TV TIPY 28.12. - 2.1. 2023

TV TIPY 28.12. - 2.1. 2023

VOD recenzia



Streda, 28. december

Láska nebeská (Love Actually, Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2003, Richard Curtis), Nova, 13:20
Medzi vianočné klasiky prichádzajúce k nám zo západu už niekoľko rokov patrí aj Láska Nebeská. Richard Curtis dal snímke ako predný predstaviteľ britskej romantickej komédie typickú pečať a príbeh univerzálnej lásky medzi rodičmi a deťmi, kamarátmi či partnermi rozohráva spolu s hviezdnym ensembleom plným zvučných mien – Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Bill Nighy, Colin Firth či Keira Knightley nebudú na vašich obrazovkách chýbať ani tento rok.

Valerie a týden divů (Československo, 1970, Jaromil Jireš), CS Film, 15:00
Mladá žena vyrastá v domácnosti s prísnou babičkou, no zrazu sa ocitne uprostred množstva bizarných situácií. Jirešova surreálna fantasy využíva lyrické aj hororové prvky, charakterizuje ju bohatá výtvarná výstavba a kostýmy, ktoré navrhla spoluatorka scenára Ester Krumbachová. Známy americký kritik Steven Jay Schneider zaradil Jirešov film do popularizačnej knižky 101 hororů, které musíte vidět, než umřete.

Tichý muž (The Quiet One, Veľká Británia, 2019, Oliver Murray), ČT Art, 20:15
Bill Wyman sa preslávil ako bagitarista najlegendárnejšej rockovej kapely všetkých čias. Wyman pôsobil v Rolling Stones viac než 30 rokov (1962 – 1993). Od ostatných členov kapely sa Wyman povahovo trochu líšil; nerád sa fotografoval, nerád sa pretŕčala a rozprával veľmi málo. A bol amatérskych archeológom. A tiež vášnivým zberateľom všetkého možného, vrátanie fotografií. Tichý muž, portrét tohto tichého muža od dokumentaristu Olivera Murrayho, využíva práve Wymanov bohatý zberateľský archív. Výsledkom je „insiderské“, značne osobné a intímne filmové rozprávanie.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


Štvrtok, 29. december

Spalovač mrtvol (Československo, 1968, Juraj Herz), CS Film, 20:00
Pôvodom slovenský režisér Juraj Herz bol vždy osobitým autorom, ktorý sa rád pohrával s hororovými žánrovými znakmi. Spalovač mŕtvol je najreprezentatívnejším Herzovym filmom a jeden z najlepších filmov československej novej vlny. Hlavnou postavou je Karel Koprfing (asi najlepšia v kariére rola Rudolfa Hrušinského), zamestnanec krematória, talentovaný psychopat, ktorého psychopatickému rozvoju praje psychopatická doba 2. svetovej vojny spojená s rýchlo sa šíriacou infekciou nacizmu. Spalovač mŕtvol si doma veľa divákov neužil a čoskoro po uvedení poputoval rovno do trezora. Následná normalizácia značne poškodila Herzovu žánrovú kariéru. Škoda, veľká škoda, mohli sme mať skutočne svetového hororového režiséra.

Noc na Karlštejne (Československo, 1973, Zdeněk Podskalský), Prima, 20:15
Slávny český muzikál sa odohráva na dvore kráľa Karla IV a je nakrútený na hrade Karlštejn. Film je nakrútený na motívy divadelnej hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884. Na hrade Karlštejn podľa príkazu kráľa nesmeli nocovať ženy, avšak dve sa sem dostali v prestrojení za mužov. Takže nás čakajú rôzne nedorozumenia, pravá láska ale nakoniec zvíťazí. Nesmrteľnými sa stali niektoré piesne z pera Karela Svobodu. Hlavné úlohy si zahrali Karel Hőger, Jana Brejchová a Vlastimil Brodský. Nesmie chýbať ani Waldemar Matuška.

Amélia z Montmartru (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, Francúzsko, Nemecko, 2001, Jean-Pierre Jeunet), Dvojka, 21:15
Amélia Poulain (Audrey Tautou) mala neopakovateľné detstvo. Najprv prišla o svoju červenú rybičku (trpela sebevražednými sklonmi) a hneď na to aj o svoju matku, na ktorú spadla podobne zúfalá sebevražedkyňa. K tomu všetkému sa z jej otca Raphaela stal chorobný pestovateľ záhradnej skalky. Amélia ale napriek osudu rástla ako z vody a z malého dievčatka, ktoré podľa otca - doktora trpelo srdečnou vadou (pravda je ale taká, že pri pravideľných prehliadkach sa vždy tak rozrušila, že sa jej prudko rozbúchalo srdiečko), vyrástla čierno oká čašníčka s prácou v kaviarni Deux Moulins v Montmartru. A viete čo taká neprehliadnuteľná čašníčka miluje? Hádzanie žabiek, ponáranie ruky do vreca s obilím a hlavne sledovanie ľudí. Jedného dňa sa ale stane niečo nečakané. Presne v osudný deň princezny Diany, sa jej podarí nájsť malú krabičku so zaujímavým obsahom. Rozhodne sa vypátrať jej majiteľa a anonymnou cestou mu vrátiť už dávno zabudnutý poklad. Od toho dňa sa Amélia rozhodne pomáhať všetkým dobrým ľuďom...

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


Piatok, 30 december

Dežo Hoffmann – fotograf Beatles (Slovensko, 2022, Patrik Lančarič), 21:05
Príbeh Beatles poznajú všetci, príbeh Deža Hoffmanna málokto. Osud to však zariadil tak, že ich životné cesty sa pretli v najpríhodnejšom čase. Oni stáli na prahu celosvetovej slávy, on mal päťdesiat - vek, keď už mnohí pomýšľajú na odchod zo scény. Ich energia, nespútanosť a radosť zo života ho naplno očarili. Pri nich omladol, bol sopkou nápadov a robil to, čo vedel najlepšie - fotografoval. Urobil viac záberov Beatles ako ktokoľvek iný, zaznamenal všetky významné udalosti ich oslnivej kariéry. A nielen ich. Z jeho snímok slávnych hviezd šoubiznisu sa stali ikonické obrazy plné života, spontánnosti a pohybu. A hoci vytvoril jeden z najfascinujúcejších archívov svetovej pop scény, málokto tušil, že za jeho jedinečným fotografickým rukopisom stojí dlhoročná skúsenosť z práce vojnového kameramana, kde pomalosť a váhavosť nemali miesto, pretože za každú chybu sa draho platilo.

Na samotě u lesa (21.25, 1976, Československo, Jiří Menzel), Jednotka, 21:35
Jiří Menzel tentokrát nesiahol po Hrabalovskej knihe, ale nakrútil Na samotě u lesa podľa scenára Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. V centre pozornosti je kúpa vidieckej chaty manželmi Oldřichom a Věry Lavičkových. Obaja sem prichádzajú stráviť leto spoločne so svojimi dvoma deťmi. Najviac pozornosti na seba strháva Josef Kemr ako dobrosrdečný dedo Komárek. Na samotě u lesa je vydareným mixom „menzelovskej“ a „svěrákovsko- smoljakovskej“ poetiky.

Loli paradička (Slovensko, 2019, Richard Staviarsky, Viťo Staviarsky), Dvojka, 22:35
Jeden z komerčne najúspešnejších slovenských filmov roka 2019, ocenený Cenou divákov na filmových cenách Slnko v sieti. Tragikomická láska dvoch mladých ľudí z východného Slovenska – Veronika je Rómka, ktorá Milanovi ukradne na jarmoku sladkosti zo stánku. Aby to odčinila, ponúkne sa mu pomôcť ako predavača. Milan sa do Veroniky zaľúbi, Veronika mu napriek hendikepu lásku opätuje. Ako sa však na túto dvojicu pozrie spoločnosť?

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


Sobota, 31. december

Vesničko má středisková (Československo, 1985, Jiří Menzel), Jednotka, 17:20
Jedna z najlegendárnejších československých komédií dokáže pobaviť aj po rokoch, pretože citlivo nazerá na na „česko-slovenskú“ mentalitu, na ktorej sa nič nemení ani po zmenách režimu, či pri nástupe nových technológií. Jednoducho ani tie nemajú „žádný vlyv na funkci“. Žiadny herec si nekradne celý film pre seba, všetci od Rudolfa Hrušínskeho, cez Libuši Šafránkovou, až po Mariána Labudu predvázajú vrchol svojich hereckých schopností. Podľa scenára Zdeňka Svěráka a v réžii Jiřího Menzela musí byť, alebo aspoň bola, radosť hrať.

Tootsie (USA, 1982, Sidney Pollack), ČT 2, 20:00
Jedna z najikonickejších úloh Dustina Hoffmana, kde hrá po väčšinu času paradoxne ženu. Michaelovi ale tento prevlek príde ako super nápad, keďže sa domnieva, že ako žena - herečka získa viacero pracovných príležitostí. Vkusná komédia v klasickom hollywoodskom štýle priniesla Jessice Lange Oscara za stvárnenie vedľajšej ženskej postavy. Hoffman bol nominovaný v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe, ale kľudne mohol byť nominovaný aj v ženskej kategórii...

Smrť jej pristane (Death Becomes Her, USA, 1992, Robert Zemeckis), Nova Cinema, 21:40
Robert Zemeckis je režisér veľkého množstva univerzálne obľúbených filmov – do jeho kinematografie patrí napríklad Návrat do budúcnosti, Forrest Gump, Stroskotanec či Polárny Expres. Do jeho portfólia ale patrí aj fantasy hororová komédia Smrť jej pristane, v ktorej ústredná herecká trojica Bruce Willis, Goldie Hawn a Meryl Streep stvárňuje zvláštny milenecký trojuholník posadnutý elixírom mladosti záhadnej čarodejnice Lisy v podaní Isabelly Rosellini.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


Nedeľa, 1. január

Obchod na korze (Československo, 1965, Ján Kadár, Elmar Klos), CS Film, 14:00
Tragikomické podobenstvo o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia. Komorný príbeh jednoduchého stolára, ktorému jeho švagor, miestny veliteľ Hlinkovej gardy, prihrá skrachovanú židovskú galantériu, aby mu nenarúšal kádrový profil. Jednoduchý stolár Tóno Brtko sa ocitá medzi dvoma svetmi – čistým, nedotknuteľným svetom starej nahluchlej Židovky a svetom reality, symbolizovanej nezmyselnou drevenou Babylonskou vežou na námestí, oslavujúcou vládnuci režim. Brtko svoje previnenie zastiera, uteká pred ním. Neodolal naivnej vidine zbohatnutia, ale chce zostať poctivým človekom. Je ním až do chvíle, kedy v opojnom záchvate strachu z fašistov aj zo svojho svedomia nakoniec spôsobí tragédiu. Vrcholné dielo úspešného režisérskeho tandemu prijal celý kultúrny svet s nadšením ako vzrušujúce etické posolstvo so strhujúcim umeleckým vyjadrením. Rozprávačská triezvosť a klasicky cítené realistické herectvo dokázali svoju podmanivosť vo vtedajšom príboji moderných vyjadrovacích foriem. Film, ktorý okrem iného osvetľuje temné obdobie našich národných dejín, varuje pred provinčným siláctvom a velikášstvom, pred zastieraním malosti a podriadenosti.

Rozmarné léto (Československo, 1967, Jiří Menzel), CS Film, 16:20
Jiří Menzel nakrútil na motívy knihy Vladislava Vančuru jednu z najpohodovejších filmových klasík minulého storočia v Čechách. Príbeh troch postarších pánov, ktorí sa rozhodli stráviť leto v kúpeľoch pri rieke Orša, pretože jeden z nich je ich majiteľom. Napriek tomu jeden z nich prenesie jednu z najpamätnejších hlášok československej kinematografie „Tento spůsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“. V hlavných úlohách Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák.

Vtedy v Amerike (Once Upon a Time in America, Taliansko/USA, 1984, Sergio Leone) ČT 2, 20:00
Najväčší filmový epos od legendárneho westernového režiséra Sergia Leoneho. Ten vo svojom poslednom filme opustil žáner domovský žáner a preorientoval sa na gangsterský príbeh z časov americkej prohibície a čierneho trhu s alkoholom. Žánrové konvencie gangsterky Leone hravo ovládol a efektívne ich premiešal s westernovými. ČT 2 odvysiela plnú verziu; 251 minút. Pripravte sa na výnimočný filmový zážitok.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


Pondelok, 2. január

Mahuliena, zlatá panna (Československo, Nemecko, 1987, Miloslav Luther), Jednotka, 14:35
V osemdesiatych rokoch Slovenská televízia spolupracovala so Západným Nemeckom na nakrúcaní viacerých rozprávok a jednou z nich je aj Mahuliena, zlatá panna Miloslava Luthera, ktorý ju nakrútil na motívy predlohy Pavla Dobšinského. Príbeh sa odohráva v kráľovstve, ktoré trpí v područí krutého Zlatovlada. Toho sa bojí aj samotný kráľ a odovzdáva mu každoročne tony zlata vyryžovaných z miestnych riek. Na odpor sa mu postaví mladý princ, ten okrem toho nájde sochu Mahulieny a rozhodne sa nájsť.

Nedotknuteľní (Intouchables, Francúzsko, 2011, Eric Toledano, Olivier Nakache), Jednotka, 21.35
Film Nedoknuteľní od autorskej dvojky Toledano – Nakache urobil veľkú hviezdu z Omara Sya. Príbeh je postavený na povahových, sociálnych a aj telesných kontrastoch dvoch mužov. Jeden je ochrnutý a bohatý a potrebuje mať okolo seba ľudí, čo sa budú o neho starať. Zamestná tak energického mladíka Drissa...a tu sa roztočí kolotoč vtipných i smutných, no predovšetkým dojemných situácii.

Boj snežného pluhu s mafiou (Kraftidioten, Nórsko, Dánsko, Švédsko, 2014, Hans Petter Moland), Dvojka, 22:00
Škandinávska herecká legenda Stellan Skarsgård v coolovej roli najdrsnejšieho vodiča snežného pluhu v dejinách snežných pluhov. Volá sa Nils a vďaka svojej svedomitej práci je ctihodným občanom jedného nórskeho mestečka. Všetko sa zmení po smrti Nilsovho syna. Vraj sa predávkoval drogami. Tomu však nešťastný otec neverí a je si istý, že za synovu smrť je zodpovedná mafia. Nils sa rozhodne gangstrom pomstiť a pôjde o nemilosrdnú a nesmierne krvavú pomstu. Boj snežného pluhu s mafiou je zábavným mixom množstva žánrov.

TV tipy 28.12. - 2.1. 2023


autor Lukáš Šútor 28.12.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.