TV TIPY 9.2. - 13.2. 2022

TV TIPY 9.2. - 13.2. 2022

VOD recenzia



Streda, 9. február

Kick-Ass (Veľká Británia, USA, 2010, Matthew Vaughn), Filmbox. 20:00
Bezpochyby jeden z najoriginálnejších súčasných počinov reflektujúci obsesiu komiksovými knihami a filmami. Hrdinami nie sú klasickí neohroziteľní strážci spravodlivosti s nadprirodzenými schopnosťami, ale dvojica teenagerov, ktorá by chcela, najskôr oddelene, urobiť v meste poriadok so zločinom. To však nebude tak jednoduché a obaja dostanú v ceste za cieľom zopár rán. Film preslávil hercov Aarona Taylora-Johnsona a Chloë Grace Moretz. Vo vedľajšej úlohe mentora Hit Girl poteší Nicolas Cage.

Zabijaci (Assassins, USA, Francúzsko, 1995, Richard Donner), Dajto, 20:30
Zabijaci sú na prvý pohľad klasickým akčným thrillerom, akých sa v 90. rokoch natočilo mnoho. Pri druhom pohľade však do očí udrie viacero vecí. Scenár je totiž debutom Lany a Lily Wachovski, teda autoriek kultového Matrixu. Sylvester Stallone je profesionálnym zabijakom, ktorý dostáva za úlohu zabiť mafiánskeho bossa. Okolo neho sa však s rovnakým cieľom obšmieta ambiciózny zabijak Miguel (Antonio Banderas). Stretávajú sa čoraz viac a Robert v ňom vidí potenciálnu konkurenciu.

Policajt v Beverly Hills (Beverly Hills Cop, USA, 1984, Martin Brest), Prima MAX, 20:00
Problémový detroitský detektív Axel Foley sa stáva svedkom vraždy svojho kamaráta Mikea. Vydáva sa na vlastnú päsť do Los Angeles vypátrať jeho vraha a bude poriadne liezť na nervy nielen podozrivým, ale aj dvojici miestnych detektívov. Dej ale nie je pri tejto ukážkovej akčnej komédii z osemdesiatych rokov tak dôležitý. Nesmrteľné hlášky, vlezlá ústredná melódia, Eddie Murphy na vrchole kariéry a na žáner nevídané celosvetové tržby vo výške okolo 300 miliónov dolárov.

TV tipy 9.2. - 13.2. 2022


Štvrtok, 10. február

Seraphine (Séraphine, Francúzsko, Belgicko, 2008, Martin Provost), ČT art, 20:15
Skutočný príbeh maliarky Séraphine de Senlis rozpráva táto francúzsko-belgická biografia. Jej príbeh bol totiž vskutku takmer filmový – Séraphine celý život pracovala ako upratovačka a maľbou si len spríjemňovala voľný čas. Jedného dňa ale jej obraz padne do oka bohatému zberateľovi umenia Wilhelmovi Unde, ten nástojí na stretnutí s autorom obrazu. Sám nemôže uveriť vlastným očiam, keď sa k nemu prihlási excentrická žena, ktorá je pre svoje okolie terčom posmechu.

Interstellar (USA, Veľká Británia, Kanada, 2014, Christopher Nolan), Dajto, 20:30
Christopher Nolan nakrúca stále naratívne zložitejšie a zložitejšie filmy a vrcholom hier s časom a priestorom je zrejme sci-fi Interstellar. V ňom sa bude snažiť skupina vedcov a kozmonautov nájsť nielen novú obývateľnú planétu pre obyvateľov umierajúcej Zeme, ale aj spôsob, akým ich na toto zatiaľ neznáme nové miesto presunúť. Film ponúka niekoľko dychberúcich sekvencií a absolútne zdrvujúce finále v čiernej diere. Ide o inteligentné, pomalé sci-fi kombinované s naratívnymi a štylistickými postupmi súčasných blockbusterov.

Pomocník (Československo, Maďarsko, 1981, Zoro Záhon), Dvojka, 22:45
Najúspešnejší film slovenského režiséra Zora Záhona podľa románu Ladislava Balleka. V ňom prichádza rodina Riečanovcov do malej dediny na južnom Slovensku, aby prebrala mäsiarstvo spolu s pomocníkom Volentom Lančaričom. Ten je síce nápomocný a rodine pomôže k bohatstvu, jeho cena je však privysoká. Román a teda aj tento film sa vyrovnávajú s náročným obdobím povojnovej rekonštrukcie krajiny. Príbeh z románu adaptoval scenárista Ondrej Šulaj, ktorý spolupracoval aj s Martinom Šulíkom, Jurajom Nvotom či Štefanom Uherom.

TV tipy 9.2. - 13.2. 2022


Piatok, 11. február

Život v oblakoch (Living in Oblivion, USA, 1995, Tom DiCillo), ČT art, 00:00
Tom DiCillo patrí medzi najznámejších indie režisérov a práve Život v oblakoch je dôvodom prečo. Hlavným hrdinom jeho príbehu je mladý režisér Nick, ktorý plánuje nakrútiť svoj vysnívaný projekt. Všetky plány sú ale nanič zoči voči nečakaným situáciam. Film bol úvodom na strieborné plátna pre Stevea Buscemiho, ktorý tu podáva výborný výkon čoby ctižiadostivý umelec. Na Festivale v Sundance získala snímka ocenenie pre Najlepší scenár.

Schôdzka so smrťou (Appointment with Death, Veľká Británia, USA, 1988, Michael Winter), Jednotka, 22:15
Keď nájdu Emily Boyntonovú otrávenú na archeologickom nálezisku pri Mŕtvom mori, podozrivých je hneď niekoľko osôb. Hercules Poirot sa ujme celého prípadu. Boyntonová bola príšerná žena, ktorá predtým pracovala vo väznici ako dozorkyňa. Panovala nad svojimi troma dospelými nevlastnými deťmi, s ktorými sa vyberie spolu so svojou matkou na prázdniny do Európy a Svätej zeme. Jej syn sa však v Jeruzaleme zamiluje do doktorky Kingovej, s čím Boyntonová nesúhlasila...

Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), Prima COOL, 23:05
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka v hlavnej úlohe a scenár.

TV tipy 9.2. - 13.2. 2022


Sobota, 12. február

Byt (The Apartment, USA, 1960, Billy Wilder), Dvojka, 22:55
Jedna z najobľúbenejších romantických komédií všetkých čias odoláva zubu času aj vďaka neotrepanej zápletke. Jack Lemmon v nej stvárnil priemerného úradníčka jednej veľkej firmy Buda Baxtera, kde si ho obľúbia jeho nadriadení najmä vďaka tomu, že im prepožičiava svoj malý byt na ich večerné nevery. Jedného dňa sa ale omylom vo svojom byte stretáva s riaditeľovou milenkou v podaní Shirley MacLaine. Do zamestnankyne vo firme je už ale dlhšie zaľúbený a tak sa bude snažiť využiť príležitosť na zblíženie.

Hamlet (Veľká Británia, USA, 1996, Kenneth Branagh), ČT art, 20:15
O Kennethovi Branaghovi počuť ako o režisérovi v poslednej dobe veľmi často, jeho režisérskymi prvotinami však boli filmové adaptácie Shakespearových hier. Debutoval Henrichom V., uznania sa však dostalo aj jeho verzii Hamleta, kde stvárnil aj hlavnú rolu. Po jeho boku sa v dráme predstaví cela plejáda hviezd – Richard Attenborough, Kate Winslet, Julie Christie, Judi Dench, Gérard Depardieu, Charlton Heston, Jack Lemmon, Timothy Spall, Robin Williams a mnohí ďalší.

Ben-Hur (USA, 1959, William Wyler), ČT2, 20:00
Ben-Hur je klasikou v epickom, výpravnom žánri, ktoré Hollywood preferoval na prelome 50. a 60. rokov. Legendárny William Wyler rozpráva na ploche takmer štyroch hodín príbeh Bena Hura, potomka slávneho židovského rodu, ktorý sa po zrade blízkeho priateľa Messalu ocitne na galejách. Dokáže sa ale vzoprieť osudu a vďaka víťazstvu v závode štvorzáprahov si vybojuje slobodu. Jeho prvé kroky vedú k starému priateľovi, ktorému sa plánuje pomstiť. Snímka získala 11 Oscarov a na dlhé desaťročia sa stala najoceňovanejším filmom v histórii odovzdávaní.

TV tipy 9.2. - 13.2. 2022


Nedeľa, 13. február

Za hrsť dolárov (Per un pugno di dollari, Taliansko, Španielsko, Západné Nemecko, 1964, Sergio Leone), Dvojka, 21:05
Pokiaľ ste videli originál, film Telesná stráž Akiru Kurosawu, možno si pri sledovaní legendárneho westernu Za hrsť dolárov ani neuvedomíte, že ide o jeho celkom verný remake. Odlišné prostredie robí predsa len svoje a Clint Eastwood s koltom a klobúkom vyzerá odlišne, ako Toširo Mifune v kimone a s mečom. Mimochodom Leone zdroj inšpirácie nepriznal a Kurosawa vďaka žalobe z toho vyťažil „za hrsť dolárov navyše“. Tajomný neznámy prichádzajúci do malého mestečka sa snaží získať čo najviac prospechu zo súperenia dvoch znepriatelených klanov a darí sa mu to. K tomu hrá Morriconeho hudba a Eastwoodovi sekunduje rovnako charizmatický Gian Maria Volonté.

Minority Report (USA, 2002, Steven Spielberg), ČT2, 21:45
John Anderton pracuje v policajnej sekcii zvanej Pre – Crime, chytajúcej zločincov vďaka predpovediam zvlášť nadaných jedincov ešte pred spáchaním zločinu. Tento spôsob boja proti zločinu má veľký úspech, jedného dňa však hlavná postava zistí, že sa stane páchateľom vraždy. Túto informáciu sa bude snažiť čo najdlhšie pred nadriadenými tajiť, vydáva sa na útek a zároveň sa bude snažiť vypátrať skutočného vraha. Spielbergove prvotriedne sci-fi bolo nakrútené na motívy poviedky Philipa K. Dicka.

Mesto anjelov (City of Angels, USA, Nemecko, Brad Sillberling), Doma, 23:05
Ultra-romantická dráma Mesto anjelov je nakrútená na základe pôvodného scenára Wima Wendersa a Richarda Reitingera, ktorého filmové spracovanie Der Himmel über Berlin/Nebo nad Berlínom pozná každý fanúšik európskej kinematografie. V americkej verzii je zamilovaným anjelom Seth v podaní Nicolasa Cagea. Jeho vyvolenou, pre ktorú je ochotný obetovať svoju nesmrteľnosť je lekárka Maggie (Meg Ryan). Seth jej prináša toľko hľadaný pokoj, no zároveň však neverí jeho tvrdeniam, že je skutočným anjelom.

TV tipy 9.2. - 13.2. 2022


autor Tatiana Rusnáková 9.2.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.