TV TIPY 15.3. - 20.3. 2022

TV TIPY 15.3. - 20.3. 2022

VOD recenzia



Utorok, 15. marec

Magická hlbočina (Le Grand Bleu, Francúzsko, USA, Taliansko, 1988, Luc Besson), ČT2, 20.00
Hlavnou postavou snímky Magická hlbočina je potápač Jaques, ktorý je tak bytostne spätý s morom, že si len ťažko nachádza duševné spojenie s ľuďmi. Má však výborného kamaráta Enza a ten sa zároveň snaží prekonať jeho rekord v hĺbkovom potápaní. K slovu prichádza aj láska krásnej ženy, Jaques si tak bude musieť vybrať medzi ňou a morom. Režisér Luc Besson v Magickej hlbočine zužitkoval svoju mladosť strávenú pri mori, čo sa odzrkadlilo aj v jeho dokumentárnom filme Atlantis.

Ja, Patrick Swayze (I am Patrick Swayze, USA, 2019, Adrian Buitenhuis), ČT art, 21.10
Mnoho ľudí vníma Patricka Swayzeho ako lámača ženských sŕdc, ako nezabudnuteľného Johnnyho z kultového Hriešneho tanca, alebo ako zosnulého Sama, ktorý sa ako Duch snaží prísť, prečo ho zavraždili. K hviezdnej kariére však viedla dlhá cesta – tá sa začala už v detstve, kedy malého Patricka hnala k dokonalosti hlavne jeho ambiciózna matka. Snímka vznikla desať rokov po smrti obľúbeného herca.

Benefičný koncert pre Ukrajinu - Dvoja, 23:08
Nie vždy je hlas ľudu aj hlasom Božím. Božím hlasom je hlas kľudu, pokoja a mieru, na ktorý denne ako svet čakáme. Stretli sme sa v košickej katedrále, ktorej patrónkou je sv. Alžbeta, svätica, ktorá kŕmila hladných, ošetrovala chorých a pomáhala ľudom v núdzi. Dnes by sme sa pred ňou nemuseli hanbiť. Porekadlo v núdzi poznáš priateľa sme doplnili o – a vo vojne suseda. Dnes sme sa tu stretli preto, aby sme aj hudbou vyjadrili podporu tým, ktorým teraz neznie v ušiach Mozart ako nám, ale streľba vojnových zbraní.

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022

Streda, 16. marec

Beetlejuice (USA, 1988, Tim Burton), Filmbox, 20.00
Tima Burtona a zrejme aj dosť dobrým (a skutočne správnym) indikátorom toho, kam sa bude režisérova kariéra vyvíjať. V tejto desivo kreatívnej a kreatívne desivej komédii sa manželský pár Adam a Barbara stanú účastníkmi dopravnej nehody. Po nej majú akýsi divný pocit – navyše musia riešiť fakt, že do ich domu sa nasťahovalo niekoľko neprispôsobivých duchov. Poznajú ale niekoho, kto by si s nimi vedel poradiť – bio-exorcistu Beetlejuicea v podaní Michaela Keatona.

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), JOJ Cinema, 18.05
Biografie legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

Smrtonosná pasca: Opäť v akcii (A Good Day to Die Hard, USA, 2013, John Moore), Plus, 23.10
Do práce sa opäť vracia aj zrejme najznámejší newyorský policajt – neohrozený John McClane. Tentokrát ale svoje mesto opúšťa a vydáva sa do Moskvy. Má tam jediný cieľ – nájsť svojho syna Jacka, s ktorým má veľmi komplikovaný vzťah. Ukazuje sa však, že Jack a John majú mnoho spoločné. Jack pracuje v Moskve ako tajný agent a jeho úlohou je ochrániť informátora Komarovova. V pätách sú im ale veľmi nebezpeční ľudia, ktorým môžu Komarovove výpovede veľmi poškodiť.

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022

Štvrtok, 17. marec

Súkromná vojna pána Wilsona (Charlie Wilson's War, USA, 2007, Mike Nichols), Nova Cinema, 20.00
Snímka je v kinematografii Mikea Nicholsa jedinečná tým, že je jeho poslednou. Scenár pre ňu pripravil popredný autor Aaron Sorkin – hlavným hrdinom príbehu je Charlie Wilson, kongresman, ktorý by sa veľmi rád zapísal do histórie, je na to ale príliš priemerný a príliš lenivý. Jedného dňa však v televízii zahliadne správy o tom, ako sa komunistom nedarí vo svojej invázii do Afganistanu. Rozhodne sa vyslať bojujúcim afgáncom kvalitnejšie zbrane a tak nepriamo pomôže pádu Sovietskeho zväzu.

Čerkasy (Cherkasy, Ukrajina, 2019, Tymur Jaščenko), ČT art, 20.15
Podľa skutočnej udalosti nakrútil Tymur Jaščenko vojnový film Čerkasy. Dvaja kamaráti Lev a Myško slúžia na mínolovke v roku 2014, práve v období, kedy z krajiny uteká Viktor Janukovyč a na Kryme sa začína vyloďovať čoraz viac ruských vojakov. Ruské jednotky začnú blokovať aj Čierne more a bránia vstupu ukrajinských lodí. Väčšina z nich sa na odpor nechystá, jedna z nich – mínolovka Čerkasy ale ide do boja.

Komorná (Agasshi, Južná Kórea, 2016, Chan-wook Park), Prima MAX, 22.15
Pak Čchan-uk je režisér jedného z najkultovejších filmov pochádzajúcich z Južnej Kórey – fantastickej snímky Oldboy. Komorná je jeho zatiaľ posledné dielo, ako predloha mu slúžil úspešný román známej britskej spisovateľky Sarah Waters. Príbeh je zasadený do 30. rokov minulého storočia, do Kórey avšak pod japonskou nadvládou. Mladá žena je angažovaná do rád služobníctva bohatej pani v záujme cieľavedomého muža obrať ju o jej majetok. Medzi šľachtičnou a jej komornou však vzplanie nečakaný cit.

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022

Piatok, 18. marec

Rocketman (Veľká Británia, Kanada, USA, 2019, Dexter Fletcher), JOJ, 21.40
Fletcher len pár mesiacov pred premiérou tohto filmu dokončoval za Bryana Singera iný film o britskej legende – skupine Queen. Rocketman je ale vskutku len Fletcherovým úspechom. Výpravný muzikál o detstve, dospievaní a profesionálnej kariére jedného z najvýznamnejších hudobníkov Eltona Johna je zmesou fantazijných ale aj kruto realistických prvkov. Film sa nebojí ukázať svoj subjekt v zlom svetle, čo je nepochybne aj dôkazom skvelej kreatívnej spolupráce medzi režisérom a samotným Johnom. Film ponúka aj najznámejšie hity, ktoré ale neprezentuje v rámci chronologickej línie, ale využíva ich na posúvanie deja.

Minority Report (USA, 2002, Steven Spielberg), Dajto, 20.30
Steven Spielberg je známy tým, že jeho adaptácie knižných predlôh sa od originálov zvyčajne značne líšia. Neinak je tomu aj pri sci-fi Minority Report, kde mu poslúžila poviedka Philipa K. Dicka o policajnej jednotke zatýkajúcej vrahov ešte pred spáchaním zločinu k rozohraniu ďalších motívov, aké v predlohe nenájdeme. V hlavnej úlohe neprávom obvineného policajta Johna Andertona sa predstavil Tom Cruise, jeho mentorskú postavu a zakladateľa jednotky Pre-Crime si strihol legendárny Max von Sydow.

Apokalypsa (Apocalypse Now, USA, 1979, Francis Ford Coppola), Jednotka, 22.15
Kapitán Willard si počas služby vo Vietname získal povesť vynikajúceho vojaka, poveria ho preto dôležitou misiou - nájsť a zlikvidovať plukovníka Kurtza, ktorý dezertoval a vedie svoju súkromnú vojnu proti všetkým. Cestou proti prúdu Mekongu spoznáva najpodivnejšie a najstrašnejšie aspekty vojnového pekla a dostáva sa stále bližšie a bližšie k samotnému srdcu temnoty. Majstrovské dielo Francisa Forda Coppolu, inšpirované poviedkou Josepha Conrada, s hereckými kreáciami Martina Sheena a Marlona Branda, získalo 2 Oscarov z ôsmych nominácií a 3 Zlaté glóbusy.

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022

Sobota, 19. marec

Ja, robot (I, Robot, USA, Nemecko, 2004), Prima COOL, 20.15
Skutočne len veľmi voľne sa v Hollywoode rozhodli inšpirovať poviedkovou knihou Isaaca Asimova Ja, robot. Príbeh nekopíruje žiadnu z viacerých zápletiek jednotlivých poviedok, ale iba si „kradne“ motív robotov- pomocníkov. Dej sa odohráva v roku 2035 v Chicagu, kde je po prvýkrát obvinený z vraždy robot. To by ale odporovalo trom zákonom robotiky, takže vec bude omnoho komplikovanejšia, než sa na prvý pohľad zdá. V úlohe detektíva Spoonera sa predstavil Will Smith.

Spalovač mrtvol (Československo, 1968, Juraj Herz), ČT art, 21.05
Zamestnanec krematória, Karel Kopfrkingl je príkladný občan, ktorý delí svoj čas medzi prácu a svoju rodinu. Občas sa stretáva aj so svojimi kolegami, medzi ktorými je aj nadšenec fašizmu Walter. Na konci 30. rokov sú tieto myšlienky trendové a opantajú aj inak mierumilovného Karla. Ten sa po vzore Waltera začne účastniť štvanic na židovských spoluobčanov. Až vtedy sa na povrch dostane jeho skutočná zvrátená povaha.

Nezmieriteľní (Unforgiven, USA, 1992, Clint Eastwood), Dajto, 20.30
Zaujímavý western má vo svojom životopise aj Clint Eastwood. Hrdinami jeho príbehu sú dvaja starnúci muži, ktorí už dávno nie sú vyhlásenými pištoľníkmi Divokého Západu. Jedného dňa je ale v blízkom meste zavraždená prostitútka. Po tom, čo sú muži za to zodpovední odsúdení len na zaplatenie pokuty, rozhodnú sa ostatné ženy zložiť na odmenu na ich likvidáciu. To má vykonať drsný mladík, ale aj dvaja starší muži, ktorí si tak môžu zaspomínať na staré časy.

Ostrov v ohni (Burn! / Queimada, Taliansko/Francúzsko, 1969, 112 min.) Dvojka, 22:50
Cynický a pragmatický britský agent William Walker prichádza v 19. storočí do Queimady, portugalskej kolónie na Antilách. Jeho cieľom je rozpútanie revolúcie, ktorá by Veľkej Británii priniesla ekonomický zisk. V nosičovi José Doloresovi spoznáva potenciálneho vodcu vzbury. Revolúcia je úspešná - portugalské sily sú vyhnané z ostrova a moc za podpory britskej vlády preberá dočasný prezident. Uplynie niekoľko rokov a William Walker prichádza na jeho pozvanie do Quiemady opäť, tentokrát s cieľom potlačiť revolúciu, ktorá ohrozuje ekonomické záujmy Veľkej Británie. Jej vodcom je José Dolores...

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022

Nedeľa, 20. marec

Sedem statočných (The Magnificent Seven, USA, 2016, Antoine Fuqua), Plus, 20.30
Tretia verzia príbehu, ktorý kedysi veľmi dávno vyrozprával Akira Kurosawa v japonských historických kulisách. O niekoľko rokov neskôr vznikla možno ešte slávnejšia verzia zasadená na americký divoký západ a tá dala väčší priestor aj záporným postavám. No a nových Sedem statočných sa čiastočne zameriava aj na rasové a etnické rozdiely medzi pištoľníkmi, čo možno prisúdiť aj režisérovi afroamerického pôvodu Antoinemu Fuquaovi. V hlavnej úlohe sa predstavil Denzel Washington

Cez veľký priesmyk (Across the Great Divide, USA, 1976, Stewart Raffill), Dvojka, 21.35
Dve siroty sa snažia prekonať Skalnaté vrchy, aby sa dostali do Oregonu, kde sa nachádza ich dedičstvo, ktorým je veľký ranč. Aby sa im to vôbec podarilo, musia sa spojiť s hazardným hráčom a podvodníkom na úteku pred prenasledovateľmi. Nevedia však, či sa dá takémuto mužovi vôbec veriť.

Miami Vice (USA, Nemecko, 2006, Michael Mann), Nova Cinema, 22.20
Sonny Crockett a Richardo Tubbs sú postavy známe z kriminálneho seriálu populárneho v osemdesiatych rokoch Miami Vice. Popravde filmová verzia tejto krimi nemá s originálom veľa spoločného a mohla sa volať úplne odlišne, na veci by sa nič nezmenilo. Každopádne ide o skvelý dramatický akčný film s Colinom Farrellom a Jamiem Foxxom v hlavných úlohách a Michael Mann ho nakrútil svojim ľahko rozoznateľným autorským štýlom. Obaja herci sú extrémne cool a vo vedľajších úlohách je k videniu mnoho známych tvárí.

TV tipy 15.3. - 20.3. 2022


autor Tatiana Rusnáková 15.3.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.