TV TIPY 30.5. - 5.6. 2022

TV TIPY 30.5. - 5.6. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 30. máj

Ľalie poľné (Československo, 1972, Elo Havetta), CSFilm, 22.25
Druhý celovečerný, a zároveň bohužiaľ aj posledný film nesmierne talentovaného režiséra Ela Havettu. Hlavnými hrdinami sú vojaci, ktorí prichádzajú domov na slovenskú dedinu tesne po skončení prvej svetovej vojny. Ich život ale medzičasom akosi stratil zmysel a po konci bojov budú musieť opätovne nájsť svoje miesto vo svete bez vojny. Určite ide o diváckejší film, než Havettova experimentálna prvotina Slávnosť v botanickej záhrade.

Záhrada (Slovensko, Česko, Francúzsko, 1995, Martin Šulík), ČT art, 21.50
Najoceňovanejší slovenský film 90. rokov od najoceňovanejšieho slovenského režiséra. Tretí celovečerný film Martina Šulíka patrí k najlepším v slovenskej kinematografii. Jakub je tridsiatnik, ktorý žije s otcom v jednom byte, má pomer s vydatou ženou a nenachádza sa vo svojej práci. Rozhodne sa zmeniť svoj život od základov a odchádza na vidiek, do opusteného domu po svojom dedovi. Užíva si jednoduchý život a radosť mu robia tie najobyčajnejšie veci. V hlavnej úlohe Jakuba sa predstaví Roman Luknár, v role jeho otca je rozhodne nezabudnuteľný Marián Labuda.

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), Dvojka, 22.05
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj najaktuálnejší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Utorok, 31. máj

Slnko darebákov (Le Soleil des voyous, Francúzsko, Taliansko, 1967, Jean Delannoy), ČT2, 20.00
Poctivá francúzska kriminálka nikdy nenudí a rozhodne nie takejto kvality. Jean Delannoy prináša príbeh Denisa, starého gangstra, ktorý býval kedysi búrlivákom, dnes je však z neho už usadlý muž. K starému spôsobu života by sa možno aj chcel vrátiť, ale nemá ako. Jedného dňa ho však o pomoc požiada mladý kriminálnik, ktorý chce obísť svojho šéfa a na vlastnú päsť ukradnúť veľkú sumu peňazí. Tie ale patria americkým vojakom, preto je nutné pripraviť nepriestrelný plán. Denis zoskupí tých najlepších vo svojom povolaní a vedie celú akciu – je opäť vo svojom živle. Postavu Denisa stvárňuje legendárny Jean Gabin.

Dôverný nepriateľ (Slovensko, Česko, 2018, Karel Janák), ČT1, 20.10
Zaujímavý pokus o žánrový film v rámci thrilleru je v česko-slovenských vodách stále odvážny počin. Karel Janák stojí za filmami ako "LOVEnie", "Cuky a Luky film", "Rafťáci" a "Snowboarďáci". V tejto snímke rozpráva príbeh programátora obrovskej firmy, ktorý pracuje na výrobe inteligentného domu. Po sfinalizovaní svojho vynálezu sa do jedného takéhoto objektu nasťahuje aj so svojou manželkou, sochárkou Zuzanou. Všetko však nejde tak, akoby si mladý programátor Andrej želal.

Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (Halloween, USA, 1978, John Carpenter), Filmbox, 00.00
Počiatok legendárnej série, ktorá trvá dodnes bol jedným z komerčne najúspešnejších filmov 70. rokov. Práve Halloween Johna Carpentra bol prvým titulom v novom žánri slasher hororov, ktoré sa stali snáď najvyužívanejším podžánrom na dlhé roky potom. Príbeh opatrovateľky Laurie, ktorej sa nejaký čas zdá, že ju niekto sleduje. Pocit vyvrcholí v Halloweensky večer, kedy stráži malého chlapca Tommyho. Po krku jej ide Michael Myers, muž, ktorý pred 15 rokmi zabil svoju sestru a teraz utiekol z psychiatrie, aby sa pomstil.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Streda, 1. jún

Pán a pani Smithovci (Mr. & Mrs. Smith, USA, 2005, Doug Liman), Film+, 18.30
Krátko pred premiérou tejto akčnej snímky sa verejnosť dozvedela o senzácii v podobe vzťahu medzi jej dvoma hlavnými predstaviteľmi – Bradom Pittom a Angelinou Jolie. Lepšiu reklamu si zrejme tvorcovia nevedeli ani predstaviť. Príbeh rozpráva o manželoch, ktorí sú na prvý pohľad klasickým, nadľudsky dobre vyzerajúcim párom. V skutočnosti sú ale tajní agenti pracujúci pre konkurenčné agentúry. Nanešťastie majú obaja tú istú misiu – zneškodniť toho druhého.

Jim Marshall, fotograf hudobných hviezd (Show Met he Picture: The Story of Jim Marshall, Veľká Británia, 2019, Alfred George Bailey), ČT art, 23.25
Imidž rockovej hviezdy si nevytvárajú len svojim vzhľadom alebo svojou tvorbou, veľkou súčasťou je aj to, ako sa prezentujú svojmu obecenstvu. Je veľmi pravdepodobné, že fotky Jima Marshalla ste videli už milionkrát – venoval sa totiž výlučne foteniu najväčších hviezd 60. a 70. rokov. Spoluvytváral tak obraz hviezd ako Johnny Cash, Jimiho Hendrixa či členov skupiny Beatles. Dokument ale obracia pozornosť na samotného fotografa – kým vlastne bol Marshall, pohybujúci sa v najžiadanejších kruhoch tej doby?

Klec (Česko, 2019, Jiří Strach), Jednotka, 22.15
Česká dráma s prvkami psychologického thrilleru nás vezme do sveta osamelej vdovy Květy, kedysi manželky významného muža s dobrým postavením. Dnes žije v malom byte na kraji Prahy a jej jedinými kontaktmi sú poštárka a mladý kňaz, ktorý ale taktiež z mesta odchádza. Nový kňaz o jej pomoc nestojí, čo Květu poriadne trápi. Do jej života však náhle vstúpi mladý muž. Tvrdí, že je jej príbuzným, preto neváha a pozve ho k sebe. Keď sa za ním však zavrú dvere, pani Květa zisťuje, že niečo nie je v poriadku.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Štvrtok, 2. jún

Ecce Homo Homolka (Československo, 1969, Jaroslav Papoušek), Dvojka, 22.55
Jaroslav Papoušek vo svojej satirickej observácii typickej českej rodinky úspešne kombinuje prvky typickej ľudovej zábavy a českej novej vlny. Výsledkom je jedna z najobľúbenejších českých komédií všetkých čias, taktiež s podarenými dvoma pokračovaniami. Extrémne chudý František Husák tu hrá manžela trochu lepšie stavanej Heleny Růžičkovej a vytvorili tak dokonalý pár. Za nimi ale nezaostávajú ani rodičia v podaní Josefa Šebánka a Marie Motlovej

Ctihodný občan (Law Abiding Citizen, USA, 2009, F. Gary Grey), Prima MAX, 22.00
Politicky nekorektný akčný triler nám predstavuje postavu muža, ktorý stratil rodinu a potom, čo sú jej vrahovia prepustení na slobodu, vezme spravodlivosť do vlastných rúk. F. Gary Gray nám však túto cestu za pomstou nepredvádza ako jednoduchý proces, ale ako čin, ktorý svojho konateľa radikálne mení a my ho začneme vnímať ako značne ambivalentnú postavu. Do hlavnej úlohy nemohol byť obsadený snáď nik iný, ako Gerald Butler, v úlohe právnika sa predstavil Jamie Foxx.

Odplata (Payback, USA, 1999, Brian Helgeland), Dajto, 23.05
Druhá adaptácia románu Donalda Westlakea dopadla snáď ešte lepšie, ak v prvom prípade. Film Point Blank Johna Boormana sa stala klasikou, ale dnes už môžeme povedať, že je ňou aj Odplata Briana Helgelanda. Mel Gibson v hlavnej úlohe charizmatického zlodeja Portera stojí po zrade proti bývalým vlastným parťákom, skorumpovaným policajtom a háveďou z ulice. Navyše sa bude mstiť aj za smrť bývalej priateľky. Krásne femme fatalle, ale aj obete si zahrali Maria Bello, Kara Deborah Unger a Lucy Liu.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Piatok, 3. jún

Mesiac Jupitera (Jupiter holdja, Maďarsko, Nemecko, 2017, Kornel Mundruczó), ČT art, 23.35
Kornel Mundruczó je dnes už celosvetovo známym maďarským režisérom, ktorého filmy premiérujú svetové festivaly. V roku 2017 zareagoval na vtedy aktuálnu tému utečenectva sci-fi príbehom. Hlavným hrdinom jeho snímky je Aryan, Sýrčan, ktorému sa podarí prejsť cez maďarské hranice spoločne s otcom. Krátko po prechode je však Aryan postrelený. Ocitá sa v utečeneckom tábore, zisťuje však, že zrazu vie niečo, čo pred postrelením nevedel – vie levitovať. Jeho novo nadobudnutá schopnosť však neostane bez povšimnutia a v jeho okolí sa objavuje čoraz viac nebezpečných ľudí. Pozoruhodná je na snímke najmä kameramanská praca Marcella Réva.

Telefónna búdka (Telephone Booth, 2002, USA, Jole Schumacher), Plus, 23.35
Scenár Telefónnej búdky podľa istých informácií mal už kedysi nakrútiť Alfred Hitchcock, Joel Schumacher sa ale tejto úlohy vôbec nezľakol a ťažko si predstaviť, že by mohol byť tento scenár nakrútený ešte lepšie. V hlavnej úlohe arogantného manažéra Stuarta Sheparda sa predstavil charizmatický Colin Farrell. Ten zdvihne „náhodný“ telefónny hovor v búdke, z ktorej pravidelne telefonuje a jeho život sa otočí hore nohami. Postupne zisťujeme podrobnosti z jeho súkromného aj pracovného života a motivácie telefonistu.

Godzilla (USA, Japonsko, 1998, Roland Emmerich), Dajto, 20.30
Godzilla je kultové filmové monštrum, prvýkrát sa na plátne objavilo už v roku 1954. Svoje miesto si však nachádza aj v súčasnosti, veď najaktuálnejší film z tohto fiktívneho sveta pochádza z roku 2018. Ešte dvadsať rokov predtým však na komerčnom vrchole svojej kariére nakrútil svoj príbeh o Godzille aj Roland Emmerich. Kritici síce neboli nadšení, diváci však boli maximálne spokojní – titul sa stal tretím najúspešnejším v roku 1998, hneď za Armageddonom a Zachráňte vojaka Ryana.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Sobota, 4. jún

Polnočný kovboj (Midnight Cowboy, USA, 1969, John Schlesinger), Dvojka, 22.45
Medzi najlepšie americké filmy histórie patrí bezpochyby aj Polnočný kovboj britského režiséra Johna Schlesingera. Príbeh mladého naivného Joea Bucka (Jon Voight), ktorý prichádza do New Yorku s vidinou zbohatnutia vďaka práci gigola a jeho nového kamaráta s tvárou Dustina Hoffmana je predzvesťou Nového Hollywoodu a zároveň v ňom môžeme badať styčné prvky so súčasnou vlnou sociálnej drámy. Scenár Walda Salta sa snaží predovšetkým demýtizovať klasický americký sen.

Batman začína (Batman Begins, USA, Veľká Británia, 2005, Christopher Nolan), Dajto, 20.30
Tim Burton ani Joel Schumacher to na trilógiu nedosiahli. V prvom prípade by to aj šlo, v tom druhom ale Schumacher vymenil herca v hlavnej úlohe a značku Batman doslova zabil na niekoľko rokov. Anglický režisér Christopher Nolan uchopil látku po svojom, menej goticky ako Burton a bez gýčovej Schumacherovej pompéznosti a sústredil sa na psychológiu hlavnej postavy. Gotham je na nerozoznanie od súčasných amerických megapolisov a v spojitosti s realistickým scenárom ako z gangsterky nám ponúkol súčasnému svetu najviac sa blížiacu adaptáciu komiksovej predlohy s hrdinom so špicatými čiernymi ušami.

Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli mačor, Juhoslávia, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Grécko, 1998, Emir Kusturica), AMC, 19.55
Kusturica bol v tomto roku už etablovaným európskym režisérom – na konte mal niekoľko úspechov, vrátane Zlatej Palmy z Cannes za "Underground". Svoj typický štýl predvádza aj v tejto snímke – príbeh sa odohráva za rytmov svižnej balkánskej hudby, rozprávaný je cez množstvo rozmanitých postáv. To, čo sa začína ako stretnutie dvoch priateľov po dlhých rokoch, končí ako séria šialených udalostí – mimo iné nepodarená lúpež vlaku alebo dohodnutý sobáš.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


Nedeľa, 5. jún

Okno do dvora (Rear Window, USA, 1954, Alfred Hitchcock), Dvojka, 22.30
Zlatý fond zlatého fondu – to je thriller majstra napätia Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, v ktorom sa miešajú tie najlepšie ingrediencie – perfektný príbeh, Jimmy Stewart vo vrcholnej forme, Grace Kelly ako milujúca pomocníčka a jeden zdanlivo dobre pripravený zločin. To by si ale profesionálny fotograf nesmel krátiť čas pozeraním z okna – do bytov obyvateľov protiľahlej budovy.

Otec v sukni (Mrs. Doubtfire, USA, 1993, Chris Columbus), Markíza, 13.50
Rozvod môže byť pre deti veľmi náročný. Odlúčenie však môže zle znášať aj jeden z bývalých manželov. Keď sa rozvedú Daniel a Miranda, Daniel si nechce nechať rodinu len tak vziať. Navyše spolu majú tri deti, ktoré sú na otca naviazané. Po rozvode preto Daniel, v podaní Robina Williamsa vymyslí geniálny plán, ako pomôcť Mirande, a byť pritom nablízku svojim deťom – jednoducho sa stane ich pestúnkou, starou pani Doubtfireovou. Aj najlepší plán má však svoje trhliny, ktoré sa skôr či neskôr dostanú na povrch.

Základný inštinkt (Basic Instinct, USA, Francúzsko, 1992, Paul Verhoeven), Doma, 22.20
Kultový erotický thriller Paula Verhoevena mal premiéru pred tridsiatimi rokmi, no záujem (najmä jedna konkrétna scéna) vzbudzuje záujem dodnes. Sharon Stone stvárňuje úspešnú autorku kriminálnych románov Catherine, ktorá je jednou z hlavných podozrivých z vraždy známeho rockového speváka. Ten zomrel priamo pri milostnom akte, kedy ho obeť ubodala sekáčikom na ľad. Zvláštne ale je, že takýto priebeh mal aj jeden z Catherininých príbehov. Vyšetrovaním je poverený detektív Curran, ten ale nedokáže odolať zvodom krásnej spisovateľky. Ocitá sa tak v nebezpečenstve.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2022


autor Tatiana Rusnáková 30.5.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.