TV TIPY 13.10. - 17.10. 2021

TV TIPY 13.10. - 17.10. 2021

článok



Streda, 13. október

Účtovník (The Accountant, USA, 2016), Dajto, 20:30
Kombinácia konšpiračného trileru a akčného filmu, kde si hlavnú úlohu zahral Ben Affleck. Ten si zahral matematického génia a zároveň účtovníka niekoľkých zločineckých organizácií Christiana Wollfa. Tým však ide po krku ministerstvo financií a logicky sa dostávajú aj na Wollfovu stopu. Nedávno sme získali informáciu, že by sa v látke mohlo pokračovať prostredníctvom televízneho seriálu. Okrem Afflecka uvidíte J. K. Simmonsa ako vedúceho vyšetrovateľa a Annu Kendrick.

Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can, USA, Kanada, 2002, Steven Spielberg), Prima MAX, 20:00
Steven Spielberg nakrútil v roku 2002 dva absolútne rozdielne filmy, čiernohumorné dystopické sci-fi Minority Report a nostalgickú historickú komédiu Chyť ma, ak to dokážeš. Išlo o jeden z jeho najsilnejších ročníkov, v ktorých priniesol dva filmy. Ide o príbeh sympatického podvodníka Franka W. Abagnaleho, ktorému sa darí vždy presvedčiť zamestnávateľa, že je odborníkom v požadovanom odbore. Po krku mu ide ale FBI. Ale inak povedané, Tom Hanks sa snaží chytiť Leonarda Di Capria.

Beetlejuice (USA, 1988, Tim Burton), Filmbox, 20:00
Beetlejuice bol prvým veľkým hitom Tima Burtona a zrejme aj dosť dobrým (a skutočne správnym) indikátorom toho, kam sa bude režisérova kariéra vyvíjať. V tejto desivo kreatívnej a kreatívne desivej komédii sa manželský pár Adam a Barbara stanú účastníkmi dopravnej nehody. Po nej majú akýsi divný pocit – navyše musia riešiť fakt, že do ich domu sa nasťahovalo niekoľko neprispôsobivých duchov. Poznajú ale niekoho, kto by si s nimi vedel poradiť – bio-exorcistu Beetlejuicea v podaní Michaela Keatona.

TV tipy 13.10. - 17.10. 2021


Štvrtok, 14. október

Nevesta hôľ (Československo, 1971, Martin Ťapák), Dvojka, 23:05
Balada Nevesta hôľ sa odohráva krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny na slovenskej dedine v horách. Dievča Zuna padla do oka všetkým tunajším mladíkom a mužom, jej neskrotný živel by chcel skrotiť aj mladý horár v podaní Milana Kňažka. Ide o veľmi svojráznu adaptáciu románu Františka Švantnera s nezvykle divokým vizuálom. Martinovi Ťapákovi tentokrát nejde o klasické stvárnenie slovenského folklóru, jeho Nevesta hôľ pôsobí viac ako experimentálny film.

Slušní chlapci (The Gentleman, USA, Veľká Británia, 2019, Guy Ritchie), JOJ Cinema, 22:10
Krátko pred pandémiou vydal britský režisér Guy Ritchie akčnú komédiu The Gentlemen/Slušní chlapci, ktorou sa žánrovo vracia k filmom, aké ho preslavili na začiatku jeho kariéry. V tomto príbehu sa britský drogový barón Mickey v podaní Matthewa McConaugheyho snaží predať svoje imanie rodine oklahomských milionárov. Nič však nejde ľahko ak sú v hre peniaze a drogy.

Bolesť a sláva (Dolor y gloria, Španielsko, Francúzsko, 2019, Pedro Almodóvar), JOJ Cinema, 00:00
Pedro Almodóvar je známy svojimi excentrickými, hlučnými, niekedy šokujúcimi a veselými snímkami. Pre svoj ďalší dlhometrážny film, čerpajúci aj z jeho vlastného života sa však stíšil. Rozpráva príbeh režiséra, ktorý sa náhle zasekne, pociťuje vyhorenie a nie je schopný tvoriť. Naordinuje si tak seba-analýzu v snahe zistiť dôvod tejto krízy – v myšlienkach zablúdi do svojho detstva vo Valencii, do Madridu, kde zažil prvú lásku a s tým spojenú bolesť z prvého rozchodu. Uvedomuje si, ako veľmi mu útechou v živote bol film a písanie. V hlavnej úlohe exceluje Antonio Banderas.

TV tipy 13.10. - 17.10. 2021


Piatok, 15. október

Polina (Polina, danser sa vie, Francúzsko, 2016, Angelin Preljocaj, Valérie Müller), ČT art, 23:05
Polina je titulnou hrdinkou príbehu o umelkyni posadnutej svojím remeslom a jej snahou presadiť sa za každú cenu. Ako mladá baletka sa Polina stala žiačkou uznávaného, no mimoriadne prísneho baletného majstra. Neskôr ale dievča očarí moderný tanec a rozhodne sa mu venovať naplno – odchádza do Francúzska, učiť sa od slávnej choreografky. Nevie však zahodiť svoj perfekcionizmus, napriek tvrdému tréningu a obetovaniu všetkého času sa nevie dostať na vrchol. Zisťuje, že problémom je, že tanec necíti, ale vykonáva ho ako dril.

Táto krajina nie je pre starých (No Country For Old Men, USA, 2007, Joel Coen, Ethan Coen), Jednotka, 22:15
Predstavte si, že prídete k veľkému balíku peňazí. A ten môže patriť hocikomu, napríklad mafii s jedným psychopatickým zabijákom. Llewelyna Mossa takéto „šťastie“ postretlo a rozhodol sa nekompromisne pre peniaze. Aké to bude mať následky preňho, pre jeho rodinu a celé okolie? Odpoveď podáva moderný western bratov Coenovcov. Tí umne pracujú so zavedenými kriminálnymi a vyšetrovacími klišé tak, že priebeh a najmä záver filmu sú absolútne nepredvídateľné.

Údolie tieňov (We Were Soldiers, USA, Nemecko, 2002, Randall Wallace), Film+, 22:30
Plukovník Moore je vynikajúci vojak, ktorý sa mimo služby venuje svojim piatim deťom, ktoré vychováva v katolíckej viere. Mierový stav však narúša vojna vo Vietname, kde má Moore viesť jednu z nasadených jednotiek. Ich misia však nesie názov podľa neúspešnej misie z bitky pri Little Big Horne. Moore zrazu váha, keďže pôvodná misia sa skončila smrťou všetkých členov jednotky. Rozhodne sa ísť do boja s cieľom zmeniť osud spájaný s Prvým práporom siedmej kavalérie.

TV tipy 13.10. - 17.10. 2021


Sobota, 16. október

Kursk (Belgicko, Luxembursko, 2018, Thomas Vinterberg), ČT2, 20:00
Známy dánsky režisér nakrútil pred pár rokmi drámu na motívy skutočnej udalosti z roku 2000. Práve vtedy sa totiž potopila zdanlivo nepotopiteľná ruská ponorka. Časť jej posádky zahynie pri počiatočnej explózii, niekoľko preživších námorníkov však má šancu na prežitie. Problémom však je byrokracia, ruské odmietanie zahraničnej pomoci, aj nebezpečné prostredie jadrovej ponorky. Námorníkom každou minútou plynie drahocenný čas.

Alchymická pec (Česko, Slovensko, 2020, Adam Oľha, Jan Daňhel), ĆT art, 20:15
Adam Oľha a Jan Daňhel sú dvaja mladí česko-slovenskí režiséri, ktorí pred pár rokmi dostali príležitosť, aká sa v našich končinách nezahadzuje – nakrútiť film s legendárnym Janom Švankmajerom. Oľha bol kameraman a Daňhel strihač režisérovho najaktuálnejšieho titulu Hmyz, ktorý vyšiel pred troma rokmi. Obaja sa rozhodli zákulisie jedinečného projektu zachytiť, no zobraziť aj tvorivý proces medzinárodne uznávaného génia a prísť na korienok jeho osobnosti a vplyvov, ktoré ho počas dlhoročnej kariéry formovali.

Pianistka (La Pianiste, Francúzsko, Rakúsko, 2001, Michael Haneke), Dvojka, 23:05
Podľa rovnomenného románu laureátky Nobelovej ceny za literatútu Elfriede Jelinek natočil Haneke príbeh o rešpektovanej klaviristke a profesorke viedenského konzervatória Erike. Tá napriek svojej úspešnej kariére ešte stále žije so svojou despotickou matkou. Jedného dňa sa k nej dostane študent Walter, ktorý o ňu prejaví záujem. Keď sa mu Erika podvolí, vysvetlí mu svoju predstavu intimity, čo mladíka vyľaká. Pianistka je hrozivo realisticky vyrozprávaný príbeh o vzájomnom míňaní sa túžob, o neschopnosti opätovania citu, o zvrátenosti, ktorá je odsúdená na večnú samotu a o bolesti, ktorú si dokážu muž a žena navzájom spôsobovať.

TV tipy 13.10. - 17.10. 2021


Nedeľa, 17. október

Rio Bravo (USA, 1959, Howard Hawks), ČT2, 20:00
Legendárny western, ktorý prekvapivo John Wayne nenakrútil s Johnom Fordom, ale s ďalším hollywoodskym klasikom, Howardom Hawksom. Námet je typicky westernový, isté mestečko je sužované nebezpečnou rodinou s mocou a všetci miestni sa ich boja. Na ich odpor sa postaví šerif so svojou skupinkou podriadených. Popis deja môže pripraviť na krvavú záležitosť. Hawks však nakrútil celkom pohodový film s množstvom dialógov a sústreďuje sa na silu priateľstva medzi starými známymi.

Smrtonosná pasca (Die Hard, USA, 1988, John McTiernan), Prima COOL, 20:15
Legendárny akčný film snáď ani nepotrebuje podrobnejší popis deja alebo tých najznámejších akčných scén. Životná úloha Brucea Willisa v úlohe policajta, ktorý sa pravideľne už tridsať rokov ocitá ako nesprávny muž na nesprávnom mieste a v nesprávny čas. Vždy sa však ukáže, že je v zložitej situácii nepostrádateľný. Film si vyslúžil nominácie na Oscara v štyroch technických kategóriách, avšak žiadnu nepremenil. Jeho súboj s teroristickou jednotkou v novom mrakodrape okoreňuje Alan Rickman ako jeho hlavný protivník.

1917 (USA, Veľká Británia, 2019, Sam Mendes), JOJ Cinema, 20:15
Režisér Sam Mendes nakrútil pred dvoma rokmi technicky náročný film, zdanlivo nakrútený na jeden záber, ako poctu vojakom padlým v Prvej svetovej vojne. Príbeh o dvojici mladých vojakov, ktorí musia doručiť správu o zastavení bojového útoku je plný napätia, keďže v hre sú stovky životov, vrátane života brata jedného z nich. Námet rozpracoval Mendes podľa príbehu, ktorý mu kedysi vyrozprával jeho starý otec, prozaik Alfred Mendes na základe vlastných zážitkov z vojny.

TV tipy 13.10. - 17.10. 2021


autor Tatiana Rusnáková 13.10.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.