TV TIPY 4.8. - 8.8. 2021

TV TIPY 4.8. - 8.8. 2021

VOD recenzia



Utorok, 3. august

Sladké starosti (Československo, 1984, Juraj Herz), CS Film, 18:00
Slovenská komédia nemá medzi žánrami v našej kinematografii takú tradíciu ako povedzme rozprávka alebo sociálna dráma. Juraj Herz však výrazne obohatil jej repertoár v 80. rokoch, keď nakrútil Sladké starosti, príbeh o poctivom cukrárovi Šimonovi, ľahkú obeť nielen svojho šéfa, ale aj svojej mamy a všetkých slobodných žien v obci.

Kúpili sme ZOO (WeBought a ZOO, USA, 2011, Cameron Crowe), JOJ, 20:35
Film sa začína tragédiou, mladá rodina totiž prišla o mamu a manželku. Pozostalý otec Benjamin sa musí postarať o svoje deti, ktoré odchod mamy nesú veľmi ťažko. Rozhodne sa skončiť s prácou, predať ich starý dom a začať nový život na malej skrachovanej ZOO. Snaha o obnovenie ZOO ich stmelí ako rodinu, donúti ich rozprávať sa o svojich problémoch a do života Benjamina vstupuje aj nová žena. Snímka vyniká aj krásnou hudbou, o ktorú sa postaral frontman skupiny SigurRós Jónsi.

Čierny jastrab zostrelený (Black Hawk Down, USA, Veľká Británia, 2001), Film+, 22:00
Čo všetko sa deje v Afrike, by náš európsky mozog iba ťažko dokázal spracovať bez toho, aby sa z toho pomiatol. Ako tam, konkrétne v Somálsku, môže prebiehať jedna komplikovaná vojenská operácia, nesmierne autenticky predviedol Ridley Scott v Čiernom jastrabovi zostrelenom, čo je výraz pre bojové vrtuľníky americkej armády. Autentickosť trochu narúšajú občasné sentimentálnejšie dialógy a až príliš veľa známych tvárí vo vojenských uniformách, celok však ponúka veľmi intenzívny zážitok.

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


Streda, 4. august

Spolok mŕtvych básnikov (Dead Poets Society, USA, 1989, Peter Weir), ČT art, 21:35
Snímka je ocenená Oscarom za Najlepší pôvodný scenár a patrí medzi najobľúbenejšie tituly z kinematografie austrálskeho režiséra PeteraWeira. Do internátnej školy prichádza literatúru a anglický jazyk vyučovať nový profesor. Na rozdiel od svojich predchodcov má svojskú metódu výučbu. Mladí chlapci, ktorí sú od mala učení na slovo počúvať starších oceňujú priateľský prístup svojho nového učiteľa. Nakoniec sa naučia nielen oceniť dobrú literatúru, ale aj to, čo v živote v skutočnosti stojí za to.

V srdci mora (In the Heart of the Sea, USA, 2015, Ron Howard), Markíza, 16:25
V polovici 19. storočia prichádza spisovateľ Herman Mellville, autor legendárneho Moby Dicka, za bývalým námorníkom, krčmárom Thomasom Nickersonom. Chce od neho jediné – aby mu ako jediný preživší vyrozprával príbeh o potopení lode Essex. Tá sa potopila pri stretnutí s vorvaňom, ku dnu išla vrátane celej posádky, okrem Thomasa. Ten je však udalosťou traumatizovaný a spisovateľovi sa nechce zdôveriť.

Joe verzus sopka (Joe Versus the Volcano, USA, 1990, John Patrick Shanley), Filmbox, 20:00
Tom Hanks prerazil na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia na vrchol Hollywoodu, úspech mal najmä v romantických komédiách. K tomuto žánru patrí aj snímka Joe verzus sopka, kde hrá knihovníka, ktorý neznáša svoju prácu, navyše zistí, že mu kvôli chorobe ostávajú len tri týždne života. Neváha a prijíma ponuku, vďaka ktorej si bude zvyšok života užívať ako kráľ na osamelom ostrove, bez akýchkoľvek útrat, avšak pod jednou podmienkou – že po troch týždňoch skočí na malom ostrove do sopky, aby si tak udobril bohov.

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


Štvrtok, 5. august

Gauneri (Reservoir Dogs, USA, 1992, Quentin Tarantino), Prima COOL, 22:30
Debut QuentinaTarantina nám ponúka prepracovanú a časovo sprehádzanú zápletku nevydarenej vykrádačky istého klenotníctva. Muži nadobudnú dojem, že za neúspechom akcie tkvie zradca vnútri skupiny. Ktorý to však z pánov s „farebnými“ prezývkami môže byť? Zaujímavosťou je, že Tarantino si vypožičal pôvodný názov z francúzskeho filmu Dovidenia, chlapci Luisa Malleho. Tarantino dal príležitosť HarveymuKeitelovi, Timovi Rothovi, StevemuBuscemimu, ale najviac upúta zrejme ultra-drsný Michael Madsen.

Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, USA, 1980, John Landis), ČT art, 20:15
Veľmi málo filmov spĺňa definíciu kultového filmu tak presne ako práve Bratia Bluesovci. V réžii Johna Landisa vyniká komediálne duo John Belushi a Dan Aykroyd. Po návrate z väzenia plánujú bratia vyzbierať peniaze na obnovu kostola, v ktorom obaja vyrastali. Rozhodnú sa oživiť skupinu, v ktorej kedysi pôsobili – to vyvolá reťaz šialených udalostí.

...nebo být zabit (Československo, 1985, Martin Hollý ml.), CS Film, 22:00
Opäť sa ocitáme v dobe druhej svetovej vojny, tentokrát medzi hľadačmi bômb, ktorých si Nemci vybrali spomedzi väzňov koncentračného tábora. Hlavnými postavami sú Viedenčan Ernest a Pražák Kim. Táto dvojica sa však rozhodne, že z tábora utečie. Túžba po slobode si však vyžaduje obetu vo forme zabíjania nepriateľských vojakov. Film Martina Hollého je popretkávaný viacerými retrospektívami a v hlavných úlohách sa objavili Milan Kňažko a Martin Zounar.

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


Piatok, 6. august

Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa (The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring, USA, Nový Zéland, 2001, Peter Jackson), Dajto, 20:30
Ťažko by ste hľadali človeka, ktorý by nepoznal tento film, alebo jeho predlohu. Pán prsteňov je jedným z nosných titulov žánru fantasy, jeho filmové spracovanie zas patrí medzi klenoty filmovej fantázie. Peter Jackson oživuje bájnu Stredozem, a rozpráva príbeh skupiny, ktorá sa musí spojiť a spoločne sa vydať na cestu ich života, aby porazili zdanlivo neporaziteľné Zlo.

Tlmočníčka (The Interpreter, USA, VB, 2005, SidneyPollack), Nova Cinema, 21:55
Režisér Sidney Pollack potešil svojich fanúšikov v 90-rokoch iba vynikajúcou Firmou, inak sa pohyboval skôr vo vodách priemeru. Návratom do formy bola bezpochyby politicky ladená Tlmočníčka s Nicole Kidman a Seanom Pennom v hlavných úlohách. Austrálčanka hrá tlmočníčku, ktorá sa na pôde OSN dozvie o pripravovanom atentáte a rozhodne sa konať. Okrem vzťahovej vaty medzi dvoma hlavnými hviezdami ide o veľmi napínavý thriller, ktorý reaguje na súčasnú geopolitickú situáciu.

Čata (Platoon, Veľká Británia, USA, 1986, Oliver Stone), Jednotka, 22:20
Čata patrí medzi najlepšie filmy pojednávajúce o konflikte vo Vietname, ktorý začal v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a zároveň patrí medzi najlepšie snímky Olivera Stonea, keď sa ešte jeho ľavičiarske postoje držali v medziach zdravého rozumu. V nich sa ale nedokážu udržať samotní aktéri bojov, pričom Čata je najmä príbehom mladíka v podaní Charlieho Sheena, balancujúceho medzi rozdielnym prístupom dvoch svojich nadriadených. Stane sa z neho vraždiaca mašina, alebo sa vráti z vojny ako lepší človek?

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


Sobota, 7. august

Ave, Caesar! (USA, Veľká Británia, Japonsko, 2016, Joel Coen, Ethan Coen), Plus, 17:00
V zlatej ére Hollywoodu je zasadený príbeh filmu Ave, Ceasar! Ten je v kinematografii bratov Coenovcov nezvyčajným úkazom, stále však nesie charakteristické prvky štýlu, ktorý bratov preslávil. Hlavným hrdinom príbehu je Eddie, muž, schopný vyriešiť akýkoľvek problém. A že ich v Hollywoode býva dosť! Eddie momentálne pracuje na povesti mladej hviezdičky, ktorú ťahá z rôznych šlamastík. Jeden vyriešený však za sebou nechá niekoľko novo vzniknutých.

Maska (The Mask, USA, 1994, Chuck Russell), Markíza, 11:10
Pôvodne komiksová predloha dostala svoju filmovú verziu na začiatku 90. rokov a z Jima Carreyho urobila svetovú hereckú superstar. Zahral si v nej bankáraStanleyho, ktorý je uzavretý, osamelý a veľmi nesmelý. Jedného dňa sa však dostane k záhadnej maske. Keď si ju nasadí na tvár, zmení sa na svoj úplný opak – výstredného, zábavu milujúceho zeleného muža.

Odviate vetrom (GoneWiththeWind, USA, 1939, VictorFleming,), Filmbox, 12:10
Najviac divákov v histórii videlo v kinách Odviate vetrom, 4-hodinový epos z dôb americkej občianskej vojny. Zároveň ide aj o príbeh osudovej lásky krásnej Scarlett O´Harovej a Rhetta Buttlera. Ide dosť možno o najslávnejší milostný pár kinematografie a to aj preto, že dvojicu stvárnili krásna Vivien Leigh a elegán Clark Gable. Predlohu napísala Margaret Mitchell.

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


Nedeľa, 8. august

Noční jazdci (Československo, 1981, Martin Hollý ml.), ČT2, 22:05
Najznámejší, najpopulárnejší a aj najkvalitnejší tunajší eastern nakrútil v roku 1981 Martin Hollý ml. s Radoslavom Brzobohatým a Michalom Dočolomanským v hlavných úlohách colníka z Prahy a miestneho pašeráka koní. Dej sa odohráva na poľsko-slovenskom pohraničí v časoch novozaloženej Československej republiky. Dôležitú úlohu tu zohráva drsná príroda, nesmú chýbať ani scény z krčmy a  konfrontácia tvrdých chlapov na oboch stranách zákona v záverečnej prestrelke.

Kto odchádza v daždi (Československo, 1974, Martin Hollý ml.) Jednotka, 16:10
Dráma z obdobia kolektivizácie dediny v rokoch 1947-1948 zachytáva život bývalých bírešov, ktorí po vojne a pozemkovej reforme získajú pôdu a snívajú o tom, že sa stanú zámožnými gazdami. Nové spoločenské pomery, nástup kolektivizácie, ale aj veľké sucho so sebou prinášajú nevítané zmeny.

Wolverine (TheWolverine, USA, Austrália, 2013, James Mangold), Prima COOL, 20:15
Toho skutočne kvalitného vlastného filmu sa táto komiksová postava v stvárnení Hugha Jackmana dočkala až prostredníctvom Logana, Wolverine však taktiež obsahuje zopár kvalitne nakrútených akčných scén a pochopiteľne si celý film pre seba kradne Jackman. Ďalším plusom je zasadenie časti deja do Japonska. Tu sa samozrejme stretáva s nesmierne nebezpečným protivníkom, ale musí sa vysporiadať aj s vlastnými démonmi. No keď máte na rukách pazúry, niet sa čo diviť, že máte psychické problémy...

TV tipy 4.8. - 8.8. 2021


autor Tatiana Rusnáková 4.8.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.