TV TIPY 28.9. - 3.10. 2021

TV TIPY 28.9. - 3.10. 2021

VOD recenzia



Utorok, 28. september

Lásky jedné plavovlásky (Československo, 1965, Miloš Forman), CSFilm, 22:00
Jedna z najvtipnejších československých komédií všetkých čias, avšak so značným spoločensko-kritickým presahom. Ide o sériu dlhých sekvencií ukazujúcich osudy jednej mladej naivnej dievčiny Anduly v podaní Hany Brejchovej. Legendárne sa tak stali scény zo zábavy a z domácnosti jej mladého milenca, klavíristu Mildu. Jeden z pilierov českej novej vlny v réžii Miloša Formana sa dočkal aj nominácie za najlepší zahraničný film na udeľovaní cien akadémie v roku 1967.

Honba na ponorku (The Hunt for Red October, USA, 1990, John McTiernan), Prima MAX, 20:00
Do obdobia Studenej vojny sa vracia tento akčný film nakrútený podľa románu Toma Clancyho. Červeným októbrom je v ňom nazvaná ponorka Sovietskeho zväzu, vybavená systémom, vďaka ktorému je takmer nemožné ju prenasledovať. Jej veliaci kapitán sa rozhodne neuposlúchnuť rozkaz a namiesto toho sa vydáva k americkým brehom, kde chce požiadať o azyl. Keď sa však o tom týchto zámeroch dozvie veliteľstvo v Moskve, vydá povel ponorku zničiť.

Anna (Francúzsko, 2019, Luc Besson), Dajto, 20:30
Anna Poliatova je svetoznáma topmodelka, pod týmto povolaním sa však skrýva jej skutočná identita – Anna je agentka KGB a vytrénovaná špiónka. Keď ju však objaví CIA, chcú ju dostať do svojich radov. Z Anny sa tak stáva dvojitá špiónka, vďaka čomu je neustále na tenkom ľade. O jej spolupráci so CIA sa však čoskoro dozvedá KGB. Vo svojej debutovej hereckej úlohe sa predstaví ruská topmodelka Sasha Luss, doplní ju Cilian Murphy či Helen Mirren.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


Streda, 29. september

Déja Vu (USA, Veľká Británia, 2006, Tony Scott), Nova Cinema, 20:00
Snímka sa začína obrovskou tragédiou, výbuchom na trajekte, pri ktorom zomrú stovky obyvateľov New Orleans. Našťastie je však k dispozícii špeciálny vynález, vďaka ktorému sa môžu vyšetrovatelia vrátiť o štyri dni a šesť hodín naspäť v čase. Prekaziť katastrofu a nájsť jej vinníka dostane za úlohu elitný vyšetrovateľ, agent Doug Carlin (v podaní Denzela Washingtona). Pri návrate v čase sa zoznamuje so ženou, ktorá je s celým útokom prepojená.

Vražda v Orient Exprese (Murder on the Orient Express, USA, Malta, 2017, Kenneth Branagh), Prima MAX, 20:00
Najnovšia adaptácia slávneho detektívneho románu Agathy Christie nám ponúka príbeh v uzavretom prostredí luxusného vlaku, kde sa odohrá mysteriózna vražda. Obeť sa totiž dočkala dvanástich rán nožom, čo je súkromnému detektívovi Herculovi Poirotovi od začiatku podozrivé. No a podozrivý je tu snáď každý zo spoločenskej smotánky cestujúcej vo vlaku. Branagh obsadil seba aj do hlavnej úlohy, v tých ostatných uvidíte superhviezdy, ako Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench či Daisey Ridley.

The Circle (USA, Spojené Arabské Emiráty, 2017, James Ponsoldt), JOJ, 22:40
Snímka je adaptáciou rovnomenného dystopického románu Davea Eggersa. Ten v ňom zobrazuje ideálny svet zastúpený supermodetnou high-tech spoločnosťou The Circle, ktorej princípom je neustále sledovanie svojich užívateľov. Práve sledovanie má ľudí nútiť správať sa morálne, vždy a všade. Do tejto spoločnosti nastupuje ambiciózna Mae, ktorej plány v spoločnosti majú podporu aj jej šéfa, Eamona Baileyho. V hlavných úlohách sa predstaví Emma Watson po boku Toma Hanksa.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


Štvrtok, 30. september

Veľký Gatsby (The Great Gatsby, Austrália, USA, 2013, Baz Luhrmann), Nova Cinema, 20:00
Druhá veľká adaptácia románu F. Scotta Fitzgeralda je veľmi odlišná od verzie z roku 1974. Baz Luhrmann je totiž autorom Moulin Rouge a jeho opulentný vizuálny štýl dominuje aj Veľkému Gatsbymu. Milionára si tu zahral Leonardo Di Caprio, jeho priateľa Tobey Maguire a bývalú lásku Carey Mulligan. Opäť ide v podaní Luhrmanna o hustú postmodernu, súčasné popové hity sprevádzajú príbeh z dvadsiatych rokov minulého storočia. Pre porovnanie odlišného prístupu k jednej látke odporúčame aj spomínaný film.

Zachráňte pána Banksa (Saving Mr. Banks, USA, Veľká Británia, Austrália, 2013, John Lee Hancock), ČT art, 20:15
Na prelome 50. a 60. rokoch sa Walt Disney (Tom Hanks) usiluje pre svoje štúdio získať práva k príbehu o Mary Poppins. Chce ho adaptovať na film, pretože verí, že by to mohol byť mimoriadny hit. Autorka príbehu, spisovateľka P.L. Traversová (Emma Thompson) však jeho predstavu nezdieľa a s predajom práv otáľa. Uvedomuje si však, že predajnosť jej kníh klesá a práve filmová adaptácia môže jej tvorbu predstaviť novému okruhu čitateľov. S ponukou teda súhlasí.

Café Society (USA, 2016, Woody Allen), JOJ Cinema, 18:25
V okolí Bobbyho nie je nikto, kto by ho udržal doma. Jeho rodičia sa večne hádajú, brat verí, že všetko sa dá vyriešiť hrubou silou. Odchádza do veľkého sveta za svojim strýkom Philom, ktorý pracuje ako agent filmových hviezd. Bobby sa tak razom ocitne v očarujúcom svete hviezd, celebrít, modeliek a playboyov. Stretáva však aj Vonnie, strýkovu krásnu asistentku. Tá má ale vážny vzťah, po jeho konci sa však dá s Bobbym dokopy. Jeho ponuky o sobáš však tvrdošijne odmieta. Zlomený sa tak vracia domov, kde sa chystá usadiť. Plány mu však opäť prekazí Vonnie.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


Piatok, 1. október

Chrám Matky Božej v Paríži (Notre-Dame de Paris, Francúzsko, Taliansko, 1956, Jean Delannoy), ČT2, 21:45
Jeden z najznámejších románov európskej literatúry patrí aj k obľúbeným predlohám nielen Hollywoodu, ale aj európskej kinematografie. K jej klasickým dielam patrí aj adaptácia z polovice 50. rokov z dielne Jeana Delannoya, v hlavných úlohách s legendárnymi hercami – talianskou divou Ginou Lollobrigidou a britským hercom Anthony Quinnom. Tí prežívajú svoje ľúbostné tragédie v príbehu, na ktorom sa podieľali aj známi literáti Jean Aurenche a Jacques Prevért.

Božie deti (Bacheha-Ye aseman, Irán, 1997, Majid Majidi), ČT art, 00:10
Viete si predstaviť, že situácia vo vašej rodine by bola taká, že by si vaše dve deti mali po jednom pári topánok? A čo by nastalo, ak by jeden pár nešťastnou zhodou okolností zmizol? Detváky by si museli potom ten zvyšný striedať medzi sebou. V takejto situácii sa ocitnú dvaja malí hrdinovia iránskej snímky Božie deti. Veľmi milý, zároveň ale aj smutný iránsky film končí prekvapivo bežeckými pretekmi. Božské deti získali štyri ceny na festivale v Montreale a boli nominovaní aj na Oscara.

Sliedič (The Nightcrawler, USA, 2014, Dan Gilroy), Jednotka, 22:15
Louis Bloom je mladý muž, ktorý sa chce presadiť za každú cenu. Náhodou sa stane svedkom dopravnej nehody, ku ktorej sa v momente zletia reportéri s cieľom natočiť čo najvýnosnejšie zábery. Práve to sa Bloomovi zapáči, práve to je spôsob, akým by mohol uspieť. Sám sa stane reportérom, sliediacim v noci po rôznych tragédiách, aby pri nich mohol byť čo najskôr a natočiť čo najlepšie zábery. Čoskoro ho ale jeho vlastné ambície pohltia, navyše už začína desiť aj svojho asistenta aj producentku, ktorej zábery dodáva. V hlavnej úlohe exceluje Jake Gyllenhaal.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


Sobota, 2. október

Ali (USA, 2001, Michael Mann), ČT2, 21:45
Muhammad Ali je jedným z najlegendárnejších športovcov, známy aj ľuďom, ktorým šport veľa nehovorí. Boxer bol ale aj výraznou osobnosťou mimo ringu, neváhal riskovať celú svoju úspešnú kariéru, keď sa v 60. rokoch pridal k Civil Rights Movement a vehementne pomáhal bojovať o práva pre černošskú komunitu. V životopisnej snímke Michaela Manna si ho zahral Will Smith.

Interstellar (USA, Veľká Británia, Kanada, 2014, Christopher Nolan), Nova Cinema, 20:00
Ľudstvo na tom nie je najlepšie, na Zemi prestávajú rásť plodiny a pomaly si začíname uvedomovať, že život na našej planéte do pár desiatok rokov skončí. Nádej by tu ale bola, v našej slnečnej sústave sa objavila červia diera, cesta do iných solárnych systémov s potenciálne obývateľnými planétami. Na cestu do neprebádaných končín vesmíru sa vydáva kozmonaut s tvárou Matthewa McConaugheyho a to, čo nájde, navždy ovplyvní chod dejín, ale aj jeho rodiny.

Pod olivovníkmi (Zire darakhatan zeyton, Irán, Francúzsko, 1994, Abbas Kiarostami), Dvojka, 23:15
Najvýznamnejší iránsky režisér a klasik svetového filmu Kiarostami prichádza so záverečným dielom tzv. Koker trilógie. V nej nadväzuje na druhý film Život ide ďalej. Pri jeho natáčaní sa totiž jeden z hercov zaľúbil do ženy, ktorá hrala jeho manželku, tá však oňho nejaví záujem. Prítomný je teda Kiarostamiho častý motív vzťahu filmového umenia a reality.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


Nedeľa, 3. október

Da Vinciho kód (The Da Vinci Code, USA, 2006, Ron Howard), Markíza, 13:45
Da Vinciho kód bol svojho času veľmi netrpezlivo očakávanou adaptáciou populárneho konšpiračného románu Dana Browna. Aj napriek hviezdnemu obsadeniu (Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina) išlo iba o priemerný kúsok. Ako výpravné dielo s krásnymi exteriérmi a plné šialených zvratov, vrátane toho záverečného, však diváka vyše dve hodiny spoľahlivo zabaví. Pokračovania boli určite slabšie a aj menej komerčne úspešné.

Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge, USA, Austrália, 2016, Mel Gibson), JOJ, 22:45
Čo urobíte, ak sa chcete zapojiť do bojov druhej svetovej vojny, ale z náboženských a etických dôvodov odmietate zobrať do rúk zbraň a zabíjať nepriateľa? Na túto otázku odpovedá vojnový veľkofilm comebackového Mela Gibsona, kde si netradičného hrdinu zahral Andrew Garfield. Príbeh Desmonda Dossa je nakrútený na motívy skutočných udalostí, Doss sa dostal do jednotky zdravotníkov ošetrujúcich zranených vojakov. Vojna si však nevyberá a tak aj Desmond nakoniec „pričuchne“ ku krvavým bojom.

Rodná Zem (Československo, 1953, Josef Mach), Jednotka, 16:00
Silne budovateľský muzikál z roku 1953 je skôr zápisom do kolonky treba vidieť z hľadiska filmového vzdelania, než prostriedkom k zábave. Každopádne Rodná zem patrí k prvým muzikálom v slovenskej produkcii a ide zároveň aj o náš prvý farebný film. Režisér Jozef Mach napísal scenár s naším zrejme najznámejším scenáristom Ivanom Bukovčanom. V centre ich pozornosti je slovenský folklór a hudbu s tancom sprevádzajú krásne zábery slovenskej prírody.

TV tipy 28.9. - 3.10. 2021


autor Tatiana Rusnáková 28.9.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.