TV TIPY 3.5. - 8.5. 2022

TV TIPY 3.5. - 8.5. 2022

VOD recenzia




Utorok, 3. máj

Jednotka intenzívneho života (Česko, 2021, Adela Komrzý), ČT2, 21.40
Novinku, ktorá sa ešte stále premieta v kinách prináša v exkluzívnej premiére Česká televízia. Jednotka intenzívneho života je názov dokumentu režisérky Adely Komrzý. Tá v priebehu troch rokoch sleduje paliatívne oddelenie pražskej nemocnice, ale aj jej lekárov Ondřeja a Kateřiny. Oddelenie sa stará o ľudí, ktorí sú nevyliečiteľne chorí a čakajú na smrť. Práve tu je namiesto najnovších technológii potrebná ľudskosť a osobný prístup lekárov. Režisérka otvára náročnú tému smrti a zreálňuje niečo, na čo väčšina ľudí odmieta myslieť.

Druhá šanca (Cinderella Man, USA, 2005, Ron Howard), Prima MAX, 20.00
Ron Howard nie je čo sa týka životopisných drám žiaden amatér, dokazuje to aj v športovej snímke Druhá šanca, do ktorej obsadil Russella Crowea a Renée Zelwegger. Crowe stvárňuje Jamesa Braddocka, jedného z najpopulárnejších amerických športovcov 30. rokov. Ako amatérsky boxer smeruje do ringu, aby pomohol v ťažkých časoch svojej rodine. Neskôr sa ale dostáva na profesionálnu úroveň a napriek podceňovaniu zvláda čoraz ťažších súperov.

Želary (Česko, Slovensko, Rakúsko, 2003, Ondřej Trojan), ČT1, 20.10
Česi mohli po necelých desiatich rokoch opäť získať Oscara za najlepší zahraničný film, ale tentokrát také šťastie nemali. Želary Ondřeja Trojana patrí medzi najpozoruhodnejšie diela českej porevolučnej kinematografie. Prináša pomalý, komorný príbeh z druhej svetovej vojny z prostredia krásnej prírody, aby nakoniec diváka vo finále emocionálne rozobral. Ide o príbeh nedoštudovanej študentky medicíny Elišky a cudzinca menom Jozo, ktorému zachráni život a postupne sa začnú zbližovať, aj keď nepoznajú jazyk toho druhého.

Streda, 4. máj

13 hodín: Tajní vojaci v Bengázi (13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi, Malta, Maroko, USA, 2016, Michael Bay), Prima MAX, 22.10
Zrejme najambicióznejší projekt Michaela Baya sa tak trochu stratil medzi ďalšími dvoma Transformermi, ukazuje však trochu inú tvár tohto čisto mainstreamového režiséra veľkých blockbusterov. Niekoľko amerických vojakov je nasadených na ochranu amerického veľvyslanectva a lýbijskom meste Bengházi, pretože jej hrozí atak teroristickej skupiny. Bay nakrútil napínavý a svojim režijným štýlom obohatený vojnový film, kde sa zameral na autenticitu akčných pasáží.

Mauritánec (The Mauritanian, Veľká Británia, USA, 2021, Kevin Macdonald), JOJ Cinema, 22.10
Podľa skutočného príbehu nakrútil drámu Mauritánec Kevin Macdonald. Jeho hrdinom je Mohamedou Ould Slahi, ktorého roky držali v obávanej Guantanámskej väznici bez toho, aby voči nemu vzniesla americká obžaloba akékoľvek obvinenia. S týmto prípadom chce Slahimu pomôcť právnička Nancy Hollander .Vehementne proti je však vojenský prokurátor, ktorý je mimoriadne silným súperom. V hlavnej úlohe dokázal aj herecké esá ako Jodie Foster či Benedict Cumberbatch prevalcovať Tahar Rahim.

Žena v klietke (Kvinden i buret, Dánsko, Nemecko, Nórsko, Švédsko, 2013, Mikkel Nørgaard), Plus, 20.30
Prvý sfilmovaný prípad oddelenia Q a jeho dvoch hlavných vyšetrovateľov komisára Carla Mørcka a jeho parťáka Assada, ktorý je arabského pôvodu. Budú vyšetrovať starý prípad zmiznutej političky Merete Lynggaardovej a popri mozgu budú musieť použiť aj päste. Nikolaj Lie Kaas a Fares Fares sa po celý čas tvária tak ultra drsne, že by im mohli závidieť aj Colin Farrell a Jamie Fox z Miami Vice. Pokiaľ máte radi temnú severskú atmosféru, Žena v klietke vás nesklame.



Štvrtok, 5. máj

Kristove roky (Československo, 1967, Juraj Jakubisko), Dvojka, 22.50
Tragikomická výpoveď o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si po tridsiatke so skrývanou bezradnosťou uvedomuje bezcieľnosť svojho doterajšieho života bez záväzkov a povinností. Vo vzťahu k blízkym ľuďom márne hľadá pevné ukotvenie, aby nakoniec dospel k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie...

Ostře sledované vlaky (Československo, 1966, Jiří Menzel), ČT art, 20.15
Zlaté šesťdesiate na našom území priniesli aj dva oscarové úspechy, popri Obchodu na korze sa stala najlepším neanglicky hovoriacim filmom aj Menzelova adaptácia románu Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky. Mladík Miloš Hrma si užíva svoju mladosť ako zamestnanec na železničnej stanici počas druhej svetovej vojny, vrátane lásky.

Unesené (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), Plus, 22.30
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.



Piatok, 6. máj

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips, USA, 2013, Paul Greengrass), Dajto, 00.10
Jeden z najlepších výkonov svojej kariéry predviedol Tom Hanks v dráme nakrútenej na motívy skutočných udalostí Kapitán Phillips. Ide o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa odohrali v roku 2009 pri africkom pobreží. Richard Phillips bol kapitánom lode Alabama a tá sa stala terčom somálskych pirátov. Prepadnutie však nešlo ani zďaleka tak ľahko, ako si piráti naplánovali a posádka začala klásť odpor. Režisér Paul Greengrass ostal verný svojmu realistickému štýlu a aj v tomto prípade pripravil nervy drásajúci zážitok.

Zachráňte vojaka Ryana (Saving Private Ryan, USA, 1998, Steven Spielberg), Jednotka, 22.05
Slávny vojnový film Stevena Spielberga sa preslávil najmä úvodnou dychberúcou sekvenciou vylodenia spojencov v Normandii. Ale ani po jej skončení rozhodne netreba prepínať, film je napínavý po celú svoju stopáž. Bude sa totiž hľadať vojak Ryan, posledný to žijúci syn istej americkej matky, ktorá vo vojne prišla o všetkých ostatných potomkov. Pôjde samozrejme o hľadanie ihly v kope sena. Film je preplnený veľkými hviezdami, v hlavnej úlohe sa predstavil Tom Hanks, Ryana si zahral Matt Damon.

Piano (The Piano, Austrália, Nový Zéland, Francúzsko, 1993, Jane Campion), ČT2, 21.55
Dramatický príbeh lásky, ktorá sa odohráva v novozélandskej drsnej krajine. Do krajiny prichádza nemá žena (Holly Hunter) s dcérou (Anna Paquin) a vezie si so sebou aj milovaný klavír. S manželom, za ktorým na ostrov prišla sa nezhodne, zamiluje sa však do muža, ktorý od jej manžela odkúpil klavír. Jane Campion získala za tento film Zlatú palmu na Festivale v Cannes aj Oscara za pôvodný scenár. Oscara za hlavné ženské herecké úlohy si zobrali predstaviteľky matky a dcéry.

Sobota, 7. máj

Sofiina voľba (Sophie's Choice, USA, Veľká Británia, 1982, Alan J. Pakula), Dvojka, 22.50
Najzaujímavejším faktom spojeným s týmto filmom je pravdepodobne to, že v užšom výbere na rolu Sophie figurovala aj Magda Vašáryová, nakoniec sa však tvorcovia rozhodli pre stávku na istotu v podobe Meryl Streep, ktorá si za svoj výkon odniesla aj Oscara. Sophia je poľská imigrantka žijúca v USA s priateľom Nathanom. Do ich domu sa nasťahuje aj mladý spisovateľ Stingo, ktorý sa postupom času dozvedá viac o Sophiinej minulosti, vrátane hrôz, ktoré zažila v koncentračnom tábore.

Čas žiť, čas umierať (A Time to Love and a Time to Die, USA, 1958, Douglas Sirk), ČT art, 21.35
Za čias klasického Hollywoodu bolo meno režiséra Douglasa Sirka späté so žánrom melodrámy. Tu by sme mohli zaradiť aj jeho adaptáciu knihy Ericha Mariu Remarquea Čas žiť a čas umierať. Romanca je v príbehu zasadená do čias vojny – nemecký vojak sa na krátku dobu vracia z východného frontu do svojej rodnej dediny. Pohľad na ruiny a zdevastované životy ho však privádza do zúfalstva. Náhodou však v uliciach stretáva svoju bývalú spolužiačku Alžbetu. Začnú sa schádzať, no na vojnu sa nedá len tak zabudnúť.

Lásky čas (About Time, Veľká Británia, 2013, Richard Curtis), Prima MAX, 14.55
Tim je normálny chlapec, aj keď jeho rodina má svoje momenty. Jedného dňa mu však otec povie prekvapujúcu novinu – všetci muži rodu vedia cestovať v čase. Meniť však môže len svoj život a to, čo prežil. Tento dar využije k tomu, aby si konečne našiel priateľku. Jeho vyvolenou sa stane Mary. Ich vzťah je na prvý pohľad dokonalý, keďže Tim má možnosť vymazať všetko zlé. Pochopí však, že aj zlé ma svoje opodstatnenie, zahrávať sa s minulosťou môže výrazne ovplyvniť budúcnosť.

Nedeľa, 8. máj

Králiček Jojo (Jojo Rabbit, USA, Nový Zéland, Česko, 2019, Taika Waititi), Prima MAX, 20.00
Malý chlapec Jojo nechce byť v dospelosti ničím iným, než nacistom Treba dodať, že vyrastá v predvojnovom Nemecku. Malý Jojo je natoľko presvedčený, že sa mu zjavuje aj sám Adolf Hitler. Jojova mama však v dome ukrýva židovské dievča a Jojo zrazu nevie, na ktorú stranu sa má pridať a komu vlastne veriť.

Krajina ve stínu (Česko, 2020, Bohdan Sláma), ČT1, 21.05
História strednej Európy bola v minulom storočí poznamenaná viacerými konfliktmi a z toho prameniacimi geopolitickými krízami. Príbeh Krajiny ve stínu sa zameriava na obyvateľov malej českej dedinky pri rakúskych hraniciach, ktorí si až do druhej svetovej vojny žili svoj život v relatívnom mieri a pokoji. Vedľa seba žili Rakúšania, Nemci aj Česi. Vojna však rozhodne, že identita obyvateľov by mala byť nadovšetko – aj nad dobré susedské, či dokonca rodinné vzťahy. Zrazu sa treba zaradiť do komunity, to ale so sebou prináša aj povinnosť opovrhovať tými, ktorí sú iní. Hoci len na papieri.

Obchod na korze (Československo, 1965, Ján Kadár, Elmar Klos), Jednotka, 15.30
Dej filmu sa odohráva počas druhej svetovej vojny v malomeste Slovenského štátu. Stolár Tóno Brtko, poctivý a slušný človek, prijme pod nátlakom svojej ženy a vysokopostaveného švagra arizačný dekrét na obchod staručkej pani Lautmanovej. Aj keď je obchod nevýnosný, Brtko v ňom zotrváva a predstiera, že arizuje. Stará pani sa o Tóna stará ako o syna a on jej pomáha ako môže. Príde však deň, keď všetci Židia z mestečka obdržia predvolanie k transportu. Všetci okrem pani Lautmanovej...


autor Tatiana Rusnáková 4.5.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.