TV TIPY 2.8. - 7.8. 2022

TV TIPY 2.8. - 7.8. 2022

VOD recenzia



Utorok, 2. august

Diera v hlave (Slovensko, Česko, 2016, Robert Kirchhoff), Dvojka, 20.10
Diera v hlave je dlhometrážny dokumentárny film o rasovom prenasledovaní Rómov na Slovensku a v strednej Európe počas druhej svetovej vojny. Téma rasového prenasledovania a deportácií rómskeho obyvateľstva nebola v našej dokumentaristike doteraz spracovaná. Pritom pamätníci týchto udalostí tu už o niekoľko rokov nemusia byť. Film by mal obohatiť profil slovenskej dokumentaristiky a zároveň vytvoriť platformu k procesu vytvárania otvorenej a tolerantnej spoločnosti.

Korkoro (Francúzsko, 2009, Tony Gatlif), Dvojka, 21.40
V období 2. svetovej vojny kočuje po francúzskom vidieku rómska rodina s osirelým chlapcom Claudom, ktorého sa cestou ujala. Počas zastávky v mestečku sa dozvedia, že podľa nových zákonov je kočovanie zakázané. Starosta a učiteľka v miestnej škole sa im snažia pomôcť a zachrániť ich pred internáciou v tábore. Umožnia im usadiť sa v mestečku, napokon sú však sami uväznení. Túžba po slobode a zároveň všadeprítomné ohrozenie robia život Rómov v mestečku neznesiteľným. Jediné východisko vidia v tom, že sa opäť vydajú na cestu...

Samuraj (Le Samourai, Francúzsko, Taliansko, 1967, Jean-Pierre Melville), ČT2, 20:00
Jean-Pierre Melville a Alain Delon patria medzi legendárne tvorivé dvojice svetovej kinematografie. Delon sa stáva prototypom melvilleovského herca, v tomto prípade stvárňuje osamelého nájomného vraha Jefa. Jeho úlohou je zneškodniť vplyvného obchodníka. Všetko prebieha tak ako má, dokonca ho musí policajný vyšetrovateľ prepustiť, hoc ho sám považuje za podozrivého číslo jedna. Muž, ktorý si objednal obchodníkovu vraždu však spanikári a pokúsi sa Jefa zabiť.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


Streda, 3. august

Skaza krásou (Česko, 2016, Helena Třeštíková, Jakub Hejna), ČT art, 20.15
Príbeh o českej herečke Líde Baarovej je v istých momentoch tak neuveriteľný, že znie akoby bol len vyňatý z nejakého filmu. Napriek tomu je však reálny – medzinárodne slávna herečka medzivojnových rokov vynikala najmä svojou krásou. Aj preto sa jej podarilo rýchlo uspieť vo filmovom priemysle. Priniesla jej ale aj niečo iné – vzťah s ministrom propagandy nacistického Nemecka Josephom Goebbelsom. Ten ju prenasledoval až do konca jej života.

Ticho na mori (La Mer à l'aube, Francúszko, Nemecko, 2011, Volker Schlöndorff), Dvojka, 21.55
Režisér Plechového bubienku pokračuje v dokumentácii druhej svetovej vojny aj v novom tisícročí a ide mu to stále veľmi dobre. Ticho na mori nás zavádza do francúzskeho internačného tábora v roku 1941, kde väčšinu väznených tvoria politickí oponenti aj klasickí zločinci. Členovia komunistickej strany spáchajú atentát na nemeckého dôstojníka, čo má za následok vynesenia rozsudku smrti nad 150 francúzskymi väzňami. Ide o príbeh založený na skutočných udalostiach, vo Francúzsku veľmi známy ako symbol odporu voči okupantom.

Freaks (Kanada, 2018, Zach Lipovsky, Adam Stein), JOJ Cinema, 20:15
Indie komédia Freaks je príbehom malej Chloe, ktorá zo všetkého najviac túži vidieť svet. Má to však malý háčik – Chloe nikdy nevyšla zo svojho domu, kde žije spoločne so svojim otcom. Ten ju nadovšetko ľúbi, od detstva jej však vštepuje, že pre takých ako sú oni, nie je vo vonkajšom svete priestor. Chloe jedného dňa ale využije príležitosť a vydáva sa do sveta. Zisťuje, že otec mal v istom ohľade pravdu a prvýkrát si začne uvedomovať, že je skutočne iná než všetci ostatní.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


Štvrtok, 4. august

Podfu(c)k (Snatch, 2000, VB, USA, Guy Ritchie), Dajto, 22.40
Nielen chytrý distribučný preklad ironickej gangsterky Guya Ritchieho urobil zo snímky veľký kult. Neprehľadná, ale veľmi zábavná historka z britského podsvetia ponúka veľké množstvo svojráznych figúrok, ktoré hrajú s veľkou chuťou mnohé filmové hviezdy na čele s Bradom Pittom, Jasonom Stathamom alebo Beniciom Del Torom. V strede záujmu mafie stojí osemdesiatštyri karátový diamant, jeho krádež a snaha o prepravu do New Yorku. Zápletka však nie je v tomto prípade až tak dôležitá, ale konkrétne vtipné cool situácie.

Proxima (Francúzsko, Nemecko, 2019, Alice Winocour), ČT art, 23.15
Astronautka Sára je po úspešnej vedeckej kariére vybraná do vytúženej misie. Tá obnáša ročný pobyt na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Keď sa začne namáhavý fyzický aj psychický tréning, Sára si začína uvedomovať dosah, aký bude mať tento pobyt na jej rodinu – starších rodičov, no najmä na jej sedemročnú dcéru Stellu. Sára sa navyše musí vyrovnať s faktom, že je v tíme vedenom uznávaným astronautom jedinou ženou.

Mustangy (The Misfits, USA, 1961, John Huston), Dvojka, 21.35
Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


Piatok, 5. august

Krvavé pobrežie (Čch' pi, Čína, 2009, John Woo), Jednotka, 22:10
Tretie storočie nášho letopočtu, Čína, obdobie dynastie Han. Hoci Číne vládol jeden cisár, Han Xiandi, krajina bola rozdrobená na mnoho menších štátov, ktoré proti sebe bojovali. Na západe vládol ambiciózny Cao Cao, ktorý využíval cisára ako bábku, východ zasa ovládal cisárov strýko Liu Bei. Nevyhnutným stretom oboch znepriatelených strán sa stala bitka pri Červenom útese, najslávnejšia bitka čínskej histórie, ktorú detailne zobrazuje tento veľkolepý film.

Krycie meno Donnie Brasco (1997, USA, Mike Newell), FILM+, 22.00
Slávna gangsterka s Alom Pacinom a Johnnym Deppom v hlavných úlohách je ten typ filmu, aký si nikdy nenecháte utiecť pri príležitosti ho znova vidieť v televízii. Depp hrá agenta FBI Joea Pistoneho, ktorý má za úlohu sa infiltrovať do zločineckej organizácie v New Yorku. Mafia má svoje zvláštne, ale pevné pravidlá a agent si na ne bude musieť postupne zvyknúť, aby náhodou nebol odhalený. Okrem týchto dvoch hviezd nesmie v gangsterke chýbať samozrejme ani Michael Madsen, to dá rozum.

Motýlik (Papillon, USA, Srbsko, Malta, Čierna Hora, 2017, Michael Noer), Filmbox, 21.50
Nová adaptácia románu Henriho Charriéreho sa pochopiteľne nemôže porovnávať s úžasným filmom s Dustinom Hoffmanom a Steveom McQueenom a to už len vďaka tomu, že išlo o adaptáciu prvú a tá skrátka nemala žiadnu chybu. Príbeh dvoch väzňov žijúcich v neľudských podmienkach vo väznici na Diabolskom ostrove vo Francúzskej Guayane ťaží opäť z výkonov dvoch hlavných hrdinov. Casting nemá chybu, dvoch kamarátov v ťažkostiach si zahrali Charlie Hunman a Rami Malek.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


Sobota, 6. august

Mačka na rozpálenej horúcej streche (Cat on a Hot Tin Roof, USA, 1958, Richard Brooks), ČT art, 21.45
Slávna divadelná hra Tennesseeho Williamsa bola predlohou skvelej drámy Richarda Brooksa, ktorej dominujú herecké výkony jej hlavných predstaviteľov Elizabeth Taylor a Paula Newmana. Zahrali si manželov, ktorí majú ale vo vzťahu vážne problémy. Kým sa ale Meggie snaží nájsť riešenie na ich komplikovanú situáciu, Brick sa len utápa v svojich pocitoch. Aj keď bola snímka medzi divákmi mimoriadne úspešná, samotný Williams ju označil za "precenzúrovanú“ a divákom odporúčal ju ani nepozerať.

Metanol (2018, Česko, Tereza Kopáčová), Markíza, 23.25
Metanolová aféra patrila pred rokmi k najsledovanejším tragédiám našich západných susedov. Po požití alkoholu zomrelo 38 ľudí a ďalší si dodnes nesú trvalé zdravotné následky. Po stopách skutočných udalostí s s istou mierou fabulácie sa vydala režisérka Tereza Kopáčová s pomocou dvojice scenáristov. Dvojdielny televízny film patrí k tým dielam Českej televízie, ktoré predčia väčšinu tamojšej kino – produkcie. Film sa zameriava na skupinu podvodníkov aj na pátranie polície, v hlavnej úlohe sa predstavil Lukáš Vaculík.

Noc patrí nám (We Own The Night, 2007, USA, James Grey), JOJ Cinema, 22.50
Ruská mafia v New Yorku si začína vybavovať účty a polícia tak má plné ruky práce. Na zozname smrti sa ocitá aj zopár policajtov, medzi nimi aj otec a syn, ktorých sa bude snažiť ochrániť ich brat, majiteľ nočného klubu. V hlavných úlohách sa predstavili Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall a Eva Mendes. Drsný thriller zo starej školy, akých sa už dnes veľa netočí, respektíve v kinách na ne narážame stále menej a menej. Film zaujme aj vydarenou automobilovou naháňačkou.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


Nedeľa, 7. august

Hon (Jagten, Dánsko, Švédsko, 2012, Thomas Vintenberg), JOJ Cinema, 20.15
Zápletka drámy Hon nie je príliš nová, falošné obvinenie a znášanie jeho následkov sme tu mali viackrát, napríklad v Detskej hodinke Williama Wylera. Ale Thomas Vinterberg nakrútil Hon tak sugestívnym a dramatickým spôsobom, že vás nenechá vydýchnuť od začiatku do konca. 40- ročný Lukas si dáva po rozvode do poriadku život a všetko sa zdá byť ideálne. Jedného dňa ho však obviní malé dievča so obťažovania. Ako naloží s touto informáciou Lukasovo okolie a muž samotný?

Houdini (Kanada, USA, 2014, Uli Edel), ČT art, 20.15
Miniséria pochádza z dielne History Channel a snaží sa vyrozprávať príbeh vari najznámejšieho mága všetkých čias – maďarského rodáka Harryho Houdiniho. Stvárnený Adrienom Brodym je Houdini v snímke začínajúcim kúzelníkom, ktorý sa pomocou stále odvážnejších a dovtedy nepredstaviteľných trikov vyšplhá až k celosvetovej sláve. Titul bol nakrútený takmer celý v Budapešti, ako predloha mu slúžila kniha Bernarda C. Meyera Houdini: Mind in Chains: A Psychoanalytic Portrait

Batman začína (Batman Begins, Christopher Nolan, 2005, USA/VB), Nova CINEMA, 20.00
Tim Burton ani Joel Schumacher to na trilógiu nedosiahli. V prvom prípade by to aj šlo, v tom druhom ale Schumacher vymenil herca v hlavnej úlohe a značku Batman doslova zabil na niekoľko rokov. Anglický režisér Christopher Nolan uchopil látku po svojom, menej goticky ako Burton a bez gýčovej Schumacherovej pompéznosti a sústredil sa na psychológiu hlavnej postavy. Gotham je na nerozoznanie od súčasných amerických megapolisov a v spojitosti s realistickým scenárom ako z gangsterky nám ponúkol súčasnému svetu najviac sa blížiacu adaptáciu komiksovej predlohy s hrdinom so špicatými čiernymi ušami.

TV tipy 2.8. - 7.8. 2022


autor Tatiana Rusnáková 2.8.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.