TV TIPY 8.11. - 14.11. 2021

TV TIPY 8.11. - 14.11. 2021

článok



Pondelok, 8. november

Oslnení slnkom (A Bigger Splash, Taliansko, Francúzsko, 2015, Luca Guadagnino), ČT2, 21:45
Prvý väčší úspech dnes už medzinárodne známeho režiséra Luca Guadagnina. Psychologická dráma je natočená na motívy filmu La Piscine z roku 1969, názov si zas vypožičala z titulu maľby Davida Hockneyho. V izolovanej vile sa po operácii dáva dokopy rocková hviezda Marianne Lane a jej milenec Paul, zotavujúci sa z pokusu o samovraždu a alkoholizmu. Jedného dňa k nim dorazí hudobný promotér Harry, ktorý do vily začne sám pozývať ďalších a ďalších ľudí. Harry bol navyše milencom Marianne, a zdá sa, že tá v sebe nachádza zvyšky lásky k nemu.

Dva dni, jedna noc (Deux jours, une nuit, Belgicko, Taliansko, Francúzsko, 2014, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Dvojka, 22:05
Bratia Dardennovci patria k európskej filmovej špičke, snímka Dva dni, jedna noc je toho jasným dôkazom. Sociálna dráma rozpráva o Sandre, ktorá trpí depresiami – to je aj hlavný dôvod jej častých absencií v práci. Firma, kde pracuje, sa ju rozhodne prepustiť, pokúsi sa ale preniesť vinu na všetkých Sandriných kolegov. Tí totiž súhlasia, že ak Sandra z firmy odíde, jej plat môže poslúžiť ako slušné ročné odmeny pre všetkých zamestnancov na danom oddelení. Sandra má teraz dva dni a jednu noc, aby rozhodnutie svojich kolegov zmenila.

Majster kat (Československo, 1966, Paľo Bielik), ČT art, 22:50
Paľo Bielik dokázal v našich podmienkach nakrúcať skutočné veľkofilmy, popri Jánošíkovi patrí k jeho najvýpravnejším historickým dielam aj Majster kat. Príbeh rozpráva o kamarátstve a zároveň rivalite kata a rybára z mesta na Dunaji počas tureckej nadvlády v 18. storočí. Hlavným postavám prepožičali svoju charizmu a mužný vzhľad Vlado Müller a Štefan Kvietik. Bielik sa snaží v tejto melodráme hrotiť emócie medzi postavami ako sa len dá, čo sa stretlo s vrelým diváckym prijatím.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Utorok, 9. november

Sirota (Orphan, USA, Kanada, Nemecko, 2009, Jaume Collet-Serra), Nova Cinema, 22:05
Niektoré horory starnú ako víno – do kvality. Do tejto kategórie by sa možno dal zaradiť aj desivý titul Sirota. V príbehu si manželia adoptujú rozkošné, mimoriadne inteligentné dievčatko Ester. Jej biologická rodina v rodnom Rusku zomrela pri požiari, Ester je však nesmierne slušné a dobré dieťa. Časom ale prichádzajú na povrch isté detaily, ktoré nútia aj jej adoptívnych rodičov konfrontovať sa s vlastnou, miestami temnou minulosťou. Po slušnom dievčatku zrazu niet ani stopy, z Ester sa stáva nevýslovné zlo.

Podnikavé dievča (Working Girl, USA, 1988, Mike Nichols), Prima MAX, 17:40
Mike Nichols bol jedným z majstrov konverzačných drám charakteristických najmä inteligentnými a bystrými dialógmi. Nepochybne za perfektnú prípravu vďačí Broadwayu, kde začínal svoju kariéru režiséra. Na striebornom plátne sa preslávil drámou Kto sa bojí Virginie Woolfovej? a Absolventom, prehliadaným titulom je ale aj neskoršie Pracujúce dievča. V nej novo zamestnaná Tess odhalí klamstvo svojej šéfky a posnaží sa uspieť predtým, než sa to podarí jej nadriadenej s Tessiným nápadom. V hlavných úlohách uvidíte Sigourney Weaver, Harrisona Forda a Melanie Griffith.

Ostrým nožom (Slovensko, 2019, Teodor Kuhn), Jednotka, 23:50
Príbeh otca, núteného zmieriť sa s násilnou smrťou svojho syna a zároveň aj s nečinnosťou úradov, je inšpirovaný skutočným prípadom, ktorý sa odohral v Bratislave. Tvorcovia niektoré udalosti poupravili v záujme ucelenejšieho dramaturgického tvaru, bezmocnosť a skepsa sa ale na plátno preniesť podarila. Hlavnú úlohu otca si zahral Roman Luknár, neľahkou úlohou bolo pre hercov stvárniť skupinku extrémistov. Pointa prekvapí a je zrejmé, že tu tvorcovia oproti realite značne fabulovali.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Streda, 10. november

Podfukári (Now You See Me, USA, Francúzsko, 2013, Louis Leterrier), Prima MAX, 20:00
Ensemble obsadenie zložené zo samých hviezd bolo určite jedným z dôvodov úspechu tohto krimi filmu. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher, Mark Ruffallo, Morgan Freeman a mnoho ďalších si zahralo v príbehu o agentovi FBI a detektívovi Interpolu vyšetrujúcich skupinu kúzelníkov, obvinenú z bankových lúpeží. Odvážna skupina však krádeže usporadúva pred obecenstvom. Lup potom rozdá medzi divákov, niet divu, že ich šou je čoraz úspešnejšia. Keďže sa titul zaoberá kúzlami a trikmi, musí aj divák pri jeho sledovaní dávať veľký pozor, nemusí byť totiž všetko tak, ako to spočiatku vyzerá.

Strieľajte na Francúzov! (Crime Spree, Veľká Británia, Kanada, 2003), Filmbox, 20:00
Ako to vyzerá, keď sa na dobrom pláne pokazí snáď úplne všetko si môžete pozrieť v tejto britsko-kanadskej komédii s Gérardom Depardiéu v hlavnej úlohe. Stvárňuje vodcu francúzskeho gangu, ktorý ich šéf posiela do Chicaga, aby na chvíľu zmizli z očí. V Chicagu ale dostanú úlohu – vylúpiť dom úspešného obchodníka. Namiesto toho ale vykradnú dom najväčšieho mafiána široko-ďaleko. Navyše sa im podarí rozoštvať si pouličný gang.

Milenci (Two Lovers, USA, Francúzsko, 2008, James Gray), JOJ Cinema, 20:15
Leonard sa po trápení a neúspešnej samovražde vracia bývať k rodičom. V okolí spoznáva dve ženy, tak rozdielne ako sa len dá. Na oboch ho priťahuje niečo iné, no nevie sa rozhodnúť, ktorej by mal dať prednosť. Sandra je dcéra priateľov jeho rodičov, ktorí ju s ňou chcú dať silou mocou dokopy. Spočiatku sa mu nepáči, neskôr ale podlieha jej šarmu. O pomoc ho však žiada aj vlastnou minulosťou zmietaná susedka Michelle, ktorá Leonarda mimoriadne priťahuje.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Štvrtok, 11. november

Láska na kari (The Hundred-Foot Journey, USA, India, Spojené arabské emiráty, 2014, Lasse Hallström), Nova Cinema, 20:00
Špeciálnym žánrom kinematografie sú tzv. feel-good filmy, teda ľahké, povzbudzujúce príbehy. Niekedy sa takéto príbehy točia okolo kuchyne, jedla a kuchárov a jedným z dobrých typov takéhoto snímku je aj Láska na kari. V príbehu sa proti sebe postavia dvaja konkurenti – vyhlásená reštauratérka madam Malloryová, ktorej jedinou túžbou je získať druhú michelinsku hviezdu a mladík Hassan, šéfkuchár novootvoreného indického bistra. Obaja milujú jedlo a rôzne kultúry, to, že majú veľa spoločného ale zistia, až keď zahodia všetky predsudky.

S láskou, Vincent (Loving Vincent, Veľká Británia, Poľsko, USA, 2017, Dorota Kobiela, Hugh Welchman), ČT art, 20:15
Animovaný príbeh jednej z najväčších a najvýraznejších postáv v umeleckej histórii. Metóda pripominajúca van Goghove obrazy vytvára príbeh založený na listoch, ktoré Vincent posielal svojmu bratovi Theovi. Poľská historička umenia získala za túto spoluprácu s britským producentom niekoľko ocenení na medzinárodných festivaloch.

Po stopách krve (Československo, 1969, Petr Schulhof), Prima MAX, 20:00
Petr Schulhof možno nepatrí k notoricky známym režisérskym esám československej kinematografie, znalci kriminálok ho však poznajú určite veľmi dobre. Natočil totiž sériu kriminálok s hlavnou postavou majorom Kalašom v podaní famózneho Rudolfa Hrušínskeho. Po stopách krve je už tretím filmom, nasleduje po Strachu a Vrah skrýva tvář. Všetky spomínané a aj tie, čo nasledovali po Po stopách krve majú svoj predobraz v reálnych zločinoch a patria k špičke žánru v našom prostredí.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Piatok, 12. november

Čas zabiť (A Time to Kill, USA, 1996, Joel Schumacher), Jednotka, 22:10
John Grisham je aj dnes populárnym spisovateľom, vrchol jeho tvorivej činnosti bol však s najväčšou pravdepodobnosťou v 80. a 90. rokoch minulého storočia, kedy sa na strieborné plátno dostalo niekoľko jeho príbehov. Čas zabiť z dielne Joela Schumachera patrí nepochybne k tým najznámejším. Jeho hlavným hrdinom je Carl, obvinený z vraždy, ktorú spáchal pred niekoľkými svedkami priamo v budove súdu. Zabil však dvoch belochov obvinených zo zabitia a znásilnenia černošského dievčatka – tých sa totiž súd chystal oslobodiť. Carlov právnik a jeho asistenti sa teraz pokúsia zabezpečiť Carlovi spravodlivý súdny proces.

13 hodín: Tajní vojaci z Bengházi (13 Hours: The Secret Soldiers in Benghazi, Malta, Maroko, USA, 2016, Michael Bay), Dajto, 20:30
Zrejme najambicióznejší projekt Michaela Baya sa tak trochu stratil medzi ďalšími dvoma Transformermi, ukazuje však trochu inú tvár tohto čisto mainstreamového režiséra veľkých blockbusterov. Niekoľko amerických vojakov je nasadených na ochranu amerického veľvyslanectva a lýbijskom meste Bengházi, pretože jej hrozí atak teroristickej skupiny. Bay nakrútil napínavý a svojim režijným štýlom obohatený vojnový film, kde sa zameral na autenticitu akčných pasáží.

Všemocný (Limitless, USA, 2011, Neil Burger), Film+, 20:25
Ako by ste naložili s faktom, že máte prístup k pilulke zabezpečujúcej plné využitie vašej mozgovej kapacity? No, dá sa predpokladať, že asi podobne, ako učinil hlavný hrdina filmu Všemocný Eddie Mora v podaní Bradleyho Coopera. Ako neúspešný spisovateľ sa prediera životom dosť ťažko a nezvláda ani vzťah s krásnou priateľkou. Jedného dňa sa však všetko zmení. Jeho nové schopnosti pochopiteľne nezostanú bez pozornosti finančných alebo politických žralokov.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Sobota, 13. november

Tvárou v tvár (Face/Off, USA, 1997, John Woo), ČT2, 21:50
Sú dobré filmy a sú zlé filmy. Niekde medzi nimi sa však nachádza kategória "filmy tak zlé, až sú dobré“, skvelým prototypom je bezpochyby thriller (s výraznými komediálnymi prvkami) Face/Off. John Travolta a Nicholas Cage sú dvaja rivali, ktorí si po krku idú už niekoľko rokov. Keď si vymenia tváre, nadobudnú identitu toho druhého. John Woo ale napriek všetkej serióznosti, s ktorou do projektu išiel, nie je žiadne béčko, ale je jedným z najvýraznejších čínskych režisérov minulého konca minulého tisícročia.

Osvietenie (The Shining, Veľká Británia, USA, 1980, Stanley Kubrick), ČT art, 22:40
Najslávnejšiu adaptáciu novely Stephena Kinga v histórii nakrútil v roku 1980 Stanley Kubrick a vybral si majstrov román Osvietenie. Dej je notoricky známy, spisovateľ Jack Torrance by potreboval k svojej práci kľud a tak sa vyberie s rodinou do odľahlého horského hotela. Pobyt v zdanlivo idylickom prostredí sa však začne meniť na hororové peklo. Torrancea začína prepadať šialenstvo, čo si začnú odnášať príslušníci jeho rodiny. Film obsahuje mnoho ikonických scén, spomeňme napríklad záverenú sekvenciu v bludisku.

Okno do dvora (Rear Window, USA, 1954, Alfred Hitchcock), Dvojka, 22:20
Zlatý fond zlatého fondu – to je thriller majstra napätia Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, v ktorom sa miešajú tie najlepšie ingrediencie – perfektný príbeh, Jimmy Stewart vo vrcholnej forme, Grace Kelly ako milujúca pomocníčka a jeden zdanlivo dobre pripravený zločin. To by si ale profesionálny fotograf nesmel krátiť čas pozeraním z okna – do bytov obyvateľov protiľahlej budovy.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


Nedeľa, 14. november

Panna zázračnica (Československo, 1966, Štefan Uher), Dvojka, 21:35
Poetická dráma Štefana Uhera Panna zázračnica patrí medzi najťažšie uchopiteľné snímky v rámci slovenskej novej vlny šesťdesiatych rokov. Film je nakrútený na motívy prózy Dominika Tatarku, ktorý si sám svoje dielo adaptoval do scenára a zachytáva voľnomyšlienkársky život skupiny mladých umelcov v časoch druhej svetovej vojny v starej Bratislave. Mladíci spoznávajú isté krásne dievča, ktoré sa stáva ich múzou. Uher vsádza viac na pocity postáv a symboliku predmetov ako na priamočiary dej.

Zodiac (USA, 2007, David Fincher), Nova Cinema, 21:50
Len pred pár týždňami sa už niekoľkýkrát objavili informácie o tom, že záhada s názvom Zodiac bola vyriešená. Sériového vraha zodpovedného za minimálne päť obetí nikdy nedolapili, i keď sa ho vypátrať snažilo niekoľko skupín. Jedno takéto pátranie zobrazuje aj krimi Zodiac Davida Finchera, nesústredí sa ale len na policajných inšpektorov (Mark Ruffallo, Anthony Edwards) a oficiálne vyšetrovanie. Vlastné riešenie priniesol aj karikaturista Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal), potrebné informácie zozbieral aj reportér Paul Avery (Robert Downey Jr.)

Všichni dobří rodáci (1968, Československo, Vojtěch Jasný), CS Film, 20:00
Povojnová, respektíve „pofebruárová“ kolektivizácia patrí medzi háklivé témy československých dejín a tým pádom zaujala aj viacerých filmárov. Na Slovensku povedal toho dosť k téme Martin Hollý ml. v Odchádzaní v daždi, Česi majú zase Jasného novovlnný kúsok Všichni dobří rodáci. Postavy sú na dedine rozdelené jasne na tých dobrých a tých zlých, napriek tomu má film ďaleko od klasických českých dobrosrdečných komédii „pre každého“. Film si odniesol cenu z MFF v Cannes.

TV tipy 8.11. - 14.11. 2021


autor Tatiana Rusnáková 8.11.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.