TV TIPY 18.1. - 23.1. 2022

TV TIPY 18.1. - 23.1. 2022

článok



Utorok, 18. január

Nová šichta (Česko, 2020, Jindřich Andrš), ČT2, 21:35
Mimoriadne úspešným bol v roku 2020 dokument Jindřicha Andrša s názvom Nová šichta. Za hlavného hrdinu si zvolil Tomáša, hrdého Ostraváka, ktorý už 25 rokov pracuje v miestnej bani. Mení sa ale aj trh práce a Tomáš si je vedomý toho, že sa musí rekvalifikovať. No zvolí si odbor skutočne vzdialený – rozhodne sa totiž stať sa programátorom. Je odhodlaný, napriek výsmešným pohľadom svojich kolegov.

Jan Palach (Česko, Slovensko, 2018, Robert Sedláček), ČT1, 20:10
Pred štyrmi rokmi sme si pripomenuli 50. výročie vstupu spojeneckých vojsk na územie Československa v auguste 1968 a tak sme sa dočkali aj viacerých tematických filmov. Prevažne tých dokumentárnych, ale aj hraných, ako napríklad Jan Palach. Ide o 20 – ročného mladíka, ktorý si siahol na život ako prejav protestu proti okupácii. Film Roberta Sedláčka sa zameriava na posledných pár mesiacov v jeho živote a zaoberá sa otázkou, čo sa Janovi preháňalo počas tejto doby v hlave.

Kód Enigmy (The Imitation Game, Veľká Británia, USA, 2014, Morten Tyldum), Plus, 20:30
Aj keď je stratil tento rok s odstupom len niekoľkých rokov na kvalite, stále je v jeho jadre mimoriadne zaujímavý a nepochybne dôležitý príbeh najväčších úspechov geniálneho matematika Alana Turinga. Snímka rámcuje príbeh jeho uväzenením v 50. rokoch, no spätne sa pozerá na jeho zásluhy počas Druhej svetovej vojny, kedy sa mu spoločne s jeho tímom prelomiť šifru nemeckej armády. V hlavných úlohách sa predstaví Benedict Cumberbatch a Keira Knightley.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


Streda, 19. január

Million Dollar Baby (USA, 2004, Clint Eastwood), Prima MAX, 20:00
Clint Eastwood sa v autorskom filme predstaví ako klasický hrdina, akého stvárnil už v niekoľkých filmoch – starý, osamelý, večne nahnevaný veterán Frankie. Konkrétne v tomto prípade je tréner, ktorého práve opustil zverenec. Navyše sa s ním nebaví vlastná dcéra a všetko, čo má je stará telocvičňa. Jedného dňa do nej vstúpi Maggie, nahnevaná z večného odstrkovania. Jediné čo chce je, aby jej niekto konečne veril. Frankie ju ale odmieta trénovať. Maggie sa však len tak ľahko nevzdá.

Prísľuby z východu (Eastern Promises, Veľká Británia, Kanada, USA, 2007, David Cronenberg), Plus, 22:40
Režisér David Cronenberg si vo Východných prísľuboch zopakoval úspešnú spoluprácu s hercom Viggom Mortensenom po snímke História násilia. Opäť nejde o typický Cronenbergov explicitný hororový film, ale drásavý triler z ruského mafiánskeho prostredia v Londýne. Viggo si zahral člena mafiánskej skupiny, Naomi Watts ošetrovateľku, ktorá sa rozhodne pátrať po minulosti mŕtvej ruskej dievčiny. Obzvlášť slizký je vo svojej mafiánskej úlohe Vincent Cassel.

Beetlejuice (USA, 1988, Tim Burton), Filmbox, 20:00
Beetlejuice bol prvým veľkým hitom Tima Burtona a zrejme aj dosť dobrým (a skutočne správnym) indikátorom toho, kam sa bude režisérova kariéra vyvíjať. V tejto desivo kreatívnej a kreatívne desivej komédii sa manželský pár Adam a Barbara stanú účastníkmi dopravnej nehody. Po nej majú akýsi divný pocit – navyše musia riešiť fakt, že do ich domu sa nasťahovalo niekoľko neprispôsobivých duchov. Poznajú ale niekoho, kto by si s nimi vedel poradiť – bio-exorcistu Beetlejuicea v podaní Michaela Keatona.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


Štvrtok, 20. január

To ta monarchia (Slovensko, 2020, Vladislava Plančíková), Dvojka, 20:10
Vladislava Plančíková nakrútila pred pár rokmi dokumentárnu esej Felvidék – horná zem a po réžii niekoľkých televíznych projektov sa opäť vracia s dokumentárnym portrétom. Opäť sa v ňom vydáva skúmať zvyklosti malého regiónu, konkrétne obce Spišský Hrhov. Táto dedina je známa najmä pre svoju príkladnú integráciu rómskych obyvateľov, je ale všetko tak, ako opisujú štatistiky?

Efekt Vašulka (The Vasulka Effect, Island, Česko, Švédsko, 2019, Hrafnhildur Gunnarsdóttir), Dvojka, 22:35
Woody Vašulka patrí medzi výrazné mená moderného umenia po celom svete, no je len málo Čechov a Slovákov, ktorým by jeho meno niečo hovorilo. To sa snaží zmeniť tento dokumentárny portrét českého emigranta Woodyho a jeho islandskej manželky Steiny. Divák sa dozvie nielen o zoznámení tejto kreatívnej a partnerskej dvojice, ale aj o ich začiatkoch uprostred veľkého (nielen umeleckého) sveta, o ich dlhotrvajúcej a úspešnej kariére, ale aj o problémoch, ktoré ich kvária v prítomnosti.

Letec (The Aviator, USA, Nemecko, 2004, Martin Scorsese), ČT art, 20:15
Životopisný film Howarda Hughesa, jedného z najväčších megalomanov histórie. Vo svojom živote sa totiž preslávil v niekoľkých priemysloch – bol úspešným filmovým režisérom a producentom, leteckým priekopníkom, ropným magnátom a vizionárom. V Scorseseho filme má prednosť najzaujímavejšie obdobie jeho života – filmová kariéra spojené s najväčšími kráskami Hollywoodu a realizovanie vlastných leteckých vízii.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


Piatok, 21. január

Arabeska (Arabesque, USA, 1966, Stanley Donen), ČT2, 21:45
Profesor Pollock (v podaní Gregoryho Pecka) je v odborných kruhoch považovaný za najväčšieho odborníka na arabské civilizácie. Práve preto sa jedného dňa stane obeťou únosu. Únscovia totiž po ňom požadujú rozlúštenie arabských hieroglyfov, ktoré by ich mohli dostať bližšie k bohatému Beshraavimu. Na scéne sa však objaví Beshraaviho milenka, Yasmin (v podaní Sophie Loren) a Pollocka varuje, že ak šifru rozlúšti, únoscovia ho zabijú.

Kšeft za všetky prachy (London Boulevard, USA, Veľká Británia, 2010, William Monahan), Filmbox, Prima MAX, 00:15
Nielen slovenský hrdina sa snaží nájsť pokoj v duši po návrate z väzenia, ale aj Angličan Mitchel (Colin Farrell), ktorý v ňom strávil tri roky. Pre starého gangstera je ale ťažké meniť životný štýl, ak ho do starých koľají núti stále to isté okolie. Šancou na zmenu by mohla byť známosť s hereckou celebritou Charlottou (Kiera Knightley). Mitchel bude musieť v ceste za šťastím naposley čeliť mafiánskemu bossovi Gantovi. Kkšeft za všetky prachy je príjemnou anglickou gangsterkou s prekvapivým záverom

Odkaz vo fľaši (Flaskepost fra P, Dánsko, Nemecko, Nórsko, Švédsko, 2016, Hans Petter Moland), JOJ Cinema, 21:55
Detektívi z oddelenia Q, Carl Mørck a Assad sa dostanú k prípadu, ktorý im doslova priprával v mori. Konkrétne teda vo fľaši, kde sa nachádza záhadný odkaz. Tentokrát budú hľadať psychopatického vraha a zároveň musia nájsť v správny čas dvojicu unesených súrodencov. K slovu príde aj fanatická náboženská sekta. Podstatné však je, že Fares Fares a Nikolaj Lie Kaas sú opäť ešte drsnejší, než Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi v Kamarátovi do dažďa, respektíve dýchajú na krk Colinovi Farrellovi a Jamiemu Foxovi z Miami Vice.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


Sobota, 22. január

Ticho na mori (La Mer à l'aube, Francúszko, Nemecko, 2011, Volker Schlöndorff), Dvojka, 22:50
Režisér Plechového bubienku pokračuje v dokumentácii druhej svetovej vojny aj v novom tisícročí a ide mu to stále veľmi dobre. Ticho na mori nás zavádza do francúzskeho internačného tábora v roku 1941, kde väčšinu väznených tvoria politickí oponenti aj klasickí zločinci. Členovia komunistickej strany spáchajú atentát na nemeckého dôstojníka, čo má za následok vynesenia rozsudku smrti nad 150 francúzskymi väzňami. Ide o príbeh založený na skutočných udalostiach, vo Francúzsku veľmi známy ako symbol odporu voči okupantom.

Duna (Dune, USA, 1984, David Lynch), ČT art, 21:45
Minulý rok bezpochyby ovládlo nové spracovanie Duny z dielne režiséra Denisa Villeneuvea. Výsledok jeho práce bol mimoriadne očakávaný, keďže na Dune, "nesfilmovateľnom“ románe Franka Herberta si vylomili zuby už viacerí filmári. Napríklad David Lynch. Jeho Duna patrí dodnes ku kultovým titulom, Lynch sa však od nej dištancoval a jej neúspech vysvetľuje nadmernými zásahmi štúdia. Napriek tomu je Lynchova Duna zážitkom, i keď úplne iným ako Villeneuveova Duna.

Odviate vetrom (Gone With the Wind, USA, 1939, Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood), ČT2, 20:00
Avengers: Endgame možno pred pár mesiacmi predbehlo v súťaži o komerčne najúspešnejší film všetkých čias Avatar, ale ide iba o klam, najviac divákov v histórii videlo v kinách Odviate vetrom, 4-hodinový epos z dôb americkej občianskej vojny. Zároveň ide aj o príbeh osudovej lásky krásnej Scarlett O´Harovej a Rhetta Buttlera. Ide dosť možno o najslávnejší milostný pár kinematografie a to aj preto, že dvojicu stvárnili krásna Vivien Leigh a elegán Clark Gable. Predlohu napísala Margaret Mitchell.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


Nedeľa, 23. január

Adamove jablká (Adams æbler, Dánsko, Nemecko, 2005, Anders Thomas Jensen), Dvojka, 21:30
Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si uch pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh?

Anglický pacient (The English Patient, USA, Veľká Británia, 1996, Anthony Minghella), Prima MAX, 20:00
Historický film z obdobia druhej svetovej vojny s nutnou dávkou romantiky získal v roku 1997 celkovo 9 Oscarov. Stal sa najlepším filmom, mal najlepšiu réžiu a Oscara získala aj francúzska herečka Juliette Binoche za vedľajšiu úlohu. Nechajte sa opäť pohltiť osudovým príbehom lásky na pozadí bojov druhej svetovej vojny v komplikovanom retrospektívnom rozprávaní dnes už nežijúceho režiséra Anthonyho Minghellu. Okrem Binoche uvidíte aj Raplha Fiennesa, Willema Dafoea alebo Kristin Scott Thomas.

Judy (Veľká Británia, 2019, Rupert Goold), JOJ Cinema, 18:05
Biografie legendárnej Judy Garlandovej. Slávna bola už ako dieťa, hrala v čoraz úspešnejších filmoch, bola miláčikom Ameriky a jeden čas bola snáď aj najslávnejšou ženou sveta. V jej súkromí však nebolo vždy všetko také ružové – daňou za úspech bola čoraz citeľnejšia samota, ktorú liečila alkoholom a prehlbovala závislosťou na liekoch. Postavu Judy si zahrala Reneé Zellweger, ktorá bola za túto rolu ocenená ako najlepšia herečka na zatiaľ posledných Oscaroch.

TV tipy 18.1. - 23.1. 2022


autor Tatiana Rusnáková 18.1.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.