TV TIPY 28.2. - 6.3. 2022

TV TIPY 28.2. - 6.3. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 28. február

Bezstarostná jazda (Easy Rider, USA, 1969, Denis Hopper), ČT2, 21.55
Vlajková loď celého hipisáckeho obdobia a zároveň ukážka, ako môže malý nezávislý a dejovo rozvoľnený film ovplyvniť celé generácie a zarobiť aj veľké peniaze v kine. Skupinka hipisákov sa vydáva na svojich motorkách na cestu po USA a spoznáva trpkú realitu ohľadom myslenia „redneckov“, ale aj celej spoločnosti nastavenej na konvenčné spôsoby uvažovania. Režisér Denis Hopper tu dosiahol vrchol svojej kariéry, čo platí aj o jeho kolegovi Peterovi Fondovi.

Obzri sa v hneve (Look Back in Anger, VB, 1958, Tony Richardson), ČT2, 23.35
Dnešná, ale aj včerajšia generácia má v hlavách zafixovaný skôr pojem Don´t look back in anger, pretože sa tak volá známy hit skupiny Oasis, ale aj oni odkazovali na slávne divadelné a filmové dielo revoltujúcej generácie britských filmárov z prelomu 50. a 60. rokov minulého storočia. Hlavnú úlohu v tomto civilnom príbehu stvárnil vynikajúci Richard Burton, jeho partnerku, ktorá musí znášať jeho nálady zahrala Claire Bloom. Vo filme sa objaví aj známy a frekventovaný britský herec Donald Pleasance.

Punk je hned! (Slovensko, Česko, 2019, Juro Šlauka), ČT art, 23:05
Zaujímavým titulom je aj celovečerný debut režiséra Jura Šlauku. Ten sa nechal inšpirovať skutočnými príbehmi ľudí z okraja spoločnosti a nakrútil portrét drogovo závislého Kvička, ktorý sa celý život búri proti pravidlám. Je to taký rebel bez príčiny, problémy rieši impulzívne, nehľadí na dôsledky. Živí sa malými krádežami, čoskoro sa však jeho život začne rútiť strmhlav nadol. Titul vyniesol tvorcom šesť nominácií na Slnko v Sieti, nakoniec premenil jednu – za Najlepšiu hudbu.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Utorok, 1. marec

Eštebák (Česko, Slovensko, Poľsko, 2012, Juraj Nvota), ČT 1, 20.10
Tak trochu tunajšia verzia slávnych Životov tých druhých, ale našťastie predsa len dostatočne odlišná. Adam je dispečerom na športovom letisku, okolnosti ho ale prinútia podpísať zmluvu s ŠtB a stane sa špecialistom na odpočúvanie. Jeho cieľom je tak ochrániť priateľku Evu pred dotieravou vyššou mocou. Režisér Juraj Nvota sa po Muzike opäť pustil do čias socializmu, tentokrát sa ale viac zameriava na fungovanie štátneho aparátu.

Navždy mladý (Forever Young, USA, 1992, Steve Miner), Nova Cinema, 20.00
Predtým než bol J.J.Abrams menom spojený najmä s hviezdnymi ságami Star Trek a Star Wars napísal na začiatku 90. rokov scenár o mužovi, ktorý sa kvôli láske nechá zmraziť. Tým mužom je pilot Daniel, ktorého dievča je už mesiace v kóme. Poprosí preto svojho kamaráta pracujúceho pre vládu, aby mu pomohol na chvíľu zastaviť čas. Chvíľa sa ale pretaví do rokov a dekád a keď sa Daniel náhodou zobudí, píše sa rok 1992, teda 53 rokov po jeho vstupe do hibernácie.

Každá minúta života (Česko, Slovensko, 2021, Erika Hníková), ČT2, 21.45
Príspevok do večnej témy správnej výchovy dieťaťa ponúkajú v dokumentárnom snímku režisérky Eriky Hníkovej manželia Hanuliakovci. Tí sa ešte pred jeho narodením rozhodli poňať jeho výchovu tak, aby bol vo všetkých ohľadoch svojho života o krok pred rovesníkmi. Malý Miško tak od narodenia behá, posilňuje, hrá hokej, tenis. Rodičia sú zároveň jeho trénermi a aj jeho motivátormi. Snímka vyvolala mnoho diskusií, Hníková navyše prezentuje objektívny portrét rodiny, nenúka svoje stanovisko ani rodinu nesúdi.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Streda, 2. marec

Ostrí chlapci (The Nice Guys, USA, 2016, Shane Black), Filmbox, 20.00
Veľký návrat do formy scenáristu Shanea Blacka, ktorý si svoj výtvor tentoraz aj sám zrežíroval. Frajer na buddy kriminálne komédie nám predstavuje súkromného detektíva v podaní Russella Crowea, ktorý sa musí spojiť s grázlikom Ryanom Goslingom, aby spoločne vyšetrili zmiznutie jedného dievčaťa a úmrtie pornohviezdy. Okrem tvrdých rán a guliek rozdávajú aj perfektné hlášky, čím sa film jasne hlási k Blackovmu scenáristickému „opus magnum“ Posledný skaut Tonyho Scotta.

Vojnový kôň (War Horse, USA, India, 2011, Steven Spielberg), Prima MAX, 20.00
Britský farmár Ted kúpil koňa skôr omylom. Potreboval síce zviera, ktoré by mu pomohlo pri orbe, kúpený kôň sa na to ale vôbec nehodí. Farmárov syn Albert si ho však mimoriadne obľúbi. Vyrastá s ním, no keď vstúpi Británia do vojny, farmár koňa predá armáde. Zviera putuje po mnohých majiteľov. Snímka bola nominovaná na šiestich Oscaroch a so Spielbergom na ňom spolupracovalo niekoľko jeho dlhoročných kolegov, vrátane skladateľa Johna Williamsa alebo strihača Michaela Kahna.

3:10 vlak do Yumy (3:10 to Yuma, 2007, USA, James Mangold), Film+, 20:05
To, že western nie je až tak mŕtvy žáner, ako sa nám snažia nahovoriť dlhé desaťročia novinári, sa pred vyše dekádou snažil vyvrátiť James Mangold spoločne s Russellom Croweom a Christianom Baleom v hlavných úlohách 3:10 vlak do Yumy. Námet však nie je originálny, ide o remake klasiky s Johnom Wayneom v hlavnej úlohe z roku 1957. Ako názov napovedá, hrať tu bude významnú úlohu obľúbený motív deadline-u a záchrany v poslednej chvíli...a samozrejme vlak. Záver rozhodne prekvapí.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Štvrtok, 3. marec

Dobří holuby se vracejí (1988, Československo, Dušan Klein), Dvojka, 22.45
Alkoholizmus a Česi a Slováci, to ide k sebe. Nečudo, že na tému liečby tohto neduhu spoločnosti vzniklo v Československu a neskôr v Čechách celkom slušné množstvo snímok. Vo filme Ťažní ptáci exceloval Vladimír Menšík, objavujúci sa aj v holuboch, hlavná úloha ale patrí Milanovi Kňažkovi. Je pravdepodobné, že ide o jeho životnú úlohu a najlepší film Dušana Kleina. V 70. rokoch by Dobří holuby se vracejí so svojou zžieravou spoločenskou kritikou skončili v trezore.

Mŕtvi neumierajú (The Dead Don't Die, USA, Švédsko, 2019, Jim Jarmusch), Nova Cinema, 22.30
Priaznivcom Jarmuschovho suchého humoru sa určite bude páčiť aj jeho najaktuálnejší titul Mŕtvi neumierajú. Postavy v podaní Adama Drivera, Billa Murrayho, Chloë Sevigny či Tildy Swinton musia v príbehu čeliť neodvratnej zombie akopalypse. Postavy sa síce môžu pokúsiť zachovať si chladnú hlavu a uvažovať racionálne, keď je raz ale príbeh jasne daný, nezmeníte ho.

Pán Čokoláda (Chocolat, Francúzsko, 2016, Roschdy Zem), ČT art, 20.15
Omar Sy žiari v role prvého černošského francúzskeho klauna v životopisnej dráme Monsieur Chocolat. Umelec si svojim typickým prejavom podmanil rýchlo celý Paríž a stal sa jedným z najúspešnejších a najobdivovanejších umelcov svojej doby. Vytvoril dvojicu s Footitom a čoskoro sa z nich stalo najhorúcejšie číslo parížskej zábavnej ceny. Byť prvý však často býva obzvlášť náročné, o to náročnejšie je prekonávať predsudky hlboko zakorenené v ľuďoch.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Piatok, 4. marec

Od súmraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn, 1996, USA, Mexiko, Robert Rodriguez), ČT2, 00.20
Podľa scenára Quentina Tarantina nakrútil v roku 1996 Robert Rodriguez žánrový hybrid s názvom Od súmraku do úsvitu. Drsná gangsterka sa v polovici stopáže prekvapivo preklopí do béčkovej vampírskej vyvražďovačky, čo ale paradoxne snímke dodá na šťave. Hlavné postavy dvoch nie príliš zladených bratov-gangstrov na úteku po vykradnutí banky zo Štátov do Mexika stvárnili spomínaný Tarantino a George Clooney. Samozrejme nesmie chýbať ani Danny Trejo, najviac však prekvapí Salma Hayek ako... nechajte sa prekvapiť.

Drsný Harry (Dirty Harry, USA, 1971, Don Siegel), Jednotka, 22.15
Clint Eastwood v ikonickej úlohe vyšetrovateľa v San Franciscu, ktorý ide po krku istému masovému vrahovi. Ten zabíja svoje obete okrem iného aj zo striech svojou puškou na veľké vzdialenosti, takže chytiť ho nebude vôbec jednoduché. Dokonca Harry bude občas v situáciách, kedy tajomný vrah bude mať nad ním výraznú prevahu. Drsná krimi Dona Siegela určite nestojí len na cool Eastwoodových pohľadoch, ale je aj kritickým komentárom k spoločenskej situácii 70. rokov.

Bullittov prípad (Bullitt, 1968, USA, Peter Yates), ČT2, 20.00
Bullittov prípad preslávila najmä legendárna automobilová naháňačka po uliciach San Francisca, ktoré ako vieme, nie sú zrovna vodorovné s neďalekým jazerom. Ale film má rozhodne aj ďalšie výrazné klady. Ide o drsnú kriminálku zo sveta, kde je prepojená politická špička na mafiu a v centre pozornosti je ochrana mafiánskeho svedka poručíkom Frankom Bullittom. Tomu sa na celom prípade niečo nezdá. V málovravnom filme stvárnil hlavnú úlohu Steve McQueen.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Sobota, 5. marec

Východné prísľuby (Eastern Promises, USA, VB, Kanada, 2007, David Cronenberg), Nova Cinema, 21.55
Režisér David Cronenberg si vo Východných prísľuboch zopakoval úspešnú spoluprácu s hercom Viggom Mortensenom po snímke História násilia. Opäť nejde o typický Cronenbergov explicitný hororový film, ale drásavý triler z ruského mafiánskeho prostredia v Londýne. Viggo si zahral člena mafiánskej skupiny, Naomi Watts ošetrovateľku, ktorá sa rozhodne pátrať po minulosti mŕtvej ruskej dievčiny. Obzvlášť slizký je vo svojej mafiánskej úlohe Vincent Cassel.

Mamma Roma (Taliansko, 1962, Pier Paolo Pasolini), Dvojka, 22.45
Jeden z tých „normálnejších“ filmov kontroverzného Piera Paola Pasoliniho môžeme zaradiť do obdobia už končiaceho hnutia Taliansky neorealizmus. Legendárna talianska herečka Anna Magnani si v Mamma Roma zahrala prostitútku žijúcu v skromných pomeroch, ale snažiacu sa o to, aby jej syn mal lepší život než ona. Jedného dňa sa rozhodne toto remeslo opustiť a začne pracovať ako predavačka. Od minulosti však nie je vôbec jednoduché sa odtrhnúť, najmä ak si na vás spomenie bývalý pasák.

Pomáda (Grease, USA, 1978, Randal Kleiser), Doma, 20.30
Klasika všetkých muzikálových klasík, so všetkými klišé, ktoré k teenagerským príbehom zo strednej školy patria. Napríklad aj vyšší vek hlavných predstaviteľov, Johna Travoltu a Olivie Newton-John. Takže ocitáme sa na strednej škole v Los Angeles v 50. rokoch minulého storočia, kde sa Danny Zuco zaľúbi do Sandy, respektíve oni sa už milujú od leta, len na škole to bude predsa len niečo iné. To ale nie je podstatné, dôležité sú nesmrteľné hitovky a tanečné kreácie ako oboch hlavných hviezd, tak aj ich „krovia“.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


Nedeľa, 6. marec

Prísaha (The Pledge, USA, 2001, Sean Penn), ČT2, 23.00
Tajomná a nepredvídateľná detektívka v réžii Seana Penna s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe vychádza z istého starého nemeckého filmu. Policajt Jerry black sľúbi matke zavraždenej osemročnej dcérky, že za každú cenu dopadne jej vraha. Vyšetrovanie však neprebieha podľa predpokladov a postarší detektív začne mať určité psychické problémy, na ktoré je upozorňovaný aj svojimi kolegami. Nicholson tu predvádza na svoj temperament veľmi atypický výkon a tým pádom aj jeden z najlepších vo svojej kariére.

My (Us, USA, 2019, Jordan Peele), Nova Cinema, 22.15
Adelaide si ešte z detstva v sebe nesie traumatizujúci zážitok, ktorý ju prenasleduje až do dospelosti. Za tie roky sa však naučí nemyslieť na neho a dokáže viesť úplne normálny život. Keď sa však vydávajú za známymi, ocitnú sa aj na tom istom mieste, kde sa Adelaide ako dieťa zatúlala. Minulosť sa jej v hlave sprítomňuje, navyše je jej rodina po návrate domov ohrozená štyrmi ľuďmi v červených kombinézach, ktorí ale vyzerajú úplne ako ona a jej rodina.

Mustangy (The Misfits, USA, 1961, John Huston), Dvojka, 21.55
Film podľa scenára dramatika Arthura Millera, ktorý ho napísal na mieru svojej vtedajšej manželke Marilyn Monroe. Tá vo filme stvárňuje bývalú striptérku Roslyn, ktorá sa so starnúcim kovbojom Gayom a ďalšími priateľmi vydáva po stopách divokých mustangov. Spolu sa snažia zachovať si aspoň zvyšok ilúzií a nájsť trošku šťastia v príbehu, ktorý borí tradičné mýty amerického západu.

TV tipy 28.2. - 6.3. 2022


autor Tatiana Rusnáková 28.2.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.