TV TIPY 9.9. - 12.9. 2021

TV TIPY 9.9. - 12.9. 2021

VOD recenzia



Štvrtok, 9. september

Musíme si pomáhat (Česko, 2000, Jan Hřebejk), Jednotka, 22:35
Na príbehu ľudí, ktorí počas druhej svetovej vojny schovávajú židovského mladíka, sa odkrýva téma prostého ľudského hrdinstva, sily ľudskej slušnosti. Ukazuje sa, že aj malá prejavená slušnosť môže byť veľkým hrdinstvom a naopak, že niekedy prehliadnutá neslušnosť môže byť veľkou tragédiou.

Kohút nezaspieva (Československo, 1986, Martin Ťapák), Dvojka, 22:05
Slovenský film nakrútený na motívy divadelnej hry Ivana Bukovčana. Psychologická dráma, odohrávajúca sa pred koncom vojny. V malom okupovanom mestečku zabijú nemeckého vojaka. Gestapo zaistí desať rukojemníkov, ktorých pochytali po policajnej hodine na ulici a zavrie do pivnice jedného arizovaného bytu. Do rána sa musia zatknutí rozhodnúť a vydať jedného spomedzi seba ako vinníka. Strach zo smrti odhaľuje ich pravé tváre.

Posadnutosť Ayn Randovej (The Passion of Ayn Rand, USA, Kanada, 1999, Christopher Menaul), ČT art, 20:15
Ayn Rand je významná európska spisovateľka, narodila sa síce v Petrohrade, v Sovietskom Zväze, no v dospelosti emigrovala na Západ. Pravdepodobne aj preto bola Randová známa svojimi radikálnymi názormi a odporom ku kolektivizmu. Individualizmus a egoizmus presadzovala v súkromnom živote do maximálnej možnej miery – svoje okolie totiž podriaďovala rôznymi manipuláciami a v každom vzťahu brala ohľad prioritne na seba. Randovej najznámejším dielom je pravdepodobne román The Fountainhead.


Piatok, 10. september

Let číslo 93 (United 93, Veľká Británia, USA, Francúzsko, 2006, Paul Greengrass), Jednotka, 22:10
Film inšpirovaný hrdinstvom pasažierov letu 93, ktorí sa 11. septembra 2001 postavili útočníkom na odpor. Let číslo 93 spoločnosti United Airlines vzlietol 11. septembra o niečo neskôr ako ostatné unesené lietadlá. Piloti i pasažieri lietadla, ktorým chceli únoscovia zaútočiť na dôležitý objekt vo Washingtone, tak mali informácie o tom, čo sa deje. Rozhodli sa preto útočníkom postaviť na odpor.

Rambo (FirstBlood, USA, 1982, Ted Kotcheff), Prima COOL, 20:15
John Rambo je vojak americkej armády, ktorý sa vracia po ťažkých bojov konečne domov. Lenže previní sa „potĺkaním“ na nesprávnom mieste v nesprávny čas a už na pohľad nie je sympatický miestnemu šerifovi. Rambo z dočasného uväznenia uniká a v miestnych zalesnených horách začína hra na kočku a myš. Prvý diel série je bezkonkurenčne najcivilnejší a skvele využíva krásy prírody a situáciu jedného miesta a jedného času. Film vznikol na motívy knihy Davida Morrella a patril medzi kultovky celej generácie.

Utečenec (The Fugitive, USA, 1993, Andrew Davis), Markíza, 22:50
Jednoznačný vrchol kariéry Andrewa Davisa, ďalšia z ikonických postáv Harrisona Forda, jediný Oscar pre Tommyho Lee Jonesa a výsledkom je film, ktorý je neopozerateľný a dá sa k nemu vracať donekonečna. Až zaniká fakt, že príbeh nespravodlivo odsúdeného väzňa na úteku, lekára Richarda Kimblea bol nakrútený na motívy úspešného seriálu. Davisovi sa podarilo dodať takmer každej sekvencii potrebnú dávku napätia a ťažko nájdete film, kde budete tak pevne držať palce ústrednému hrdinovi.


Sobota, 11. september

Krvavé leto v New Yorku (Summer of Sam, USA, 1999, SpikeLee), ČT2, 23:30
Dráma sa odohráva počas neslávne známeho leta z roku 1977, keď New York terorizoval sériový vrah známy ako Samov syn. Na príbehoch niekoľkých postáv Lee zobrazuje paranoju a strach, ktorá sa vtedy šírila mestom. Pred vrahom nebol nikto v bezpečí, tento strach sa rýchlo pretavil do nenávisti voči každému, ktorý sa len trochu líšil od normálu. Skutočný príbeh pripomínajú aj dokumentárne zábery a dobová výprava. Snímka pripomína režisérov najslávnejší film, Do The Right Thing, potvrdzuje ňou aj svoju schopnosť pozorovať obyčajných ľudí a s citom ich prenášať na plátno.

Dogman (Taliansko, Francúzsko, 2018, Matteo Garrone), ČT art, 22:15
Matteo Garrone očaril aj vydesil filmový svet krimi snímkou Gomora, v ktorej v detailoch zobrazil fungovanie neapolskej mafie. Divákov rozdelil svojim nasledujúcim projektom Reality Show, na ktorý doteraz nemajú Garroneho fanúšikovia jednotný názor. Jeho Dogman vedie najmä predstaviteľ hlavnej role, Marcello Fonte, ktorý podáva vynikajúci herecký výkon ocenený na rôznych svetových festivaloch, vrátane Cannes či Európskych filmových cien. Zahral si strihača psov, ktorý sa jedného dňa rozhodne postaviť miestnemu surovcovi.

11'09''01 (Veľká Británia, Francúzsko, Egypt, Japonsko, Mexiko, USA, Irán, 2002, Samira Makhmalbaf, Šóhei Imamura, Júsuf Šahín, Danis Tanović, Sean Penn, Isrissa Ouedraogo, Mira Nair, Ken Loach, Alejandro Gonzáles Iñárritu, Amos Gitai, Claude Lelouch), Dvojka, 21:00
Kontroverzný film zaoberajúci sa útokom na World Trade Center. Jedenásť režisérov dostalo priestor v rozmedzí 11 minút a 9 sekúnd, aby svojim uhlom pohľadu zobrazili situácie ľudí v rôznych kútoch sveta, ktorých sa septembrové situácie nepriamo dotýkajú. Jedenásť príbehov rozličných kultúr má spoločnú tému, ale ich spracovanie a dopady na ľudí sú rôzne. Do filmu svojimi príbehmi prispeli Alejandro Gonzáles Iñáarritu, Ken Loach, Sean Penn, Danis Tanović, Youssef Chahine, Amos Gitai, Šóhej Imamura, Claude Lelouch, Samira Makhmalbaf a Mira Nair.


Nedeľa, 12. september

Teória všetkého (The Theory of Everything, Veľká Británia, 2014, James Marsh), Plus, 20:30
Máloktorý vedec sa za svojho života dočká takej slávy, ako sa v ešte pomerne mladému veku podarilo dosiahnuť britskému fyzikovi Stephenov iHawkingovi. Jeho sláva má niekoľko dôvodov – okrem výnimočného intelektu a vyriešení dovtedy nevyriešiteľných fyzikálnych otázok ním bola nepochybne aj jeho diagnóza – amyotrofická laterálna skleróza, ktorá mala jeho život uvrhnúť do temného vyčkávania smrti. Predpovede lekárov sa však niekedy môžu mýliť – hlavnú rolu si v oscarovom výkone zahral Eddie Redmayne.

Sladké hry minulého leta (Československo, 1969, Juraj Herz), Dvojka, 21:35
Jedna pekná žena, ale až viacerí šarmantní, i keď nie úplne najkrajší nápadníci. To je základ televízneho filmu Juraja Herza nakrúteného na motívy impresionistickej poviedky Guya de Maupassanta. Režisérovi sa podarilo preniesť na filmový pás úžasnú letnú dobovú atmosféru a voľnomyšlienkárstvo postáv pôsobí veľmi prirodzene. Obletovanú ženu si zahrala „ryšavka“ Jana Plichtová, nadržaných chlapov Milan Lasica, Július Satinský, Peter Debnár a František Velecký. Film získal ocenenie na festivale v Monte Carle.

Domácí péče (2015, Česko, Slávek Horák), Filmbox, 11:55
Veľké domáce prekvapenie vzhľadom na fakt, ako žáner dramédie v majoritnej českej a minoritnej slovenskej produkcii v posledných rokoch kvalitatívne upadol. Príbeh zdravotnej sestry Vlasty z juhomoravského vidieka, ktorá sa dostáva k tajom alternatívnej medicíny pripomenie viac klasické festivalové snímky než tunajšiu komerciu. Obsadenie je zhruba také, aké očakávate. Polívka, Vilhelmová, Kronerová. V prípade prvých dvoch mien ale tieto legendy nehrajú presne to, na čo sme si u nich zvykli a kde už nás popravde nudili.


autor Tatiana Rusnáková 9.9.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.