TV TIPY 1.11. - 6.11. 2022

TV TIPY 1.11. - 6.11. 2022

VOD recenzia



Utorok, 1. november

Magický hlas rebelky (Česko, 2014, Olga Sommerová), ČT 1/Dvojka, 21:05
Česká speváčka Marta Kubišová patrila medzi umelcov, ktorí odvážne vzdorovali komunistickému režimu a jeho propagande. Konflikt medzi speváčkou a ŠTB prudko eskaloval po vydaní piesne „Modlitba pro Martu“ – protestnej piesni voči okupácií Československa vojskami Varšavskej zmluvy. ŠTB zakrátko zakázala speváčke ďalej umelecky pôsobiť a vymazala ju z verejného života. Celkovým víťazom nerovného súboja sa však stala Kubišová, ktorá sa po páde železnej opony stala azda populárnejšou speváčkou, ako v 60. rokoch. Film skúsenej dokumentaristky Olgi Sommerovej sumarizuje Kubišovej príbeh a jej vplyv a význam pre českú kultúru.

Lóve (Slovensko, Česko, 2011, Jakub Kroner), CS Film, 22:00
Lóve je príbehom dvoch mladých zlodejíčkov, ktorých doterajší život plný flámov zásadne ovplyvní milostný vzťah s dvoma mladými študentkami. Režisér Jakub Kroner debutoval na poli celovečerných filmov v roku 2009 filmom BratislavaFilm. Nešlo o žiaden zázrak, ale film jeho režisérovi poslúžil ako užitočné cvičisko. Navyše zarobil slušné lóve na Lóve. V čase uvedenia druhého celovečeráku do kín mal Kroner len 24 rokov. Autorov vek je na filme veľmi cítiť – pozitívne i negatívne. Plusom sú dojmy prirodzenosti, sviežosti a energie, ktoré režisér dokáže navodiť v párty scénach či vo vtipných slovných prestrelkách medzi postavami. Zručne sú režírované aj automobilové naháňačky alebo zlodejské scény. Kroner však fatálne zlyháva v scénach, ktorých účelom je vykresať z Lóve serióznu drámu s moralistickým apelom; vtedy sa Lóve prudko prepadáva do nechcene komickej kategórie tzv. guilty pleasure.

Úsvit mŕtvych (Dawn of the Dead, USA, Kanada, Japonsko, Francúzsko, 2004, Zack Snyder), Nova Cinema, 22:40
Úsvit mŕtvych je celovečerným debutom amerického režiséra Zacka Snydera, ktorého preslávil najmä efektný a klipovitý vizuál jeho filmov (300, Strážcovia, Muž z ocele). Snyder novým a tvorivým spôsobom prepracoval klasický horor Úsvit mŕtvych (1978) od legendárneho režiséra Georgea A. Romera. Výsledkom veľmi podarený, uvoľnený a priamočiary remake. Snyder nefilozofuje, ako to robí Romero, ale poskytuje brutálnu, akčnú a dynamickú hororovú zábavu.

TV tipy 1.11. - 6.11. 2022


Streda, 2. november

Pasca (Entrapment, USA, Veľká Británia, Nemecko, 1999, JonAmiel), Nova Cinema, 13:35
Poisťováčka Gin (v podaní Catherine Zeta-Jones) presvedčí svojho šéfa, že práve ona je tou osobou, ktorá chytí preslávného zlodeja Maca (v podaní Seana Conneryho). Jej plánom je predstierať, že aj ona sama je kriminálničkou. Keď si získa jeho dôveru, naplánujú spolu priam dokonalú akciu. Hra sa tak začína – kto ale v skutočnosti chytá do pasce toho druhého?

Cesta vlka (L´Odyssée du Loup, Francúzsko, 2019, Vincent Steiger), ČT 2, 18:20
90-minútový dokumentárny film bez ľudských hrdinov, naopak, tí sú skôr antagonistami. Hlavnou postavou je opustený vlk Slava, ktorého filmový štáb pozoruje na dlhej a nebezpečnej ceste z rumunských lesov až pobrežie Atlantického oceánu. Slava sa musí prispôsobovať prostrediu, ktoré je signifikantne ovplyvnené ľudskou aktivitou. Vlkovu cestu často lemujú rôzne stavby, cesty a továrne. Dokument Vincenta Steigera nás vedie k premýšľaniu o vzťahu divočiny a modernej ľudskej kultúry.

Freaks (Kanada, 2018, Zach Lipovsky, Adam Stein), JOJ Cinema, 20:15
Indie komédia Freaks je príbehom malej Chloe, ktorá zo všetkého najviac túži vidieť svet. Má to však malý háčik – Chloe nikdy nevyšla zo svojho domu, kde žije spoločne so svojim otcom. Ten ju nadovšetko ľúbi, od detstva jej však vštepuje, že pre takých ako sú oni, nie je vo vonkajšom svete priestor. Chloe jedného dňa ale využije príležitosť a vydáva sa do sveta. Zisťuje, že otec mal v istom ohľade pravdu a prvýkrát si začne uvedomovať, že je skutočne iná než všetci ostatní.

TV tipy 1.11. - 6.11. 2022


Štvrtok, 3. november

Šialený Max: Zbesilá cesta (Mad Max: Fury Road, 2015, Austrália, USA, George Miller), Dajto, 20:30
Šialený Max: Zbesilá jazda v roku 2015 znamenal veľký návrat tejto značky na filmové plátna. Mela Gibsona nahradil málovravný Tom Hardy, režisér George Miller nakrútil dvojhodinovú zbesilú atmosférickú jazdu post - apokalyptickou krajinou, ktorá bude brať dych aj o dvadsať rokov. Režisér sa snaží uspokojiť ako staršie publikum odchované na originálnej trilógii, tak aj to nové, zvyknuté na nereálne divoké akčné jazdy v súčasných blockbusteroch a vynikajúco sa mu to darí.

FREM (Česko, Slovensko, 2019, Viera Čákanyová), ČT Art, 23:10
Experimentálny film talentovanej slovenskej režisérky Vieri Čákanyovej zobrazuje prírodné prostredie Antarktídy, ktoré svojimi zásahmi nezvratne ovplyvnil človek. Často nejde o šťastný pohľad, hoci kompozične sú zábery úchvatné, miestami dychberúce. Majestátny, panoramatický pohľad na krajiny umožňuje kamerový dron; je to jeho perspektíva a jeho pohľad, ktorým obrazy sledujeme. FREM, film fascinujúci nielen obrazovo, ale i zvukovo, vyhral na Cenách českej filmovej kritiky cenu za najlepší audiovizuálny počin.

Votrelec (Alien, USA, Veľká Británia, 1979, RidleyScott), Prima MAX, 23:15
Kultová sci-fi sága sa začala písať práve týmto filmom, ktorým Ridley Scott definoval žáner space hororu. V ňom sa posádka lode Nostromo vydáva za zdrojom núdzového signálu, pochádzajúci z neznámej planéty. To, čo ich tam však čaká si nevedeli predstaviť ani v tom najhoršom sne. Scott skôr ako na vizuálne efekty stavia na ťažkú atmosféru, ktorá predpovedá stále horšie a horšie okolnosti.

TV tipy 1.11. - 6.11. 2022


Piatok, 4. november

Mlčanie jahniat (Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), Jednotka, 22:00
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka v hlavnej úlohe a scenár.

Atomic Blonde (Nemecko, Švédsko, USA, 2017, David Leitch), Nova, 22:30
„Woman Power film“ dostala aj krásna Charlize Theron a presúva ju o obdobia studenej vojny, kedy sa to všade, aspoň podľa filmárov, hemžilo tajnými agentami. A keď studená vojna, tak jedine Berlín, rozdelený vo svojej dobe na západnú a východnú časť  oddelené slávne neslávnym berlínskym múrom. Prekombinovaný príbeh zaujme najmä niekoľkými výbornými akčnými scénami, dobovým soundtrackom a akčnou Charlize. Krovie jej robí celá plejáda mužských hereckých hviezd.

Telo (Ciało, Poľsko, 2015, Małgorzata Szumowska), ČT Art, 23:20
Poľská autorka Małgorzata Szumowska mala len niečo vyše 40 rokov, keď si za Telo priniesla domov Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu z áčkového festivalu Berlinale. Poľská autorka získala ocenenie za najlepšiu réžiu i za najlepší film aj na poľských národných filmových cenách. Telo je komediálno-dramatické, duchovno-sarkastické rozprávanie o komunikácii (vrátane komunikácie s záhrobím). Úhlavné postavy sú tri: depresívny otec, starostlivá dcéra a veľmi zvláštna psychologička.

TV tipy 1.11. - 6.11. 2022


Sobota, 5. november

Dunkirk (Veľká Británia, Holandsko, Francúzsko, USA, 2017, Christopher Nolan), Nova Cinema, 20:00
Britský režisér Christopher Nolan pravidelne strieda vo svojej tvorbe mysteriózne sci-fi snímky a „civilnejšie“ záležitosti, pokiaľ tak môžeme nazvať aj osudy Batmana. Dunkirk je film nakrútený na základe skutočných udalostí počas bojov v druhej svetovej vojny na pobreží francúzskeho Dunkirku. Opäť však ide o netradične prerozprávané dielo. Paralelne sledujeme boje na zemi, vo vzduchu a na vode. Tešte sa na Toma Hardyho, Cilliana Murphyho, Kennetha Branagha alebo Marka Rylancea.

Most cez rieku Kwai (The Bridge on the River Kwai, Veľká Británia, USA, 1957, David Lean), ČT 2, 20:00
Mnoho filmárov sa pochopiteľne venovalo udalostiam druhej svetovej vojny aj na opačnom konci sveta, pretože Japonsko patrilo medzi jej priamych aktérov a bolo na tej nesprávnej strane. Ocitáme sa v zajateckom tábore na jednom japonskom ostrove, kde neustále pribúdajú britskí vojenskí zajatci. Jednou z dramatických línií filmu bude aj stavba mosta cez rieku Kwai. Monumentálny historický veľkofilm nakrútil megaloman David Lean a aj po vyše šesťdesiatich rokoch ide stále o veľmi príťažlivý film, ktorý doslova vyrazí divákovi dych.

Čoskoro bude koniec sveta (Biće skoro propast sveta, Juhoslávia, Francúzsko, 1969, Aleksandar Petrović), Dvojka, 23:10
Aleksandar Petrović, bývalý študent pražskej Famu, patril medzi najpozoruhodnejšie postavy kinematografie bývalej Juhoslávie. Petrovićove filmy sú odvážnou reflexiou juhoslovanskej spoločnosti. Tematickou dominantou je psychológia medziľudských vzťahov obnažená na kosť, čoho súčasťou je i otvorené rozprávanie o sexe a erotike. Vo filme Čoskoro bude koniec je badať režisérov výrazný štylistický posun od predchádzajúceho filmu Nakupovači peria. Petrović zanecháva dokumentárnu surovosť a nahrádza ju satirickosťou a sarkastickým komentovaním. Predmetmi satiry sú obyvatelia zapadnutej dediny, ktorých skutky majú od komunistických ideálov, ku ktorým sa slovne hlásia, veľmi ďaleko. Petrovića inšpiroval najmä Dostojovského román Besy.

TV tipy 1.11. - 6.11. 2022


Nedeľa, 6. november

Ecce homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Nova, 13:50
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej.

Tisícročná včela (1983, Československo, Juraj Jakubisko), CS Film, 14:00
Veľkolepá sága rodu Pichandovcov sa odohráva v rozmedzí rokov 1887 až 1917 na malej slovenskej dedine. Juraj Jakubisko v nej zachycuje osudy Martina Pichandy v období rozvoja stavebného remesla, neskôr sa zameriava na jeho syna Sama a upriamuje sa viac na spoločensko-politickú situáciu, končiacu vypuknutím prvej svetovej vojny. Podľa divácky veľmi úspešného filmu, nakrúteného na motívy románu Petra Jaroša, vznikol neskôr aj štvordielny televízny seriál.

To (It, USA, 2017, Andy Muschietti), Nova Cinema, 22:40
Keď záhadne zmizne malý Georgie, jeho brat Bill chce silou mocou zistiť, čo sa vlastne stalo. Za pomoci svojich kamarátov zisťuje strašné odhalenie – že Georgie nie je jediným dieťaťom, ktoré v okolí zmizlo. Našiel ale niečo, čo všetky prípady spája – odohrali sa presne 27 rokov po sebe. Čoskoro vo svojom okolí začnú stretávať klauna menom Pennywise, rýchlo zistia, že je úzko so zmiznutiami prepojený.


autor Lukáš Šútor 1.11.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.