinu špinavé, surové a pramálo spoločensky korektné. Konvoj sa síce odohráva v súdobej súčasnosti, ale stále je to Peckinpah, stále je to western, stále je to výbušné a akčné. Dej sa točí okolo skupiny kamionistov, ktorí vytvoria jednotný míľový konvoj, aby sa takto vzbúrili proti miestnemu arogantnému šerifovi...

Paul (USA, Veľká Británia, 2011, Greg Mottola), Prima Cool, 20:15
Dvojica UFO nadšencov prichádza do USA, aby navštívili všetky miesta spojené akýmkoľvek spôsobom s mimozemšťanmi. Pri ceste do Oblasti 51 sú však svedkami dopravnej nehody. Na mieste však nájdu mimozemšťana, ktorý ale nespadá do ich predstavy mimozemskej civilizácie. V hlavných úlohách sa predstaví zohraná dvojica SimonPegg a Nick Frost, ktorí film výnimočne zastrešili aj scenáristicky.

Purpurové rieky (Les Rivières pourpres, Francúzsko, 2000, Mathieu Kassovitz), Jednotka, 22:30
Komisár Pierre Niemans (Jean Reno) prichádza z Paríža do pokojného mestečka v alpskom údolí kvôli vyšetrovaniu vraždy miestneho profesora a knihovníka, ktorého zohavené telo so stopami po beštiálnom mučení sa našlo zavesené na vysokej skale. Viacero zvláštnych zločinov vyšetruje aj miestny policajt Max Kerkerian (Vincent Cassel). Čoskoro sa objaví ďalšie mŕtve telo...


Sobota, 25. február

Honba na ponorku (The Hunt for Red October, USA, 1990, John McTiernan), Prima Cool, 14:15
Akčný film z obdobia studenej vojny, adaptácia románu Toma Clancyho. Hlavným hrdinom je kapitán sovietskej ponorky, ktorá nesie názov Červený október a je vybavená systémom, vďaka ktorému je takmer nemožné ju prenasledovať. Pán kapitán sa rozhodne neuposlúchnuť rozkaz a namiesto toho sa vydáva k americkým brehom, kde chce požiadať o azyl. Keď sa však o tom týchto zámeroch dozvie veliteľstvo v Moskve, vydá povel ponorku zničiť.

Bohemian Rhapsody (Veľká Británia, USA, 2018, Bryan Singer, Dexter Fletcher), Nova, 20:20
Životopisná snímka o jednom legendárnom Freddovi. Frontman skupiny Queen už v mladosti veril, že je predurčený byť niekým. Táto predtucha sa mu začala plniť, keď sa stal spevákom neznámej lokálnej skupiny, ktorej sa začalo dariť až Mercuryho príchodom. V ceste na vrchol pomohla spevákovi aj Mary Austin, jeho celoživotná priateľka. Prvé momenty slávy však dokážu zamávať aj s najsilnejším charakterom, najmä ak ani človek, ktorého obdivuje celý svet, nedokáže byť sám k sebe úprimný. Mercuryho si zahral Rami Malek, ktorému rola vyniesla Oscara.

Zložka 64 (Journal 64, Dánsko, Nemecko, 2018, Christoffer Boe), ČT2, 22:55
Zrejme najvydarenejší film z kriminálnej série zaoberajúcich sa prípadmi oddelenia Q. Zapeklitý prípad, kde treba odkryť aj špinavú minulosť, bude zase riešiť dvojica cool vyšetrovateľov Carl a Assad. Nikolaj Lie Kass a Fares Fares sa opäť tvária nesmierne drsne a úsmev by ste na ich tvárach hľadali márne, Assad je dokonca taký frajer, že v zasneženej Kodani chodí iba v koženej bunde. Každopádne ak máte radi severské detektívky, na nič lepšie nemôžete v súčasnosti natrafiť.

Nedeľa, 26. február

Sully: Zázrak na rieke Hudson (Sully, USA, 2016, Clint Eastwood), Markíza, 13:50
Clint Eastwood spracoval vo filmovej verzii skutočný príbeh, v ktorom sa pilotovi Sullenbergerovi podarilo s Airbusom po zlyhaní motorov pristáť uprostred New Yorku na rieke Hudson. Ako zázrakom sa žiadnemu z posádky ani cestujúcich nič nestalo, Sully sa tak v priebehu niekoľkých hodín stál národným hrdinom. Čaká ho ale ešte oficiálne vyšetrovanie, pri ktorom bude musieť obhájť aj neobhájiteľné.

Billy Elliot (Veľká Británia, Francúzsko, 2000, Stephen Daldry), Dvojka, 20:10
Otec si svojho syna Billy Elliota predstavoval celom inak. Už ho videl v boxerskom ringu s rukami nad hlavou, ako sa teší z víťazstiev, ktoré sa rodia z potu a krvi. Lenže keď Billy uvidí vo vedľajšom sále budúce primabaleríny, sen o boxerskom ringu dostáva vážne trhliny. Ladnosť pohybu, ktorou sa pýši balet, mu učarovala neuveriteľne silno. Lenže čo na to povie jeho otec? Vlastnú túžbu však nemôžete oklamať a zakrátko sa Billy aj vďaka pani Wilkinsonovejobjaví na hodine baletu.

Kes (Veľká Británia, 1969, Ken Loach), Dvojka, 21:55
Prvý veľký film britskej legendy sociálnej drámy: Kena Loacha. Kes, jeden z najlepších britských filmov vôbec, rozpráva príbeh pätnásťročného chalana Billyho, syna yorkshirského baníka. Chlapcova denná realita – či už doma alebo v škole – nie je veľmi útešná. Jediným naozaj svetlým bodom Billyho života je jeho priateľstvo s divokým vtákom – sokolom...


autor Lukáš Šútor 22.2.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.