TV TIPY 13.2. - 18.2. 2023

TV TIPY 13.2. - 18.2. 2023

VOD recenzia



Utorok, 14. február

Stroskotanec (Cast Away, USA, 2000, Robert Zemeckis), Dajto, 20:30
Inžinier firmy FedEx Chuck Holand má síce dobre platenú prácu a doma milujúcu manželku, ale jeho pracovné povinnosti mu nedovoľujú si užívať život naplno. Po havárii lietadla však bude mať na rozjímanie až príliš veľa času, stroskotá totiž na opustenom ostrove, kde mu jedinú spoločnosť bude robiť... futbalová lopta s primaľovanou tvárou. Moderná verzia príbehu Robinsona Crusoea má výhodu najmä v obsadení hlavnej úlohy Tomom Hanksom, ktorý kvôli filmu drasticky schudol.

Hačikó: Príbeh psa (Hachiko: A Dog´s Story, 2009, USA/VB, Lasse Hallström), ČT 2, 22:35
Film Lassseho Hallstroma je povestnou výnimkou potvrdzujúcu pravildo, že hollywoodske remaky zahraničných diel nedosahujú úroveň svojich predchodcov. Príbeh psa je príbehom krásneho priateľstva univerzitného profesora Parkera Wilsona (Richard Gere) a jeho domáceho miláčika, ktorý sa skutočne odohral v Japonsku a pes Hačiko tam má aj vlastnú sochu. Film obsahuje zásadný dejový zvrat pomerne neskoro po svojom začiatku, preto by bolo škoda si vopred o deji čokoľvek zisťovať.

Nákaza (Contagion, USA, Spojené arabské emiráty, 2011, Steven Soderbergh), Dajto, 23:30
Film, ktorý v roku vydania chválili pre filmové umenie, od roku 2020 je však braný ako desivé proroctvo. Situácie, ktoré film zobrazuje si niektoré krajiny mohli vyskúšať na vlastnej koži. Počas lockdownu, ktorý zasiahol Európu a aj USA sa tento film stal najsťahovanejším na internete a každý, kto Nákazu videl prvýkrát v roku 2020 neveril, ako mohol Soderbergh zobraziť realitu tak verne, hoc ešte vtedy nemal žiadne barličky o ktoré by sa mohol oprieť.

TV tipy 13.2. - 18.2. 2023


Streda, 15. február

Cesta do hlubin študákovy duše (1939, Československo, Martin Frič), CS Film, 20.00
Jednu z najmilovanejších prvorepublikových komédií nakrútil nesmierne usilovný Martin Frič. Milý a dodnes úprimne vyznievajúci film ešte z dôb, kedy tunajšia stredoškolská mládež nehúlila trávu a nepočúvala slovenský a český hip-hop pôsobí v súčasnosti ako balzam na dušu. Frič skladá mozaiku z osudov viacerých študentov, ale prím hrá starý profesor Matulka a plán vynaliezavých žiakov, ako ho prinútiť zložiť štátnu skúšku. Okrem Jindřicha Plachtu v úlohe profesora si užijete mnohé budúce hviezdy našej kinematografie v úlohách mladíkov.

Danny Collins (USA, 2015, Dan Fogelman), JOJ Cinema, 20.15
Al Pacino si zahral v tejto takmer „one man show“ prestarnutého speváka menom Danny Collins, ktorý sa stále nechystá zobudiť a uvedomiť si, že obdobie bezstarostnej mladosti je dávno preč a občas by sa mohol zaujímať o svojho dávno dospelého syna. Podobné príbehy ponúkajú relatívne predvídateľný dej a niekoľko klišé, vďaka Pacinovmu výkonu vám jeho spočiatku sebestredný chlapík bude sympatický a vytvoríte si vzťah aj k ostatným postavám, predovšetkým k synovi v stvárnení Bobbyho Cannavaleho.

13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi (13 Hours: The Secret Soldiers in Benghazi, Malta, Maroko, USA, 2016, Michael Bay), Dajto, 23:05
Zrejme najambicióznejší projekt Michaela Baya sa tak trochu stratil medzi ďalšími dvoma Transformermi, ukazuje však trochu inú tvár tohto čisto mainstreamového režiséra veľkých blockbusterov. Niekoľko amerických vojakov je nasadených na ochranu amerického veľvyslanectva a lýbijskom meste Bengházi pretože tam hrozí atak teroristickej skupiny. Bay nakrútil napínavý, výbušný a patetický vojnový film, kde sa zameral na autenticitu akčných pasáží.

TV tipy 13.2. - 18.2. 2023


Štvrtok, 16. február

Ike: Countdown to D-Day (USA, 2004, Robert Harmon), Nova Cinema, 14:00
Zručne sfilmovaná televízna dráma o americkom generálovi Eisenhoverovi – mužovi, ktorý stál v čele operácie vylodenia v Normandii počas druhej svetovej vojny. Samozrejme; Eisenhover toho v živote vykonal viac, vrátane amerického prezidentovania, ale Harmonova 90-minútová dráma sa sústreďuje výhradne na organizovanie onoho Dňa-D (6. jún 1944). A prehliadka Eisenhoverových organizačných zručností je dostatočne zaujímavým námetom pre vzrušujúcu komornú drámu.

Oheň (Backdraft, USA, 1991, Ron Howard), Nova Cinema, 17:25
Dráma renomovaného hollywoodskeho rutinéra Rona Howarda sa sústreďuje na jednu rodinu, ktorá dodržuje tradíciu práce v požiarnictve. Bratia Stephen a Brian pracujú v spoločnej jednotke, avšak povahovo sú odlišní. V meste ale rozpúta peklo séria požiarov a je pravdepodobné, že nejde o náhodu ale požiare majú jedného vinníka. Požiarnici sa tak pripoja k vyšetrovaniu polície. V hlavných úlohách uvidíte hviezdy, ako Kurt Russell, Robert De Niro, William Baldwin, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh alebo Scot Glenn.

Balzac (Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Josée Dayan), ČT Art, 20:40
Gérard Depardieu v roli významného francúzskeho spisovateľa Honorého de Balzaca. Tento dvojdielny televízny film portrétuje Balzaca vo fáze jeho najväčšieho tvorivého raušu. Samozrejme; nemôže chýbať láska a tou je o viac ako 20 rokov staršia šľachtičná Laure de Berny (stvárňuje ju Talianka Virna Lisi), ktorá Balzacovi dodáva odvahu pre najzásadnejšie životné rozhodnutia. Balzac bol kombináciou urputného workoholika a bohéma; takto ho vykresľuje aj tento koprodukčný televízny film.

TV tipy 13.2. - 18.2. 2023


Piatok, 17. február

Prvý kontakt (Arrival, USA, 2016, Denis Villeneuve), ČT2, 21:40
Veľkolepý film Kanaďana Denisa Villeneuveho (režisér Duny) o civilizačnom strete s mimozemšťanmi, ktorý však nie je ani tak konfrontačný, ako skôr „oťukávací.“ Základný problém spočíva v nepoznaní toho, ako komunikovať. Hlavnou postavou je teda žena, ktorá musí ten problém vyriešiť: jazykovedkyňa (hrá ju Amy Adams). Film má vynikajúcu audio stránku – či už ide o zvuk (víťaz Oscara i BAFTA) alebo soundtrack zosnulého islandského skladateľa Jóhann Jóhannssona.

John Wick (2014, USA, Chad Stahelski, David Leitch), JOJ Cinema, 22:10
Pokiaľ sa vám nechce hrať nejaká akčná počítačová hra plná strieľačiek, vyskúšajte si pozrieť Johna Wicka ako nesmrteľného akčného hrdinu, ktorý skosí za hodinu a pol nepreberné množstvo darebákov. Tí mu totiž zabili psa a to sa nerobí. V hlavnej úlohe sa predstavil Keanu Reeves a táto úloha znamenala v jeho kariére comeback do prvej ligy. V súčasnosti sa dokončuje už tretie pokračovanie. Vo vedľajšej úlohe sa predstavil predčasne zosnulý švédsky herec Michael Nyqvist.

Leon (Francúzsko, 1994, Luc Besson), Jednotka, 22.35
Zrejme najkultovejší film Luca Bessona svetu predstavil Natalie Portman a celosvetovo preslávil Jeana Rena. Tí si zahrali spočiatku nesúrodú dvojicu nájomného zabijaka a dvanásťročnej dievčiny v jeho opatere. Mathildu postretla životná tragédia, keď celú jej rodinu vyvraždí skorumpovaný policajt. Toho si s gustom zahral Gary Oldman. Dvojica začne pripravovať chladnú pomstu. Besson pripravil pre fanúšikov filmu aj režisérsky zostrih, ktorý je dlhší o celú polhodinu.

TV tipy 13.2. - 18.2. 2023


Sobota, 18 február

Krakatit (Československo, 1948, Otakar Vávra), CS Film, 14:00
Vynikajúca sci-fi adaptácia románu Karla Čapka. Dej temného filmu nám ukazuje, čo by sa mohlo stať, ak by sa ničivá vojnová zbraň dostala do nesprávnych rúk. Hlavným hrdinom je inžinier Prokop, ktorý sa bude snažiť, aby sa jeho nebezpečný vynález nedostal do nepovolených rúk. Krakatit reagoval na nastupujúcu atómovú éru, respektíve strach z jadrového nebezpečenstva, ktorý vznikol po konci druhej svetovej vojny. Otakar Vávra nakrútil novú verziu príbehu pod názvom Temné slunce v roku 1980.

Taking off (USA, 1971, Miloš Forman), ČT ART, 22:35
Prvý americký film Miloša Formana po jeho úteku z Československa. Filmový jazyk Taking Off plynule pokračuje v štýle, ktorý Forman používal v Československu: časté využívanie nehercov, dokumentárnosť obrazu i zvuku (kameraman Ondříček emigroval spolu s Formanom), dôraz na atmosféru autentickosti, každodennosti, obyčajnosti, akcent na medzigeneračné rozdiely. Taking off upgraduje množstvo postupov, ktoré Forman využil vo svojom staršom Konkurse (1963) a ktoré neskôr využijú televízne talentové súťaže (to pri pozeraní Konkursu a Taking off rýchlo pochopíte). Taking Off má tri hlavné postavy: manželov Larry - Lynn a ich dcéru Jeanie. Tá sa správa spôsobom, ktorý rodičia sprvoti nechápu, ale nerezignujú a posnažia s tým niečo urobiť...

Tri (Juhoslávia, 1962, Alexander Petrovič), Dvojka, 23:15
Aleksandar Petrović, bývalý študent pražskej Famu, patril medzi najpozoruhodnejšie postavy juhoslovanskej kinematografie. Petrovićove filmy sú totiž odvážnou reflexiou juhoslovanskej spoločnosti. Tematickou dominantou je psychológia medziľudských vzťahov obnažená na kosť, čoho súčasťou je i otvorené rozprávanie o sexe a erotike. Film Tri tvoria tri poviedky, ktoré rámcujú spoločnú tému 2. svetovej vojny v Juhoslávii. Prvá poviedka sa odohráva pred vojnou, druhá poviedka počas vojny, tretia poviedka po vojne.

TV tipy 13.2. - 18.2. 2023


autor Lukáš Šútor 13.2.2023
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.