TV TIPY 30.8. - 5.9. 2021

TV TIPY 30.8. - 5.9. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 30. august

Notting Hill (Veľká Británia, USA, 1999, Roger Michell), ČT2, 20:00
Jedna z najznámejších a najikonickejších romantických komédií vyšla z pera Richarda Curtis, scenáristu či režiséra veľkej väčšiny kvalitného britského romantického filmu. V tomto príbehu sa Hugh Grant ako majiteľ krachujúceho kníhkupectva stretáva s áčkovou herečkou Annou v podaní Julie Roberts. Keď sa do seba zaľúbia, vyzerá všetko ružovo. Rozdielne prostredia, v ktorých sa pohybujú sa však zdajú neprekonateľné. William a Anna budú mať čo robiť, aby dokázali prekonať všetky nástrhy, ktoré sú im hádzané pod nohy.

Samuraj (Le Samouraï, Francúzsko, Taliansko, 1967, Jean-Pierre Melville), ČT2, 22:10
Jean-Pierre Melville a Alain Delon patria medzi legendárne tvorivé dvojice svetovej kinematografie. Delon sa stáva prototypom melvilleovského herca, v tomto prípade stvárňuje osamelého nájomného vraha Jefa. Jeho úlohou je zneškodniť vplyvného obchodníka. Všetko prebieha tak ako má, dokonca ho musí policajný vyšetrovateľ prepustiť, hoc ho sám považuje za podozrivého číslo jedna. Muž, ktorý si objednal obchodníkovu vraždu však spanikári a pokúsi sa Jefa zabiť.

Taká zvláštna rodinka (The Royal Tenenbaums, USA, 2001, Wes Anderson), ČT2, 23:55
Wes Anderson dorazil na scénu koncom deväťdesiatych rokov a už vo svojom prvom väčšom úspechu, Rushmore, ustanovil vlastný štýl, podľa ktorého je jeho kinematografia jasne rozoznateľná. Okrem perfektnej kompozície a vysokej štylizovanosti vizuálnej stránky svojich filmov, sú jeho príbehy charakteristické aj silným hereckým obsadením – jednoducho asi niet herca, ktorý by Andersona odmietol. To je zjavné aj v tejto komédii o svojráznej dysfunkčnej rodine Tenenbaumovcov. Zaujímavosťou je, že Anderson film napísal spoločne s hercom Owenom Wilsonom.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Utorok, 31. august

Brutálna Nikita (Nikita, 1990, Francúzsko, Taliansko, Luc Besson), ČT2, 21:40
Nikita je krásna rebelka závislá na drogách. Podarí sa jej ako jedinej prežiť prepadnutie lekárne. Namiesto nástupu na výkon trestu však dostane nezvyčajnú ponuku na spoluprácu. Môže začať pracovať pre tajné služby ako agentka, inými slovami aj ako nájomná vražedkyňa. Nikita je šikovné dievča a rýchlo sa učí... Legendárny film Luca Bessona bol predobrazom viacerých televíznych seriálov, pretože tento námet je vďaka stále novým a novým úlohám pre zamestnankyňu v podstate nevyčerpateľný.

Pavarotti (Veľká Británia, USA, 2019, Ron Howard), ČT art, 20:15
Oscarový režisér Ron Howard si za hlavnú postavu svojho dokumentu volí vari najlegendárnejšieho operného speváka histórie – Luciana Pavarottiho. Pozerá sa na neho z osobného aj profesionálneho hľadiska a samotný život operného umelca poníma ako predstavenie – plné tragédii, zvratov, smútku ale aj úspechov. Medzi účinkujúcimi sa v snímke objavia aj Pavarottiho kolegovia, priatelia, rodina. Veľkú časť zo záberov použitých v dokumente ešte nemal nikto možnosť vidieť.

Niet pokoja pre bezbožných (No habrá paz para malvados, Španielsko, 2011), Dvojka, 22:20
Popíjanie policajta Santosa Trinidada v bare napokon skončí trojnásobnou vraždou, jednému svedkovi sa však podarí uniknúť. Santos po ňom pátra, aby ho mohol tiež odstrániť. Detektív Leiva vraždy vyšetruje ako jednoduchý drogový prípad, čoskoro sa však ukáže, že nitky siahajú až k islamskému terorizmu. Temný thriller bol ocenený šiestimi národnými cenami Goya a mnohými ďalšímí cenami.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Streda, 1. september

Leon (Léon, Francúzsko, 1994, Luc Besson), ČT2, 22:00
Zrejme najkultovejší film Luca Bessona svetu predstavil Natalie Portman a celosvetovo preslávil Jeana Rena. Tí si zahrali spočiatku nesúrodú dvojicu nájomného zabijaka a dvanásťročnej dievčiny v jeho opatere. Matildu postretla životná tragédia, keď celú jej rodinu vyvraždí skorumpovaný policajt. Toho si s gustom zahral Gary Oldman. Dvojica začne pripravovať chladnú pomstu. Besson pripravil pre fanúšikov filmu aj režisérsky zostrih, ktorý je dlhší o celú polhodinu.

Tiesňové volanie (Den skyldige, Dánsko, 2018, Gustav Möller), ČT art, 21:50
Filmy odohrávajúce sa na jednom mieste a takmer v priamom prenose nie je vôbec jednoduché napísať a nakrútiť, napriek tomu patria medzi neustále sa opakujúce tituly v kinematografii už od dôb 12 rozhnevaných mužov. Asger Holm pracuje počas nočných služieb ako telefonista na stanici, kde musí počas šícht riešiť telefonáty zúfalých ľudí. Jeho dnešná noc však bude výnimočná, pretože mu zavolá žena, ktorá tvrdí, že bola unesená. Muž sa bude snažiť iba prostredníctvom útržkových informácií v telefóne zistiť, kde sa nachádza

Mlčanie jahniat (The Silence of the Lambs, USA, 1991, Jonathan Demme), Plus, 22:55
Jeden z najlepších trilerov všetkých čias nakrútil v roku 1991 Jonathan Demme na motívy románu Thomasa Harrisa. Postava Hanibala Lectera sa objavila na plátne už skôr, obrovskú popularitu si však získala až v podaní Anthonyho Hopkinsa. Ten ako uväznený nebezpečný kanibal pomáha agentke FBI Clarice Starlingovej pri pátraní po nebezpečnom vrahovi. Mlčanie jahniat získalo celkovo 5 Oscarov, a to v hlavných kategóriách film roka, réžia, herec a herečka v hlavnej úlohe a scenár.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Štvrtok, 2. september

Frajer Luke (Cool Hand Luke, USA, 1967, Stuart Rosenberg), ČT2, 21:40
Luke je jedným z nových väzňov. Dní sú síce jednotvárne, no Luke a jeho spoluväzni sú disciplinovaní. Časom vytvoria skupinu, ktorej sa Luke stane vodcom. Rešpekt skupiny si získa šialenými stávkami, ale aj svojím postojom k životu. Lukeovi však zomrie mama, a väzenskí dozorcovia ho zo strachu pred útekom dajú na samotku. Zdá sa však, že je to to najhlúpejšie, čo mohli urobiť.

Dokonalý trik (The Prestige, USA, Veľká Británia, 2006, Christopher Nolan), Nova CINEMA, 20:00
Film o dvoch kúzelníckych rivaloch na jednom ihrisku. O priazeň Londýna sa naťahujú šoumen Robert a talentovaný Alfred. Keď však jeden z nich príde s nevysvetliteľným trikom, ten druhý urobí všetko pre to, aby odhalil nielen tento trik, ale aj všetky ostatné. Zo zdravej rivality sa tak stáva obsesívne prenasledovanie toho druhého.

Odložený prípad Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld, Dánsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, 2019, Mads Brügger), Dvojka, 20:30
18. septembra 1961 sa v blízkosti mesta Ndola vo vtedajšej Rodézii zrútilo lietadlo. Všetci ľudia na palube lietadla pri nehode zahynuli, medzi nimi i generálny tajomník OSN Dag Hammarskjöld. Išlo však skutočne o nehodu, alebo lietadlo niekto zostrelil? Mali záujem na odstránení generálneho tajomníka OSN západné tajné služby? Kto si mohol dovoliť beztrestne zavraždiť vysokopostaveného diplomata? Dokumentarista a novinár Mads Brügger sa vydáva po stopách jednej z najväčších záhad 20. storočia a zisťuje viac, ako očakával, že je vôbec možné vypátrať.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Piatok, 3. september

Nepodplatiteľní (The Untouchables, 1989, USA, Brian De Palma), Jednotka, 22:15
Hviezdne obsadená snímka Briana De Palmu patrí dnes už ku klasike gangsterského subžánru. V roku 1920 začal platiť zákon o prohibícii alkoholu v Spojených štátoch, čím sa tento biznis dostal do rúk mafie. Na jednej strane zákona stojí nebojácny Eliot Ness a jeho „nepodplatiteľná“ partia, na tej druhej zločinecký gang okolo bossa bossov Ala Caponeho. Tento boj si vyžiada nejednu obeť. Formálne aj obsahovo veľmi príťažlivý film zaujal okrem iného aj parafrázou scény na schodoch známej z Krížnika Potemkina.

G.I. Jane (USA, 1997, Ridley Scott), Film+, 20:10
Jeden z najkontroverznejších filmov Ridleyho Scotta nás zavedie do prostredia americkej vojenskej jednotky, medzi ktorými to skúša mladá vojenská dôstojníčka s vizážou Demi Moore. Tá je v tejto úlohe krásna aj s vyholenou hlavou. Od žien sa toho ale v tejto branži vyžaduje viac, a tak to ostrihaná krásavica nebude mať medzi chlapmi pri svojom tvrdom výcviku vôbec jednoduché. Dôležitú úlohu si tu zahrala vtedy ešte len budúca herecká hviezda, Viggo Mortensen.

Rozpuštený a vypuštený (Československo, 1984, Ladislav Smoljak), CSFilm, 20:00
Podľa vlastnej divadelnej hry Rozpuštený a vypuštený napísanej spoločne so Zdeňkom Svěrákom nakrútil Ladislav Smoljak rovnomenný film. Ide o komediálne ladenú detektívku, kde sa dvojica vyšetrovateľov snaží zistiť, kam zmizol veľkotovárnik Bierhanzel. Postupne zisťujú, že tých nezvestných je podstatne viac a za celou vecou je väčšia konšpirácia. Zmiznutí boli totiž plešouni, ktorí sa išli k továrnikovi vyliečiť zo svojej plešatosti. Tešte sa na množstvo skvele načasovaných fórov.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Sobota, 4. september

Sophiina voľba (Sophie's Choice, USA, Veľká Británia, 1982, Alan J. Pakula), Dvojka, 22:00
Najzaujímavejším faktom spojeným s týmto filmom je pravdepodobne to, že v užšom výbere na rolu Sophie figurovala aj Magda Vašáryová, nakoniec sa však tvorcovia rozhodli pre stávku na istotu v podobe Meryl Streep, ktorá si za svoj výkon odniesla aj Oscara. Sophia je poľská imigrantka žijúca v USA s priateľom Nathanom. Do ich domu sa nasťahuje aj mladý spisovateľ Stingo, ktorý sa postupom času dozvedá viac o Sophiinej minulosti, vrátane hrôz, ktoré zažila v koncentračnom tábore.

Nočné zvieratá (Nocturnal Animals, USA, 2016, Tom Ford), Plus, 20:30
Známy módny návrhár Tom Ford natočil tento svoj, v poradí druhý film po úspechu, ktorého sa dočkal jeho debut Single Man s Colinom Firthom a Julianne Moore. Nočné zvieratá sú adaptáciou románu Austina Wrighta, Amy Adams hrá hlavnú úlohu ženy, Susan, ktorá začína čítať novú knihu svojho bývalého manžela Tonyho. V knihe však razom nachádza paralely s vlastnou minulosťou. V knihe sa manželia spoločne s dcérou vydávajú na cestu, v noci ich však prepadnú násilníci a ani pomoc detektívna nebude stačiť k nájdeniu ženy a dcéry. Až teraz si Susan uvedomuje, ako veľmi exmanželovi ublížila.

25. hodina (25th Hour, USA, 2002, Spike Lee), ČT2, 23:30
Film sleduje osudy troch priateľov, ktorí sa poznajú od detstva, no každý z nich sa do dospelosti vydal inou cestou. Monty je drogový díler, Frank je burzový maklér a Jacob stredoškolský učiteľ. K Montymu jednému dňa vtrhne polícia a za držanie drog ho na niekoľko rokov posiela do väzenia. Má teda posledných 24 hodín na slobode, počas ktorých rozmýšľa nielen o svojom živote, ale aj o životoch tých, ktorí ho poznajú a majú ho radi. Snaží sa o kontakt s otcom, aj starými priateľmi.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


Nedeľa, 5. september

Osudový kruh (Le cercle rouge, Francúzsko, Taliansko, 1970, Jean - Pierre Melville), ČT 2, 22:00
Jedna z najvydarenejších kriminálnych drám majstra žánru Jeana – Pierrea Mevilla poskytla veľké herecké príležitosti pre celú (nielen) francúzsku hereckú smotánku. Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volonté alebo Yves Montand nás zavedú do prostredia parížskeho podsvetia. Kriminálnik Corey sa vracia z väzby a svoju bývalú lásku nachádza v náručí bývalého parťáka. Corey sa rýchlo vracia do starých koľají a s istou náhodnou partičkou vylúpi klenotníctvo a tým to ani zďaleka nekončí.

Boj o oheň (La guerre du feu, Kanada, Francúzsko, 1981, Jean - Jacques Annaud), Dvojka, 22:40
Film, ktorým sa osobitý francúzsky režisér Jean – Jacques Annaud medzinárodne presadil. Ocitáme sa v pravekej spoločnosti, kde žije viacero druhov predkov homo sapiens a ktorí medzi sebou zvádzajú boje. Režisér sa zameral na autenticitu prostredia a chovania predchodcov ľudí, takže sme svedkami ako krutého násilia, tak živočíšneho sexu, ale aj prejavov citov a kamarátstva. Určite nikoho neprekvapí, že v jednej z hlavných úloh sa predstavil aj nenapodobniteľný Ron Perlman.

Venuša v kožuchu (La Vénus á la fourrure, 2013, Francúzsko, Poľsko, Roman Polanski), JOJ Cinema, 22:30
Roman Polanski si už v Carnage z roku 2011 vyskúšal prácu s minimálnym počtom hercov na obmedzenom priestore jedného bytu. Vo Venuše v kožuchu zašiel ešte ďalej, pretože štyroch hercov vystriedal za dvoch a z prostredia apartmánu a bytovky sa dostávame do prázdneho divadla. Tu rozohrávajú svoju sarkastickú hru režisér Thomas (Mathieu Amalric) a nová herečka v podaní Polanskiho manželky Emanuelle Seigner. Bude sa skúšať divadelná hra z 19. storočia s názvom Venuša v Kožuchu a do hry sa postupne dostane a erotické dusno.

TV tipy 30.8. - 5.9. 2021


autor Tatiana Rusnáková 30.8.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.