TV TIPY 31.1.- 6.2. 2022

TV TIPY 31.1.- 6.2. 2022

VOD recenzia



Pondelok, 31. január

Oni a Silvio II (Loro 2, Taliansko, Francúzsko, 2018, Paolo Sorrentino), Dvojka, 22:05
Po politicky provokatívnom a formálne dokonalom portréte Giulia Andreottiho vo filme Božský sa Paolo Sorrentino venuje jeho nástupcovi v talianskej politike Silviovi Berlusconimu - mediálnemu magnátovi, miliardárovi a bezškrupulóznemu politikovi, z ktorého vládnutia v štýle bunga bunga sa Taliansko spamätáva dodnes. Veľku pozornosť si vyslúžili aj oni - tí, ktorí Berlusconiho a jemu podobných v politike obklopujú a udržujú tak pri živote mechanizmus moci, založený na úplnej strate akýchkoľvek hodnôt a absolútnom egoizme...

Grace – Kňažná z Monaka (Grace de Monaco, Francúzsko, USA, Belgicko, Taliansko, 2014, Olivier Dahan), ČT2, 21:50
Životný príbeh Grace Kelly – slávnej herečky, ktorá úspešnú kariéru v Hollywoode zavesila na klinec kvôli láske k monackému kniežaťu Rainiera III. Stala sa kňažnou z Monaka, čo jej prinieslo novú slávu, ale aj mnohé útrapy o akých ani nesnívala. Grace však zo všetkých síl za každú cenu bojuje za Monako, ktoré sa stalo jej druhým domovom. V hlavnej úlohe žiari držiteľka Oscara Nicole Kidman.

Boxer (Fighter, USA, 2010, David O. Russell), AMC, 22:55
Biografická športová dráma v hlavných úlohách s Markom Wahlbergom a Christianom Baleom v hlavných úlohách dvoch bratov- boxerov priniesla Oscara a Zlatý glóbus vychudnutému Baleovi a Mellise Leo za vedlajšie úlohy. Celkovo bol film nominovaný na sedem Oscarov vrátane najlepšieho filmu a réžie. Sociálna dráma v štýle Rockyho je dôkazom, že najlepšie príbehy píše sám život. Za kamerou stál Hoyte van Hoytema (Interstellar, Dunkerk) a k nepriehľadnutiu je tu aj Amy Adams.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Utorok, 1. február

The Doors – When You're Strange (USA, 2009, Tom DiCillo), ČT art, 23:30
S hudobnými dokumentami sa posledné mesiace akoby roztrhlo vrece. V menšej miere však boli už roky stabilnou súčasťou kinematografie. Jedným z príspevkov hudobným dokumentom je aj snímka The Doors – When You're Strange od režiséra Toma DiCilla. Zameriava sa v nej na celé obdobie fungovania kapely – od vzniku až po mysterióznu smrť frontmana Jima Morrisona. Napriek tomu však DiCillo nezabúda na detaily a nekĺže len po povrchu.

Zopár správnych chlapov (A Few Good Men, USA, 1992, Rob Reiner), Film+, 20:00
Podľa divadelnej hry Aarona Sorkina nakrútil Rob Reiner film o vyšetrovaní dvoch vojakov zo základne Guantanamo Bay, ktorí sú obvinení z vraždy svojho kolegu. Ich zastupujúci právnik im radí, aby sa k vražde priznali a dostali tak najnižší možný trest. Kapitán Gallowayová, ktorá prípad dozoruje sa však domnieva, že vražda má korene na vyšších miestach a je odhodlaná to aj dokázať.

Údolie tieňov (We Were Soldiers, USA, Nemecko, 2002, Randall Wallace), Film+, 22:05
Plukovník Moore je vynikajúci vojak, ktorý sa mimo služby venuje svojim piatim deťom, ktoré vychováva v katolíckej viere. Mierový stav však narúša vojna vo Vietname, kde má Moore viesť jednu z nasadených jednotiek. Ich misia však nesie názov podľa neúspešnej misie z bitky pri Little Big Horne. Moore zrazu váha, keďže pôvodná misia sa skončila smrťou všetkých členov jednotky. Rozhodne sa ísť do boja s cieľom zmeniť osud spájaný s Prvým práporom siedmej kavalérie.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Streda, 2. február

Hodiny (The Hours, USA, Veľká Británia, Stephen Daldry), Prima MAX, 20:00
Zo svojich štyroch nominácií na Oosara premenila Nicole Kidman zatiaľ jedinú, a to za stvárnenie spisovateľky Virginie Woolfovej. Vďaka mejkapu ju tu ale možno ani nespoznáte. V poviedkovom filme s troma poviedkami a ústredným motívom samovraždy sa okrem nej ale predviedli v najlepšom svetle aj Meryl Streep, Juliane Moore, Ed Harris, Miranda Richarsdon alebo John C. Reily. Nie ľahko stráviteľný film vznikol na motívy knihy Michaela Cunninghama.

Príbeh z Bronxu (A Bronx Tale, USA, 1993, Robert De Niro), Film+, 23:45
Režijný debut Roberta De Nira patrí neprekvapivo k žánru gangsterky. Sledujeme osudy malého chlapca Calogera vyrastajúceho na divokých uliciach Bronxu, ktorý sa stane svedkom vraždy. V úlohe chlapcovho mentora sa predstavil sám De Niro. Príbeh z Bronxu nemá ambície vyrovnať sa dielam Martina Scorseseho, je o niečo subtílnejší, menej násilný a komornejší, ale stále ide o vynikajúcu filmárčinu. Scenár napísal Chazz Palminteri podľa divadelnej hry a v snímke si zahral mafiána Sonnyho.

Americký ostreľovač (American Sniper, USA, 2014, Clint Eastwood), Dajto, 23:00
Clint Eastwood ani na staré kolená nezaháľa a dokonca sa púšťa aj do veľmi kontroverzných tém súčasnosti. Vojna v Iraku nepatrila zrovna medzi tie najpopulárnejšie vojnové konflikty ani v USA, ani vo svete. Na zúbky života amerických vojakov, konkrétne jedného z nich, ostreľovača amerického námorníctva Chrisa Kylea, sa pozrel prostredníctvom životopisnej snímky Americký ostreľovač. V hlavnej úlohe kontroverzného hrdinu sa predstavil Bradley Cooper, jeho manželku si zahrala Sienna Miller.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Štvrtok, 3. február

Zrodila sa Astrid (Unge Astrid, Švédsko, Dánsko, Nemecko, 2018, Pernille Fischer Christensen), ČT art, 20:15
Snímka sa sústredí na detstvo a dospievanie jednej z celosvetovo najúspešnejších spisovateliek. Astrid Lindgrenovú poznajú čitatelia v mnohých krajinách sveta, postavy z jej pera sú súčasťou nejednej detskej knižnice – spomeňme napríklad Pippi, dlhú pančuchu či Emila z Lönnebergy. Koprodukčná dráma sa zameriava na šťastné aj náročné okamihy jej života – po nevydarenom vzťahu so starším kolegom totiž ostala slobodnou matkou a kvôli tomu bola nútená sa aj presťahovať.

Južná pošta (Československo, 1987, Stanislav Párnický), Dvojka, 22:45
Slovenský režisér Stanislav Párnický natočil dve svoje vrcholné diela v 80. rokoch. Tým prvým je Kára plná bolesti z roku 1985 a tým druhým Južná pošta nakrútená o dva roky neskôr. Postarší muž sa prechádza po krajine a začína spomínať na svoju dávnu minulosť, keď bol ešte dieťaťom a vyrastal práve v tomto okolí. Príbeh a obraz sú v Párnického réžii značne štylizované, najmä preto, že dej je rozprávaný z pohľadu dieťaťa. Objavila sa tu celá špička hereckého neba, mimo iných Jiří Bartoška, Zdena Studenková a Magda Vášáryová.

The Matrix (USA, 1999, Lilly Wachowski, Lana Wachowski), Dajto, 20:30
V roku 1999 bola táto snímka snáď na každom kroku. Príbeh o dystopickej budúcnosti, kedy ľudstvo žije v simulovanej realite ťažila z filozofických spisov, vyprodukovala však aj niekoľko podkladov pre dlhotrvajúce konšpiračné teórie. Rola Nea spravila z Keanu Reevesa globálnu superstar. Úspech dosiahla aj na Oscaroch, kde jej podarilo získať štyri sošky – za Najlepší strih, zvuk, zvukový dizajn a špeciálne efekty. V súčasnosti sa natáča štvrté pokračovanie, ktoré by malo do kín prísť už najbližší december.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Piatok, 4. február

Samuraj (Le Samourai, Francúzsko, Taliansko, 1967, Jean-Pierre Melville), ČT2, 20:00
Jean-Pierre Melville a Alain Delon patria medzi legendárne tvorivé dvojice svetovej kinematografie. Delon sa stáva prototypom melvilleovského herca, v tomto prípade stvárňuje osamelého nájomného vraha Jefa. Jeho úlohou je zneškodniť vplyvného obchodníka. Všetko prebieha tak ako má, dokonca ho musí policajný vyšetrovateľ prepustiť, hoc ho sám považuje za podozrivého číslo jedna. Muž, ktorý si objednal obchodníkovu vraždu však spanikári a pokúsi sa Jefa zabiť.

Smrť na Níle (Death on the Nile, Veľká Británia, 1978, John Guillermin), Jednotka, 22:15
Ďalší prípad detektíva s až príliš „načančaným“ vzhľadom nás zavedie na výletnú loď na africkú rieku Níl. No a bol by v tom čert, ak by sa počas Poirotovej prítomnosti nevyskytla niekde navôkol aj mŕtvola. Belgičan má opäť z toho radosť, pretože sa tu aspoň nebude nudiť a môže sa menej sústrediť na egyptské horúčavy. V hlavnej úlohe sa tentokrát predstavil trochu netradične Peter Ustinov, ktorý nemusí každému fanúšikovi predlôh z pera Agathie Christie byť po vôli.

Doktor Spánok (Doctor Sleep, USA, 2019, Mike Flanagan), Markíza, 23:00
Snímka je adaptáciou predlohy Stephena Kinga. Jej hlavným hrdinom je už dospelý Danny, známy ako syn Jacka Torrancea z knihy/filmu The Shining/Osvietenie. Danny sa aj po rokoch snaží vyrovnať s hrôzostrašnými zážitkami z hotela. Jedného dňa ho kontaktuje mladá Abra, ktorá je rovnako ako on nositeľkou zvláštneho diaru – žiarenia. Prosí ho o pomoc pred Rose, tá vyhľadáva ostatné deti so žiarením a zabíja ich pre obohatenie vlastnej sily.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Sobota, 5. február

Dvanásť rozhnevaných mužov (12 Angry Men, USA, 1957, Sidney Lumet), Dvojka, 22:55
Legendárna súdna dráma, v ktorej musí porota vyniesť jednohlasný rozsudok nad chlapcom obvineným z vraždy svojho otca. Čo spočiatku vyzerá ako jasný prípad, to sa veľmi rýchlo zamotáva. Aj keď má väčšina o obžalobe rovnaký názor, ich istotu láme jeden z porotcov, presvedčený o úplnom opaku. Argumentáciou a diskusiou získava na svoju stranu čoraz viac ľudí.

Búrka (The Tempest, Veľká Británia, 1979, Derek Jarman), ČT art, 21:45
Predlohou filmu Dereka Jarmana je divadelná hra Williama Shakespearea. Jarman ju ale prepísal tak, aby bola čo najmenej teatrálna v klasickom zmysle slova. Ide o mýtický príbeh, v ktorom sa Prospero kvôli svojmu bratovi ocitá ako vyhnanec na opustenom ostrove spolu so svojou dcérou a sluhom. Na mori rozpútajú divokú búrku a na ich ostrove stroskotá neapolský kráľ a jeho syn. Ten sa zaľúbi do Prosperovej dcéry, Prospero má ale s kráľom nevybavené účty.

Parfém: Príbeh vraha (Perfume: The Story of Murderer, USA, Nemecko, Španielsko, Francúzsko, 2006, Tom Tykwer), ČT2, 22:55
Zdanlivo nesfilmovateľný historický román spisovateľa Patricka Süskinda sa pokúsil preniesť na plátno nemecký režisér Tom Tykwer, známy najmä „videoherným“ akčňákom Lola beží o život. A treba povedať, že do vysokej miery sa mu to aj podarilo. Príbeh mladíka, ktorý sa snaží z ľudských tiel vyrobiť parfém s vôňou, akú svet ešte necítil, je založený na princípe prenášania vôní, ale aj smradu prostredníctvom obrazov a zvukov na diváka. Pri scénach na špinavom trhu s predavačmi rýb budete dokonale chápať, o čom hovoríme.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022

Nedeľa, 6. február

Kríž cti (Into the White, Nórsko, Švédsko, 2012, Petter Næss), Dvojka, 21:05
Nórsko, 2. svetová vojna. Po vzdušnom súboji, ktorý skončí zničením lietadiel, sa v snehovej pustatine ocitnú obe ich posádky - nemecká i britská. Obe nájdu útočisko v opustenej loveckej chate, kde sa Briti stanú zajatcami Nemcov. Čoskoro však obe znepriatelené strany pochopia, že ak chcú v krutej zime prežiť, musia spolupracovať...

Všemocný (Limitless, USA, 2011, Neil Burger), Plus, 20:30
Ako by ste naložili s faktom, že máte prístup k pilulke zabezpečujúcej plné využitie vašej mozgovej kapacity? No, dá sa predpokladať, že asi podobne, ako učinil hlavný hrdina filmu Všemocný Eddie Mora v podaní Bradleyho Coopera. Ako neúspešný spisovateľ sa prediera životom dosť ťažko a nezvláda ani vzťah s krásnou priateľkou. Jedného dňa sa však všetko zmení. Jeho nové schopnosti pochopiteľne nezostanú bez pozornosti finančných alebo politických žralokov.

Most špiónov (The Bridge of Spies, USA, Nemecko, India, 2015, Steven Spielberg), Prima Cool, 22:20
Filmy o studenej vojne už môžeme pomaly radiť medzi regulérne historické kúsky.Situácia po skončení druhej svetovej vojny nebola vôbec jednoduchá, Nemecko sa napríklad rozdelilo na západnú a východnú časť. Jeho bývalá metropola v rámci NDR tiež. FBI zatkne dvojitého sovietskeho agenta v USA a bude sa ho snažiť vymeniť za svojho zostreleného vojaka na sovietskom území. Právnik sovietskeho špióna sa vyberie do Berlína túto komplikovanú transakciu uskutočniť. V hlavných úlohách excelujú Tom Hanks a Mark Rylance.

TV tipy 31.1.- 6.2. 2022


autor Tatiana Rusnáková 31.1.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.