TV TIPY 18.4. - 24.4. 2022

TV TIPY 18.4. - 24.4. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 18. apríl

Birdman (USA, 2014, Alejandro Gonzáles Iñarritu), Dvojka, 22.00
Herec Riggan Thomson sa v minulosti preslávil úlohou vtáčieho super hrdinu Birdmana, túži však po tom, aby bol uznávaný ako skutočný umelec. K tomu mu má dopomôcť jeho divadelný debut na Broadwayi, kde sa chce predstaviť ako režisér a zároveň herec, oživiť tak svoju upadajúcu kariéru a ukázať, že je viac ako len Birdman. Situácia sa však skomplikuje, keď sa jeden z hercov náhle zraní a je potrebné za neho rýchlo zohnať náhradu...

Služobníci (Slovensko, Česko, Rumunsko, Írsko, 2020, Ivan Ostrochovský), ČT art, 21.35
Služobníci sú príbehom dvadsaťročného mladého muža Michala, ktorý sa v roku 1980 rozhodne prihlásiť na rímskokatolícku bohosloveckú fakultu, aby tak unikol morálnej devastácii spoločnosti spôsobenej normalizáciou. Po prvom očarení pomaly začína zisťovať, že deštrukcia spôsobená režimom vstúpila už aj na pôdu fakulty. Michal tak musí bojovať s normalizáciou aj v radoch cirkvi, musí sa odznova naučiť rozpoznávať dobro od zla a odolávať pokušeniu svojho horšieho ja.

Mária Magdaléna (Mary Magdalene, Veľká Británia, USA, Austrália, 2018, Garth Davis), ČT2, 21.50
Mária Magdaléna patrí medzi kontroverznejšie postavy Nového zákona, najmä pre konšpirácie okolo skutočnej podstaty jej vzťahu s Ježišom. Režisér Garth Davis sa rozhodol vytvoriť jej portrét, v ktorom ju bude skúmať ako úplne obyčajnú ženu – teda so všetkými jej chybami či túžbami. Snímka vyniká najmä mimoriadne kvalitným hereckým obsadením a skvelou výpravou.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Utorok, 19. apríl

Umučenie Krista (The Passion of the Christ, USA, 2004, Mel Gibson), AMC, 23.35
Keď sa v kinách objavilo Umučenie Krista, Mel Gibson bol už niečo vyše dekádu jedným z najúspešnejších hercov, ale aj oscarovým režisérom. To, čo ale kontroverzná snímka spôsobila v kinách zrejme nikto neočakával. Film bol kvôli explicitnému zobrazeniu násilia považovaný za príliš aj na skúsenejšieho filmového diváka a noviny plnili informácie o tom, kto počas premietania odpadol a koľkí ľudia nezvládli ani dopozerať.

Baba z ľadu (Česko, Slovensko, Franúczsko, 2017, Bohdan Sláma), ČT1, 20.10
Jednu zo životných úloh pripravil pre slovenskú herečku Zuzanu Kronerovú renomovaný český režisér Bohdan Sláma (Štěstí, Divoké včely). Tá si zahrala starnúcu vdovu, ktorá sa rozhodla aj v momente, kedy sa zdá, že sa so životom nedá nič urobiť, vzoprieť osudu. Začne konečne myslieť aj na seba a nielen na svoje deti a vnúčatá. Začne sa stretávať s partiou otužilcov a tomuto v podstate extrémnemu športu podľahne, ako aj jednému z členov komunity v podaní Pavla Nového.

Neznesiteľná krutosť (Intolerable Cruelty, USA, 2003, Joel Coen, Ethan Coen), Prima MAX, 17.55
Keď sa úspešný rozvodový právnik Massey stretne s manželkou svojho klienta, ešte poriadne nevie, čo ho čaká. Krásna Marilyn sa snaží získať finančnú nezávislosť, čomu sa snaží zabrániť práve Massey. Nakoniec sa mu podarí proces vyhrať a ochrániť peniaze svojho klienta. Marilyn však Masseyho vťahuje do nebezpečnejšej hry než si dokáže predstaviť. V hlavnej úlohách komédie bratov Coenovcov sa predstavia George Clooney a Catherine Zeta-Jones.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Streda, 20. apríl

The Post: Aféra v Pentagone (The Post, USA, Veľká Británia, 2017, Steven Spielberg), Prima MAX, 20.00
Spielberg sa vo svojej bohatej kinematografii niekedy vracia aj k významným miľníkom americkej histórie. Takým bola nepochybne aj vojna vo Vietname, Spielberg ju však poníma z úplne inej perspektívy – len ako okrajovú záležitosť, na ktorej pozadí môže vystavať napínavú novinársku drámu podľa skutočnej udalosti. V nej sa stretnú ikony amerického herectva Meryl Streep a Tom Hanks. Očakávať nemusíte nič menej než poctivú filmárčinu.

Po čom ženy túžia (What Women Want, USA, 2000, Nancy Meyers), Film+, 18.20
Známa scenáristka a režisérka Nancy Meyers stojí v pozadí tohto príbehu o reklamnom agentovi Nickovi, ktorému sa darí v práci, ale aj v súkromí – dostane každú ženu, stačí si vybrať. Nick však dostane novú nadriadenú – ambicióznu Darcy. Rozhodne sa vysloviť želanie – počuť, čo si ženy myslia. Náhodou sa mu to splní, čo však zo začiatku vyzerá ako splnený sen sa veľmi rýchlo stáva nočnou morou.

3:10 vlak do Yumy (3:10 to Yuma, USA, 2007, James Mangold), AMC, 20.05
To, že western nie je až tak mŕtvy žáner, ako sa nám snažia nahovoriť dlhé desaťročia novinári, sa pred vyše dekádou snažil vyvrátiť James Mangold spoločne s Russellom Croweom a Christianom Baleom v hlavných úlohách 3:10 vlak do Yumy. Námet však nie je originálny, ide o remake klasiky s Johnom Wayneom v hlavnej úlohe z roku 1957. Ako názov napovedá, hrať tu bude významnú úlohu obľúbený motív deadline-u a záchrany v poslednej chvíli...a samozrejme vlak. Záver rozhodne prekvapí.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Štvrtok, 21. apríl

Chappie (Južná Afrika, USA, 2015, Neil Blomkamp), Dajto, 23.10
Sci-fi snímku natočil Neill Blomkamp, juhoafrický režisér úspešných žánroviek District 9 či Elysium. Aj tento titul zarezonoval v kinách, aj v recenziách filmových portálov. Hlavným hrdinom je humanoidný robot, ktorý v blízkej budúcnosti predstavuje vrchol ľuďmi riadenej evolúcie. Chappie je na rozdiel od ostatných robotov až príliš ľudský, má schopnosť samostatného myslenia, dokonca cítenia, vystavuje sa tak obrovskému nebezpečenstvu. Netrvá dlho, a Chappie musí bojovať o prežitie.

Svadba môjho najlepšieho priateľa (My Best Friend's Wedding, USA, 1997, P.J. Hogan), AMC, 18.50
Julia Roberts je synonymom romantických komédií 90. rokov, jedným z dôvodov je aj táto snímka. Zahrala si v nej Julianne, ktorá sa po rozchode s Michaelom ocitne v pozícii jeho najlepšej priateľky. Sľúbila mu, že ak sa do 28 ani jeden z nich nevydá, zoberú sa. Krátko pred jej narodeninami sa však Michael Julianne ozve. Na jej veľké prekvapenie ju pozýva na svadbu. Lenže nevestou nie je Julianne, ale krásna, dlhonohá blondína. Julianne je správami šokvaná, no je odhodlaná Michaelovi sa so svojimi pocitmi zveriť.

Pomocník (Československo, Maďarsko, 1981, Zoro Záhon), Dvojka, 22.55
Najúspešnejší film slovenského režiséra Zora Záhona podľa románu Ladislava Balleka. V ňom prichádza rodina Riečanovcov do malej dediny na južnom Slovensku, aby prebrala mäsiarstvo spolu s pomocníkom Volentom Lančaričom. Ten je síce nápomocný a rodine pomôže k bohatstvu, jeho cena je však privysoká. Román a teda aj tento film sa vyrovnávajú s náročným obdobím povojnovej rekonštrukcie krajiny. Príbeh z románu adaptoval scenárista Ondrej Šulaj, ktorý spolupracoval aj s Martinom Šulíkom, Jurajom Nvotom či Štefanom Uherom.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Piatok, 22. apríl

Sliediči (Sneakers, USA, 1992, Phil Alden Robinson), ČT2, 20.00
Akčná krimi komédia je jedným z najvydarenejších žánrových titulov. Robert Redford v nej stvárňuje Martina Bishopa, vodcu bývalých kriminálnikov, ktorí momentálne zarábajú na tom, že odhaľujú chyby v bezpečnostných systémoch a za peniaze ich potom pomáhajú odstraňovať. Čoskoro ich ale dostihne kriminálna minulosť, keď ich Úrad pre národnú bezpečnosť donúti ukradnúť skrinku, ktorá by mohla dekódovať zabezpečenie každého počítačového systému. Takáto hračka je však veľmi nebezpečným nástrojom a rozhodne by nemala skončiť v nesprávnych rukách.

Tri dni Kondora (Three Days of the Condor, USA, 1975, Sydney Pollack), Jednotka, 22.0
Jeden z najslávnejších thrillerov konšpiračnej vlny v Hollywoode sedemdesiatych rokov nakrútil Sidney Pollack s Robertom Redfordom a Faye Dunaway v hlavných úlohách. Redford stvárnil pomerne mladého literárneho vedca Joea Turnera pracujúceho v historickej literárnej spoločnosti, ktorá je však iba krytím jednej bunky CIA. Jedného dňa sa osamote vyberie na obedňajšiu prestávku a po návrate nájde všetkých svojich kolegov mŕtvych. Nasleduje pátranie, počas ktorého nemôže nikomu veriť.

Guľový blesk (Československo, 1978, Ladislav Smoljak, Zdeněk Podskalský st.), CSFilm, 20.00
Kreatívne duo Svěrák a Smoljak je ve českej kinematografii synonymom dobrej zábavy a Guľový blesk je toho jedným z najväčších dôkazov. Komédia o 12 domácnostiach, ktoré sa pustia do zatiaľ najnáročnejšej akcie svojho druhu – všetci si totiž v ten istý deň vymenia domácnosti navzájom. Misiu riadi doktor Radosta a aj napriek precíznemu plánovaniu sa ale zamotá všetko, čo sa zamotať dá.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Sobota, 23. apríl

Ružové sny (Československo, 1976, Dušan Hanák), Dvojka, 20.40
Slovenská variácia na Rómea a Júliu sa volá Ružové sny a nakrútil ju Dušan Hanák v roku 1976. Juraj Nvota si tu zahral popleteného poštára neustále sa prevážajúcom po krajine a dedine na svojom bicykli. Spoznáva krásne rómske dievča v podaní Ivy Bittovej a ihneď sa do nej zamiluje. Bude však okolie schopné akceptovať lásku naprieč dvoma kultúrne odlišnými vrstvami miestneho obyvateľstva? A budú vôbec títo dvaja mladí ľudia schopní odolať týmto tlakom, ale aj realite spoločného života v tak mladom veku?

Funny Girl (USA, 1968, William Wyler), ČT art, 21.10
Máloktorá herečka má za sebou takú kariéru ako legendárna Barbra Streisand. Jej osemdesiate narodeniny si pripomína aj Česká televízia. Uvádza jej debutovú, no zároveň aj jednu z jej najznámejších rolí – Fanny v muzikáli Funny Girl. Tú si zahrala aj na Broadwayi a za svoj výkon vo filmovej verzii bola hneď ocenená Oscarom. Príbeh o komičke, ktorá chce vo svete zábavy preraziť aj napriek tomu, že nie je nijaká krásavica je v réžii majstrovského Wyllera epickou výpravou do zlatej éry Hollywoodskych muzikálov.

Sully: Zázrak na rieke Hudson (Sully, USA, 2016, Clint Eastwood), Markíza, 22.30
Clint Eastwood spracoval vo filmovej verzii skutočný príbeh, v ktorom sa pilotovi Sullenbergerovi podarilo s Airbusom po zlyhaní motorov pristáť uprostred New Yorku na rieke Hudson. Ako zázrakom sa žiadnemu z posádky ani cestujúcich nič nestalo, Sully sa tak v priebehu niekoľkých hodín stál národným hrdinom. Čaká ho ale ešte oficiálne vyšetrovanie, pri ktorom bude musieť obhájť aj neobhájiteľné.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


Nedeľa, 24. apríl

Všichni dobří rodáci (Československo, 1968, Vojtěch Jasný), CSFILM, 20.00
Povojnová, respektíve „pofebruárová“ kolektivizácia patrí medzi háklivé témy československých dejín a tým pádom zaujala aj viacerých filmárov. Na Slovensku povedal toho dosť k téme Martin Hollý ml. v Odchádzaní v daždi, Česi majú zase Jasného novovlnný kúsok Všichni dobří rodáci. Postavy sú na dedine rozdelené jasne na tých dobrých a tých zlých, napriek tomu má film ďaleko od klasických českých dobrosrdečných komédii „pre každého“. Film si odniesol cenu z MFF v Cannes.

K-19: Stroj na smrť (K-19: The Widowmaker, USA, Veľká Británia, Nemecko, Kanada, 2002), AMC, 14.00
Špecialistka na „chlapské“ žánre Kathryn Bigelow v roku 2002 nakrútila napínavý film na základe skutočných udalostí z roku 1961. Prvá sovietska jadrová ponorka sa dostane v severnom Atlantiku do značných problémov, vďaka ktorým by mohlo dôjsť k nukleárnej katastrofe. Čo mohlo v období studenej vojny viesť k rozpútaniu jadrového konfliktu medzi dvoma veľmocami, USA a ZSSR. Harrison Ford a Liam Neeson budú mať plné ruky práce, aby nešťastiu zabránili.

Breakheartský priesmyk (Breakheart Pass, USA, 1975, Tom Gries), Dvojka, 21.00
Kombinácia westernu, vojnovej drámy a kriminálky v štýle Vraždy v Orient Expresse z druhej polovice 19. storočia. Väčšina deja sa odohráva vo vlaku, ktorý preváža kavalieristov a zásoby potravy do miest zasiahnutých epidémiou. Každý vo vlaku má však vlastné záujmy a dôjde samozrejme aj k vražde. Postupne však film prejde aj k žánrovým postupom, ako hromadná prestrelka alebo napadnutie vlaku tlupou indiánov. V hlavnej úlohe sa predstavila vtedajšia veľká herecká hviezda, Charles Bronson.

TV tipy 18.4. - 24.4. 2022


autor Tatiana Rusnáková 18.4.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.