TV TIPY 23.8.- 28.8. 2022

TV TIPY 23.8.- 28.8. 2022

článok



Utorok 23.8.

Ostrov v ohni (Queimada, 1969, Taliansko, Gillo Pontecorvo), 21:50 STV2
Výpravná, kostýmová dráma o cynizme, pragmatizme, krvavých peniazoch, otroctve i revolúcií. Režisér Pontecorvo podobné látky vyhľadával a Ostrov v ohni patrí medzi režisérove najpresvedčivejšie momenty. Ambivalentná hlavná postava, ktoré sa pre herectvo démonického Marlona Branda veľmi hodí.

Morgiana (1972, Československo, Juraj Herz), CS Film, 22:00
Pôvodom slovenský režisér Juraj Herz bol vždy osobitým autorom, ktorý sa rád pohrával s hororovými, občas až s brakovými prvkami a atmosférami. A Morgiana s Ivou Janžúrovou v dvojroli dvoch odlišných sestier, nesie typický Herzov rukopis. Seriózna psychologická dráma, ktorej vyhrotenú atmosféru, ozvláštňujú viaceré trilerové a hororové postupy.

Ľalie poľné ( 1972, Československo, Elo Havetta) CS Film, 18:00
Druhý celovečerný, a zároveň bohužiaľ aj posledný film nesmierne talentovaného režiséra Ela Havettu. Hlavnými hrdinami sú vojaci, ktorí prichádzajú domov na slovenskú dedinu tesne po skončení prvej svetovej vojny. Ich život ale medzičasom akosi stratil zmysel a po konci bojov budú musieť opätovne nájsť svoje miesto vo svete bez vojny. Určite ide o diváckejší film, než Havettova experimentálna prvotina Slávnosť v botanickej záhrade.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022

Streda, 24. 8.

Wonder Woman (2017, USA, Čína, Hongkong, Patty Jenkins), Nova Cinema, 20:00
DC univerzum sa zúfalo snažilo dohnať popularitu Marvelu najmä prehnanou nabubrelosťou, ktorú pretrhla až Wonder Woman, ktorá zaujala najmä tak dôležitým nadhľadom, aký chýbal napríklad dielku Batman v. Superman. Diana v podaní Gal Gadot ale predtým, než sa stala neohrozenou Wonder Woman, podstúpila tvrdý bojový tréning v krajine Amazoniek. Jedného dňa ich pokojný život naruší havária lietadla bojujúceho vo svetovej vojne. Diana sa tak zapojí do konfliktu medzi ľuďmi, čo jej ale nezabráni sa zamilovať.

Choď na to! (Nati con la camicia, 1983, Taliansko, USA, Enzo Barboni), ČT 2, 22:10
Terence Hill a Bud Spencer ako špióni...alebo? Šikovná dvojica omylom ukradne kamión a aby sa vyhli problémom, sadnú pri prvej príležitosti do lietadla do Miami. A predstavte si, ďalšou nešťastnou náhodičkou zaberú v lietadle sedačky dvoch špionóv, navyše s kufríkom s miliónom dolárov. A ruleta ďalších podobných náhodičiek sa môže roztáčať postupne ďalej...

Otravný príbuzný (Thoroughbreds, 2017, USA, Cory Finley), Nova Cinema, 22:10
Príbeh o priateľstve dvoch psychopatiek je ako vystrihnutý z populárnych dokumentárnych seriálov či podcastov o sériových vrahoch či brutálnych vraždách. Autorský viac-žánrový film od mladého Američana Coryho Finleyho s dvojicou nádejných herečiek: Anya Taylor-Joy a Olivia Cooke.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022

Štvrtok, 25.8.

Dannyho dvanástka, Nova Cinema, 20:00
Asi najhorší film Stevena Soderbergha. To je však dané vysokou latkou tohto veľmi tvárneho a „hybridného“ autora. Dannyho dvanástka je veľmi pohodová, ladná, štýlová, cool. Vzorce Dannyho jedenástky sa však v pokračovaní stávajú už príliš recyklujú. Je to tak pohodové, ladné, cool...až to začne byť miestami silené a kŕčovité. Triky stále fungujú, ale je to už na hrane nudnej rutiny.

Nezlomný (Unbesiegbar, 2001, Velká Británia, Nemecko, Írsko, Werner Herzog), 22:30, Nova Cinema
Každý film od geniálneho maniaka Wernera Herzoga si zaslúži minimálne pozornosť. Nezlomný je pomerne málo znamým Herzogovým filmom, založeným na skutočnom osude židovského performera, cirkusanta a siláka (doslova) Zisheho Breitbarta v čase nástupu Hitlerovho nacizmu k moci. Nezlomný je ďalším z množstva okúzlujúcich portrétov Wernera Herzoga.

Temné slunce (1980, Československo, Otakar Vávra), CS Film, 20:00
Tak trošku roztomilé „guilty pleasure.“ Vávra scifíčkom Temné slunce žánrovo a tematicky nadväzuje na svoj, bez irónie, špičkový Krakatit z roku 1948. Od roku 48 však uplynul nejaký čas, zmenili sa žánrové postupy, zmenila sa filmová technika, na čo sa Vávrovi v Temném Slunci nepodarilo veľmi adekvátne zareagovať. Naivná forma však niekedy má svoje čaro.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022

Piatok, 26. 8.

Miloš Forman: Čo ta nezabije... (Miloš Forman: Co tě nezabije..., 2009, Česko, Miloslav Šmídmajer), ČT2, 17:45
Režisér Miloslav Šmídmajer sa vrátil k svojmu obľúbenému tvorcovi po 29 rokoch, pretože už o ňom nakrútil dielo Drž se toho snu v roku 1990. Za túto dobu sa ale vo Formanovom živote opäť veľa udialo, čo sa Šmídmajer snažil reflektovať v ďalšom dokumente.

Valkýra (Valkyrie, 2008, USA, Nemecko 20:15, Bryan Singer), Prima Cool, 20:15
Nie všetci Nemci v uniformách kopali počas druhej svetovej vojny za svojho paranoidného vodcu, ktorý ako vieme z Pádu tretej ríše, si myslel, že má okolo seba iba zradcov. No a Valkýra nám ukazuje, že niečo na tom bolo. Skupina vojakov pod vedením plukovníka Clausa von Stauffenberga sa rozhodla spáchať na Hitlera atentát. Výrobu filmu Bryana Singera s Tomom Cruiseom, Kennethom Branaghom a ďalšími hviezdami sprevádzali ťažké produkčné problémy, výsledok však nemohol dopadnúť lepšie.

Eric Clapton: život v dvanástich taktoch (Eric Clapton: Life in 12 Bars, 2017, Veľká Británia, Lili Fini Zanuck) 23:55, JOJ Cinema
Eric Clapton bol prelomový muzikant a skladateľ, ktorý posunul hranice belošského blues niekde veľmi blízko hraníc vzniku rocku a tvrdšej gitarovej hudby. Stopážou celkom výživný dokument režiséra Zanuckiho reflektuje najdôležitejšie momenty Claptonovej kariéry. Robí to však trochu (značne) povrchným spôsobom, pričom (bohužiaľ) nechýbajú ani populistické témy ako Claptonove lásky, frajerky a pod.. Ak chcete poznať Claptona ako muzikanta, tak sa veľa nedozviete. Ak chcete nazrieť Claptonovi do súkromia, tak sa asi trošku dozviete, ale nie zas veľa a len letmo. S takým Bob Dylan: No Direction Home od Scorseseho sa Zanuckiho film nedá ani porovnať.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022

Sobota, 27. 8.

Aquaman, Nova, 20:20 (2018, USA, James Wan), 20:20, Nova
Ďalší z uletených moderných komiksov, tento je od DC. Má celkom rozprávkový náboj miestami evokuje staršie veľké fantasy ako Pán prsteňov alebo dokonca Súboj titanov (1981). V hlavnej roli titulnej postavy obľúbený bodybuilder z Hry o tróny: Jason Momoa. Režisérom filmu je James Wan, veľmi populárny režisér moderných hororov. Nechýbajú ani šikovné narážky na mytológiu antickej Atlantídy, ktorá si však už dlho žije vlastným fikčným životom.

Zodiac (2007, USA, David Fincher), 21:50, Nova Cinema
Záhadný sériový vrah Zodiac múti fantazijné predstavy vystrašených i fascinovaných ľudí už veľmi dlho. Vraha zodpovedného za minimálne päť obetí nikdy nedolapili, i keď sa ho vypátrať snažilo niekoľko skupín. Jedno takéto pátranie zobrazuje aj tento známy krimi triler Davida Finchera. nesústredí sa ale len na policajných inšpektorov (Mark Ruffallo, Anthony Edwards) a oficiálne vyšetrovanie. Vlastné riešenie priniesol aj karikaturista Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), potrebné informácie zozbieral aj reportér Paul Avery (Robert Downey Jr.)

Hudba z Marsu (1955, Československo, Ján Kadár, Elmar Klos), 16:25, Prima
Kadár a Klos je dvojica najviac spätá s Oscarom ovenčeným filmom Obchod na korze. Ten však prišiel až vyše desať rokov po prvých filmoch dvojice režisérov – Kadár začínal ešte koncom štyridsiatych rokov veselohrou Katka, Klos natáčal krátkometrážne snímky už v priebehu 30. rokov. Hudba z Marsu je hudobná komédia, jedna z prvých spoluprác dvojice. Príbeh je o tom, čo sa stane, ak predseda závodnej rady nábytkárskej firmy vyhlási, že by jeho zamestnanci zvládli vytvoriť lepší orchester ako profesionálni muzikanti. Čiže krásny a smiešny komunistický anti-intelektualizmus v plnej paráde.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022

Nedeľa, 28.8.

Nezmieriteľní (Unforgiven, 1992, USA, Clint Eastwood), ČT2, 20:00
Jeden z najlepších westernov Clinta Eastwooda. Hrdinami jeho príbehu sú dvaja starnúci muži, ktorí už dávno nie sú vyhlásenými pištoľníkmi Divokého Západu. Jedného dňa je ale v blízkom meste zavraždená prostitútka. Po tom, čo sú muži za to zodpovední odsúdení len na zaplatenie pokuty, rozhodnú sa ostatné ženy zložiť na odmenu na ich likvidáciu. To má vykonať drsný mladík, ale aj dvaja starší muži, ktorí si tak môžu zaspomínať na staré časy.

Dannyho trinástka (Ocean´s Thirteen, 2007, USA, Steven Soderbergh) 22:40, Nova
Dannyho trinástka stojí kvalitatívne niekde medzi dokonalou prvou a neprehľadnou druhou časťou. Ďalšou hviezdou trilógie sa stáva Al Pacino ako majiteľ kasína Willy Bank, ktorého bude chcieť naša partička okradnúť. Zásadný obrat v celej sérii predstavuje spolčenie sa s Terrym Benedictom v podaní Andyho Garciu, ktorý bol protivníkom hlavných hrdinov v prvej časti. Vraciame sa po Európe v „dvanástke“ znova do Las Vegas a tým pádom sa vracia aj atmosféra prvého filmu.

Pražské orgie (2019, Česko, Slovensko, Irena Pavlásková), 22:15, ČT 2
Film Ireny Pavláskovej sa odohráva v 70. rokoch počas normalizačného procesu v Československu. Do Prahy prichádza Nathan Zuckerman, americký spisovateľ, aby odviezol z komunistickej zeme rukopis jednej knihy. To sa však nie celkom podarí a Zuckerman zostáva v Prahe na dlhšie než si pôvodne predstavoval. Zostáva medzi bohémskymi disidentmi v Prahe a stáva si pasívnym pozorovateľom ich aktivít...Nemôžem povedať, že by som túto adaptáciu románu Philipa Rotha nejako zvlášť odporúčal. Ale pričuchnúť si disidentskej atmosfére a jej myšlienkam, nemusí byť úplne na škodu.

TV tipy 23.8.- 28.8. 2022


autor Lukáš Šútor 23.8.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.