TV TIPY 11.1. - 16.11. 2022

TV TIPY 11.1. - 16.11. 2022

článok



Utorok, 11. január

Na dosah ruky (Au bout des doigts, Francúzsko, 2018, Ludovic Bernard), Jednotka, 23:50
Riaditeľ prestížnej hudobnej akadémie Pierre Geithner si v ruchu parížskej železničnej stanice všimne mladíka, hrajúceho na piano. Okamžite rozpozná jeho výnimočný talent a osloví ho, Matthieu ho však odmieta. V prostredí, z ktorého pochádza, nemá od smrti svojho suseda a učiteľa veľa príležitostí rozvíjať svoj talent a hudba sa stala jeho tajným útočiskom. Keď mu hrozí trest odňatia slobody, nemá nikoho, na koho by sa mohol obrátiť a vtedy si spomína na Pierra a akadémiu. Celkom inú budúcnosť má na dosah ruky...

Vlak do Pusanu (Boosanhaeng, Južná Kórea, 2016, Sang-ho Yeon), AMC, 22:00
Kórejský akčný thriller sa odohráva vo vlaku – rozvedený otec totiž vezie svoju dcéru na návšteve k mame. Po nástupe do vlaku však v zemi vypukne zombie epidémia. Neuniknú jej ani cestujúci. Ohrozuje skutočne každého a bude len veľmi ťažké sa vyhnúť jej následkom. Film bol v domácich kinách obrovským komerčným úspechom, doteraz je to jeden z najúspešnejších tamojších titulov

Po strnisku bosý (Po strništi bos, Česko, Slovensko, Dánsko, 2017, Ján Svěrák), ČT1, 20:10
Návrat Jana a Zděnka Svěrákových k starej téme na Oscara nominovaného filmu Obecná škola vyšiel tak zhruba na polovicu. Očakávania boli veľké a tak trochu rozprávková a neškodná atmosféra filmu nesadla každému. Lenže príbeh jednej rodiny Součkových z dôb Protektorátu je nahliadaný očami malého Eda, takže tento autorský prístup je určite ospravedlniteľný. Vo svojej poslednej úlohe pred tragickou smrťou sa tu objavil herec Jan Tříska, tej hlavnej nás potešil Alois Grec.

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


Streda, 12. január

True Štúr (Slovensko, 2015, Michal Baláž, Noro Držiak), Dvojka, 22:45
Snímka vznikla z dôvodu predstaviť mladej generácii osud jednej z najväčších slovenských historických udalostí. Pátra po okolnostiach Štúrovej smrti a o jeho živote sa divák dozvedá práve skrz Samuela Hronského, fiktívnej postavy. Ten sa snaží dopátrať k dôvodom smrti, zároveň odkrýva veľkú časť života. Film je nakrúcaný ako hraný a animovaný film, vo výsledku nápadne pripomína komiks, čím chcú tvorcovia zaujať čo najviac mladých divákov. V hlavnej úlohe Hronského sa predstaví Roberth Roth.

Na prahu vojny (A Hidden Life, USA, Veľká Británia, Nemecko, 2019, Terrence Malick), Prima MAX, 20:00
Na prahu vojny je najaktuálnejším titulom legendárneho Terrencea Malicka. Vracia sa v ňom do obdobia tesne pred vypuknutím Druhej svetovej vojny. Začína sa v rakúskych horách, kde pokojným životom žije rodina s troma dcérami. Nástup nacistov je len správa zo vzdialeného sveta, ich myseľ zamestnávajú dôležitejšie otázky o úrode a nadchádzajúcej zime. Vojna sa však priblíži, keď je otec rodiny prinútený bojovať. Rýchlo si uvedomí, čo znamená bojovať za Hitlera. Túto povinnosť odmieta, no stáva sa vyhnancom a nežiadúcim členom spoločnosti.

Ostrí chlapci (The Nice Guys, USA, 2016, Shane Black), Filmbox, 20:00
Veľký návrat do formy scenáristu Shanea Blacka, ktorý si svoj výtvor tentoraz aj sám zrežíroval. Frajer na buddy kriminálne komédie nám predstavuje súkromného detektíva v podaní Russella Crowea, ktorý sa musí spojiť s grázlikom Ryanom Goslingom, aby spoločne vyšetrili zmiznutie jedného dievčaťa a úmrtie pornohviezdy. Okrem tvrdých rán a guliek rozdávajú aj perfektné hlášky, čím sa film jasne hlási k Blackovmu scenáristickému „opus magnum“ Posledný skaut Tonyho Scotta.

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


Štvrtok, 13. január

BATAstories (Česko, Francúzsko, 2018, Peter Kerekes), Dvojka, 20:10
Slovenský dokumentarista venuje toto dielo príbehu Tomáša Baťu, ktorého obuvnícke impérium nemalo pred pár dekádami vo svete obdobu. Kerekes využíva na vyrozprávanie príbehu tri roviny – v jednej ide o klasický životopis, kde sleduje osudy zakladateľov firmy. V druhej sa pozerá do súčasnosti a na momentálny stav globálneho kapitalizmu. Svoje miesto má aj minulosť a to vo výpovediach pracovníkov továrni roztrúsených po celom svete.

Jackie (USA, Čile, Francúzsko, 2016, Pablo Larraín), ČT art, 20:15
Pablo Larraín sa v posledných mesiacoch skloňovalo najmä v súvislosti s jeho novinkou Spencer, kde sa venuje princeznej Diane. Ešte predtým však natočil film zo života Jackie Kennedy. Tá sa po zvolení svojho manžela do úradu stáva najmladšou prvou dámou v histórii, a jej štýl a osobnosť jej prinesie obdiv celej spoločnosti. V momente sa to však mení a z Jackie sa stáva najsledovanejšia vdova sveta.

Nevera po slovensky (Československo, 1980, Juraj Jakubisko), Jednotka, 20:30
Legendárny režisér Juraj Jakubisko nakrútil v roku 1980 jednu z klasík slovenského komediálneho žánru Neveru po slovensky. Partiu lesných robotníkov poteší príchod sezónnych brigádničiek do ich rajónu. Dievčatá chcú spoznať zblízka, problémom však môžu byť ich starostlivé manželky, ktorým musia klamať o tom, prečo musia chodiť do lesa aj v noci. Dievčatá si ich ale k telu nepustia len tak ľahko.

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


Piatok, 14. január

Pýcha a vášeň (The Pride and the Passion, USA, 1957, Stanley Kramer), ČT2, 22:00
Výpravný historický film Stanleyho Kramera je dodnes známy najmä kvôli dnes už legendárnemu hereckému obsadeniu – v tomto diele sa na plátne stretli Cary Grant, Frank Sinatra a Sophia Loren. Tí sú v milostnom trojuholníku, navyše na začiatku 19. storočia v Španielsku, do ktorého sa silou tlačia Napoleonove vojská. Jedinou zbraňou je delo, ktoré ale treba prepraviť cez polovicu zeme. Práve tu prichádza na scénu americký dôstojník Anthony. Jeho jedinou slabosťou je krásna Juana, milenka vodcu vzbúrencov Miguela.

Ronin (Veľká Británia, Francúzsko, USA, 1998, John Frankenheimer), Jednotka, 22:20
Roninovia boli síce samuraji opustení vlastnými pánmi v Japonsku, ide však aj o pracovnú prezývku nájomných vrahov, ktorí hľadajú svoje miesto na výslní po skončení studenej vojny. Jedna takáto skupinka má malú prácičku vo Francúzsku, všetko sa však pochopiteľne skomplikuje. John Frankenheimer nám dokázal aj v 90-rokoch, že na to stále má a v jeho akčnom thrilleri sa stretla herecká smotánka čítajúca hercov, ako Robert De Niro, Jean Reno Stellan Skarsgard, Sean Bean, Natascha McElhone

Trója (USA, Malta, Veľká Británia, 2004, Wolfgang Petersen), Markíza, 23:00
Homérova predloha a jej adaptácia nás zavedie do roku 1193 pred našim letopočtom, kedy mykénsky kráľ Aganemnón zjednotil grécke kráľovstvá. Všetko by bolo aj naďalej ok, ak by sa do seba nezaľúbili Meneláosova žena Helena a mladík Paris, čo inými slovami znamenalo rozpútanie vojny. Petersenova zhollywoodizovaná verzia sa spolieha v prvom rade na hviezdne mená v castingu, ako aj na fakt, že sa zbavila nadprirodzeného nánosu príbehu a rozpráva ho ako historický film.

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


Sobota, 15. január

Deviaty deň (Der neunte Tag, Nemecko, Luxembursko, Česko, 2004, Volker Schlöndorff), Dvojka, 22:50
Film bol inšpirovaný denníkom, ktorý si luxemburský kňaz Jean Bernard viedol v koncentračnom tábore Dachau. Do denníka podrobne zachytával všetky udalosti hrôzostrašných dní, ale k deviatim dňom z februára 1942 v ňom chýbajú akékoľvek záznamy. Snímka režiséra Volkera Schlondorffa je pokusom o špekulatívnu rekonštrukciu udalostí, ktoré sa v tomto čase mohli odohrať. Schlondorff zmenil meno hlavného hrdinu na Henri Kremer a príbeh jeho deviatich dní prerozprával ako príbeh morálneho zápasu.. Hoci film Deviaty deň je dielom fikcie, vychádza zo skutočných udalostí a je poctou stovkám duchovných, ktorí zomreli v koncentračných táboroch kvôli odporu voči nacistickému režimu.

Listy z Iwo Jimy (Letters from Iwo Jima, USA, 2006, Clint Eastwood), Filmbox, 20:00
Clint Eastwood sa vo svojej tvorbe vracia aj k obdobiu Druhej svetovej vojny. Pristupuje k nej skutočne diplomaticky – v roku 2006 vydal dva filmy zobrazujúce americko-japonský konflikt. Kým Zástavy našich otcov sledujú americký uhol pohľadu, Listy z Iwo Jimy sa sústreďujú na japonských vojakov. Vracia sa k bojom, zároveň ich ale humanizuje aj za pomoci listov, ktoré po rokoch pochovaných pod lávovou pôdou vychádzajú na povrch a odkývajú úprimné svedectvá očitých svedkov.

Je to komplikované (It's Complicated, USA, 2009, Nancy Meyers), JOJ, 22:50
Nestáva sa často, aby bola hlavnou hrdinkou romantickej komédie zrelá žena. Práve preto sa Nancy Meyers rozhodla natočiť film Je to komplikované, ktorého príbeh dokazuje, že láska môže zakvitnúť ozaj v každom veku. A nielen to, vzťahy sa môžu aj výrazne zamotať a skomplikovať. Napríklad medzi exmanželmi, no stále dobrými priateľmi Jane a Jakeom (Meryl Streep a Alecom Baldwinom). Do hry však vstupuje aj nová láska v podobe bytového architekta Adama (Steve Martin).

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


Nedeľa, 16. január

Čierna mačka, biely kocúr (Crna mačka, beli mačor, Juhoslávia, Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Grécko, 1998, Emir Kusturica), Dvojka, 21:15
Kusturica bol v tomto roku už etablovaným európskym režisérom – na konte mal niekoľko úspechov, vrátane Zlatej Palmy z Cannes za "Underground". Svoj typický štýl predvádza aj v tejto snímke – príbeh sa odohráva za rytmov svižnej balkánskej hudby, rozprávaný je cez množstvo rozmanitých postáv. To, čo sa začína ako stretnutie dvoch priateľov po dlhých rokoch, končí ako séria šialených udalostí – mimo iné nepodarená lúpež vlaku alebo dohodnutý sobáš.

Obecná škola (Československo, 1991, Ján Svěrák), Doma, 20:30
Jeden z prvých porevolučných veľkých kinohitov. Otec a syn Svěrákovci stavili na nostalgiu po starých časoch a divákov zaviedli do povojnových dôb na predmestí Prahy. Ocitáme sa prevažne v priestoroch miestnej základnej školy, kde zažívajú detské roky miestne deti a na niektoré dobrodružstvá nezabudnú do konca života, ale ani na niektorých učiteľov, akým bol napríklad Igor Hnízdo v podaní Jana Třísku. No a pokiaľ chceli vidieť (I)idiota, stačilo im iba zájsť sa pozrieť do riaditeľne...

Zbav nás zlého (Deliver Us from Evil, USA, 2014, Scott Derrickson), Film+, 22:00
Spojenie horor podľa skutočnej udalosti dokáže zdvihnúť nejedno obočie. Málokto ho považuje za niečo iné ako šikovný marketingový ťah. Seržant Ralph Sarchie napísal knihu, v ktorej dokumentuje svoje paranormálne vyšetrovanie. Tá bola predlohou pre tento film, v ktorom Sarchie ocitá v nočnej službe ako zo zlého sna. Privolaný je k sérii niekoľkých, zdanlivo nesúvisiacich udalostí. Pomôcť mu chce katolícky kňaz, ktorý sa ho snaží presvedčiť, že udalosti majú nielen súvis ale sú aj výsledkom práce démonických síl.

TV tipy 11.1. - 16.11. 2022


autor Tatiana Rusnáková 11.1.2022
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.