TV TIPY 21.2. - 27.2. 2022

TV TIPY 21.2. - 27.2. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 21. február

Bazén (La Piscine, Francúzsko, Taliansko, 1969, Jacques Deray), ČT2, 21.55
Spisovateľ Jean-Paul trávi dovolenku so svojou priateľkou, novinárkou Marianne na pláži a v zapožičanej vile pri Stredozemnom mori. Onedlho k nim ale zavíta bývalý Mariannin milenec Harry so svojou 18- ročnou dcérou. Medzi všetkými postavami začne vznikať napätie a na povrch postupne začnú vyplávať záležitosti z minulosti. Jean-Paul si navyše začne až príliš dobre rozumieť s Harryho dcérou. V hlavných úlohách uvidíte dve veľké hviezdy svojej doby, Alaina Delona a Romy Schneider, ktorí tvorili pár aj v súkromí.

1917 (USA, Veľká Británia, 2019, Sam Mendes), JOJ Cinema, 22.10
Režisér Sam Mendes nakrútil pred dvoma rokmi technicky náročný film, zdanlivo nakrútený na jeden záber, ako poctu vojakom padlým v Prvej svetovej vojne. Príbeh o dvojici mladých vojakov, ktorí musia doručiť správu o zastavení bojového útoku je plný napätia, keďže v hre sú stovky životov, vrátane života brata jedného z nich. Námet rozpracoval Mendes podľa príbehu, ktorý mu kedysi vyrozprával jeho starý otec, prozaik Alfred Mendes na základe vlastných zážitkov z vojny.

Tajomstvo ich očí (Secret in Their Eyes, USA, Veľká Británia, Španielsko, Južná Kórea, Billy Ray), Filmbox, 21.50
Hlavnými hrdinami psychologického thrilleru je dvojica vyšetrovateľov FBI Jess a Ray. Tí sú zohratou dvojicou, ktorú len tak niečo neprekvapí. Jeden prípad ich však doženie na pokraj ich síl – v kontajneri nájdu brutálne zavraždené telo dievčaťa, z ktorého vykľuje Jessina dcéra. Prípad je zamotaný, rúca sa súdny proces a podozrivý sa dostáva na slobodu. Vrah uniká vyše 10 rokov, potom však Ray prichádza na novú stopu, ktorá by mohla viesť až k vyšetreniu prípadu – niektorí však už netúžia len po spravodlivosti, ale aj po odplate. Odpoveď na najpálčivejšiu otázku však vyvolá obrovský šok.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Utorok, 22. február

Toman (Česko, Slovensko, 2018, Ondřej Trojan), ČT1, 21.50
Československá kinematografia sa zrejme ešte dlho bude konfrontovať s následkami komunistického režimu. Zvlášť keď je nevyčerpaných ešte toľko tém a osobností, ktoré zatiaľ na plátne nedostali priestor. Potrebu predstaviť vplyvného muža pocítil aj režisér Ondřej Trojan, film Toman je o šéfovi zahraničnej kontrarozviedky. Okrem toho bol však obchodníkom, ktorý sa nezastavil pred ničím. Otázka morálky bola v jeho ponímaní až tou poslednou prioritou.

Zákon lásky (Česko, 2021, Barbora Chalupová), ČT2, 21.50
Prvý väčší režisérsky úspech Barbory Chalupovej bola nepochybne jej spolupráca s Vítom Klusákom na dokumente V síti, kde spoločne dokumentovali nebezpečenstvo, aké pre maloleté deti predstavuje internet. Vo svojom sólo debute už ale oslavuje lásku, ktorá ale nemá priestor na slobodné vyjadrenie. Jej témou je totiž homosexualita a dlhá cesta zákona, ktorý by svadbu homosexuálov povoľoval. Väčšina Čechov zákon o povolení manželstiev podporuje, prečo teda ešte nie je v efekte?

Sedem (Seven, USA, 1995, David Fincher), Prima MAX, 22.00
Jeden z najlepších temných thrillerov 90. rokov nakrútil v roku 1995 David Fincher s Bradom Pittom a Morganom Freemanom v hlavných úlohách vyšetrovateľov tajomných vrážd. Ako sa ukazuje, vrah sa riadi podľa biblických siedmich smrteľných hriechov a svojimi činmi sleduje určité vyššie ciele. Fincher pripravil pre divákov viacero vizuálnych aj scenáristických šokov a ako sa ukáže, vyšetrovateľov zasiahne prípad viac, ako si spočiatku dokázali pripustiť. Film sa odohráva počas siedmich dní jedného týždňa a takmer neustále v ňom prší.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Streda, 23. február

The Goonies (USA, 1985, Richard Donner), Filmbox, 20.00
The Goonies patria medzi zlatý fond americkej kinematografie pre násťročných a sú skvelým reprezentantom svojej doby, ktorá sa tomuto obecenstvu vo veľkom venovala. V jeho centre je skupina, pomenovaná podľa susedstva, v ktorom žijú ich rodiny. Tie sa ale budú musieť vysťahovať, čo sa chlapcom samozrejme ani zďaleka nepáči. Dopočuli sa však o poklade, ktorý by ich rodiny mohli vytrhnúť z biedy. Na ceste za ním sa však skrýva veľa prekážok, ale aj dobrodružstiev.

Hellboy (2004, USA, Guillermo Del Toro), Film+, 20.10
Hellboy je Ron Perlman a Ron Perlman je Hellboy. Povie si asi každý, kto si pozrie snímku rovnomenného názvu vizionára Guillerma Del Tora (Faunov labyrint). Predlohou mu bol komiks Mikeho Mignolu. Ide o príbeh nekonvenčného hrdinu s rohmi a začína v roku 1944, čiže v období, v ktorom vládne v Európe nacizmus. Rasputina, záporného hrdinu, vynikajúco stvárnil Karel Roden. Ako dospelý žije Hellboy na Úrade pre výskum paranormálnych javov spoločne so žabím mužom menom Sapien.

Špina (Slovensko, Česko, 2017, Tereza Nvotová), JOJ Cinema, 22.15
Mimoriadne náročnú tému si pre svoj celovečerný film zvolila Tereza Nvotová. Rozpráva v ňom totiž príbeh Leny, ktorej život zmení od podlahy strašný čin – znásilní ju totiž jej učiteľ. Dievča sa s hrozným činom nevie vysporiadať, traumu si nosí so sebou, nevie ju zo seba zmyť. Musí si ale uvedomiť, že na čine nemá žiaden podiel viny ona sama. O to sa pokúša terapiou, ktorá je ale pre Lenu aj pre jej okolie mimoriadne náročná. Oveľa náročnejšia však bude cesta k normálu.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Štvrtok, 24. február

Počiatok (Inception, USA, Veľká Británia, 2010, Christopher Nolan), Dajto, 20.30
Počiatok nakrútil Christopher Nolan v prestávke medzi Temným Rytierom a Návratom Temného rytiera, čo bol mimo iné zrejme aj vrchol jeho kariéry. Niet pochýb o tom, že Počiatok je jedným z jeho najambicióznejších a aj najkvalitnejších projektov. Príbeh o skupine zlodejov, ktorí ale nekradnú matierálne statky, ale sny je charakteristický prvotriednymi vizuálnymi efektami a komplikovanou naráciou, čiastočne vychádzajúcou zo samotného príbehu.

Zmiznutie (Prisoners, USA, 2013, Denis Villeneuve), JOJ Cinema, 23.35
Jeden z najlepších temných psychologických thrillerov poslednej doby nakrútil Kanaďan Denis Villeneuve (Prvý kontakt, Blade Runner 2049). Kellerovi Doverovi a jeho manželke niekto unesie dcéru spoločne s jej kamarátkou. Polícia sa síce snaží, dokonca na čas zatkne aj podozrivého, ale prchký muž začne pátrať aj na vlastnú päsť. Aké prostriedky je ešte prípustné použiť pri podobnej nešťastnej udalosti? Villeneuve pokladá viacero zaujímavých otázok, na ktoré si musí ale divák odpovedať sám. Aj na otvorený záver.

Limonádový Joe aneb konská opera (Československo, 1964, Oldřich Lipský), Dvojka, 22.45
Len nedávno odišiel na večnosť predstaviteľ titulnej roly, český herec Karel Fiala. Práve s postavou Limonádového Joe bol za svoju dekády trvajúcu kariéru spätý. Legendárna československá paródia na westerny z dielne Oldřicha Lipského patrí medzi lokálne snímky zo 60. rokov, ktoré ale zarezonovali aj v zahraničí. Režisér si za réžiu dokonca vyslúžil Striebornú mušľu z Festivalu v San Sebastian.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Piatok, 25. február

Kedy zabiť (A Time to Kill, USA, 1996, Joel Schumacher), Jednotka, 22.15
John Grisham je aj dnes populárnym spisovateľom, vrchol jeho tvorivej činnosti bol však s najväčšou pravdepodobnosťou v 80. a 90. rokoch minulého storočia, kedy sa na strieborné plátno dostalo niekoľko jeho príbehov. Čas zabiť z dielne Joela Schumachera patrí nepochybne k tým najznámejším. Jeho hlavným hrdinom je Carl, obvinený z vraždy, ktorú spáchal pred niekoľkými svedkami priamo v budove súdu. Zabil však dvoch belochov obvinených zo zabitia a znásilnenia černošského dievčatka – tých sa totiž súd chystal oslobodiť. Carlov právnik a jeho asistenti sa teraz pokúsia zabezpečiť Carlovi spravodlivý súdny proces.

Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express, USA, Malta, 2017, Kenneth Branagh), JOJ, 21.40
Najnovšia adaptácia slávneho detektívneho románu Agathy Christie nám ponúka príbeh v uzavretom prostredí luxusného vlaku, kde sa odohrá mysteriózna vražda. Obeť sa totiž dočkala dvanástich rán nožom, čo je súkromnému detektívovi Herculovi Poirotovi od začiatku podozrivé. No a podozrivý je tu snáď každý zo spoločenskej smotánky cestujúcej vo vlaku. Branagh obsadil seba aj do hlavnej úlohy, v tých ostatných uvidíte superhviezdy, ako Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench či Daisey

Denník rušňovodiča (Dnevnik mašinovode, Srbsko, Chorvátsko, 2016, Miloš Radović), ČT art, 00.25
Za rok 2016 bola snímka srbským vyslancom v boji o cudzojazyčného Oscara, nakoniec sa však nedostal do záverečnej pätice nominovaných. Napriek tomu dokázal zaujať na festivaloch, Cenu divákov si odniesol z Festivalu v Moskve a tri ocenenia vyhral na Festivale nezávislých filmov v Prahe. Ústrednou postavou filmu je rušňovodič Iľja, ktorý za svoju kariéru neúmyselne zabil veľa ľudí. Na trati mu zomrela aj jeho priateľka. Jedného večera zachráni pred samovraždou na trati chlapca Simu. Uchýli ho u seba a stará sa oňho ako o syna. Sprvu je proti tomu, aby sa zo Simu stal tiež rušňovodič, jeho odhodlanie ho ale rýchlo presvedčí.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Sobota, 26. február

Všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať (Everything You Always Wanted to Know About Sex, But Were Afraid to Ask, USA, 1972, Woody Allen), Dvojka, 22.45
Majú afrodiziaká účinok? Čo je to sodomia? Prečo majú niektoré ženy problém dosiahnuť orgazmus? Sú transvestiti homosexuáli? Čo sa deje počas ejakulácie? Na tieto a mnoho ďalších otázok dáva Woody Allen odpoveď v sérii siedmych satirických skečov, inšpirovaných rovnomennou knihou Davida Reubena, v ktorých paroduje širokú škálu motívov od Shakespearovho Hamleta až po súdobú taliansku kinematografiu.

Coco (USA, 2017, Lee Unkrich, Adrian Molina),Nova Cinema, 20.00
Tento titul s prvkami fantasy je doteraz jedným z najväčších úspechov režisérskej kariéry Tima Burtona. Keď starý pán Bloom ochorie, túži jeho žena po tom, aby si ich syn k nemu našiel cestu. Syn však otca považuje za blázna. Starý pán totiž miluje historky a často ich aj o svojom živote rozpráva. Na tom by nebolo nič zlé, ale otcove historky obsahujú šialené situácie, bizarných účastníkov aj nereálne scenáre. Hviezdne obsadený film vznikol podľa predlohy Daniela Wallacea a výsledný film ukazuje, že lepšie pasujúci príbeh si na adaptáciu Burton ani nemohol vybrať.

Milenec (L'Amant, Francúzsko, Veľká Británia, Vietnam, 1992, Jean-Jacques Annaud), ČT2, 23.00
Uznávame, príbeh z roku 1929 o  romanci medzi mladou francúzskou školáčkou a starším čínskym podnikateľom by sa dnes už asi netočil, film z roku 1992 je však adaptáciou biografického románu fantastickej autorky a režisérky Marguerite Duras. Medzi dvoma ľuďmi, vzdialenými na hony od seba vo všetkých podstatách vznikne silné erotické puto, ktoré by ale podnikateľ rád posunul na vyššiu úroveň, keďže sa do školáčky zaľúbi. Tej však nejde o lásku, ale len o sex a peniaze. Skutočným citom dievča porozumie, až keď od podnikateľa odíde.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


Nedeľa, 27. február

Svadba môjho najlepšieho priateľa (My Best Friend's Wedding, USA, 1997, P.J. Hogan), Film+, 17.10
Julia Roberts je synonymom romantických komédií 90. rokov, jedným z dôvodov je aj táto snímka. Zahrala si v nej Julianne, ktorá sa po rozchode s Michaelom ocitne v pozícii jeho najlepšej priateľky. Sľúbila mu, že ak sa do 28 ani jeden z nich nevydá, zoberú sa. Krátko pred jej narodeninami sa však Michael Julianne ozve. Na jej veľké prekvapenie ju pozýva na svadbu. Lenže nevestou nie je Julianne, ale krásna, dlhonohá blondína. Julianne je správami šokvaná, no je odhodlaná Michaelovi sa so svojimi pocitmi zveriť.

Sedem rokov v Tibete (Seven Years in Tibet, USA, 1997, Jean-Jacques Annaud), Nova Cinema, 20.00
Brad Pitt získaval v 90. rokoch jednu skvelú hereckú príležitosť za druhou. Jedným z jeho najslávnejších kreditov je nepochybne aj veľkolepý, podľa skutočných udalostí nakrútený, životopisný príbeh rakúskeho horolezca Petra Aufschneitera. Jeho plánom bolo vystúpiť na Nanga Parbat, namiesto toho sa ale ocitol v zajateckom tábore. Keď sa mu podarilo uniknúť, dostal sa až do tajomného Tibetu. Tam sa stal učiteľom mladého Dalajlámu. Medzi učiteľom a žiakom vzniká puto, obaja sa nakoniec od seba učia navzájom.

Dobrý, zlý a škaredý (Il buono, il bruto, il cattivo, Taliansko, USA, Španielsko, Západné Nemecko, 1966, Sergio Leone), Dvojka, 21.10
Western všetkých westernov, alebo „spaghetti“ western vo svojej najdokonalejšej podobe. Traja pištolníci sa budú počas deja snažiť získať ukrytý poklad, avšak bez vzájomnej pomoci týchto troch rozhádaných zabijakov to nebude možné. No a na pozadí prebieha ešte krutá občianska vojna severu proti juhu. Scenár je dielom hneď štyroch autorov, vrátane Leoneho, na výsledku sa to ale nijako negatívne neprejavilo. Clint Eastwood, Lee Van Cleef a Eli Wallach si týmto filmom zaistili nesmrteľnosť.

TV tipy 21.2. - 27.2. 2022


autor Tatiana Rusnáková 21.2.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.