TV TIPY 4.10. - 10.10. 2021

TV TIPY 4.10. - 10.10. 2021

článok



Pondelok, 4. október

Pád legendy (The Program, USA, 2015, Stephen Frears), ČT2, 23:45
Stephen Frears natočil pred pár rokmi portrét svetoznámeho športovca Lancea Armstronga. Sústredí sa na vrchol jeho kariéry, kedy dokázal ako Američan ovládnuť prevažne európsky šport a prilákať do neho veľkých sponzorov. Športových fanúšikov si získal aj tým, že popri vrcholovej kariére zápasil Armstrong aj s niekoľkými onkologickými ochoreniami, ktoré pred zrakmi verejnosti aj porazil. Potom ale prišiel šok – obvinenie z dopingu.

Dánske dievča (The Danish Girl, Veľká Británia, USA, Dánsko, Nemecko, 2015, Tom Hooper), Nova Cinema, 22:25
Kinematografia venovaná transgenderovej komunite sa v posledných rokoch dostáva aj k mainstreamovému divákovi, kde by ešte pred pár rokmi nemala miesto. Dánske dievča je príbeh skutočnej transženy, ktorá bola na začiatku storočia jednou z prvých osôb, ktoré podstúpili zmenu pohlavia. Dánske dievča zobrazuje život pred operáciou, sprevádzaný prvými objavmi, prvými pokusmi aj prvými sklamaniami. V hlavnej role sa objaví Eddie Redmayne.

Mustang (Francúzsko, Nemecko, Turecko, Katar, 2015, Deniz Gamze Ergüven), Dvojka, 22:05
Turecká režisérka v oceňovanom filme Mustang rozpráva príbeh štyroch sestier, ktoré doposiaľ spokojne žili ďaleko od rušného mesta. S pribúdajúcim vekom sú však ich akcie vnímané čoraz viac kontroverznejšie. Aj jednoduchá hra s chlapcami sa mení na ukážku ich oživenej sexuality. Dievčatá sa ich pred slobodou snaží uchrániť ich rodina, ich život však rýchlo začína pripomínať väzenie. Sestry však už nechcú žiť takýmto spôsobom života.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Utorok, 5. október

Život podľa Václava Havla (Česko, Francúzsko, 2014, Andrea Sedláčková), ČT2, 21:45
5. októbra by sa 85 rokov dožil prvý porevolučný československý prezident, výrazná osobnosť disentu ale aj významný dramatik Václav Havel. Pri tejto príležitosti si na slávneho štátnika spomína Česká aj Slovenská televízia. Na ČT2 si môžete pozrieť celovečerný dokument Andrey Sedláčkovej, ktorá sa snaží o komplexný portrét Havlovej osobnosti a jeho života od narodenia až po smrť.

Rozmarné léto (Československo, 1967, Jiří Menzel), CSFilm, 20:00
Jiří Menzel nakrútil na motívy knihy Vladislava Vančuru jednu z najpohodovejších filmových klasík minulého storočia v Čechách. Príbeh troch postarších pánov, ktorí sa rozhodli stráviť leto v kúpeľoch pri rieke Orša, pretože jeden z nich je ich majiteľom. Napriek tomu jeden z nich prenesie jednu z najpamätnejších hlášok československej kinematografie „Tento spůsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“. V hlavných úlohách Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský a František Řehák.

Protektor (Česko, 2009, Marek Najbrt), Filmbox, 20:00
Film Protektor ukazuje milostnú drámu na pozadí zlomových dejinných udalostí od začiatku druhej svetovej vojny a počas jej priebehu. Ide o príbeh manželského páru Vrbatových. Emil je rozhlasový reportér, Hana zase úspešná herečka, avšak má židovský pôvod a tak jej kariéra naberie strmý pád. To postihne aj Emila, ktorý sa stáva nemeckým kolaborantom a pracuje pre nacistickú propagandu. Dôležitým motívom vo filme sa stáva bicykel. Protektor získal 7 Českých levov, vrátane toho za najlepší film.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Streda, 6. október

Železná lady (The Iron Lady, Veľká Británia, Francúzsko, 2011, Phyllida Lloyd), Prima MAX, 20:00
Oscar, Zlatý glóbus a BAFTA pre Meryl Streep ako Margaret Thatcherovú, „železnú lady“ britskej politickej scény 80. rokov. To je hlavný atribút životopisnej snímky z roku 2011. Viac menej rozpačito prijatý, vo flashbackoch rozprávaný film dokázala Meryl Streep svojim skvelým výkonom vyzdvihnúť nad priemer. Predmetom deja je predovšetkým jej 11- ročné pôsobenie v úlohe premiérky Veľkej Británie, vrátane vojny s Argentínou o Falklandské ostrovy. V úlohe jej manžela Denisa zaujme Jim Broadbent.

Podoba vody (The Shape of Water, USA, 2017, Guillermo del Toro), JOJ, 22:40
Podoba vody je vo svojej podstate klasický romantický film. Osamelé dievča sa jeden deň stretne s niekým, komu hrozí obrovské nebezpečenstvo. Dievča ho teda chráni a túži mu pomôcť dostať sa zo škodlivého okolia. To platí, nemá upratovačka Elisa sa ozaj zaľúbi, objektom jej túžby je však vodné monštrum, ktoré na vlastný výskum využívajú vládni agenti. Nezvyčajnú dvojicu spojí osamelosť, zachrániť ich môže len spoločný útek.

Svitanie (Daybreakers, Austrália, USA, 2009, Michael Spierig, Peter Spierig), JOJ Cinema, 22:35
V roku 2009 si apokalypsu predstavovali tak, že svet môžu obsadiť len upíri. Presne to je aj premisa katastrofického filmu dua Spierigovcov, v ktorom je svet pod nadvládou práve upírov. Tí prežívajú len vďaka ľudskej obeti. Vedec Edward sa odmieta živiť ľudskou krvou, vymýšľa preto jej dokonale dostatočnú náhradu. Spozná sa Audrey, ktorá mu pomôže s veľkým objavom.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Štvrtok, 7. október

Total Recall (USA, 1990, Paul Verhoeven), Prima Cool, 22:15
V ďalekej budúcnosti má obyčajný robotník záhadné sny – sníva sa mu o planéte, na ktorej nikdy nebol aj o záhadnej žene. Rozhodne sa navštíviť inštitúciu, ktorá ponúka sprostredkovanie spomienok na neexistujúce zážitky. Po zákroku je však všetko ešte mätúcejšie než predtým – jeho manželka sa ho zdanlivo pokúša zabiť a je ťažké vôbec rozlíšiť, čo je realita a čo len sen.

Posledná rodina (Ostatnia rodzina, Poľsko, 2016, Jan P. Matuszyński), ČT art, 20:15
Matuszyński je jedným z najvýraznejších a najúspešnejších súčasných poľských tvorcov. Jeho snímka Posledná rodina ovládla Poľské filmové ceny, úspech dosiahli aj jeho ďalšie tituly, vrátane najaktuálnejšieho Żeby nie było śladów/Nezanechať stopy, ktorý zarezonoval aj na Festivale v Benátkach. Posledná rodina je filmovým spracovaním skutočného príbehu rodiny maliara Zdzisława Beksińskiho, ktorý trávi väčšinu svojho času doma, medzi štyrmi stenami uprostred svojej rodiny. Nie je to však žiadna idyla, v centre pozornosti je jeho syn Tomek, bojujúci sám so sebou.

Rozsudok (Ítélet, Maďarsko, Československo, Rumunsko, 1970, Ferenc Kósa), Dvojka, 22:35
Slovensko-maďarsko-rumunský koprodukčný historický film. Zobrazuje vznik, priebeh a porážku najväčšiehio sedliackeho povstania v uhorských dejinách - povstania Juraja Dóžu. Dramatické udalosti povstanie jednoduchého ľudu proti uhorskej šľachte trvali od apríla do júla 1514. Juraj Dóža (Ferenc Bessenyei) je vo filme stvárnený už po potlačení povstania ako zajatec, ktorý v početných retrospektívach spomína na priebeh povstania a zároveň čaká na rozsudok. Ten je mimoriadne krutý a Dóža je ako ,,sedliacky kráľ" umučený na rozžeravenom železnom tróne s rozžeravenou korunou na hlave. Historický film nakrútil maďarský režisér Ferenc Kósa (21. 11. 1937) a v roku 1971 dostal cenu na MFF Karlove Vary.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Piatok, 8. október

Kráľovstvo (The Kingdom, USA, Nemecko, 2007, Peter Berg), Nova Cinema, 21:55
Akčná dráma Petera Berga zo Saudskej Arábie sa preslávila najmä záverečnou „všetko hovoriacou“ scénou ukazujúcou bludný kruh násilia v snahe o elimináciu islamského terorizmu. Berg však dôsledne ukazuje aj proces práce vyšetrovateľov a natočil aj veľmi slušné akčné scény. Americkí odborníci sa musia v cudzej krajine pochopiť miestnu mentalitu, čo nebude vôbec jednoduché. V úlohách členov špeciálnej jednotky sa predstavili Jamie Foxx, Jennifer Gardner a Chris Cooper.

Chlapi neplačú (Muškarci ne plaču, Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvátsko, Nemecko, 2017, Alen Drljević), ČT art, 23:30
Juhoslovanská kinematografia sa doteraz vyrovnáva s obrovskou traumou v podobe civilnej vojny z 90. rokov, ktorá rozbila Juhosláviu. V tomto príbehu sa v horskom hoteli stretáva na terapeutickom pobyte skupina obyvateľov bývalých juhoslovanských krajín, ktorí si každý nesú svoje vlastné spomienky na pohnuté obdobie vojny. Je však ich história prihlbokou ranou na zacelenie?

Basketbalistov denník (The Basketball Diaries, USA, 1995, Scott Kalvert), Prima MAX, 21:50
Snímka vznikla na motívy predlohy Jima Carrolla, ktorý v nej opísal svoje dospievanie, počas ktorého si sľubnú basketbalovú kariéru zničil závislosťou na heroíne. Mladý Jim začína ako súčasť skupiny chlapcov, ktorí nadovšetko milujú basketbal. Jimov najlepší kamarát však zomrie na leukémiu, s čím sa chlapci jednoducho nevedia zmieriť. Problémy začínajú riešiť drogami, čo skôr či neskôr skončí zle.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Sobota, 9. október

Tri dni Kondora (Three Days of Condor, USA, 1975, Sydney Pollack), ČT2, 20:00
Jeden z najslávnejších thrillerov konšpiračnej vlny v Hollywoode sedemdesiatych rokov nakrútil Sidney Pollack s Robertom Redfordom a Faye Dunaway v hlavných úlohách. Redford stvárnil pomerne mladého literárneho vedca Joea Turnera pracujúceho v historickej literárnej spoločnosti, ktorá je však iba krytím jednej bunky CIA. Jedného dňa sa osamote vyberie na obedňajšiu prestávku a po návrate nájde všetkých svojich kolegov mŕtvych. Nasleduje pátranie, počas ktorého nemôže nikomu veriť.

Sladký život (La dolce vita, Taliansko, Francúzsko, 1960, Federico Fellini), ČT art, 21:25
Legendárny film Federica Felliniho na jednej strane ukazuje krásy Ríma, na tej druhej ale aj prehnitosť nablýskaného sveta filmovej smotánky a nielen tej. Tú postupne spoznáva novinár Marcello v podaní Marcella Mastroianiho. Jeho výlet po pamätihodnostiach a večierkoch nemôže skončiť inak, ako stratou ilúzií. Film sa zapísal do pamäte divákov ikonickou scénou vo fontáne s Anitou Ekberg, či scénami s opitou postavou filmového herca v podaní Lexa Barkera. Stojí za povšimnutie, že Sladký život vznikol v roku, kedy Rím hostil olympiádu.

Chuť čerešní (Ta'm e guilass, Irán, Francúzsko, 1997, Abbas Kiarostami), Dvojka, 23:15
Popredný iránsky režisér Abbas Kiarostami vyhral s týmto filmom Zlatú palmu na festivale v Cannes. Poetický príbeh sleduje muža (Homayoun Ershadi), ktorý chce spáchať samovraždu a hľadá niekoho, kto by ho po smrti pochoval. Na tomto pozadí film rozjíma nad otázkami života a smrti a nad ľudským utrpením, je však aj prehliadkou súdobého Teheránu a jeho obyvateľov.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


Nedeľa, 10. október

Matrix Reloaded (USA, Austrália, 2003, Lilly Wachowski, Lana Wachowski), Nova Cinema, 20:00
Pokračovanie jedného z najkultovejších sci-fi snímok histórie už nemohlo z princípu vzbudiť toľko obdivu ako prvý diel. Pritom scenáristi a režiséri, bratia a dnes už sestry W. sa snažili fikčný svet Matrixu podstatne rozšíriť a osvetliť viacero nezodpovedaných otázok. Úžasné akčné scény, najmä neopozerateľná naháňačka na diaľnici a informáciami nabité „posedenie“ Nea u architekta sa taktiež zaradili medzi ikonické scény sci-fi žánru.

Posledná bosorka (Československo, 1957, Vladimír Bahna), Jednotka, 16:10
Stretnutie študentov s mešťanmi, s cirkevnými pánmi, ktorí ovládajú školu, vyvrcholí príhodou s obrazom, ktorý namaľoval jeden zo študentov, maliar Peter, na požiadanie rektora univerzity. Peter však nezobrazí pani richtárku, ako mu prikážu, ale pekné mladé dievča, rybárovu dcéru...

Marťan (The Martian, USA, Veľká Británia, 2015, Ridley Scott), JOJ, 9:10
Veľkým návratom do žánru sci-fi nebol pre Ridleyho Scotta ani tak Prometheus s prehnane nerealistickými očakávaniami, ako skôr omnoho civilnejšie poňatý Marťan, pracujúci s myšlienkou výpravy na Mars v dohľadnej budúcnosti a otázkou, aké problémy by mohli pri takejto misii reálne nastať. Napríklad to, že chudák kozmonaut ostane na planéte nedopatrením sám a musí prísť s riešením, ako prežiť dovtedy, kým preňho, v lepšom prípade, niekto nepríde. Ako predkrm skúste klasiku Robinson Crusoe na Marse z roku 1964.

TV tipy 4.10. - 10.10. 2021


autor Tatiana Rusnáková 4.10.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.