V TIPY 15.2. - 20.2. 2022

V TIPY 15.2. - 20.2. 2022

VOD recenzia



Utorok, 15. február

Forman vs. Forman (Česko, Francúzsko, 2019, Helena Třeštíková), ČT2, 20:00
18. februára tohto roku by sa režisér Miloš Forman dožil okrúhleho deväťdesiateho jubilea. Pri príležistosti jeho nedožitých narodenín si Česká televízia pripomína osobnosť legendárneho filmára – začína dokumentárnym portrétom Heleny Třeštíkovej s príznačným názvom Forman vs. Forman. Ukazuje v ňom totiž súkromnú ale aj verejnú personu Formana, jeho najväčšie úspechy ale aj zložité okamihy jeho života.

Freaks (Kanada, 2018, Zach Lipovsky, Adam Stein), JOJ Cinema, 20:20
Indie komédia Freaks je príbehom malej Chloe, ktorá zo všetkého najviac túži vidieť svet. Má to však malý háčik – Chloe nikdy nevyšla zo svojho domu, kde žije spoločne so svojim otcom. Ten ju nadovšetko ľúbi, od detstva jej však vštepuje, že pre takých ako sú oni, nie je vo vonkajšom svete priestor. Chloe jedného dňa ale využije príležistosť a vydáva sa do sveta. Zisťuje, že otec mal v istom ohľade pravdu a prvýkrát si začne uvedomovať, že je skutočne iná než všetci ostatní.

Staříci (Česko, Slovensko, 2019, Martin Dušek, Ondřej Provazník), ČT1, 20:10
Na motívy skutočnej udalosti nakrútil Martin Dušek a Ondřej Provazník čiernu komédiu Staříci, kde si hlavnú úlohu zahrali Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička (pre ktorého to bola posledná filmová rola). Vlastimil Reiner je emigrant, bývalý politický väzeň, ktorý sa po rokoch v zahraničí vracia do rodnej krajiny. Za jeho návratom je ale šialený plán – zabiť bývalého komunistického prokurátora, jedného z mnohých nepotrestaných komunistických pohlavárov.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


Streda, 16. február

Jana Eyrová (Jane Eyre, Veľká Británia, USA, 2011, Cary Joji Fukunaga), Prima MAX, 20:00
Predloha Charlotte Brontë, román Jana Eyrová sa dočkal niekoľkých filmových spracovaní. Zaujímavé je nepochybne aj to v réžii Caryho Joji Fukunagu, známeho z titulov ako True Detective alebo najnovšej bondovky No Time to Die. Jeho verzia má nezvykle ponurú, priam hororovú atmosféru, ktorú skvelo vedú herecké výkony Mie Wasikowskej v titulnej role a Michaela Fassbendera, čoby tajomného pána Rochestera.

Alexander Veľký (Alexander, USA, Nemecko, Holandsko, Francúzsko, Veľká Británia, Taliansko, 2004, Oliver Stone), AMC, 20:00
Oliver Stone je jedným z popredných režisérov politického filmu, vo svojej kinematografii sa venuje nepopulárnym obdobiam americkej histórie a vo svojich príbehoch sa nebojí ísť proti verejnej mienke – napríklad v snímke JFK, kde naznačuje, že prezident Kennedy mohol byť zavraždený samotnou CIA. Jeho životopis slávneho vodcu Alexandra Veľkého je síce dnes považovaný za jednu zo slabín jeho tvorby, stojí však za pozretie – napríklad kvôli veľkolepej hudbe Vangelisa. V hlavnej úlohe sa predstavil Colin Farrell.

Utopenec na úteku (Wrongfully Accused, USA, 1998, Pat Proft), AMC, 18:30
Utopenec na úteku patrí k najlepším komediálnym paródiám s Lesliem Nielsenom v hlavnej úlohe. Kostra deja je založená na hite s Harrisonom Fordom Utečenec z roku 1993. Film si ale uťahuje aj z množstva ďalších hollywoodskych diel (nielen) tej doby, vrátane Titanicu, Zachráňte vojaka Ryana či Mission Impossible. Nielsen si zahral huslového virtuóza, ktorý sa snaží dopadnúť jednorukého, jednonohého a jednookého zločinca.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


Štvrtok, 17. február

Sedem (Se7en, USA, 1995, David Fincher), Dajto, 22:05
Jeden z najlepších trilerov deväťdesiatych rokov má na konte David Fincher. Pátranie po tajomnom vrahovi, prevádzajúcich svoje zločiny podľa siedmich smrteľných hriechov, obsahuje viaceré prekvapivé zvraty a neopakovateľné a nesmierne drsné finále. Aj vďaka nemu ide pri každom jeho pozretí o zdrvujúci zážitok. Mimochodom Fincher sa snažil ukázať veľkomesto ako pochmúrne miesto na život vďaka neustálemu dažďu, ale napríklad aj prostredníctvom hluku metra susediaceho s bytom

Pulp Fiction: Historky z podsvetia (Pulp Fiction, USA, 1994, Quentin Tarantino), Prima COOL, 22:00
Pokiaľ ste už nejaký ten piatok nevideli Pulp Fiction, tak máte opäť možnosť si túto klasiku vychutnať v televízii a pekne s neopakovateľným českým dabingom. Quentin Tarantino mozaiku prapodivných indivíduí v uliciach Los Angeles skomplikoval nechronologickými časovými skokmi, ktoré v kombinácii s hláškami a netradične obsadenými hercami fungujú dokonale aj na stý krát. Len je večná škoda, že úlohu feťáka nemohol stvárniť kvôli vtedajšej silnej drogovej závislosti pôvodne zvažovaný Dave Gahan.

Deň nezávislosti: Nový útok (Independence Day: Resurgence, USA, 2016, Roland Emmerich), Plus, 20:30
Pokračovanie výplachu číslo 1 v deväťdesiatych rokoch sa očakávalo dlhé roky, až to napätie po 20 rokoch takmer celé opadlo. Opätovná návšteva starých známych emzákov najviac trpí tým, že proti nim nebojuje Will Smith. Stále však Emmerich dokáže vykúzliť monumentálne katastrofické a deštrukčné zábery, solídnu akciu a nejaký ten humor k tomu. Na scenári pracovalo hneď 5 ľudí, ale výsledok by bol asi rovnaký, ak by ho napísal iba dlhoročný režisérov dvorný scenárista Dean Devlin.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


Piatok, 18. február

Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, 2017, Alan Drljević), ČT art, 23:50
Juhoslovanská kinematografia sa doteraz vyrovnáva s obrovskou traumou v podobe civilnej vojny z 90. rokov, ktorá rozbila Juhosláviu. V tomto príbehu sa v horskom hoteli stretáva na terapeutickom pobyte skupina obyvateľov bývalých juhoslovanských krajín, ktorí si každý nesú svoje vlastné spomienky na pohnuté obdobie vojny. Je však ich história prihlbokou ranou na zacelenie?

Ukradni, čo môžeš! (Buffalo Soldiers, Nemecko, Veľká Británia, 2001, Gregor Jordan), ČT2, 23:25
Satirická čierna komédia o skupine vojakov na stanici v Západnom Nemecku v roku 1989. Ich prítomnosť už nie je veľmi potrebná, Berlínsky múr je doslova na spadnutie a vojaci sa celý deň poflakujú, prípadne trávia voľné chvíle v kasíne. Nie však Elwood – ten si zarába predávaním heroínu a kradnutého tovaru. Aj keď boli niektorí kritici k snímke mimoriadne priazniví, načasovanie nemohlo byť horšie – film premiéroval na Festivale v Toronte začiatkom septembra, po páde dvojičiek bol však film, kritizujúci pôsobenie americkej armády v zahraničí označený ako anti-americký

Prvotný strach (Primal Fear, USA, 1996, Gregory Hoblit), Jednotka, 22:15
Chicagský právnik Martin Vail dostane prípad obhajoby zdanlivého vraha renomovaného biskupa. Vrahom by mal byť 19- ročný miništrant, ten však vykazuje známky schizofrénie a rozdvojenej osobnosti. Primal Fear sa preslávil prekvapujúcou pointou, ale obsahuje v sebe viaceré zaujímavé témy, ako zločiny v cirkvi či samoľúbosť právnikov. Richard Gere a Edward Norton tu predvádzajú absolútne vrcholné výkony, rovnako aj Laura Linney alebo Frances McDormand.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


Sobota, 19. február

Juno: Nezrelá na dieťa (Juno, USA, 2007, Jason Reitman), ČT art, 22:35
Pravdepodobne nikto pred premiérou netušil, o aký výrazný film pôjde. Úplne nenápadný, no o to dôraznejší je Juno nielen medzi tínedžerskými komédiami ale aj celkovo medzi vtedajšou americkou produkciou. Diablo Cody dokázala v scenári o tehotenstve 16-ročnej Juno zhmotniť všetky pozitívne aj negatívne aspekty dospievania a dokázala presne zachytiť moment, kedy sa z nedbanlivého dievčaťa stáva zodpovedná pubertiačka. To všetko v prítomnosti jedinečných postáv a skvelých hereckých výkonov. V neposlednom rade úraduje aj skvelé pôsobenie predstaviteľov hlavných rolí Elliota Pagea a Michaela Ceru.

Amadeus (USA, 1984, Miloš Forman), ČT2, 20:00
Legendárna životopisná snímka Miloša Formana mapuje kariéru kontroverzného muzikanta Wolfganga Amadea Mozarta, činí tak ale prostredníctvom jeho konkurenta na dvore cisára Josefa II., Antoniho Salieriho. Ten si začína uvedomovať, že jeho hudobný talent sa s tým Amadeovým nemôže rovnať a snaha ho dostihnúť tvrdým tréningom skrátka nestačí. Forman sa zaoberá otázkou akéhosi božieho rozdelenia talentu. Taktiež sa nebojí ukázať slávneho muzikanta ako márnotratného a rozmaznaného človeka.

Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, USA, 2013, Martin Scorsese), ČT2, 23:00
Čierna komédia Martina Scorseseho nakrútená na základe spomienok Jordana Belforta je okrem trojhodinovej zábavy a implicitnou kritikou nekontrolovateľného kapitalizmu a ukážkou, ako dokážu moc a peniaze zmeniť ľudský charakter. Lenže FBI nikdy nespí a i keď sa zdá, že niekedy možno pracuje pomaly, svojho cieľa sa nikdy nevzdá. Scorsese nakrútil vo svojej filmografii pomerne nekonvenčne pojatý film a snaží sa aj experimentovať. Leonardo Di Caprio si svoju úlohu nesmierne užíva.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


Nedeľa, 20. február

Pre pár dolárov naviac (Per qualche dollaro in più, Taliansko, Španielsko, Západné Nemecko, 1965, Sergio Leone), Dvojka, 21:05
Pokračovanie legendárneho westernu a remaku japonského filmu Osobná stráž nijako nezaostáva za prvým dielom. Môže za to opäť prepracovaný scenár, Clint Eastwood v hlavnej úlohe a Lee Van Cleef v tej trochu vedľajšej, ale predovšetkým démonický Gian Maria Volonté ako démonický záporák a chladný zabijak. Leoneho veľké detaily jeho pohľadu a kryštalicky modrých očí vás budú strašiť ešte dlho počas bezsenných nocí. Svoj nezameniteľný ksicht prepožičal ďalšiemu darebákovi aj Klaus Kinski.

Prelet nad kukučím hniezdom (One Flew Over the Cuckoo's Nest, USA, 1975, Miloš Forman), ČT2, 21:45
Legendárny film Miloša Formana patrí do zlatého fondu kinematografie. Spoločne s viacerými ráznymi postavičkami sa ocitáme v istej americkej psychiatrickej liečebni, kde panuje trochu tvrdší režim, najmä vďaka jednej zdravotnej sestre. Tej sa vzprieči pacient v podaní Jacka Nicholsona. Snímka je považovaná, okrem brilantnej psychologickej štúdie tohto typu osôb, aj ako metafora boja proti totalitným režimom všeobecne, z hľadiska Formanovej národnosti ale predovšetkým voči komunizmu.

Prípad Pelikán (The Pelican Brief, USA, 1993, Alan J. Pakula), Prima MAX, 20:00
Filmové adaptácie kriminálnych bestsellerov Johna Grishama patria k obľúbeným snímkam svojho žánru. Výnimkou nie je ani Prípad pelikán, v hlavných úlohách s Juliou Roberts a Denzelom Washingtonom. Po atentáte na dvoch sudcov príde mladá študentka práv s odvážnym tvrdením toho, kto ich skutočne zabil. Okamžite po správe sa však jej život obracia na ruby, aj ona len náhodou unikne istej smrti. Spojí sa s novinárom Granthanom, aby jej pomohol odhaliť pravdu.

V tipy 15.2. - 20.2. 2022


autor Tatiana Rusnáková 16.2.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.