TV TIPY 28.6. - 4.7. 2021

TV TIPY 28.6. - 4.7. 2021

VOD recenzia



Pondelok, 28. jún

Tiesňová linka (The Call, USA, 2013, Brad Anderson), Dajto, 20:30
Tiesňová linka je napínavým príbehom jedného mysteriózneho únosu, o ktorom sa dozvie zamestnankyňa tiesňového centra v podaní Halle Berry. Iba s pomocou telefónu a útržkovitým informáciám obete na druhej strane linky (Abigail Breslin) sa pokúsi vypátrať lokáciu a dôvody tohto kriminálneho činu a zabrániť prípadne niečomu horšiemu. Halle Berry si podobnú úlohu zopakovala o niekoľko rokov neskôr v rovnako slušne napínavom thrilleri Kidnap, ale tam bolo obeťou únosu jej dieťa.

Johnny si vzal pušku (Johnny Got His Gun, USA, 1971, Dalton Trumbo), Dvojka, 22:00
Johnny je mladý muž, ktorý sa pod vplyvom vojnovej propagandy vydá do 1. svetovej vojny, aby bránil "slobodu a demokraciu." Skončí však v nepredstaviteľnej nočnej more, z ktorej niet úniku. Režisérom filmu je legendárny scenárista Dalton Trumbo, ktorý bol v štyridsiatych rokoch v USA obeťou politicky motivovaného prenasledovania a po prepustení z väzenia bol dlhé roky na čiernej listine, takže svoje oscarové scenáre musel písať pod cudzími menami. Snímka Johnny si vzal pušku je adaptáciou jeho vlastnej literárnej predlohy, ktorú vydal už v roku 1939.

Sólista (The Soloist, USA, Veľká Británia, Francúzsko, 2009, Joe Wright), Nova Cinema, 22:20
Po rokoch novinárskej kariéry sa Steve ocitol v slepej uličke. Jeho práca ho nenapĺňa tak ako kedysi, najhoršie je, že ani v svojom okolí už nenachádza nič natoľko zaujímavé, aby o tom dokázal napísať nejaký článok. Jedného dňa ale pri obyčajnej prechádzke stretáva violončelistu, ktorý ho očarí svojím talentom. Pri krátkom rozhovore sa dozvie, že muž študoval na pravdepodobne najprestížnejšej hudobnej škole na svete. Nedokončil ju však a skončil na ulici, všetko kvôli schizofrénii, ktorá ho trápi od detstva.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Utorok, 29. jún

Ostro sledované vlaky (Československo, 1966, Jiří Menzel), CS Film, 20:00
Jiří Menzel a Bohumil Hrabal, Česká nová vlna a Oscar. Ostro sledované vlaky získali Oscara za najlepší zahraničný film v roku 1968. Ide o príbeh mladíka menom Miloš Hrma pracujúceho na vlakovej stanici počas druhej svetovej vojny. Toho si zahral herec a pesničkár Václav Neckář. Ide viac o sled epizód zo života mladíka a jeho príhod počas služieb na železnici, než o klasický ucelený príbeh. Niektoré scény, ako napríklad razítkovanie dievčenského tela, časom zľudoveli.

Ed Wood (USA, 1994, Tim Burton), ČT art, 00:00
Režiséra béčkových hororov Eda Wooda môžete taktiež poznať aj pod prístavkom "najhorší režisér všetkých čias". Životopisný dokument o ňom natočil Tim Burton, často ho citujúci ako jednu zo svojich najväčších inšpirácii. Johnny Depp sa zhostil úlohy muža, ktorého láska ku kinematografii sa nie vždy odrazila v jeho diele. Aj tak však dokázal prežiť plodné obdobie, v ktorom chrlil jeden (dnes už) kultový film za druhým. Vo vedľajšej úlohe sa predstaví legendárny Martin Landau.

Mamma Mia! 2 (Mamma Mia! Here We Go Again, USA, Veľká Británia, Japonsko, 2018, Plus, 20:30
Po desiatich rokoch od ohromného komerčného úspechu prvého filmu prichádza pokračovanie v ktorom tvorcovia prinášajú až dva príbehy v jednom filme. V jednej linke sa totiž vraciame do minulosti, do mladosti Donny a do doby, keď stretáva troch očarujúcich mladíkov, s ktorými prežije krátky románik. S jedným z nich splodí krásnu Sophie, ktorá plánuje veľké rodinné stretnutie, aj so svojimi troma „otcami“. Filmom sa teda preplieta minulosť a prítomnosť a samozrejme, repertoár legendárnej skupiny ABBA.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Streda, 30. jún

Černí baroni (Československo, 1992, Zdeněk Sirový), JOJ, 21:45
Jedna z najmilovanejších porevolučných československých komédií (ak nie tá vôbec najobľúbenejšia) priniesla do našej popkultúry, ale aj celkovo do spoločnosti a krčiem mnoho nesmrteľných hlášok a dialógov. Pri humorných, ale uveriteľných historkách pétépákov trochu zaniká fakt, že Sirový nakrútil film podľa knihy Miloslava Švandrlíka. Vety, ako „Čo bolo, bolo... já bych píchal... jedine, že by sme spolu sedeli na Pankráci“... pozná dôverne celé Česko aj Slovensko.

Kráska v nesnázích (Česko, 2006, Aňa Geislerová, Jiří Hřebejk), ČT 1, 23:35
Jan Hřebejk v Krásce v nesnázích viac vsadil na psychológiu postáv a vývin deja, než na hlášky s potenciálom skultovnieť. Hlavnou hrdinkou je stále mladá žena v podaní Ani Geislerovej, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi vzťahom založeným na vášni a vzťahom založenom na vedomí zabezpečení vlastnej budúcnosti. V prvom prípade ide o živočíšneho milenca, v tom druhom o staršieho šarmantného pána. Scenár Petra Jarchovského ženu zbytočne nesúdi, divák si musí urobiť závery sám.

Anna Kareninová (Anna Karenina, USA, 1997, Bernard Rose), ČT art, 21:45
Jedna z mnohých filmových verzií slávneho Tolstého románu. Nadčasový príbeh hrdinky, ktorá je pre svoju lásku ochotná obetovať absolútne všetko proste očarí diváka v akejkoľvek forme. V tejto snímke si Annu zahrala francúzska herečka Sophie Marceau, oproti nej sa netradične objaví Sean Bean. Úlohu rozprávača, pripodobnenú samotnému ruskému spisovateľovi sa zas zahral Alfred Molina.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Štvrtok, 1. júl

Elysium (2013, USA, Neill Blomkamp), Film+, 23:40
Po úspechu originálnej invazívnej snímky District 9 bol ďalší kúsok Neilla Blomkampa očakávaný s veľkým napätím. Ocitáme sa v roku 2154, kedy tá bohatšia vrstva obyvateľstva žije na kozmickej stanici Elysium a na Zemi ostala takpovediac spodina. Takáto situácia samozrejme vyvoláva nepokoje, ktorých sa zúčastní aj hlavná postava Max v podaní Matta Damona. Blomkamp síce kvalít svojho celovečerného debutu nedosiahol, Elysium je ale skvelá veľkorozpočtová zábava so silným sociálnym podtextom.

Thor (USA, 2011, Kenneth Branagh), Plus, 20:25
Thor je potomkom Odina, vládcu Bohov, ktorý sa niekoľko vekov snažil o nastolenie mieru. Jeho syn sa však všemožne snaží mier narušiť a preto je Odin nútený poslať Thora medzi smrteľníkov, navyše bez nadprirodzených schopností. Na ľudí si časom zvykne, najmä na vedkyňu Jane. Thor má však brata Lokiho, ktorý chce rozpútať peklo na zemi. Thor sa tak musí rýchlo rozhodnúť, či nechá ľudí trpieť alebo im zoči voči hrozbe pomôže. Marvelovka je vyčnievajúcim titulom v kinematografii režiséra Kennetha Branagha, ktorý sa okrem herectva venuje aj adaptáciám britskej klasiky – Shakespearea, najnovšie aj detektívok Agathy Christie.

Krajčírka (The Dressmaker, Austrália, 2015), Jocelyn Moorhouse), Plus, 23:00
Tilly musela kedysi utiecž z domova v Austrálskom meste kvôli obvineniu z vraždy. Po rokoch sa domov vracia ako skúsená krajčírka. K slovu sa dostane aj záhadné tajomstvo z minulosti, ktoré by mohlo ženu očistiť a možno ju tak miestni nebudú viac pokladať za prekliatu. V Krajčírke sa miesi dráma s komédiou sa upína samozrejme aj na zábery krásnych šiat a rób. V hlavnej úlohe sa predstavila Kate Winslet, v komickejšej úlohe zase Hugo Weaving a Liam Hemsworth.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Piatok, 2. júl

Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips, USA, 2013, Paul Greengrass), Film+, 16:45
Jeden z najlepších výkonov svojej kariéry predviedol Tom Hanks v dráme nakrútenej na motívy skutočných udalostí Kapitán Phillips. Ide o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa odohrali v roku 2009 pri africkom pobreží. Richard Phillips bol kapitánom lode Alabama a tá sa stala terčom somálskych pirátov. Prepadnutie však nešlo ani zďaleka tak ľahko, ako si piráti naplánovali a posádka začala klásť odpor. Režisér Paul Greengrass ostal verný svojmu realistickému štýlu a aj v tomto prípade pripravil nervy drásajúci zážitok.

Magnum Force (USA, 1973, Ted Post), ČT 2, 21:50
Hary Callahan, preslávený to poručík zo snímky Drsný Harry, sa ujíma prípadu vraždy prepusteného zločinca. Čoskoro získa jasné podozrenie, vraždenie však pokračuje ďalej a z ojedinelého činu pomsty sa stáva vojna proti celému podsvetiu. Z jedného podozrivého sa nakoniec vykľuje celá organizovaná skupina túžiaca po spravodlivosti za každú cenu. Hlavnú úlohu samozrejme stvárnil Clint Eastwood, oslavujúci v týchto dňoch deväťdesiatku. Na scenári spolupracovali dve slávne hollywoodske mená, John Milius a Michael Cimino.

Tajnosti a lži (Secrets & Lies, Veľká Británia, Francúzsko, 1996, Mike Leigh), AMC, 16:30
Mike Leigh je majster režisér, medzi jeho najväčšie prednosti patrí konverzačná dráma. Tajnosti a lži sú jedným z najpresvedčivejších dôkazov. Príbeh je vcelku jednoduchý – mladá černoška sa po smrti svojej adoptívnej matky rozhodne nájsť tú biologickú. Tou je staršia, biela žena, pre ktorú je stretnutie s dcérou šok, keďže vyplavuje mnohé jazvy z minulosti. Medzi ženami vzniká kamarátstvo a puto, Cynthia sa tak rozhodne predstaviť svoju dcéru Hortense rodine. To však vyplaví na povrch obrovské množstvo bolesti. Film je miestami náročný na sledovania, Leigh má však skvelý cit pre balans aj vypätých emócií. Čo stojí za zmienku je herecký výkon predstaviteľky Cynthie, Brendy Blethyn, ktorý vám vezme dych.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Sobota, 3. júl

Srdcu nerozkážeš (The Big Sick, USA, 2017, Michael Showalter), ČT art, 22:35
Zaujímavosťou tohto filmu je, že je natočený na motívy skutočných udalostí. Scenár napísali Kumail Nanjiani, hlavný predstaviteľ a Emily V. Gordon, jeho skutočná manželka. V príbehu hraje Nanjiani samého seba. Lokálneho stand-up komika, ktorý miluje Akty X a ktorý nemá odvahu povedať rodičom, že si nehľadá dobrú pakistanskú manželku. Jedného večera sa zoznámi s Emily, študentkou psychológie, ktorá mu hneď padne do oka. Krátko po ich zoznámení však Emily upadá do kómy, Kumail však odmieta zabudnúť na ňu.

Kocka (Cube, Kanada, 1997, Vincenzo Natali), AMC, 22:00
Jeden z najlepších thrillerov druhej polovice 90-rokov pochádza prekvapivo z Kanady. Vincenzo Natali nakrútil mysterióznu zápletku o partii ľudí, každý inej profesie, ktorí sa ocitli v tajomnom zariadení, z ktorého vôbec niet jednoduchého úteku a v ktorom na nich čakajú smrteľné pasce. Prečo sa v zdanlivo nekonečnom labyrinte kociek ocitli? Kto túto hru prežije? To sú odpovede, na ktoré sa plne zodpovie až v nasledujúcich, ale predsa len o niečo menej kvalitných častiach.

Už je tu zas (Nemecko, 2015, David Wnendt), Prima COOL, 22:55
Už je tu zas...kto? No predsa Adolf Hitler. Dostal sa k nám nedopatrením z minulosti a nestíha sa čudovať, čo sa to so svetom porobilo. A ľudia sa nestíhajú čudovať, že po uliciach chodí niekto, kto sa bývalému a dávno mŕtvemu vodcovi tak podobá. Ide síce o vydarenú komédiu, ale priestor dostanú aj vážnejšie momenty. Ako je možné, že táto osobnosť sa stáva opäť medzi verejnosťou tak populárnou? Kde je hranica medzi tým, na čom sa ešte môžeme zabávať a kedy sa táto hranica prekročí?

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


Nedeľa, 4. júl

John Wick (2014, USA, Chad Stahelski, David Leitch), Markíza, 20:30
Pokiaľ sa vám nechce hrať nejaká akčná počítačová hra plná strieľačiek, vyskúšajte si pozrieť Johna Wicka ako nesmrteľného akčného hrdinu, ktorý skosí za hodinu a pol nepreberné množstvo darebákov. Tí mu totiž zabili psa a to sa nerobí. V hlavnej úlohe sa predstavil Keanu Reeves a táto úloha znamenala v jeho kariére comeback do prvej ligy. V súčasnosti sa dokončuje už tretie pokračovanie. Vo vedľajšej úlohe sa predstavil predčasne zosnulý švédsky herec Michael Nyqvist.

Na hrane zajtrajška (Edge of Tommorrow, USA, Kanada, 2014, Doug Liman), Markíza, 22:35
Jedna z najlepších akčných jázd posledných rokov je zároveň aj jeden z najinteligentnejších sci-fi thrillerov posledného obdobia. Doug Liman na základe japonského komiksu využíva zápletku časovej slučky. V nej sa ocitá a prežíva stále dokola ten istý deň podplukovník Bill Cage v stvárnení Toma Cruisea, aby vynašiel spôsob, ako poraziť agresívnych mimozemšťanov. V spomínanej slučke sa ale ocitá vždy až po tom, čo je v boji s nimi zavraždený, čiže táto misia nie je preňho dvakrát príjemná.

Leví kráľ (The Lion King, USA, Roger Allers, Rob Minkoff), JOJ, 11:20
Radšej zabudnite na minuloročný doslovný a sterilný remake a pozrite sa na pôvodného Levieho kráľa v jeho nefalšovanej, animovanej podobe. No, ono to s tou originalitou nie je až také isté, príbeh sa dosť inšpiroval Hamletom Williama Shakespeara. Hlavným hrdinom je levíča Simba, ktorého otec a zároveň kráľ Mufasa nešťastne pri jeho záchrane zahynie. To v komunite vyvolá nejaké tie spory, pretože nepoctivý Scar túži po moci a zariadi, aby Simba opustil kraj. Lenže kráľovská krv sa v Simbových žilách nezaprie.

TV tipy 28.6. - 4.7. 2021


autor Tatiana Rusnáková 28.6.2021
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.