TV TIPY 8.3. - 13.3. 2022

TV TIPY 8.3. - 13.3. 2022

VOD recenzia



Utorok, 8. marec

Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service, Veľká Británia, USA, 2014, Matthew Vaughn), Plus, 22.55
James Bond nie je jediný britský agent, ktorý stojí za zmienku. O slovo sa hlási aj nadnárodná špionážna agentúra Kingsman, zostavená skutočnými gentlemanmi a využívajúca najnovšiu technológiu a najmodernejšie zbrane. Eggsy je chlapec, mrhajúci svoj talent na pouličné priestupky. Osloví ho však Harry Hart s ponukou, aby sa k špiónom pridal. Jeho prvá misia však príde veľmi skoro – ekologický bojovník Valentine chce vyhubiť ľudstvo devastujúce jeho milovanú Zem. Harry a Eggsy teda musia spraviť všetko v ich silách, ak chcú planétu aj s jej obyvateľmi zachrániť.

Smrteľné lži (Arbitrage, USA, Poľsko, 2012, Nicholas Jarecki), AMC, 20.20
Robert Miller je čerstvá šestdesiatnik, ktorý by v mysli svojho okolia mohol viesť dokonalý život – má krásnu rodinu a svoj život zasvätil budovaniu svojho obchodného impéria. Nie všetko je skutočne tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Miller sa urgentne snaží svoje impérium predať, keďže sa začínajú objavovať fámy o jeho podvodoch. Navyše ma aféru s francúzskou dílerkou umenia. Všetko sa v jednej chvíli zvrhne a on vidí, čo všetko môže stratiť. Po krku mu začína ísť aj podozrievavý detektív Bryer, ten je odhodlaný dostať akéhokoľvek podvodníka.

Robinson Crusoe (USA, 1997, George Miller, Rod Hardy), Prima MAX, 20.00
Román Daniela Dafoea patrí k najikonickejším dielam literatúry a tak je iba logické, že vzniklo mnoho jeho adaptácií, ale aj filmov, ktoré sa príbehom stroskotanca na pustom ostrove inšpirovali a previezli ho napríklad na Mars, ako v snímke Robinson Crusoe na Marse z roku 1964. Vo verzii z roku 1997 si hlavnú úlohu zahral Pierce Brosnan v mierne nadpriemernej adaptácii, ktorá sa od predlohy v mnohých bodoch ale odlišuje.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


Streda, 9. marec

Šialený Max (Mad Max, Austrália, 1979, George Miller), Filmbox, 23.55
Príbeh Mad Max: Fury Road, komerčného hitu spred pár rokov v skutočnosti začal už v roku 1979, keď režisér George Miller nakrútil úplne prvý film z tejto akčnej sci-fi série. Odohráva sa v dystopickom svete, kde nevládnu žiadne pravidlá a kde jedinou autoritou je strach v podobe motrokárskeho gangu, ktorý terorizuje svoje okolie. Keď si však za svoje obete vyberú rodinu a blízkych priateľov bývalého policajta Maxa Rockatanskyho, nájdu legitímneho oponenta – z Maxa sa totiž stáva šialenec túžiaci po pomste.

Verejné lži (Official Secrets, USA, 2019, Gavin Hood), Prima MAX, 20.00
Z temných zákutí svetovej politiky pochádza aj príbeh, ktorý sa na plátna dostal v diele Gavina Hooda s názvom Verejné lži. Jeho hlavnou hrdinkou je pracovníčka britských tajných služieb Katherine Gunová. Vo svojej práci sa denne stretá s informáciami najvyššieho utajenia. Jedného dňa sa jej však do rúk dostane správa o tom, ako USA žiadajú Britov o pomoc pri odpočúvaní členov OSN, aby ich neskôr mohli nahrávkami vydierať a prinútiť ich tak zahlasovať za inváziu do Iraku. Gunová sa rozhodne uprednostniť verejné blaho pred vernosťou v službe, za čo sa jej život dostane do veľkého nebezpečenstva.

Smrtonosná pasca 3 (Die Hard with a Vengeance, USA, 1995, John McTiernan), Plus, 23.10
Neohrozený newyorský policajt John McClane je opäť v problémoch. Tentoraz ho však do nich zatiahne záhadný terorista Simon, ktorý s ním rozohráva nebezpečnú hru – musí robiť, to čo mu nariadi, inak na to doplatia masy nevinných ľudí. Pri prvej úlohe sa John zoznámi s obchodníkom Zeusom, ktorý mu svojou pomocou zachráni život. Dvojica strávi nasledujúce hodiny hrou na život a na smrť po celom meste. Rok po Pulp Fiction sa na plátne opäť stretáva Bruce Willis a Samuel L. Jackson.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


Štvrtok, 10. marec

Impromptu (Veľká Británia, Francúzsko, 1991, James Lapine), ČT art, 20.15
Francúzska spisovateľka George Sandová bola na svoju dobu neobyčajný zjav – jej diela vyvolávali kontroverziu a jej život rovnako tak. Rovnako ako jej romány aj jej intímny život bol na tú dobu neprijateľný, nepomohlo zrejme ani to, že George chodila výlučne v mužskom oblečení a jej neodmysliteľnou súčasťou bola fajka. Keď vška započuje hudbu poľského skladateľa Fryderika Chopina, po uši sa do neho zamiluje. V tej dobe však bola George oveľa staršia žena, Chopin bol zas mladý, chorľavý chlapec. Ich vzťah však vstúpil do dejín ako láska medzi dvoma umeleckými velikánmi – v hlavných úlohách Judy Davis a Hugh Grant.

Predátor (Predator, USA, 1987, John McTiernan), Prima COOL, 22.00
Isté špeciálne vojenské komando je prepravené do džungle v Latinskej Amerike, kde musí vyslobodiť amerických vojakov zo zajatia miestnych revolucionárov. Po akcii ale zisťujú, že miestne jednotky nie sú to najhoršie, čo ich v džungli čaká. Po krátkom čase začnú záhadným spôsobom umierať členovia jednotky a zdá sa, že vrahom nebude tvor z thoto sveta. John McTiernan nakrútil kombináciu sci-fi, hororu a akčného filmu a vytvoril jednu z viacerých akčných klasík, kde sa objavil Arnold Schwarzenegger.

Kawasakiho ruže (Česko, 2009, Ján Hřebejk), Dvojka, 22.50
Kto môže súdiť dávne viny a kto ich môže odpustiť? Renomovaný psychiater (Martin Huba) je morálnou autoritou, ktorá má dostať významné štátne ocenenie. Pripravovaný slávnostný akt však spustí sériu udalostí, ktoré na povrch vyplavia hriechy minulosti, ktoré mu môžu celkom zmeniť život.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


Piatok, 11. marec

Rock'n Roll (Francúzsko, 2017, Guillaume Canet), ČT art, 23.45
Guillaume Canet a Marion Cotillard tvoria v súkromí stabilný pár už vyše desať rokov. Film Rock'n Roll Canet napísal aj zrežíroval, do hlavných úloh obsadil seba a Marion a je tak trochu príbehom o nich samých. Canet stvárňuje herca, ktorý síce má krásnu rodinu a za sebou úspešnú hereckú kariéru, no pomaly si uvedomuje, že čoraz častejšie sa v snímkach objavuje v roli otca a jeho kolegyne už ho nepovažujú za tak príťažlivého ako kedysi. Z Guillaumea sa stáva muž, neschopný prijať fakt, že jednoducho starne a márne sa čas snaží zastaviť akýmikoľvek dostupnými prostriedkami.

Útek z Alcatrazu (Escape from Alcatraz, USA, 1979, Don Siegel), Jednotka, 21.55
V názve filmu je popísaný celý jeho obsah. Ten možno charakterizovať ako skutočne kvalitné old school remeslo, kde sa ani režisér Siegel, ani hlavný predstaviteľ Clint Eastwood ako Frank Morris vážne nikam neponáhľajú a ich dielo tak paradoxne prekonáva väčšinu novodobých útekových akčných filmov. Po Eastwoodovom boku sa objavil Patrick McCoogan, trojnásobný predstaviteľ vraha v seriáli Columbo. Film je nakrútený na motívy skutočných udalostí.

Uhol pohľadu (Vantage Point, USA, 2008, Pete Travis), Dajto, 23.00
Hlavnou udalosťou príbehu snímky Uhol pohľadu je pokus o vraždu prezidenta len pár hodín po tom, čo priletel na samit o nástrahách svetového terorizmu. Záhada o stále nedolapenom strelcovi by sa mohla vyriešiť vďaka výpovediam očitých svedkov. Každý z nich videl udalosť z inej perspektívy, kúsky ich výpovedí tak môžu byť jedinečné a môžu viesť k dolapeniu útočníka. Medzi svedkov patrí dvojica tajných agentov, členov prezidentskej ochranky, producentka správ ale aj americký turista. V hlavných úlohách sa objaví napríklad Dennis Quaid, Forest Whitaker či Sigourney Weaver.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


Sobota, 12. marec

Ďaleko od ľudí (Loin des hommes, Francúzsko, 2014, David Oelhoffen), Dvojka, 22.50
Viggo Mortensen momentálne hviezdi ako taliansky mafoš s dobrým srdcom v Zelenej knihe, sprievodcom partnera inej pleti a etnika bol už vo francúzskej vojnovej dráme Ďaleko od ľudí z roku 2014. Hrá tu učiteľa menom Dara sprevádzajúceho v roku 1954 dedinčana Mohameda k súdu cez celé pohorie Atlas. Ten je však cieľom nielen dedinčanov, ale aj jazdcov túžiacich muža zabiť ešte pred príchodom na súd. Dvojicu tak čaká cesta plná nebezpečenstva a diváka zasa dobrodružná dráma plná napätia a obrazov krásnej prírody.

Muž menom Ove (En man som heter Ove, Švédsko, 2015, Hannes Holm), ČT art, 22.40
Švédsky film by a už čoskoro mal dočkať amerického remakeu, v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom, preto je najlepší čas si pozrieť aj originálnu verziu. Ove je starý, večne mrzutý a sústavne sa na niečo sťažujúci muž, navyše sa to pred okolím ani nesnaží skrývať. Aj preto je to samotár, ktorému mnohí nevedia prísť na meno. Keď sa do jeho susedstva prisťahuje pakistanská rodina, ktorá mu omylom nabúra do poštovej schránky, všetko sa vyberie veľmi nečakaným smerom. Všetkých však Oveho prístup prekvapí.

Misery nechce zomrieť (Misery, USA, 1990, Rob Reiner), ČT2, 23.00
Jeden z najznámejších knižných príbehov Stephena Kinga bol adaptovaný v roku 1990 s vynikajúcou Kathy Bates v role Annie Wilkesovej. Tá sa po hrôzostrašnej nehode ujme svojho obľúbeného spisovateľa Paula Sheldona. Jeho knihami s hrdinkou Misery je Annie doslova posadnutá, veľmi ju tak zasiahne informácia, že Misery v nadchádzajúcom príbehu zomrie. Rozhodne sa teda Paula presvedčiť, aby Misery dosadil do nového príbehu. Annie využije všetky možné spôsoby, aby dosiahla to, čo chce.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


Nedeľa, 13. marec

Amundsen (Nórsko, Švédsko, Česko, 2019, Espen Sandberg), Dvojka, 20.10
Roald Amundsen bol nórsky polárny bádateľ, ktorý ako prvý dosiahol Južný pól a so svojimi výpravami pokoril mnohé ďalšie méty. Jeho výpravný filmový portrét sa však nesústredí len na expedície do neprebádaných končín sveta s nádhernými scenériami, ale aj na jeho súkromný život, ktorý jeho plány a ich realizáciu výrazne ovplyvňoval.

Jazda vysočinou (Ride the High County, USA, 1962, Sam Peckinpah), Dvojka, 22.15
Sam Peckinpah začínal ako tvorca westernov, prvých 5 jeho filmov spadá pod tento žáner. Ešte pred revizionistickou Divokou bandou nakrúcal skôr tradičných zástupcov žánru. Jedným z nich je aj napínavá Jazda vysočinou z roku 1962. Dvaja postarší kovboji sa vyberú na „jazdu vysočinou“, aby previezli zlato zlatokopov zo Sierra Nevady cez hory do vzdialeného cieľa. Ide o prácičku pre banku, ale mnoho banditov si robí na zlato zálusk a tak táto cesta bude plná prekážok a konfrontácií.

Notting Hill (Veľká Británia, USA, 1999, Roger Michell), Plus, 17.20
Jedna z najznámejších a najikonickejších romantických komédií vyšla z pera Richarda Curtis, scenáristu či režiséra veľkej väčšiny kvalitného britského romantického filmu. V tomto príbehu sa Hugh Grant ako majiteľ krachujúceho kníhkupectva stretáva s áčkovou herečkou Annou v podaní Julie Roberts. Keď sa do seba zaľúbia, vyzerá všetko ružovo. Rozdielne prostredia, v ktorých sa pohybujú sa však zdajú neprekonateľné. William a Anna budú mať čo robiť, aby dokázali prekonať všetky nástrhy, ktoré sú im hádzané pod nohy.

TV tipy 8.3. - 13.3. 2022


autor Tatiana Rusnáková 8.3.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.